Public trial
RBR-7sv2g8r Perception, expectation, results and patient satisfaction in the treatment of teeth Bleaching with vitality
Date of registration: 05/27/2021 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 05/27/2021 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Perception, expectation, results and satisfaction of the Bleaching treatment on vitalized teeth.
pt-br
Percepção, expectativa, resultados e satisfação do tratamento Clareador em dentes vitalizados.
es
Perception, expectation, results and satisfaction of the Bleaching treatment on vitalized teeth.
Trial identification
- UTN code: U1111-1265-3164
-
Public title:
en
Perception, expectation, results and patient satisfaction in the treatment of teeth Bleaching with vitality
pt-br
Percepção, expectativa, resultados e satisfação dos pacientes ao tratamento de Clareamento dental em dentes com vitalidade
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
14288619.5.0000.5208
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
3.555.999
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Federal de Pernambuco
-
14288619.5.0000.5208
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Pernambuco
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal de Pernambuco
-
Supporting source:
- Institution: Universidade Federal de Pernambuco
Health conditions
-
Health conditions:
en
Beverages; Color; Esthetics, Dental
pt-br
Bebidas; Cor; Estética Dentária
-
General descriptors for health conditions:
en
D016430 Clinical Trial
pt-br
D016430 Ensaio Clínico
-
Specific descriptors:
en
D001628 Beverages
pt-br
D001628 Bebidas
en
01.590.540.199 Color
pt-br
01.590.540.199 Cor
en
E06.420 Esthetics, Dental
pt-br
E06.420 Estética Dentária
Interventions
-
Interventions:
en
Study participants (45) were randomly divided into 3 groups (n = 15). A control group, performed only homemade tooth whitening with 16% carbamide peroxide (4 hours daily for 14 days) with diet restrictions, without eating colored foods. One of the experimental groups received no restrictions on eating colored foods. A second experimental group, in addition to receiving no restrictions regarding the intake of colored foods, were also instructed to make mouthwashes with 10ml of red wine for 5 min (3x per day, for 14 days). As the study aimed to evaluate the influence of the intake of colored foods and red wine on the speed of the supervised whitening treatment, it was necessary to initially distinguish the participants who were ingesting this drink. Of the 45 study participants, 28 reported that they drank wine. Thus, a simple randomization was carried out by means of a draw in brown envelopes to allocate these participants to the group with mouthwashes of red wine (n = 15). After the allocation of the participants in this group, a new drawing was carried out with the other participants (30) for allocation between the groups with / without restriction of eating colored foods during the bleaching treatment (n = 15). For all groups, the bleaching treatment was carried out in the same way: 14 days of homemade tooth whitening with 16% carbamide peroxide (Coltene, Altstätten, Switzerland) with the use of 4 hours daily, differing only the dietary recommendations. The color of the central incisors was measured with a digital spectrophotometer (Easy Shade) at different times: before the whitening procedure, after 7 days, after 15 days and after 30 days (15 days after the completion of tooth whitening). The color variation of the teeth before and after the whitening treatment was calculated according to the CieLAB parameters.
pt-br
Os participantes do estudo (45) foram divididos aleatoriamente em 3 grupos (n=15). Um grupo controle, realizado apenas o clareamento dentário caseiro com peróxido de carbamida 16% (4h diárias por 14 dias) com restrições de dieta, sem ingestão de alimentos corados. Um dos grupos experimentais, não receberam restrições quanto a ingestão de alimentos corados. Um segundo grupo experimental além de não receber restrições quanto a ingestão de alimentos corados também foram orientados a fazer bochechos com 10ml de vinho tinto por 5 min (3x por dia, durante 14 dias). Como o estudo objetivou avaliar a influência da ingestão de alimentos corados e de vinho tinto na velocidade do tratamento clareador supervisionado, foi necessário inicialmente distinguir os participantes que faziam a ingestão desta bebida. Dos 45 participantes do estudo, 28 relataram que bebiam vinho. Deste modo, foi realizado uma randomização simples por meio de sorteio em envelopes pardos para alocação destes participantes no grupo com bochechos de vinho tinto (n=15). Após a alocação dos participantes neste grupo, foi realizado um novo sorteio com os demais participantes (30) para alocação entre os grupos com/sem restrição de ingestão de alimentos corados durante o tratamento clareador (n=15). Para todos os grupos o tratamento clareador foi realizado do mesmo modo: 14 dias de clareamento dentário caseiro com peróxido de carbamida 16% (Coltene, Altstätten, Suíça) com uso de 4h diárias, diferindo apenas as recomendações de dieta. A cor dos incisivos centrais foi aferida com um espectrofotômetro digital (Easy Shade) em diferentes momentos: antes do procedimento clareador, após 7 dias, após 15 dias e após 30 dias (15 dias após a finalização do clareamento dental). A variação de cor dos dentes antes e após o tratamento de clareamento foi calculada de acordo com os parâmetros CieLAB.
-
Descriptors:
en
E01 Diagnosis
pt-br
E01 Diagnóstico
en
D014073 Tooth Bleaching
pt-br
D014073 Clareamento Dental
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 10/01/2019 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 45 - 18 Y 0 -
Inclusion criteria:
en
Volunteers with good oral and general health conditions; presence of all anterior teeth, not having previously performed bleaching treatment and over 18 years of age.
pt-br
Voluntários com boas condições de saúde bucal e geral; presença de todos os dentes anteriores, não ter realizado tratamento clareador anteriormente e idade superior a 18 anos.
-
Exclusion criteria:
en
Volunteers with a history of tooth sensitivity; restorations or facets on anterior teeth; gingival recession in anterior tooth; spontaneous toothache; anterior tooth with endodontic treatment; fluorosis or severe tooth discoloration; bruxism; teeth in orthodontic treatment; being pregnant or breastfeeding and smoking.
pt-br
Voluntários com histórico de sensibilidade dentária; restaurações ou facetas em dentes anteriores; recessão gengival em dente anterior; dor de dente espontânea; dente anterior com tratamento endodôntico; fluorose ou descoloração severa do dente; bruxismo; dentes em tratamento ortodôntico; estar grávida ou amamentando e tabagista.
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase 1 Diagnostic Parallel 3 Single-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
The speed of the bleaching treatment was lower in the group with a diet without restriction of colored foods and with periodic mouthwashes with red wine compared to the other groups evaluated.
pt-br
A velocidade do tratamento clareador foi menor no grupo com dieta sem restrição de alimentos corados e com bochechos periódicos com vinho tinto em relação aos demais grupos avaliados.
-
Secondary outcomes:
en
The result of the whitening treatment was not influenced by the ingestion of colored food or mouthwash with red wine.
pt-br
O resultado do tratamento clareador não foi influenciado pela ingestão de alimentos corados ou bochechos com vinho tinto.
en
No differences in transoperative sensitivity were observed between groups when stained food restriction was performed and in groups without food restriction
pt-br
Não foram observadas diferenças na sensibilidade transoperatória entre os grupos quando foi realizada a restrição de alimentos corados e nos grupos sem restrição alimentar
Contacts
-
Public contact
- Full name: Luís Felipe Espíndola-Castro
-
- Address: Av. General. Newton Cavalcanti, 1650 - Tabatinga, 54756-220
- City: Camaragibe / Brazil
- Zip code: 54754-220
- Phone: +55-81-997867662
- Email: luis.espindola@upe.br
- Affiliation:
-
Scientific contact
- Full name: Luís Felipe Espíndola-Castro
-
- Address: Av. General. Newton Cavalcanti, 1650 - Tabatinga, 54756-220
- City: Camaragibe / Brazil
- Zip code: 54754-220
- Phone: +55-81-997867662
- Email: luis.espindola@upe.br
- Affiliation:
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Site contact
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- Address: Av. General. Newton Cavalcanti, 1650 - Tabatinga, 54756-220
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- Affiliation:
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16963.
Existem 8359 ensaios clínicos registrados.
Existem 4701 ensaios clínicos recrutando.
Existem 238 ensaios clínicos em análise.
Existem 5772 ensaios clínicos em rascunho.