Public trial
RBR-84r7q6r Evaluation of blood glucose concentration and its effect on appetite and food consumption in healthy individuals
Date of registration: 06/10/2022 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 06/10/2022 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Determination of the glycemic index and glycemic response of foods and their effect on appetite and food intake in eutrophic and euglycemic individuals
pt-br
Determinação do índice glicêmico e da resposta glicêmica de alimentos e seu efeito no apetite e na ingestão alimentar em indivíduos eutróficos e euglicêmicos
es
Determination of the glycemic index and glycemic response of foods and their effect on appetite and food intake in eutrophic and euglycemic individuals
Trial identification
- UTN code: U1111-1266-7996
-
Public title:
en
Evaluation of blood glucose concentration and its effect on appetite and food consumption in healthy individuals
pt-br
Avaliação da concentração de glicose no sangue e seu efeito no apetite e consumo alimentar em indivíduos saudáveis
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
26056719.6.0000.5153
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
3.894.457
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa com Seres Humanos da Universidade Federal de Viçosa.
-
26056719.6.0000.5153
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Viçosa
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal de Viçosa
-
Supporting source:
- Institution: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)
- Institution: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Health conditions
-
Health conditions:
en
Hyperglycemia; Insulin Resistance
pt-br
Hiperglicemia; Resistência à Insulina
-
General descriptors for health conditions:
en
D003924 Diabetes Mellitus, Type 2
pt-br
D003924 Diabetes Mellitus Tipo 2
en
D009765 Obesity
pt-br
D009765 Obesidade
-
Specific descriptors:
en
D006943 Hyperglycemia
pt-br
D006943 Hiperglicemia
en
D007333 Insulin Resistance
pt-br
D007333 Resistência à Insulina
Interventions
-
Interventions:
en
10 healthy adults will participate in this crossover study, being the intervention groups: foods rich in (1) carbohydrates (10 individuals), (2) lipids (10 individuals), and (3) proteins (10 individuals). The control group will drink a glucose solution (25 or 50 grams of glucose in 250 mililiter of water). The tested foods will be ingested once and the control food (control group), three times for each volunteer, totaling four experimental on non-consecutive days. Test days must be at least 2 days apart and the order of ingestion will occur randomly.
pt-br
Participarão do estudo 10 indivíduos adultos saudáveis em um delineamento cruzado (cross-over), sendo os grupos de intervenção: alimentos ricos em: (1) carboidratos (10 indivíduos), (2) lipídios (10 indivíduos) e (3) proteínas (10 indivíduos). O grupo controle irá ingerir uma solução glicosada (25 ou 50 gramas de glicose em 250 mililitros de água). Os alimentos testados serão ingeridos uma vez e o alimento controle (grupo controle), três vezes para cada voluntário, totalizando quatro sessões experimentais em dias não-consecutivos. Os dias de testes terão um intervalo mínimo de 2 dias e a ordem de ingestão desses ocorrerá de maneira randomizada.
-
Descriptors:
en
D002241 Carbohydrates
pt-br
D002241 Carboidratos
en
D004044 Dietary Proteins
pt-br
D004044 Proteínas na Dieta
en
D004041 Dietary Fats
pt-br
D004041 Gorduras na Dieta
en
D005502 Food
pt-br
D005502 Alimentos
Recruitment
- Study status: Data analysis completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 03/05/2020 (mm/dd/yyyy)
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Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 10 - 18 Y 0 -
Inclusion criteria:
en
Normal-weight individuals (body mass index ranging from 18.5 to 24.9 kg/m² and body fat percentage from 12 to 20% for males and 20 to 30% for females) (Sociedad Española para el Estudio de la Obesidad, 2000); non-smokers; non-pregnant women or lactating women; and who present fasting glucose ranging from 70 to 99 mg/dl.
pt-br
Indivíduos eutróficos (índice de massa corporal variando de 18,5 a 24,9 kg/m² e percentual de gordura corporal de 12 a 20% para o gênero masculino e de 20 a 30% para o feminino) (Sociedad Española para el Estudio de la Obesidad, 2000); não fumantes; não gestantes ou lactantes (no caso de mulheres; que apresentem glicemia de jejum variando de 70 a 99 mg/dl.
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Exclusion criteria:
en
Type 1 or 2 diabetes; family history of first-degree diabetes mellitus; recent digestive, liver, kidney, cardiovascular, thyroid, or inflammatory diseases; alcohol intake greater than two doses (greater than 20 ml) per day; weight instability (gain or loss of more than 3 kg in the last 3 months); being on a diet to control weight; use medications that affect metabolism and have an allergy or aversion to the tested foods.
pt-br
diabetes tipo 1 ou 2; história familiar de primeiro grau de diabetes mellitus; doenças recentes digestivas, hepáticas, renais, cardiovasculares, tireoidianas ou inflamatórias; ingestão de álcool maior que duas doses (maior que 20 ml) por dia; instabilidade de peso (ganho ou perda de mais de 3 kg nos últimos 3 meses); estar em dieta para controle do peso; utilizar medicamentos que afetam o metabolismo e apresentar alergia ou aversão aos alimentos testados.
Study type
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Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase 1 Prevention Cross-over 1 Open Randomized-controlled N/A
Outcomes
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Primary outcomes:
en
We verified similar values for the glycemic response between the groups (chicken: mean 982.6 and standard error 152.06 milligram times minute per deciliter (mg.min/dl); tuna: mean 836.78 and standard error 297.39 mg.min/dl; control: mean 815.47 and standard error 203.53 mg.min/dl), statistical significance value greater than or equal to 0.05.
pt-br
Nós verificamos valores similares para a resposta glicêmica entre os grupos (frango: média 982,6 e erro padrão 152,06 miligrama vezes minuto por decilitro (mg.min/dl); atum: média 836,78 e erro padrão 297,39 mg.min/dl; controle: média 815,47 e erro padrão 203,53 mg.min/dl), valor de significância estatística maior ou igual a 0,05.
en
The group that consumed chicken protein-rich foods reduced hunger sensations (mean 2912.77 and standard error 805.36 millimeter times minute (mm.min) compared to the control group (mean 1306.97 and standard error 576.41 mm.min), statistical significance value of less than 0.05. The consumption of protein-rich foods also reduced the feeling of prospective consumption (chicken: mean 3081.98 and standard error 704.55 mm.min; tuna: mean 2701.33 and standard error 528.33 mm.min) compared to the control group (mean 855.66 and standard error 358.26 mm.min), statistical significance value of less than 0.05. There was no difference between the groups regarding the sensation of fullness (chicken: mean 3280.11 and standard error 968.31 mm.min; tuna: mean 2922.34 and standard error 681.42 mm.min; control: mean 2683.76 and standard error 884.16 mm.min).
pt-br
O grupo que consumiu alimentos ricos em proteína de frango reduziu as sensações de fome (média 2912,77 e erro padrão 805,36 milimetro vezes minuto (mm.min) comparado ao grupo controle (média 1306,97 e erro padrão 576,41 mm.min), valor de significância estatística de menor do que 0,05. O consumo de alimentos ricos em proteínas também reduziu a sensação de consumo prospectivo (frango: média 3081,98 e erro padrão 704,55 mm.min; atum: média 2701,33 e erro padrão 528,33 mm.min) comparado ao grupo controle (média 855,66 e erro padrão 358,26 mm.min), valor de significância estatística menor do que 0,05. Não houve diferença entre os grupos quanto a sensação de plenitude (frango: média 3280,11 e erro padrão 968,31 mm.min; atum: média 2922,34 e erro padrão 681,42 mm.min; controle: média 2683,76 e erro padrão 884,16 mm.min).
en
We verified similar values for food intake after the groups (chicken: mean 2885.55 and standard error 222.79 kilocalories per day (kcal/day); tuna: mean 2551.50 and standard error 221.08 kcal/day; control: mean 2354.84 and standard error 131.63 kcal/day), statistical significance value greater than or equal to 0.05.
pt-br
Nós verificamos valores similares para a ingestão alimentar após os grupos (frango: média 2885,55 e erro padrão 222,79 quilocalorias por dia (kcal/dia); atum: média 2551,50 e erro padrão 221,08 kcal/dia; controle: média 2354,84 e erro padrão 131,63 kcal/dia), valor de significância estatística maior ou igual a 0,05.
-
Secondary outcomes:
en
Secondary outcomes are not expected.
pt-br
Não são esperados desfechos secundários.
Contacts
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Public contact
- Full name: Julia Silva e Oliveira
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- Address: Departamento de Nutrição e Saúde/CCBII – Campus Universitário, Av. PH Rolfs, s/n.
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-900
- Phone: +55(31)3612-5227
- Email: julia.s.oliveira@ufv.br
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
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Scientific contact
- Full name: Rita de Cássia Gonçalves Alfenas
-
- Address: Departamento de Nutrição e Saúde/CCBII – Campus Universitário, Av. PH Rolfs, s/n.
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-900
- Phone: +55(31)3612-5227
- Email: ralfenas@ufv.br
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
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Site contact
- Full name: Nélia Pinheiro Mendes
-
- Address: Departamento de Nutrição e Saúde/CCBII – Campus Universitário, Av. PH Rolfs, s/n.
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-900
- Phone: +55(31)3612-5227
- Email: neliamendes.nut@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16961.
Existem 8355 ensaios clínicos registrados.
Existem 4701 ensaios clínicos recrutando.
Existem 241 ensaios clínicos em análise.
Existem 5772 ensaios clínicos em rascunho.