Public trial
RBR-7ntftdv Glycemic index and anti-inflammatory effect of cowpea
Date of registration: 07/25/2023 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 07/25/2023 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Glycemic index and anti-inflammatory effect of cowpea (Vigna unguiculata L. Walp)
pt-br
Índice glicêmico e efeito anti-inflamatório do Feijão Caupi (Vigna unguiculata L. Walp)
es
Glycemic index and anti-inflammatory effect of cowpea (Vigna unguiculata L. Walp)
Trial identification
- UTN code: U1111-1294-3200
-
Public title:
en
Glycemic index and anti-inflammatory effect of cowpea
pt-br
Índice glicêmico e efeito anti-inflamatório do Feijão Caupi
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
50347221.6.0000.8151
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
5.181.338
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Federal do Espírito Santo/ UFES/Campus Alegre
-
50347221.6.0000.8151
Sponsors
- Primary sponsor: Coordenação Administrativa do Sul do Espírito Santo - CASES
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal do Espírito Santo
-
Supporting source:
- Institution: Fundação de Amparo à Pesquisa e Inovação do Espírito Santo - FAPES
Health conditions
-
Health conditions:
en
Healthy Volunteers
pt-br
Voluntários Saudáveis
-
General descriptors for health conditions:
en
M01.955 Volunteers
pt-br
M01.955 Voluntários
-
Specific descriptors:
en
M01.955.236 Healthy Volunteers
pt-br
M01.955.236 Voluntários Saudáveis
Interventions
-
Interventions:
en
This is a clinical study to determine the glycemic index (GI) of four types of cowpea, in ten healthy and eutrophic volunteers. After 12 hours of fasting, participants ingested one of the tested foods containing 25 g of available carbohydrate or anhydrous glucose (25 g) diluted in 250 mL of water. The beans were ingested once each and the anhydrous glucose in three days, totaling seven experimental sessions for each individual, on non-consecutive days. Glycemia was determined by capillary puncture at times 0 (fasting), 15, 30, 45, 60, 90 and 120 min after the beginning of ingestion, using an Accu Chek Active® glucometer.
pt-br
Trata-se de um estudo clínico para a determinação do índice glicêmico (IG) de quatro tipos de feijões-caupi, em dez voluntários saudáveis e eutróficos. Após 12 horas de jejum, os participantes ingeriram um dos alimentos testados contendo 25 g de carboidrato disponível ou glicose anidra (25 g), diluída em 250 mL de água. Os feijões foram ingeridos uma vez cada e a glicose anidra em três dias, totalizando sete sessões experimentais por cada indivíduo, em dias não consecutivos. A glicemia foi determinada por punção capilar nos tempos 0 (jejum), 15, 30, 45, 60, 90 e 120 min após início da ingestão dos mesmos, utilizando glicosímetro Accu Chek Active®.
-
Descriptors:
en
B01.875.800.575.912.250.401.976 Cowpea
pt-br
B01.875.800.575.912.250.401.976 Feijão-Fradinho
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 03/15/2022 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 10 - 0 40 Y -
Inclusion criteria:
en
Eutrophic individuals (body mass index ranging from 18.5 to 24.9 kg/m² and fat percentage from 12 to 20% for males and from 20 to 30% for females); non-smokers; non-pregnant or/lactating women (in the case of women); and who have fasting blood glucose ranging from 70 to 99 mg/dL; maximum age 40 years
pt-br
Indivíduos eutróficos (índice de massa corporal variando entre 18,5 a 24,9 kg/m² e percentual de gordura de 12 a 20% para gênero masculino e de 20 a 30% para o feminino); não fumantes; não gestantes ou/lactantes (no caso de mulheres); que apresentem glicemia de jejum variando de 70 a 99 mg/dL; de idade máxima 40 anos
-
Exclusion criteria:
en
Individuals with type 1 or 2 diabetes; first-degree family history of diabetes mellitus; recent digestive, liver, kidney, cardiovascular, thyroid, or inflammatory disease; alcohol intake greater than 2 drinks (> 20 mL) per day; weight instability (± 3 kg in the last 3 months); using drugs that affect metabolism; who have an allergy or aversion to the foods tested
pt-br
Indivíduos com diabetes tipo 1 ou 2; história familiar de primeiro grau de diabetes mellitus; doenças recentes digestivas, hepáticas, renais, cardiovasculares, tireoidianas ou inflamatórias; ingestão de álcool maior que 2 doses (> 20 mL) por dia; instabilidade de peso (± 3 kg nos últimos 3 meses); utilizando medicamentos que afetam o metabolismo; que apresentem alergia ou aversão aos alimentos testados
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Other Single-group 1 Open Single-arm-study N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
It is expected to find an area under the glycemic curve after the consumption of beans lower than the area obtained by ingestion of anhydrous glucose for determination of the glycemic index (GI glucose = 100%).
pt-br
Espera-se encontrar uma área abaixo da curva glicêmica após o consumo de feijão inferior à área obtida pela ingestão de glicose anidra para determinação do índice glicêmico (IG glicose = 100%).
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Secondary outcomes:
en
No secondary outcomes expected
pt-br
Não são esperados desfechos secundários
Contacts
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Public contact
- Full name: Neuza Maria Brunoro Costa
-
- Address: Alto Universitário, Guararema
- City: Alegre / Brazil
- Zip code: 29500-000
- Phone: +55(28)35528654
- Email: neuza.costa@ufes.br
- Affiliation: Universidade Federal do Espírito Santo
-
Scientific contact
- Full name: Neuza Maria Brunoro Costa
-
- Address: Alto Universitário, Guararema
- City: Alegre / Brazil
- Zip code: 29500-000
- Phone: +55(28)35528654
- Email: neuza.costa@ufes.br
- Affiliation: Universidade Federal do Espírito Santo
-
Site contact
- Full name: Neuza Maria Brunoro Costa
-
- Address: Alto Universitário, Guararema
- City: Alegre / Brazil
- Zip code: 29500-000
- Phone: +55(28)35528654
- Email: neuza.costa@ufes.br
- Affiliation: Universidade Federal do Espírito Santo
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