Public trial
RBR-7z358j Effects of different oils consumption associated with diet on weight loss
Date of registration: 05/13/2015 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 05/13/2015 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Effect of different fat sources consumption associated with low-calorie diet in controlling excess body weight
pt-br
Efeito do consumo de diferentes fontes lipídicas associadas à dieta hipocalórica no controle do excesso de peso corporal
Trial identification
- UTN code: U1111-1165-5090
-
Public title:
en
Effects of different oils consumption associated with diet on weight loss
pt-br
Efeitos da ingestão de diferentes óleos associados à dieta na perda de peso
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
892.467
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa com Seres Humanos - Universidade Federal de Viçosa - CEP
-
37558514.5.0000.5153
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
892.467
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Viçosa - UFV
-
Secondary sponsor:
- Institution: Faculdade de Ciências Aplicadas da UNICAMP - Limeira
-
Supporting source:
- Institution: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico - CNPq
- Institution: Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais - FAPEMIG
Health conditions
-
Health conditions:
en
obesity
pt-br
obesidade
-
General descriptors for health conditions:
en
C18 Nutritional and metabolic diseases
pt-br
C18 Doenças nutricionais e metabólicas
es
C18 Enfermedades nutricionales y metabólicas
-
Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
Control group: 22 overweight/obesity women with high body fat content will receive breakfasts daily for three months, containing a vitamin with soybean oil (25 ml) and differents cookies, breads and cakes, serving 35% of the nutritional requirements of volunteers. Experimental group 1: 22 overweight/obesity women with high body fat content will receive breakfasts daily for three months, containing a vitamin with coconut oil (25 ml) and differents cookies, breads and cakes, serving 35% of the nutritional requirements of volunteers. Experimental group 2: 22 overweight/obesity women with high body fat content will receive breakfasts daily for three months, containing a vitamin with olive oil (25 ml) and differents cookies, breads and cakes, serving 35% of the nutritional requirements of volunteers.
pt-br
Grupo controle: 22 mulheres com sobrepeso e obesidade e alto teor de gordura corporal receberão cafés da manhã, diariamente, durante 3 meses, contendo uma vitamina com óleo de soja (25mL) e diferentes acompanhamentos (biscoitos, pães, bolos) atendendo a 35% das necessidades nutricionais das voluntárias. Grupo experimental 1: 22 mulheres com sobrepeso e obesidade e alto teor de gordura corporal receberão cafés da manhã, diariamente, durante 3 meses, contendo uma vitamina com óleo de coco extra virgem (25mL) e diferentes acompanhamentos (biscoitos, pães, bolos) atendendo a 35% das necessidades nutricionais das voluntárias. Grupo experimental 2: 22 mulheres com sobrepeso e obesidade e alto teor de gordura corporal receberão cafés da manhã, diariamente, durante 3 meses, contendo uma vitamina com azeite de oliva extra virgem (25mL) e diferentes acompanhamentos (biscoitos, pães, bolos) atendendo a 35% das necessidades nutricionais das voluntárias. Todos os cafés da manhã serão oferecidos de maneira aleatória e com as voluntárias em jejum.
-
Descriptors:
en
SP6.051.227 Supplementary Feeding
pt-br
SP6.051.227 Suplementação Alimentar
es
SP6.051.227 Alimentación Suplementaria
Recruitment
- Study status: Not yet recruiting
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 07/01/2015 (mm/dd/yyyy)
- Date last enrollment: 12/31/2015 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 66 F 20 Y 40 Y -
Inclusion criteria:
en
women; with 20 to 40 years old; overweight and with high body fat; basal energy requirements between 1200 to 1500kcal/day
pt-br
mulheres; de 20 a 40 anos; com excesso de peso e de gordura; necessidades energéticas basais entre 1200 a 1500kcal/dia.
-
Exclusion criteria:
en
presence of chronic diseases; weight and physical activity instability; use medication that affects some parameter assessed in the survey; smokers; pregnant or lactating; presence of eating disorders; presence of intestinal disorders; alcoholic.
pt-br
presença de doenças crônicas; instabilidade de peso e de atividade física; usar medicamentos que afetem os parâmetros avaliados na pesquisa; fumantes; gestantes ou lactantes; presença de transtornos alimentares; presença de transtornos intestinais; etilista
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Treatment Parallel 3 Double-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
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Primary outcomes:
en
Changes in body composition, such as decreasing at least 2 kg of body weight, assessed by electronic weighing-machine and decreasing body fat content, assessed by densitometry by dual energy Xray absorptiometry (DEXA) after 3 months of coconut and olive oil consumption in comparison with soybean oil
pt-br
Mudanças da composição corporal, como redução de pelo menos 2kg de peso corporal, verificado por meio da pesagem em balança eletrônica e redução de gordura corporal verificado por meio de densitometria por dupla emissão de raio X (DEXA) após 3 meses de consumo de óleo de coco e azeite de oliva em relação ao consumo de óleo de soja
-
Secondary outcomes:
en
Decrease of intestinal permeability assessed by evaluation of concentrations of urinary lactulose and mannitol and serum lipopolysaccharide. Increased feeling of satiety and reducing food intake, checked by applying visual analog scales (VAS) and 24 hours food records. Increased energy expenditure and the rate of lipid use as energy, verified by the measurement of energy expenditure and oxidation of energy substrates after consumption of breakfasts by open circuit indirect calorimetry. Improvement of blood biomarkers of metabolic syndrome (lipid profile,fasting glucose and insulin, uric acid and ketone bodies, C-reactive protein), systemic inflammation (TNF-alpha, IL-6, IL-1 b, IL-10) and oxidative stress (superoxide dismutase superoxide oxidase, catalase and plasma antioxidant capacity), verified by laboratory techniques involving colorimetric enzymatic methods and/or immunological assays. Change in intestinal microbiota composition, assessed by Fluorescende In Situ Hybridisation method (FISH). Decrease of genetic and molecular markers of fat cells formation and fat accumulation and changes in the form of fat cells checked by Real Time PCR and histochemistry.
pt-br
Redução da permeabilidade intestinal, verficado por avaliação das concentrações urinárias de lactulose e manitol e concentrações sérica de lipopolissacarídeos. Aumento da sensação de saciedade e redução da ingestão alimentar verificados pela aplicação de escalas de analogia visual (VAS) e registros alimentares de 24 horas. Aumento do gasto energético e da taxa de utilização de lipídios como energia verificado por meio da aferição do gasto de energia e da oxidação dos substratos energéticos após o consumo dos cafés da manhã por calorimetria indireta de circuito aberto. Melhoria dos biomarcadores sanguíneos de síndrome metabólica (perfil lipídico, glicose e insulina de jejum, ácido úrico e corpos cetônicos, proteína C reativa), da inflamação sistêmica (TNF-a, IL6, IL1-b, IL10) e do stress oxidativo (superoxido dismutase, superoxido oxidase, catalase e capacidade antioxidante do plasma) verificado por meio de técnicas laboratoriais que envolvem métodos enzimáticos colorimétricos e ou ensaios imunológicos. Alteração da composição da microbiota intestinal verificado por meio do método de Fluorescende In Situ Hybridisation (FISH). Redução dos marcadores genéticos e moleculares da formação das células adiposas e do acúmulo de gordura e alterações da forma das células adiposas, verificados por PCR Real Time e histoquímica.
Contacts
-
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- Full name: Flávia Galvão Cândido
-
- Address: Departamento de Nutrição e Saúde / CCBII Campus Universitário Av. PH Rolfs, s/n
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-900
- Phone: +55 (31) 3899 3388
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- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa - UFV
- Full name: Flávia Xavier Valente
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- Address: Departamento de Nutrição e Saúde, CCBII, Campus Universitário Av PH Rolfs, s/n
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-900
- Phone: +55 (31) 3899 2111
- Email: flaviaxavier@gmail.com
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- Full name: Maria do Carmo Gouveia Peluzio
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- Address: Departamento de Nutrição e Saúde / CCBII Campus Universitário Av. PH Rolfs, s/n
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- Phone: +55 (31) 3899 1275
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- Address: Departamento de Nutrição e Saúde / CCBII Campus Universitário Av. PH Rolfs, s/n
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- Email: ralfenas@ufv.br
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Existem 308 ensaios clínicos em análise.
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