Public trial
RBR-9h7ckx Consumption of fruits and vegetables in promoting health services
Date of registration: 08/12/2015 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 08/12/2015 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Consumption of fruits and vegetables in promoting health services in Belo Horizonte, Minas Gerais: associated factors and nutritional interventions
pt-br
Consumo de frutas e hortaliças em serviços de promoção da saúde de Belo Horizonte, Minas Gerais: fatores associados e intervenções nutricionais
Trial identification
- UTN code: U1111-1163-6100
-
Public title:
en
Consumption of fruits and vegetables in promoting health services
pt-br
Consumo de frutas e hortaliças em serviços de promoção da saúde
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
CAAE-0537.0.203.000-11
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Federal de Minas Gerais
-
0537.0.203.410-11A
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Secretaria Municipal de Saúde de Belo Horizonte
-
CAAE-0537.0.203.000-11
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal de São João del-Rei - UFSJ
- Institution: Secretaria Municipal de Saúde de Belo Horizonte -SMSBH
-
Supporting source:
- Institution: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico - CNPQ
Health conditions
-
Health conditions:
en
Feeding Behavior, Food Consumption, Fruit, Vegetables
pt-br
Comportamento Alimentar, Consumo de Alimentos, Frutas, verduras
-
General descriptors for health conditions:
en
C18 Nutritional and metabolic diseases
pt-br
C18 Doenças nutricionais e metabólicas
es
C18 Enfermedades nutricionales y metabólicas
-
Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
Intervention group: Users (n = 1500) of health service participate in collective nutritional intervention duration of 60 minutes, 2 times a month over seven months. Control Group: Users (n = 1500) of health seviço participate in intervention of the health service lasting 60 minutes over 7 months.
pt-br
Grupo Intervenção: Usuários (n=1500) de serviço de saúde participarão de intervenção nutricional coletiva duração de 60 minutos, 2 vezes por mês, ao longo de 7 meses. Grupo Controle: Usuários (n=1500) de seviço de saúde participarão de intervenção cotidiana do serviço de saúde com duração de 60 minutos, ao longo de 7 meses.
-
Descriptors:
en
H02.533 Nutritional Sciences
pt-br
H02.533 Ciências da Nutrição
es
H02.533 Ciencias Nutricionales
en
F01.145.113.547 Feeding Behavior
pt-br
F01.145.113.547 Comportamento Alimentar
es
F01.145.113.547 Conducta Alimentaria
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 03/10/2013 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 3000 - 20 Y 90 Y -
Inclusion criteria:
en
Members of the Academia da Saúde Program; both genders; aged between 20 and 90 years.
pt-br
Usuários do Programa Academia da Saúde; ambos os gêneros; idade entre 20 e 90 anos. Tamanho da amostra alvo: 3000 usuários.
-
Exclusion criteria:
en
Pregnant; mental disability
pt-br
Gestante; deficiência mental
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Prevention Other 2 Open Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
Increased consumption of servings of fruits verified by the Recall 24 hours from the finding of a variation of at least 5% in pre and post intervention measurements.
pt-br
Aumento do consumo de porções de frutas verificado por meio do Recordatório 24 horas a partir da constatação de uma variação de pelo menos 5% nas medições pré e pós intervenção.
en
Increased consumption of servings of vegetables verified by the Recall 24 hours from the finding of a variation of at least 5% in pre and post intervention measurements.
pt-br
Aumento do consumo de porções de verduras verificado por meio do Recordatório 24 horas a partir da constatação de uma variação de pelo menos 5% nas medições pré e pós intervenção.
-
Secondary outcomes:
en
Increased stage of changing eating behavior through the evaluation of the transtheoretical model algorithm, based on the statement of a variation of at least 5% in pre and post intervention measurements.
pt-br
Aumento do estágio de mudança de comportamento por meio da avaliação do algoritmo do modelo transteórico, a partir da constatação de uma variação de pelo menos 5% nas medições pré e pós intervenção.
en
Reduction in body weight verified by direct weighing, from the realization of a range of at least 5% in pre and post intervention measurements.
pt-br
Redução do peso corporal verificado por meio de pesagem direta, a partir da constatação de uma variação de pelo menos 5% nas medições pré e pós intervenção.
Contacts
-
Public contact
- Full name: Aline LOPES
-
- Address: Avenida Alfredo Balena, 190,
- City: Belo Horizonte / Brazil
- Zip code: 30130-100
- Phone: +55(31)34099179
- Email: alinelopesenf@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG
-
Scientific contact
- Full name: Aline LOPES
-
- Address: Avenida Alfredo Balena, 190,
- City: Belo Horizonte / Brazil
- Zip code: 30130-100
- Phone: +55(31)34099179
- Email: alinelopesenf@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG
-
Site contact
- Full name: Aline LOPES
-
- Address: Avenida Alfredo Balena, 190,
- City: Belo Horizonte / Brazil
- Zip code: 30130-100
- Phone: +55(31)34099179
- Email: alinelopesenf@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16815.
Existem 8270 ensaios clínicos registrados.
Existem 4652 ensaios clínicos recrutando.
Existem 325 ensaios clínicos em análise.
Existem 5713 ensaios clínicos em rascunho.