Public trial
RBR-9ydn4bn Influence of actn3 and ppar alpha gene variations on recovery from oxidative stress, muscle wastage and post-exercise ph...
Date of registration: 06/09/2022 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 06/09/2022 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Influence of actn3 and ppar alpha gene polymorphisms on recovery from oxidative stress, muscle wasting and post-exercise physical performance in response to beetroot juice supplementation
pt-br
Influência dos polimorfismos dos genes actn3 e ppar alfa sobre a recuperação do estresse oxidativo, desgaste muscular e desempenho físico pós exercício em resposta à suplementação do suco de beterraba
es
Influence of actn3 and ppar alpha gene polymorphisms on recovery from oxidative stress, muscle wasting and post-exercise physical performance in response to beetroot juice supplementation
Trial identification
- UTN code: U1111-1278-5700
-
Public title:
en
Influence of actn3 and ppar alpha gene variations on recovery from oxidative stress, muscle wastage and post-exercise physical performance in response to beetroot juice supplementation
pt-br
Influência das variações dos genes actn3 e ppar alfa sobre a recuperação do estresse oxidativo, desgaste muscular e desempenho físico pós exercício em resposta à suplementação do suco de beterraba
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
59950416.6.0000.5188
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
1.854.187
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Federal da Paraíba
-
59950416.6.0000.5188
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal da Paraíba
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal da Paraíba
-
Supporting source:
- Institution: Universidade Federal da Paraíba
Health conditions
-
Health conditions:
en
Oxidative stress
pt-br
Estresse oxidativo
-
General descriptors for health conditions:
en
N01.400.545.750 Physical Performance
pt-br
N01.400.545.750 Desempenho Físico
-
Specific descriptors:
en
G03.673 G07.775.750 Oxidative Stress
pt-br
G03.673 G07.775.750 Estresse Oxidativo
en
Interventions
-
Interventions:
en
Subjects were randomized to begin procedures with a 140 mL dose of beetroot juice or control drink (www.randomizer.org) two hours before a treadmill test to exhaustion at 80% VO2 max. Heart rate and perceived exertion were taken every 10 minutes during the test.
pt-br
Este estudo caracteriza-se como um ensaio clínico, randomizado e controlado, com delineamento cruzado e duplo-cego. Os 18 atletas foram randomizados (www.randomizer.org) para iniciar os procedimentos com uma dose de 140 mL de suco de beterraba ou bebida controle. A bebida foi consumida duas horas antes de um teste até a exaustão em esteira ergométrica a 80% VO2 max. Frequência cardíaca e percepção subjetiva de esforço foram tomadas a cada 10 minutos durante o teste. Foram utilizadas duas garrafas de 70 ml do suco, para um consumo total de 140 ml (8,2 mmol NO3-) de acordo com a dose adotada por Wylie et al. (2013). A informação nutricional do suco o valor energético foi de 144 kcal, Carboidratos 30g, Açúcares 28g e NO3- 800mg. No presente estudo, foi utilizada como controle uma bebida colorida semelhante ao suco de beterraba, que era um suco de uva artificial sem antioxidantes e sem nitrato, desenvolvido para fins de pesquisa específicos (Aliança Premier, Vinícola Nova Aliança, Flores da Cunha-RS, Brasil) . Os atletas consumiram 10 ml/kg/dia, e cada 200 ml da bebida apresentou valor energético de 140 kcal e 33 g de carboidrato.
-
Descriptors:
en
D27.505.519.217 D27.505.696.706.125 Antioxidants
pt-br
D27.505.519.217 D27.505.696.706.125 Antioxidantes
Recruitment
- Study status: Data analysis completed
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Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 03/02/2017 (mm/dd/yyyy)
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Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 18 M 18 Y 55 Y -
Inclusion criteria:
en
Runners for at least one year; be performing uninterrupted training for at least three months; train with the aim of participating in long-term running competitions.
pt-br
Praticantes de corrida há pelo menos um ano; estar realizando treinamentos ininterruptamente há pelo menos três meses; treinar com o objetivo de participar de competições de corrida de longa duração.
-
Exclusion criteria:
en
Volunteers who had some chronic degenerative disease; smokers; who made continuous use of any medication; did not participate in all experimental procedures; presented gastrointestinal discomfort to beet juice or control drink.
pt-br
Voluntários que apresentassem alguma doença crônica degenerativa; tabagistas; que fizessem uso contínuo de qualquer medicamento; não participassem de todos os procedimentos experimentais; apresentassem desconforto gastrointestinal ao suco de beterraba ou bebida controle.
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase 1 Other Cross-over 2 Double-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
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Primary outcomes:
en
"Expected outcome 1" Presentation of the expected outcome: To evaluate the effects of beetroot juice supplementation on oxidative stress. Presentation of the method used to verify the expected outcome: Malondialdehyde was evaluated through the reaction of thiobarbituric acid with the decomposition products of hydroperoxides, according to the method described by Ohkawa, Ohishi and Yagi (1979). Meanwhile, the total antioxidant capacity was quantified in plasma via 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl free radical scavenging activity by the method described by Brand-Williams et al. (1995).
pt-br
"Desfecho esperado 1" Apresentação do desfecho esperado: Avaliar os efeitos da suplementação do suco de beterraba sobre o estresse oxidativo. Apresentação do método usado para verificar o desfecho esperado: O malondialdeído foi avaliado por meio da reação do ácido tiobarbitúrico com os produtos de decomposição dos hidroperóxidos, conforme método descrito por Ohkawa, Ohishi e Yagi (1979). Enquanto isso, a capacidade antioxidante total foi quantificada em plasma via atividade sequestradora do radical livre 2,2-difenil-1-picrilhidrazil através do método descrito por Brand-Williams et al. (1995).
en
“Outcome found 1” It was observed that running promoted a 25.6% increase in oxidative stress when the athletes previously ingested the control drink (3.9 ± 0.7 μM to 4.9 ± 0.7 μM) in the pre- to post-exercise moments ( p=0.01), which is an expected behavior for an exercise session, beetroot juice intake prevented the increase in oxidative stress after the run-to-exhaustion test (3.8 ± 0.9 μM for 3 .9 ± 1.0 μM, 2.6% increase from pre- to post-exercise moments (p=0.08). On the other hand, there was no statistically significant change for the antioxidant capacity between the pre- and post-race moments in both procedures.
pt-br
“Desfecho encontrado 1” Foi observado que a corrida promoveu aumento de 25,6% no estresse oxidativo quando os atletas ingeriram previamente a bebida controle (3,9 ± 0,7 μM para 4,9 ± 0,7 μM) nos momentos pré para pós-exercício (p=0,01), o que é um comportamento esperado para uma sessão de exercício, a ingestão do suco de beterraba impediu o aumento no estresse oxidativo após o teste de corrida até a exaustão (3,8 ± 0,9 μM para 3,9 ± 1,0 μM, aumento de 2,6%) dos momentos pré para pós-exercício (p=0,08). Por outro lado, não houve alteração estatisticamente significativa para a capacidade antioxidante entre os momento pré e pós corrida em ambos os procedimentos.
en
"Expected outcome 2" Presentation of the expected outcome: To evaluate the effects of beet juice supplementation on muscle damage. Presentation of the method used to verify the expected outcome: Plasma concentrations of creatine kinase were evaluated using the International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (UV-IFCC) method and lactate dehydrogenase enzyme through the Pyruvate-Lactate method, both using kits commercial products (Labtest, Minas Gerais, Brazil), in a Labmax 240 premium automated analyzer (Labtest, Minas Gerais, Brazil), according to the manufacturer's instructions.
pt-br
"Desfecho esperado 2" Apresentação do desfecho esperado: Avaliar os efeitos da suplementação do suco de beterraba sobre o desgaste muscular. Apresentação do método usado para verificar o desfecho esperado: As concentrações plasmáticas de creatinaquinase foram avaliadas através do método International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (UV-IFCC) e a enzima lactato desidrogenase através do método Piruvato-Lactato, ambos por meio de kits comerciais específicos (Labtest, Minas Gerais, Brasil), em analisador automatizado Labmax 240 premium (Labtest, Minas Gerais, Brasil), conforme instruções do fabricante.
en
" Outcome found 2" It was observed that the running tests caused muscle wasting, seen by an increase in the serum concentration of creatine kinase both in the experimental group (181.5 ± 41.3 U/L to 261.1 ± 77.2 U/L, p=0.03 and 43.8% increase from pre to post-exercise) and the control group (215.6 ± 126.1 U/L to 316.8 ± 164.6 U/L, p=0.016 and 46.9% increase between the same moments). However, in the analysis of the time x group interaction, it was observed that there were no differences between the experimental and control procedures, which indicates that beetroot juice had no protective influence on the elevation of creatine kinase. For LDH, the values remained statistically stable from pre to post exercise in the two tested procedures.
pt-br
"Desfecho encontrado 2" Foi observado que os testes de corrida provocaram desgaste muscular, visto por aumento na concentração sérica de creatinaquinase tanto no grupo experimental (181,5 ± 41,3 U/L para 261,1 ± 77,2 U/L, p=0,03 e 43,8% de aumento do pré para o pós-exercício) quanto o grupo controle (215,6 ± 126,1 U/L para 316,8 ± 164,6 U/L, p=0,016 e 46,9% de aumento entre os mesmos momentos). Entretanto na análise da interação tempo x grupo, observou-se que não houve diferenças entre os procedimentos experimental e controle, o que indica que o suco de beterraba não teve influencia protetora sobre a elevação da creatinaquinase. Para LDH, os valores se mantiveram estatisticamente estáveis do pré para ao pós exercício nos dois procedimentos testados.
en
"Expected Outcome 3" Presentation of the expected outcome: Evaluate physical performance through the run-to-exhaustion test after consuming 140ml of beet juice. Presentation of the method used to verify the expected outcome: It was evaluated by the test until exhaustion, which was performed at 80% of VO2 max, on a treadmill (Moviment, São Paulo, Brazil) in an air-conditioned environment, with a temperature between 22 and 25º C and air humidity around 65%, controlled by thermohygrograph (TFA HT-7429, São Paulo, Brazil). To control the intensity, a Polar heart rate monitor, model RS800CX (Polar Electro® Oy, Kempele, Finland), was used to record the heart rate every 10 minutes. Athletes were asked not to perform any physical exercise in the 48 hours prior to the test.
pt-br
"Desfecho esperado 3" Apresentação do desfecho esperado: Avaliar o desempenho físico por meio do teste de corrida até a exaustão após o consumo de 140ml do suco de beterraba. Apresentação do método usado para verificar o desfecho esperado: Foi avaliado pelo teste até a exaustão que foi realizado a 80% do VO2 max, em esteira ergométrica (Moviment, São Paulo, Brasil) em ambiente climatizado, com temperatura entre 22 e 25º C e umidade do ar em torno de 65%, controlados medidos por termohigrógrafo (TFA HT-7429, São Paulo, Brasil). Para controle da intensidade foi usado um cardiofrequencímetro da marca Polar, modelo RS800CX (Polar Electro® Oy, Kempele, Finland), para registo da frequência cardíaca a cada 10 minutos. Foi solicitado aos atletas que nas 48 horas antecedentes ao teste não realizassem qualquer exercício físico.
en
" Outcome found 3" It was observed that in the procedure with ingestion of beetroot juice, the athletes were able to maintain the race for a 22% longer time compared to the time of race in the test followed by the ingestion of the control drink.
pt-br
"Desfecho encontrado 3" Foi observado que no procedimento com ingestão do suco de beterraba, os atletas conseguiram manter a corrida por um tempo 22% maior em comparação com o tempo de corrida no teste seguido da ingestão da bebida controle.
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Secondary outcomes:
en
"Secondary Outcome Found 1" It was observed that the concentration of nitrite increased significantly with the supplementation of beet juice, two hours after the ingestion of the juice, with an increase of 58.14%.
pt-br
"Desfecho secundário encontrado 1" Foi observado que a concentração de nitrito aumentou significativamente com a suplementação do suco de beterraba, duas horas após a ingestão do suco, sendo um aumento de 58,14%.
en
"Expected Secondary Outcome 1" Presentation of the expected outcome: Evaluate plasma nitrite concentrations 2 hours after ingestion of 140 ml of beetroot juice. Presentation of the method used to verify the expected outcome: It was evaluated through the Griess reaction that quantifies the nitrite in the sample through the diazotization reaction forming a pink color chromophore. The reagent was prepared using equal parts of 5% phosphoric acid, 1% sulfanilamide in 5% phosphoric acid, 0.1% N-(1-Naphtyl)-ethylenediamine dihydrochloride (NEED) and distilled water. This will be followed by nitrite/nitrate detection with the addition of 500 µL of Griess reagent to 500 µL of plasma. After 10 minutes, the absorbance was measured in a spectrophotometer (Biospectro SP-22, Curitiba, Brazil) at a wavelength of 532nm. Nitrite concentrations were calculated by extrapolation to a standard curve of NaNO2 and the data expressed in micromoles (GREEN et al, 1981). Ten milliliters of blood were collected from the antecubital vein by a properly experienced nurse, before the intake of beetroot juice or control drink, immediately after 2 hours of supplementation, and after the test until exhaustion. The blood was immediately placed in tubes and centrifuged at 3000 rpm for 15 minutes, then refrigerated at -20 °C until analysis.
pt-br
"Desfecho secundário esperado 1" Apresentação do desfecho esperado: Avaliar as concentrações de nitrito plasmático 2 horas após a ingestão de 140 ml de suco de beterraba. Apresentação do método usado para verificar o desfecho esperado: Foi avaliado através da reação de Griess que quantifica o nitrito na amostra através da reação de diazotização formando um cromóforo de cor rósea. O reagente foi preparado utilizando partes iguais de ácido fosfórico 5%, sulfanilamida 1% em ácido fosfórico a 5%, N-(1-Naphtyl)-ethylenediamine dihydrochloride (NEED) a 0,1% e água destilada. Seguir-se-á a detecção do nitrito/nitrato com adição de 500 µL do reagente de Griess a 500 µL do plasma. Após 10 minutos, a absorbância foi medida em um espectrofotômetro (Biospectro SP-22, Curitiba, Brasil) a um comprimento de onda de 532nm. As concentrações de nitrito foram calculadas por extrapolação para uma curva padrão de NaNO2 e os dados expressos em micromoles (GREEN et al, 1981). Dez mililitros de sangue foram coletados a partir da veia antecubital por enfermeira devidamente experiente, antes da ingestão do suco de beterraba ou bebida controle, imediatamente após 2 horas à suplementação, e após o teste até a exaustão. O sangue foi imediatamente colocado em tubos e centrifugado a 3000 rpm por 15 minutos, sendo então refrigerado a -20 °C até o momento das análises.
Contacts
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Public contact
- Full name: Alexandre Sérgio Silva
-
- Address: Centro de Ciências da Saúde, Campus I, Cidade Universitária.
- City: João Pessoa / Brazil
- Zip code: 58059-900
- Phone: +55(83) 8875-4675 / 3216-7030
- Email: alexandresergiosilva@yahoo.com.br.
- Affiliation: Universidade Federal da Paraíba
-
Scientific contact
- Full name: Ana Carla Lima de França
-
- Address: Rua Adolpho Ferreira Soares Filho, 276, Apartamento 302
- City: João Pessoa / Brazil
- Zip code: 58052-170
- Phone: +55(83) 987161037
- Email: anacarlalimaf@homail.com
- Affiliation: Universidade Federal da Paraíba
-
Site contact
- Full name: Alexandre Sérgio Silva
-
- Address: Centro de Ciências da Saúde, Campus I, Cidade Universitária.
- City: João Pessoa / Brazil
- Zip code: 58059-900
- Phone: +55(83) 8875-4675 / 3216-7030
- Email: alexandresergiosilva@yahoo.com.br.
- Affiliation: Universidade Federal da Paraíba
Additional links:
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Existem 241 ensaios clínicos em análise.
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