Public trial
RBR-94857q Identification of taste changes and nutritional implications in cancer patients
Date of registration: 04/29/2020 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 04/29/2020 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Identification of taste changes and nutritional implications in cancer patients
pt-br
Identificação de alterações do paladar e implicações nutricionais em pacientes oncológicos
Trial identification
- UTN code: U1111-1250-5710
-
Public title:
en
Identification of taste changes and nutritional implications in cancer patients
pt-br
Identificação de alterações do paladar e implicações nutricionais em pacientes com câncer
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
3.588.356/2019
Issuing authority: Comitê de ética em pesquisa da Santa Casa de Franca
-
17466319.8.0000.5438
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
3.588.356/2019
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade de Franca
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade de Franca
-
Supporting source:
- Institution: Universidade de Franca
Health conditions
-
Health conditions:
en
Dysgeusia; Neoplasms; Drug Therapy, Combination
pt-br
Disgeusia; Neoplasia; Quimioterapia Combinada
-
General descriptors for health conditions:
en
C23 Pathological conditions, signs and symptoms
pt-br
C23 Condições patológicas, sinais e sintomas
es
C23 Condiciones patológicas, signos y síntomas
-
Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
Intervention in the experimental and control groups: tasting 3 food samples of sweet, sour, salty and bitter flavors, in the amount of 3 grams or 3 milliliters. Application of a Likert scale to assess the intensity of taste perception. Between tastings, patients will receive water to minimize interferences in taste perception. 50 individuals will participate in the experimental and control group, resulting in a total sample of 100 people. This is a cross-sectional study and the procedures will be performed only once.
pt-br
Intervenção nos grupos experimental e controle: degustação de 3 amostras de alimentos dos sabores doce, azedo, salgado e amargo, na quantidade de 3 gramas ou 3 mililitros. Aplicação de uma escala do tipo Likert para avaliar a intensidade da percepção do paladar. Entre as degustações os pacientes receberão água para minimizar interferências na percepção do sabor. Participarão do grupo experimental e controle 50 indivíduos, resultando uma amostra total de 100 pessoas. Trata-se de um estudo transversal e os procedimentos serão realizados uma única vez.
-
Descriptors:
en
SP4.011.102.093 Feeding
pt-br
SP4.011.102.093 Alimentação
es
SP4.011.102.093 Alimentación
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 10/10/2019 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 50 - 18 Y 100 Y -
Inclusion criteria:
en
Age equal to or greater than 18 years; being on cancer treatment; ability to eat orally; express interest in participating in the research by signing the Free and Informed Consent Form.
pt-br
Idade igual ou superior a 18 anos; estar em tratamento oncológico; capacidade de se alimentar via oral; manifestar o interesse em participar da pesquisa assinando o Termo de Consentimento Livre e Esclarecido.
-
Exclusion criteria:
en
Presence of head and neck cancer; be a smoker.
pt-br
Presença de neoplasia de cabeça e pescoço; ser tabagista.
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Diagnostic Parallel 2 Open Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
More pronounced perception of the sweet taste of sweet milk foods (4.48 ± 1.0 vs. 3.78 ± 0.9; p <0.05) and guava (4.10 ± 1.0 vs. 3.52 ± 0.9; p <0.01) by the group of cancer patients, verified by the application of Student's t test.
pt-br
Percepção mais acentuada do sabor doce dos alimentos doce de leite (4,48 ± 1,0 vs. 3,78 ± 0,9; p<0,05) e goiabada (4,10 ± 1,0 vs. 3,52 ± 0,9; p<0,01) pelo grupo de pacientes oncológicos, verificada pela aplicação do teste t de Student.
-
Secondary outcomes:
en
Absence of difference in the perception of the sweet taste of foods in this category by cancer patients, through the application of the ANOVA test (p> 0.05).
pt-br
Ausência de diferença na percepção do sabor doce dos alimentos desta categoria pelos pacientes oncológicos, por meio da aplicação do teste ANOVA (p>0,05).
Contacts
-
Public contact
- Full name: Fabíola Pansani Maniglia
-
- Address: Av. Dr. Armando Salles Oliveira, 201 Pq. Universitário.
- City: FRANCA / Brazil
- Zip code: 14404-600
- Phone: 16992125338
- Email: fa_nutricao@hotmail.com
- Affiliation: Universidade de Franca
- Full name: Fabíola Pansani Maniglia
-
- Address: Padre Anchieta, 1977
- City: Franca / Brazil
- Zip code: 14400-740
- Phone: +55-016-992125338
- Email: fa_nutricao@hotmail.com
- Affiliation: Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
-
Scientific contact
- Full name: Fabíola Pansani Maniglia
-
- Address: Padre Anchieta, 1977
- City: Franca / Brazil
- Zip code: 14400-740
- Phone: +55-016-992125338
- Email: fa_nutricao@hotmail.com
- Affiliation: Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
- Full name: Marina Garcia Manochio
-
- Address: Av. Dr. Armando Salles Oliveira, 201 Pq. Universitário.
- City: Franca / Brazil
- Zip code: 14400740
- Phone: 16992125338
- Email: fa_nutricao@hotmail.com
- Affiliation: Universidade de Franca
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Site contact
- Full name: Marina Garcia Manochio
-
- Address: Av. Dr. Armando Salles Oliveira, 201 Pq. Universitário.
- City: Franca / Brazil
- Zip code: 14400740
- Phone: 16992125338
- Email: fa_nutricao@hotmail.com
- Affiliation: Universidade de Franca
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16963.
Existem 8361 ensaios clínicos registrados.
Existem 4701 ensaios clínicos recrutando.
Existem 236 ensaios clínicos em análise.
Existem 5773 ensaios clínicos em rascunho.