Public trial
RBR-5ystjk9 Aging Well: Nutrition, Food Education, and Quality of Life
Date of registration: 02/26/2025 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 12/11/2025 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Promoting healthy aging: Food and Nutrition Education and Quality of Life
pt-br
Promoção do envelhecimento saudável: Educação Alimentar e Nutricional e Qualidade de Vida
es
Promoting healthy aging: Food and Nutrition Education and Quality of Life
Trial identification
- UTN code: U1111-1314-1403
-
Public title:
en
Aging Well: Nutrition, Food Education, and Quality of Life
pt-br
Envelhecendo com Saúde: Alimentação, Nutrição e Qualidade de Vida
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
7.121.795
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Pontifícia Universidade Católica de Campinas
-
83167624.4.0000.5481
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
7.121.795
Sponsors
- Primary sponsor: Pontificia Universidade Católica de Campinas - PUC/ CAMPINAS
-
Secondary sponsor:
- Institution: Pontificia Universidade Católica de Campinas - PUC/ CAMPINAS
-
Supporting source:
- Institution: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico - CNPq
Health conditions
-
Health conditions:
en
Obesity, Protein-Energy Malnutrition, Noncommunicable Diseases
pt-br
Obesidade, Desnutrição Proteico-Calórica, Doenças não Transmissíveis
-
General descriptors for health conditions:
en
E90 Nutritional and metabolic disorders in diseases classified elsewhere
pt-br
E90 Transtornos nutricionais e metabólicos em doenças classificadas em outra parte
-
Specific descriptors:
en
C23.550.291.898 Noncommunicable Diseases
pt-br
C23.550.291.898 Doenças não Transmissíveis
en
C18.654.726.750.500 Obesity
pt-br
C18.654.726.750.500 Obesidade
en
C18.654.521.500.708.626 Protein-Energy Malnutrition
pt-br
C18.654.521.500.708.626 Desnutrição Proteico-Calórica
Interventions
-
Interventions:
en
This is a non-blinded intervention study conducted with independent older adults aged 60 years or older (according to the Lawton Scale and the Katz Index), participants in the Vitalità program provided by the Pontifical Catholic University of Campinas. Participants will be divided into two groups according to their place of residence. Group 1 (n = 50) will receive Food and Nutrition Education (FNE) through an oral presentation delivered by the researcher, supported by digital slide-based materials. Group 2 (n = 50) will receive FNE combined with culinary workshops; in addition to discussions on topics related to food and nutrition, participants will have autonomy to carry out the food preparations. Both groups will receive the intervention for 12 weeks, with each session lasting 90 to 120 minutes. At the first session, the final session, and two months afterward, participants will undergo anthropometric and nutritional status assessments (NS) using measures such as waist circumference (WC), mid-upper arm circumference (MUAC), waist-to-height ratio (WHtR), calf circumference (CC), body weight, and height, in addition to quality of life assessment
pt-br
Estudo de intervenção sem cegamento, aplicado à pessoas idosas, com 60 anos ou mais, independentes (conforme a escala de Lawton e índice de Katz), participantes do programa Vitalità fornecido pela Pontifícia Universidade Católica de Campinas, e serão divididos em dois grupos, de acordo com o local de residência. Grupo 1 (N=50) receberá Educação Alimentar e Nutricional (EAN) por meio de apresentação oral realizada pela pesquisadora, com material de apoio digital em formato de slide. Grupo 2 (N=50) receberá EAN em conjunto com oficinas culinárias, além de debates sobre assuntos relacionados com a alimentação e nutrição, os participantes terão autonomia para realizar as preparações. Ambos os grupos receberão a intervenção por 12 semanas, com duração de 90 a 120 minutos cada encontro. No primeiro encontro, no último e dois meses após, os participantes passarão por avaliação antropométrica e Estado Nutricional (EN) por meio de medidas como: Circunferência da cintura (CC), Circunferência braquial (CB), Relação Cintura-estatura (RCE), Circunferência da Panturrilha (CP), Peso e Altura, além da avaliação da Qualidade de Vida
-
Descriptors:
en
SP6.720 Food and Nutrition Education
pt-br
SP6.720 Educação Alimentar e Nutricional
en
I01.800 Quality of Life
pt-br
I01.800 Qualidade de Vida
Recruitment
- Study status: Recruiting
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 10/10/2024 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 100 - 60 Y 0 -
Inclusion criteria:
en
People aged 60 or over; male and female; independent; participants in the Vitalità program at the Pontifical Catholic University of Campinas
pt-br
Pessoas com 60 anos ou mais; do sexo masculino e feminino; independentes; participantes do programa Vitalità na Pontifícia Universidade Católica de Campinas
-
Exclusion criteria:
en
Older adults with self-reported cognitive diseases; Those who do not sign the Informed Consent Form.
pt-br
Pessoas idosas com doenças cognitivas autorrelatadas; Não assinantes do Termo de Consentimento Livre e Esclarecido
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Prevention Parallel 2 Open N/A N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
A change in participants’ quality of life is expected, assessed using the World Health Organization Quality of Life – Bref and the World Health Organization Quality of Life – Old instruments, considering the scores of their domains and facets and comparing the results obtained before and after the intervention. The main expected change will occur in the group that will receive Food and Nutrition Education combined with culinary activities, when compared with the group that will receive only Food and Nutrition Education without culinary workshops
pt-br
Espera-se obter mudança na qualidade de vida dos participantes, avaliada pelos instrumentos World Health Organization Quality of Life – Bref e World Health Organization Quality of Life – Old, considerando-se os escores de seus domínios e facetas e comparando os resultados obtidos antes e após a intervenção. A principal mudança esperada ocorrerá no grupo que receberá Educação Alimentar e Nutricional associada às atividades culinárias, quando comparado ao grupo que receberá apenas Educação Alimentar e Nutricional sem oficinas culinárias
-
Secondary outcomes:
en
Expected changes include anthropometric indicators, specifically body mass index, calf circumference, waist circumference, and arm circumference, as well as modifications in health literacy, social involvement, and in the participants’ knowledge, attitudes, and dietary practices, all measured using instruments applied before and after the intervention. As in the primary outcome, the greatest changes are expected to occur in the group that will receive Food and Nutrition Education combined with culinary workshops, compared with the group that will receive only Food and Nutrition Education without culinary workshops
pt-br
Espera-se por mudanças nos indicadores antropométricos, especificamente índice de massa corporal, circunferência da panturrilha, circunferência da cintura e circunferência do braço, bem como alterações no letramento em saúde, no envolvimento social e nas dimensões de conhecimento, atitudes e práticas alimentares dos participantes, todas mensuradas por instrumentos aplicados antes e após a intervenção. Assim como no desfecho primário, espera-se que as maiores mudanças ocorram no grupo que receberá Educação Alimentar e Nutricional associada às atividades culinárias, em comparação ao grupo que receberá apenas Educação Alimentar e Nutricional sem oficinas culinárias
Contacts
-
Public contact
- Full name: Larissa Lopes da Silva
-
- Address: Rua Campos Borges, 125
- City: Sao Paulo / Brazil
- Zip code: 05872-160
- Phone: +55(35)997031365
- Email: larissa.ls5@puccampinas.edu.br
- Affiliation: Pontificia Universidade Católica de Campinas - PUC/ CAMPINAS
-
Scientific contact
- Full name: Larissa Lopes da Silva
-
- Address: Rua Campos Borges, 125
- City: Sao Paulo / Brazil
- Zip code: 05872-160
- Phone: +55(35)997031365
- Email: larissa.ls5@puccampinas.edu.br
- Affiliation: Pontificia Universidade Católica de Campinas - PUC/ CAMPINAS
-
Site contact
- Full name: Larissa Lopes da Silva
-
- Address: Rua Campos Borges, 125
- City: Sao Paulo / Brazil
- Zip code: 05872-160
- Phone: +55(35)997031365
- Email: larissa.ls5@puccampinas.edu.br
- Affiliation: Pontificia Universidade Católica de Campinas - PUC/ CAMPINAS
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 17312.
Existem 8656 ensaios clínicos registrados.
Existem 4798 ensaios clínicos recrutando.
Existem 114 ensaios clínicos em análise.
Existem 5863 ensaios clínicos em rascunho.