Public trial
RBR-8xz3t35 How macronutrients affect Skin Temperature in para-athletes: a crossover study with Infrared Thermography
Date of registration: 03/10/2025 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 03/10/2025 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Effect of the influence of meals with different macronutrient compositions on the thermographic response at rest and post-exertion in paralympic athletes
pt-br
Efeito da influência de refeições com diferentes composições de macronutrientes na resposta termográfica em repouso e pós-esforço em atletas paralímpicos
es
Effect of the influence of meals with different macronutrient compositions on the thermographic response at rest and post-exertion in paralympic athletes
Trial identification
- UTN code: U1111-1317-9402
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                                        Public title: enHow macronutrients affect Skin Temperature in para-athletes: a crossover study with Infrared Thermography pt-brComo os macronutrientes afetam a temperatura da pele em paratletas: um estudo cruzado com termografia infravermelha 
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                                        Scientific acronym: 
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                                        Public acronym: 
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                                        Secondaries identifiers:
                                                                                                                            - 
                                                    68427923.8.0000.5149
 Issuing authority: Plataforma Brasil
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                                                    6.669.854
 Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Federal de Minas Gerais
 
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                                                    68427923.8.0000.5149
Sponsors
- Primary sponsor: Escola de Educação Física da Universidade Federal de Minas Gerais
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                                        Secondary sponsor:
                                                                                                                                                                                                            - Institution: Escola de Educação Física da Universidade Federal de Minas Gerais
 
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                                        Supporting source:
                                                                                                                            - Institution: Fundação Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior
 
Health conditions
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                                        Health conditions: enspinal cord Injuries; achondroplasia; cerebral palsy pt-brtraumatismos da medula espinal; acondroplasia; paralisia cerebral 
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                                        General descriptors for health conditions: enM01.072.500 Para-Athletes pt-brM01.072.500 Paratletas 
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                                        Specific descriptors: enC10.228.140.140.254 Cerebral Palsy pt-brC10.228.140.140.254 Paralisia Cerebral enC05.116.099.343.110 Achondroplasia pt-brC05.116.099.343.110 Acondroplasia enC10.228.854.763 Spinal Cord Injuries pt-brC10.228.854.763 Traumatismos da Medula Espinal 
Interventions
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                                        Interventions: enThis is a randomized crossover experimental study designed in a Latin square format, with a total of four nutritional interventions applied to para-athletes. Ten athletes will be recruited, meaning each experimental group will consist of the same ten volunteers. All athletes will undergo four experimental conditions: a carbohydrate-rich meal (80% of calories from carbohydrates), a protein-rich meal (80% of calories from proteins), a fat-rich meal (80% of calories from fats), and a fasting condition. All meals will be in liquid form. The meals will be administered according to randomization, with data collection days spaced at least one week apart. The intervention duration, considering a 2-hour postprandial period and the training session, will range from 4 to 5 hours per session pt-brTrata-se de um estudo experimental cruzado randomizado, delineado em quadrado latino, com um total de 4 intervenções nutricionais aplicadas a paratletas. Serão recrutados 10 atletas. Portanto cada grupo experimental contará com os 10 voluntários. Todos os atletas passarão por quatro condições experimentais, sendo essas uma refeição rica em carboidrato (80% das calorias provenientes de carboidratos), uma refeição rica em proteína (80% das calorias provenientes de proteínas), uma refeição rica em gordura (80% das calorias provenientes de gorduras), e uma situação em que permanecerão em jejum. Todas as refeições serão líquidas. As refeições serão ofertadas conforme randomização, e os dias de coleta serão intervalados em, pelo menos, 1 semana. A duração da intervenção considerando o período pós-prandial de 2 horas e o período do treino será de 4 a 5 horas por encontro 
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                                        Descriptors: enV03.175.250 Clinical Trial pt-brV03.175.250 Ensaio Clínico 
Recruitment
- Study status: Data analysis completed
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                                        Countries
                                        - Brazil
 
- Date first enrollment: 08/01/2023 (mm/dd/yyyy)
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                                        Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 10 - 18 Y 50 Y 
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                                        Inclusion criteria: enAthletes from the competitive teams of the Paralympic sports of para-taekwondo, powerlifting, swimming, and athletics at the Brazilian Paralympic Reference Center of Universidade Federal de Minas Gerais; individuals aged between 18 and 50 years; athletes who have participated in state, national, or international competitions in the past year; and those who have an eligible impairment to compete in the mentioned Paralympic sports; both sexes pt-brAtletas das equipes competitivas das modalidades paralímpicas de parataekwondo, halterofilismo, natação e atletismo do Centro de Referência Paralímpico Brasileiro da Universidade Federal de Minas Gerais; indivíduos com idade entre 18 e 50 anos; atletas que tenham participado de competições estaduais, nacionais ou internacionais no último ano; e que possuam uma deficiência elegível para competir nas modalidades paralímpicas mencionadas; ambos os sexos 
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                                        Exclusion criteria: enIndividuals under 18 years of age or over 50 years; those who have not participated in state, national, or international competitions in the past year; athletes with food allergies or intolerances that prevent participation in the proposed nutritional interventions; individuals with inflammatory processes or muscle injuries in the last two months; participants with a history of severe and disabling injuries that prevent them from regular training; and athletes who do not have an eligible impairment to compete in Paralympic sports pt-brIndivíduos com idade inferior a 18 anos ou superior a 50 anos; aqueles que não tenham participado de competições estaduais, nacionais ou internacionais no último ano; atletas com alergias ou intolerâncias alimentares que impeçam a participação nas intervenções nutricionais propostas; indivíduos com processos inflamatórios ou lesões musculares nos últimos dois meses; participantes com histórico de lesões graves e incapacitantes que os afastem do treinamento regular; e atletas que não possuam deficiência elegível para competir em modalidades paralímpicas 
Study type
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                                        Study design: 
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                                                                                                                                                                                                                                                Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase 1 Other Cross-over 4 Single-blind Randomized-controlled N/A 
Outcomes
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                                        Primary outcomes: enA significant increase in skin temperature of sport-specific body segments in para-athletics and para-powerlifting was observed in response to carbohydrate- and protein-rich meals, as measured by infrared thermography. Measurements were taken at multiple time points after each nutritional intervention, revealing a significant rise in skin temperature with carbohydrate and protein intake compared to overnight fasting pt-brFoi observado um aumento significativo na temperatura da pele dos segmentos corporais específicos das modalidades para-atletismo e para-halterofilismo em resposta às refeições ricas em carboidratos e proteínas, conforme medido por termografia infravermelha. As medições foram realizadas em múltiplos tempos após cada intervenção nutricional, revelando um aumento significativo da temperatura da pele com carboidrato e proteína, em comparação com o jejum noturno 
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                                        Secondary outcomes: enThe secondary outcomes of the study show that para-athletes' skin temperature is influenced by factors such as age, time of day, air humidity, and type of impairment. Older athletes showed a lower increase in temperature after fat intake, and protein intake resulted in higher temperatures in the afternoon. Fat increased skin temperature in athletes with physical impairments, while protein reduced it. Additionally, temperature varied across different body regions, with fat intake reducing temperature in the arm and deltoid. These findings highlight the importance of diet and individual factors in the thermal regulation of para-athletes pt-brOs desfechos secundários do estudo mostram que a temperatura da pele dos paratletas é influenciada por fatores como idade, período do dia, umidade do ar e tipo de deficiência. Atletas mais velhos apresentaram menor aumento de temperatura após a ingestão de gordura, e a ingestão de proteína resultou em temperaturas mais altas à tarde. A gordura aumentou a temperatura em atletas com deficiência física, enquanto a proteína reduziu. Além disso, a temperatura variou em diferentes partes do corpo, com a gordura reduzindo a temperatura no braço e no deltoide. Esses resultados destacam a importância da dieta e de fatores individuais na regulação térmica dos paratletas 
Contacts
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                                        Public contact
                                        - Full name: Carolina Batista Simões
- 
                                                    - Address: Rua Maria Heilbuth Surette
- City: Belo Horizonte / Brazil
- Zip code: 30575-100
 
- Phone: +55-31-997861681
- Email: carolbatistasm@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Minas Gerais
 
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                                        Scientific contact
                                        - Full name: Carolina Batista Simões
- 
                                                    - Address: Rua Maria Heilbuth Surette
- City: Belo Horizonte / Brazil
- Zip code: 30575-100
 
- Phone: +55-31-997861681
- Email: carolbatistasm@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Minas Gerais
 
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                                        Site contact
                                        - Full name: Carolina Batista Simões
- 
                                                    - Address: Rua Maria Heilbuth Surette
- City: Belo Horizonte / Brazil
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- Phone: +55-31-997861681
- Email: carolbatistasm@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Minas Gerais
 
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 17090.
Existem 8480 ensaios clínicos registrados.
Existem 4734 ensaios clínicos recrutando.
Existem 205 ensaios clínicos em análise.
Existem 5795 ensaios clínicos em rascunho.
