Public trial
RBR-9gdncdx Result of action to increase adherence to school meals in the city of Sumidouro-RJ
Date of registration: 04/04/2025 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 04/04/2025 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Effectiveness of an intervention based on food autonomy in adherence to school meals: a school-based randomized community trial
pt-br
Efetividade de intervenção baseada em autonomia alimentar na adesão à alimentação escolar: ensaio comunitário randomizado de base escolar
es
Effectiveness of an intervention based on food autonomy in adherence to school meals: a school-based randomized community trial
Trial identification
- UTN code: U1111-1319-6831
-
Public title:
en
Result of action to increase adherence to school meals in the city of Sumidouro-RJ
pt-br
Resultado de ação para aumentar a adesão à alimentação escolar na cidade de Sumidouro-RJ
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
6.889.942
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa do Instituto de Medicina Social - Universidade do Estado do Rio de Janeiro
-
79070424.1.0000.5260
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
6.889.942
Sponsors
- Primary sponsor: Instituto de Medicina Social - Universidade do Estado do Rio de Janeiro
-
Secondary sponsor:
- Institution: Instituto de Medicina Social - Universidade do Estado do Rio de Janeiro
-
Supporting source:
- Institution: Instituto de Medicina Social - Universidade do Estado do Rio de Janeiro
Health conditions
-
Health conditions:
en
Food Preferences; Food and Nutrition Education; Food and Nutritional Health Promotion; nutritional epidemiology
pt-br
Preferências alimentares; Educação Alimentar e Nutricional; Promoção de alimentos; epidemiologia nutricional
-
General descriptors for health conditions:
en
C21 Disorders of environmental origin
pt-br
C21 Transtornos de origem ambiental
-
Specific descriptors:
en
F01.145.407.516 Food Preferences
pt-br
F01.145.407.516 Preferências alimentares
en
SP6.720 Food and Nutrition Education
pt-br
SP6.720 Educação Alimentar e Nutricional
en
SP6.810.243 Food and Nutritional Health Promotion
pt-br
SP6.810.243 Promoção de alimentos
en
SP6.270 nutritional epidemiology
pt-br
SP6.270 epidemiologia nutricional
Interventions
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Interventions:
en
This is a two-arm, open-label, randomized controlled clinical trial.. Modifications will be made to the presentation of the food offered in the five schools drawn for the intervention group, such as the implementation of a thermal distribution counter, which will allow children to help themselves. Each group of schools will have the participation of 204 students. Totaling 408 participants. In the five schools in the control group, there will be no changes to the meal distribution model (the portioning of meals by lunch ladies will be maintained). Schools will be randomly allocated to participate in the control or intervention group, using an opaque envelope, and by a person who is not involved in the project.
pt-br
Trata-se de um estudo clínico randomizado controlado de dois braços, aberto. Serão realizadas modificações na apresentação da alimentação oferecida nas cinco escolas sorteadas para o grupo intervenção, como a implementação de um balcão térmico de distribuição, que possibilitará que as próprias crianças se sirvam. Cada grupo de escolas contará com a participação de 204 escolares. Totalizando 408 participantes. Nas cinco escolas do grupo controle, não haverão mudanças no modelo de distribuição das refeições (será mantido o porcionamento das refeições pelas merendeiras). As escolas serão alocadas aleatoriamente para participar do grupo controle ou intervenção, através da utilização de envelope opaco, e por uma pessoa que não esteja envolvida no projeto.
-
Descriptors:
en
I01.283 Environment Design
pt-br
I01.283 Planejamento Ambiental
Recruitment
- Study status: Recruiting
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 03/20/2025 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 408 - 6 Y 15 Y -
Inclusion criteria:
en
Healthy volunteers; both genders; age between 6 and 15 years; be regularly enrolled in schools participating in the study; sign the Assent Form; return of the Free and Informed Consent Form signed by parents and/or guardians
pt-br
Voluntários sadios; ambos os gêneros; idade entre 6 e 15 anos; estar regularmente matriculado nas escolas participantes do estudo; assinar o Termo de Assentimento; devolução do Termo de Consentimento Livre e Esclarecido assinado pelos pais e/ou responsáveis
-
Exclusion criteria:
en
Students who have some type of physical/cognitive disability that makes it impossible to complete the questionnaires; students who are pregnant, as they may behave differently than usual at this stage of life
pt-br
Estudantes que apresentem algum tipo de deficiência física/cognitiva que impossibilite o preenchimento dos questionários; escolares que estiverem grávidas, por poderem apresentar comportamento diferente do usual nessa etapa da vida
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Other Parallel 2 Open Randomized-controlled N/A
Outcomes
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Primary outcomes:
en
Expected to find increase in the rate of adherence to school meals, assessed by a question included in the questionnaire aimed at the frequency of consumption of school meals per week. Students who consume the food offered 3 or more times a week will be considered to have joined the school meal program. It must present a minimum percentage of 85% as an indication of good adherence to the menu.
pt-br
Espera-se encontrar aumento do índice de adesão à alimentação escolar, avaliado por questão inserida no questionário direcionada à frequência de consumo da alimentação escolar na semana. Será considerado como aderido ao programa de alimentação escolar o aluno que consumir a alimentação oferecida 3 ou mais vezes na semana. Deve apresentar um percentual mínimo de 85% como indicativo de boa adesão ao cardápio.
-
Secondary outcomes:
en
An increase in the acceptance rate for school meals is expected, assessed by applying the acceptability test in the National School Meal Program (PNAE), proposed by the Ministry of Education (MEC). The acceptance rate is calculated from the sum of the "I loved it" and "I liked" performed by the students, multiplied by 100 and divided by the number of students who consumed the meal. It must present a minimum percentage of 85% as an indication of good acceptance of the menu.
pt-br
Espera-se o aumento do índice de aceitação à alimentação escolar, avaliado por aplicação do teste de aceitabilidade no Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE), proposto pelo Ministério da Educação (MEC). O índice de aceitação é calculado a partir da soma das avaliações "adorei" e "gostei" realizada pelos alunos, multiplicada por 100 e dividida pelo número de alunos que consumiram a refeição. Deve apresentar um percentual mínimo de 85% como indicativo de boa aceitação ao cardápio.
Contacts
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Public contact
- Full name: Danielle Coelho Azevedo
-
- Address: Rua São Francisco Xavier, 524, sala E 7017-B, Maracanã
- City: Rio de Janeiro / Brazil
- Zip code: 20550-013
- Phone: +55(21)964089163
- Email: danielleazevedo355@gmail.com
- Affiliation: Universidade do Estado do Rio de Janeiro ‐ Instituto de Medicina Social
-
Scientific contact
- Full name: Danielle Coelho Azevedo
-
- Address: Rua São Francisco Xavier, 524, sala E 7017-B, Maracanã
- City: Rio de Janeiro / Brazil
- Zip code: 20550-013
- Phone: +55(21)964089163
- Email: danielleazevedo355@gmail.com
- Affiliation: Universidade do Estado do Rio de Janeiro ‐ Instituto de Medicina Social
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Site contact
- Full name: Danielle Coelho Azevedo
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- Address: Rua São Francisco Xavier, 524, sala E 7017-B, Maracanã
- City: Rio de Janeiro / Brazil
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- Affiliation: Universidade do Estado do Rio de Janeiro ‐ Instituto de Medicina Social
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16840.
Existem 8283 ensaios clínicos registrados.
Existem 4659 ensaios clínicos recrutando.
Existem 309 ensaios clínicos em análise.
Existem 5718 ensaios clínicos em rascunho.