Public trial
RBR-7qgqqg2 How additional ingredients in coffee beverages affect glucose release in people
Date of registration: 01/08/2025 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 01/08/2025 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Evaluation of the addition of ingredients in coffee beverages on the glycemic index and glycemic load in humans
pt-br
Avaliação do efeito da adição de ingredientes em bebidas de café no índice glicêmico e carga glicêmica em humanos
es
Evaluation of the addition of ingredients in coffee beverages on the glycemic index and glycemic load in humans
Trial identification
- UTN code: U1111-1312-2083
- 
                                        Public title: enHow additional ingredients in coffee beverages affect glucose release in people pt-brComo ingredientes adicionais em bebidas de café afetam a liberação de glicose em pessoas 
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                                        Scientific acronym: 
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                                        Public acronym: 
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                                        Secondaries identifiers:
                                                                                                                            - 
                                                    68507722.9.0000.5421
 Issuing authority: Plataforma Brasil
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                                                    6.834.773
 Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo
 
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                                                    68507722.9.0000.5421
Sponsors
- Primary sponsor: Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo
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                                        Secondary sponsor:
                                                                                                                                                                                                            - Institution: Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo
 
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                                        Supporting source:
                                                                                                                            - Institution: Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
 
Health conditions
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                                        Health conditions: endiabetes mellitus pt-brdiabetes mellitus 
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                                        General descriptors for health conditions: enC18 Nutritional and Metabolic Diseases pt-brC18 Doenças Nutricionais e Metabólicas 
- 
                                        Specific descriptors: enC18.452.394.750 diabetes mellitus pt-brC18.452.394.750 diabetes mellitus 
Interventions
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                                        Interventions: enThis is a non-randomized, uncontrolled, open-label, parallel, 4-arm clinical study. The total sample of 56 participants, in the experimental groups: Group 1: 14 healthy individuals will receive a regular filtered coffee-based drink (with added ingredients: sugar and/or milk and/or milk+sugar) with French bread and 5g of margarine; Group 2: 14 healthy individuals will receive a decaffeinated filtered coffee-based drink (with added ingredients: sugar and/or milk and/or milk+sugar) with French bread and 5g of margarine; Group 3: 14 healthy individuals will receive a regular capsule coffee-based drink (with added ingredients: sugar and/or milk and/or milk+sugar) with French bread and 5g of margarine; Group 4: 14 healthy individuals will receive a decaffeinated capsule coffee drink (with added ingredients: sugar and/or milk and/or milk+sugar) with French bread and 5g of margarine. The test and control meals were offered in a randomized manner, over a period of 14 days. The meals were consumed with patients fasting. pt-brTrata-se de um estudo clínico não randomizado, não controlado, mascaramento aberto, paralelo e de 4 braços. A amostra total de 56 participantes, sendo os grupos experimentais: Grupo 1: 14 indivíduos saudáveis receberão bebida à base de café filtrado regular (com adição de ingredientes: açúcar e/ou leite e/ou leite+açúcar) com pão francês e 5g de margarina; Grupo 2: 14 indivíduos saudáveis receberão bebida à base de café filtrado descafeinado (com adição de ingredientes: açúcar e/ou leite e/ou leite+açúcar) com pão francês e 5g de margarina; Grupo 3: 14 indivíduos saudáveis receberão bebida à base de café cápsula regular (com adição de ingredientes: açúcar e/ou leite e/ou leite+açúcar) com pão francês e 5g de margarina; Grupo 4: 14 indivíduos saudáveis receberão bebida à base de café cápsula descafeinado (com adição de ingredientes: açúcar e/ou leite e/ou leite+açúcar) com pão francês e 5g de margarina. As refeições-teste e controle foram oferecidas de forma aleatorizada, em um período de 14 dias. As refeições foram consumidas com pacientes em jejum. 
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                                        Descriptors: enSP6.051.227 Supplementary Feeding pt-brSP6.051.227 Suplementação Alimentar 
Recruitment
- Study status: Recruiting
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                                        Countries
                                        - Brazil
 
- Date first enrollment: 07/01/2023 (mm/dd/yyyy)
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                                        Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 56 - 18 Y 50 Y 
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                                        Inclusion criteria: enAged between 18 and 50; both sexes; Body Mass Index (BMI) between 18.5 and 29.9 kg/m2 (eutrophic and overweight); consuming at least one cup of coffee a day in the last three months pt-brIdade entre 18 e 50 anos; ambos os sexos; Índice de Massa Corporal (IMC) entre 18,5 e 29,9 kg/m2 (eutrofia e sobrepeso); consumir pelo menos uma xícara de café por dia nos últimos três meses 
- 
                                        Exclusion criteria: enSmoker; intolerance to consumption of coffee drinks on an empty stomach; allergy to the ingredients of the preparations; use of corticosteroids and hypoglycemic drugs at the time of the study pt-brTabagista; intolerância ao consumo das bebidas de café em jejum; alergia aos ingredientes das preparações; uso de corticoides e medicamentos hipoglicemiantes no momento do estudo 
Study type
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                                        Study design: 
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                                                                                                                                                                                                                                                Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase 1 Prevention Parallel 4 Open Non-randomized-controlled N/A 
Outcomes
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                                        Primary outcomes: enChange in glycemic indexes and glycemic load of coffee drinks in healthy individuals. pt-brAlteração dos índices glicêmicos e a carga glicêmicas das bebidas de café em indivíduos sadios. 
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                                        Secondary outcomes: enNo secondary outcomes are expected pt-brNão são esperados desfechos secundários 
Contacts
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                                        Public contact
                                        - Full name: Elizabeth AFS Torres
- 
                                                    - Address: Av. Dr. Arnaldo, 715 - Departamento de Nutrição - 2.andar
- City: São Paulo / Brazil
- Zip code: 01246-904
 
- Phone: +55(11)30617857
- Email: eatorres@usp.br
- Affiliation: Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo
 
- 
                                        Scientific contact
                                        - Full name: Elizabeth AFS Torres
- 
                                                    - Address: Av. Dr. Arnaldo, 715 - Departamento de Nutrição - 2.andar
- City: São Paulo / Brazil
- Zip code: 01246-904
 
- Phone: +55(11)30617857
- Email: eatorres@usp.br
- Affiliation: Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo
 
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                                        Site contact
                                        - Full name: Elizabeth AFS Torres
- 
                                                    - Address: Av. Dr. Arnaldo, 715 - Departamento de Nutrição - 2.andar
- City: São Paulo / Brazil
- Zip code: 01246-904
 
- Phone: +55(11)30617857
- Email: eatorres@usp.br
- Affiliation: Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo
 
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 17090.
Existem 8480 ensaios clínicos registrados.
Existem 4735 ensaios clínicos recrutando.
Existem 190 ensaios clínicos em análise.
Existem 5797 ensaios clínicos em rascunho.
