Public trial
RBR-9crqgt Differences between two types of nutritional education programs
Date of registration: 10/10/2019 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 10/10/2019 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Internet - based nutrition education versus conventional nutrition education: A randomized clinical trial
pt-br
Educação nutricional internet - baseada versus educação nutricional convencional: um ensaio clínico aleatório
Trial identification
- UTN code: U1111-1238-8176
-
Public title:
en
Differences between two types of nutritional education programs
pt-br
Diferenças entre dois tipos de programas de educação nutricional
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
CAAE: 80728017.0.0000.5013
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
Número de parecer: 3.391.078
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Federal de Alagoas
-
CAAE: 80728017.0.0000.5013
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Alagoas
-
Secondary sponsor:
- Institution: Instituto Federal de Alagoas
-
Supporting source:
- Institution: Instituto Federal de Alagoas
- Institution: Universidade Federal de Alagoas
Health conditions
-
Health conditions:
en
Adolescent; overweight; obesity
pt-br
Adolescente; sobrepeso; obesidade
-
General descriptors for health conditions:
en
C18 Nutritional and metabolic diseases
pt-br
C18 Doenças nutricionais e metabólicas
es
C18 Enfermedades nutricionales y metabólicas
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Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
Control group: 75 students between 10 and 19 years old; normopes, overweight and obese will receive information on healthy eating through conventional nutrition education techniques, eg. Rack Cards Intervention group: 75 students between 10 and 19 years old; normopes, overweight and obese people will receive information on healthy eating through internet based techniques, eg. text messaging, quiz and virtual games
pt-br
Grupo controle: 75 estudantes entre 10 e 19 anos de idade; normopeso, com sobrepeso e obesidade receberão informações sobre alimentação saudável através de técnicas convencionais de educação nutricional, ex. panfletos informativos Grupo intervenção: 75 estudantes entre 10 e 19 anos de idade; normopeso, com sobrepeso e obesidade receberão informações sobre alimentação saudável através de técnicas baseadas na internet, ex. mensagens de texto, quiz e jogos virtuais
-
Descriptors:
en
SP6.026 Food and Nutrition Education
pt-br
SP6.026 Educação Alimentar e Nutricional
es
SP6.026 Educación Alimentaria y Nutricional
en
SP6.056.237 Food Consumption
pt-br
SP6.056.237 Consumo de Alimentos
es
SP6.056.237 Consumo de Alimentos
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 02/01/2017 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 150 - 10 Y 19 Y -
Inclusion criteria:
en
Age between 10 years and 19 years; students from Ifal Murici and Satuba campus; students from Monsenhor Clóvis Duarte de Barros State School, União dos Palmares
pt-br
Idade entre 10 anos a 19 anos; estudantes dos campi Murici e Satuba do Ifal; estudantes da escola estadual Monsenhor Clóvis Duarte de Barros, União dos Palmares
-
Exclusion criteria:
en
Inability to perform anthropometric measurements; special needs; pregnant or nursing; patients with acquired immunodeficiency syndrome; patients of type I diabetes
pt-br
Incapacidade em realizar as medidas antropométricas; necessidades especiais; grávidas ou amamentando; portadores da síndrome da imunodeficiência adquirida; portadores de diabetes tipo I
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Prevention Parallel 2 Open Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
It is expected to find a 10% reduction in the mean energy consumption percentage of processed and ultra-processed food consumption in the intervention group compared to the control group, measured through three 24-hour recalls at the end of the intervention
pt-br
Espera-se encontrar uma redução de 10% na média do percentual de ingestão energética advinda do consumo de alimentos processados e ultraprocessados no grupo intervenção comparado ao grupo controle, mensurado através de 3 recordatórios de 24 horas ao término da intervenção
-
Secondary outcomes:
en
Measurements of waist circumference, body weight and height, cardiovascular risk; Cognitive performance.
pt-br
Espera-se encontrar uma redução na medida de peso corporal de 5% do grupo intervenção em relação ao grupo controle, verificado pela pesagem dos voluntários em balança digital
en
It is expected to find a 10% difference between the groups studied in waist circumference, whose data will be obtained by measuring the perimeter between the iliac crest and the last rib, measured with an inextensible tape measure.
pt-br
Espera-se encontrar diferença de 10% entre os grupos estudados na circunferência da cintura, cujos dados serão obtidos pela medida do perímetro entre a crista ilíaca e a última costela, medida com fita métrica inextensível
Contacts
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Public contact
- Full name: Ingrid Sofia Melo
-
- Address: Rua dezessete de agosto, sem número, departamento de agroindústria
- City: Satuba / Brazil
- Zip code: 57120000
- Phone: +55-082-21266500
- Email: ingrid.melo@ifal.edu.br
- Affiliation: Instituto Federal de Alagoas
-
Scientific contact
- Full name: Nassib Bezerra Bueno
-
- Address: Avenida Lourival Melo Mota, bairro: Tabuleiro do Martins, Maceió - AL
- City: Maceió / Brazil
- Zip code: 57072970
- Phone: +55-082-32141160
- Email: nassib.bueno@fanut.ufal.br
- Affiliation: Universidade Federal de Alagoas
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Site contact
- Full name: Ingrid Sofia Melo
-
- Address: Rua dezessete de agosto, sem número, departamento de agroindústria
- City: Satuba / Brazil
- Zip code: 57120000
- Phone: +55-082-21266500
- Email: ingrid.melo@ifal.edu.br
- Affiliation: Instituto Federal de Alagoas
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16963.
Existem 8361 ensaios clínicos registrados.
Existem 4702 ensaios clínicos recrutando.
Existem 242 ensaios clínicos em análise.
Existem 5772 ensaios clínicos em rascunho.