Public trial
RBR-5ystjk9 Aging Well: Nutrition, Food Education, and Quality of Life
Date of registration: 02/26/2025 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 02/26/2025 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Promoting healthy aging: Food and Nutrition Education and Quality of Life
pt-br
Promoção do envelhecimento saudável: Educação Alimentar e Nutricional e Qualidade de Vida
es
Promoting healthy aging: Food and Nutrition Education and Quality of Life
Trial identification
- UTN code: U1111-1314-1403
- 
                                        Public title: enAging Well: Nutrition, Food Education, and Quality of Life pt-brEnvelhecendo com Saúde: Alimentação, Nutrição e Qualidade de Vida 
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                                        Scientific acronym: 
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                                        Public acronym: 
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                                        Secondaries identifiers:
                                                                                                                            - 
                                                    7.121.795
 Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Pontifícia Universidade Católica de Campinas
 - 
                                                    83167624.4.0000.5481
 Issuing authority: Plataforma Brasil
 
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                                                    7.121.795
Sponsors
- Primary sponsor: Pontificia Universidade Católica de Campinas - PUC/ CAMPINAS
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                                        Secondary sponsor:
                                                                                                                                                                                                            - Institution: Pontificia Universidade Católica de Campinas - PUC/ CAMPINAS
 
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                                        Supporting source:
                                                                                                                            - Institution: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico - CNPq
 
Health conditions
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                                        Health conditions: enObesity, Protein-Energy Malnutrition, Noncommunicable Diseases pt-brObesidade, Desnutrição Proteico-Calórica, Doenças não Transmissíveis 
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                                        General descriptors for health conditions: enE90 Nutritional and metabolic disorders in diseases classified elsewhere pt-brE90 Transtornos nutricionais e metabólicos em doenças classificadas em outra parte 
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                                        Specific descriptors: enC23.550.291.898 Noncommunicable Diseases pt-brC23.550.291.898 Doenças não Transmissíveis enC18.654.726.750.500 Obesity pt-brC18.654.726.750.500 Obesidade enC18.654.521.500.708.626 Protein-Energy Malnutrition pt-brC18.654.521.500.708.626 Desnutrição Proteico-Calórica 
Interventions
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                                        Interventions: enRandomized controlled trial, single-blind, applied to 100 independent elderly individuals aged 60 or older (according to the Lawton and Katz indices), participants of the Vitalità program provided by the Pontifical Catholic University of Campinas, who will be randomly divided into two groups. Group 1 (N=50) will receive Food and Nutrition Education (FNE) through an oral presentation conducted by the researcher, with digital support material in slide format. Group 2 (N=50) will receive FNE along with culinary workshops and discussions on topics related to food and nutrition, where participants will have the autonomy to prepare the dishes. Both groups will receive the intervention for 12 weeks. In the first meeting, at the last meeting, and two months after the intervention, participants will undergo anthropometric and Nutritional Status (NS) assessments through measurements such as: Waist Circumference (WC), Arm Circumference (AC), Waist-to-Height Ratio (WHtR), Calf Circumference (CC), Weight, and Height, and a Quality of Life (QoL) assessment. pt-brEnsaio clínico controlado randomizado, mono-cego, aplicado à 100 pessoas idosas, com 60 anos ou mais, independentes (conforme o índice de Lawton e índice de Katz), participantes do programa Vitalità fornecido pela Pontifícia Universidade Católica de Campinas, e serão divididos, aleatóriamente, em dois grupos. Grupo 1 (N=50) receberá Educação Alimentar e Nutricional (EAN) por meio de apresentação oral realizada pela pesquisadora, com material de apoio digital em formato de slide. Grupo 2 (N=50) que receberá EAN em conjunto com oficinas culinárias, além de debates sobre assuntos relacionados com a alimentação e nutrição, os participantes terão autonomia para realizar as preparações. Ambos os grupos receberão a intervenção por 12 semanas. No primeiro encontro, no último e dois meses após, os participantes passarão por avaliação antropométrica e Estado Nutricional (EN) por meio de medidas como: Circunferência da cintura (CC), Circunferência braquial (CB), Relação Cintura-estatura (RCE), Circunferência da Panturrilha (CP), Peso e Altura, além da avaliação da Qualidade de Vida. 
- 
                                        Descriptors: enSP6.720 Food and Nutrition Education pt-brSP6.720 Educação Alimentar e Nutricional enI01.800 Quality of Life pt-brI01.800 Qualidade de Vida 
Recruitment
- Study status: Recruiting
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                                        Countries
                                        - Brazil
 
- Date first enrollment: 10/10/2024 (mm/dd/yyyy)
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                                        Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 100 - 60 Y 0 
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                                        Inclusion criteria: enPeople aged 60 or over; male and female; independent; participants in the Vitalità program at the Pontifical Catholic University of Campinas pt-brPessoas com 60 anos ou mais; do sexo masculino e feminino; independentes; participantes do programa Vitalità na Pontifícia Universidade Católica de Campinas 
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                                        Exclusion criteria: enElderly people with cognitive diseases; Non-signatories of the Informed Consent Form pt-brPessoas idosas com doenças cognitivas; Não assinantes do Termo de Consentimento Livre e Esclarecido 
Study type
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                                        Study design: 
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                                                                                                                                                                                                                                                Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Prevention Parallel 2 Single-blind Randomized-controlled N/A 
Outcomes
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                                        Primary outcomes: enFood and Nutrition Education (FNE) combined with culinary practices is important in preventing dietary and health-related problems. When applied continuously, FNE can contribute to improving the quality of life of elderly individuals, influencing their physical, emotional, and social well-being. Additionally, it may result in anthropometric changes, such as weight and body mass index (BMI), reflecting not only the subjective effects of the intervention but also the objective impacts on participants' health. pt-brA Educação Alimentar e Nutricional (EAN) aliada a práticas culinárias possuí importância na prevenção de problemas alimentares e de saúde. Com a aplicação, de modo contínuo, a EAN pode contribuir para a promoção da qualidade de vida das pessoas idosas, influenciando nos aspectos de bem-estar físico, emocional e social.Além disso, pode expressar mudanças antropométricas, como peso e índice de massa corporal (IMC), expressando para além dos efeitos subjetivos da intervenção, as repercussões objetivas na saúde dos participantes. 
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                                        Secondary outcomes: enNo secondary outcomes are expected. pt-brNão são esperados desfechos secundários. 
Contacts
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                                        Public contact
                                        - Full name: Larissa Lopes da Silva
- 
                                                    - Address: Rua Campos Borges, 125
- City: Sao Paulo / Brazil
- Zip code: 05872-160
 
- Phone: +55(35)997031365
- Email: larissa.ls5@puccampinas.edu.br
- Affiliation: Pontificia Universidade Católica de Campinas - PUC/ CAMPINAS
 
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                                        Scientific contact
                                        - Full name: Larissa Lopes da Silva
- 
                                                    - Address: Rua Campos Borges, 125
- City: Sao Paulo / Brazil
- Zip code: 05872-160
 
- Phone: +55(35)997031365
- Email: larissa.ls5@puccampinas.edu.br
- Affiliation: Pontificia Universidade Católica de Campinas - PUC/ CAMPINAS
 
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                                        Site contact
                                        - Full name: Larissa Lopes da Silva
- 
                                                    - Address: Rua Campos Borges, 125
- City: Sao Paulo / Brazil
- Zip code: 05872-160
 
- Phone: +55(35)997031365
- Email: larissa.ls5@puccampinas.edu.br
- Affiliation: Pontificia Universidade Católica de Campinas - PUC/ CAMPINAS
 
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 17090.
Existem 8480 ensaios clínicos registrados.
Existem 4735 ensaios clínicos recrutando.
Existem 201 ensaios clínicos em análise.
Existem 5796 ensaios clínicos em rascunho.
