Public trial
RBR-7pmvs5 Consumption of nuts on metabolism and food intake in Overweight Subjects
Date of registration: 04/30/2018 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 09/11/2020 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Acute effect of nuts beverage consumption on metabolism and food Ingestion in Overweight Subjects
pt-br
Efeito do consumo agudo de uma bebida contendo castanhas sobre o metabolismo e a ingestão alimentar em Indivíduos com Excesso de Peso
Trial identification
- UTN code: U1111-1203-9891
-
Public title:
en
Consumption of nuts on metabolism and food intake in Overweight Subjects
pt-br
Consumo de castanhas e seu efeito no metabolismo e a ingestão alimentar em Indivíduos com Excesso de Peso
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Scientific acronym:
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Public acronym:
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Secondaries identifiers:
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Nº 73918317.6.0000.5153 - CAAE
Issuing authority: Plataforma Brasil
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Nº 2.288.586
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa com Seres Humanos da Universidade Federal de Viçosa
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Nº 73918317.6.0000.5153 - CAAE
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Viçosa
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal de Viçosa
-
Supporting source:
- Institution: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)
- Institution: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Health conditions
-
Health conditions:
en
Overweight; Obesity
pt-br
Sobrepeso; Obesidade
-
General descriptors for health conditions:
en
C18 Nutritional and metabolic diseases
pt-br
C18 Doenças nutricionais e metabólicas
es
C18 Enfermedades nutricionales y metabólicas
en
E00-E90 IV - Endocrine, nutritional and metabolic diseases
pt-br
E00-E90 IV - Doenças endócrinas, nutricionais e metabólicas
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Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
Test group: 15 overweight subjects will receive a test shake (containing 30 g of cashew nuts and 15 g of Brazil nuts) for breakfast. Control group: the same 15 subjects will also receive a control shake (without nuts). They will be randomly offered, with a minimum washout period of 7 days. Subjects will receive the meals after a fasting period. Fasting and postprandial energy metabolism, as well as the appetite and satiety response, blood and urine collection, will be assessed in fasting and 60, 120, and 240 post-prandial minutes. Afterward, a standard lunch (pasta) will be offered accompanied by grape juice for consumption ad libitum.
pt-br
Grupo teste: 15 voluntários com excesso de peso receberão um café da manhã composto de um shake teste (contendo 30 g de castanhas de caju e 15 g castanhas-do-brasil). Grupo controle: os mesmos 15 voluntários também receberam um shake controle (sem castanhas). As refeições serão oferecidas de forma aleatorizada, com um período de intervalo mínimo de 7 dias. As refeições serão realizadas em jejum e serão avaliados o metabolismo energético de jejum e pós-prandial, bem como sensação de apetite e saciedade, coletas de sangue e coleta de urina, em jejum e 60, 120, e 240 minutos pós-prandiais. Após, será oferecido ao voluntário um almoço padrão, à base de macarrão, acompanhado de suco de uva para consumo ad libitum.
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Descriptors:
en
B01.650.940.800.575.100.600.133 Bertholletia
pt-br
B01.650.940.800.575.100.600.133 Bertholletia
es
B01.650.940.800.575.100.600.133 Bertholletia
en
HP4.018.127.332 Anacardium occidentale
pt-br
HP4.018.127.332 Anacardium occidentale
es
HP4.018.127.332 Anacardium occidentale
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
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Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 08/15/2017 (mm/dd/yyyy)
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Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 15 - 19 Y 59 Y -
Inclusion criteria:
en
The following inclusion criteria will be considered: men and women aged 19-59 years; body mass index (BMI) between 26 and 34.9 kg / m2; fat percentage> 25% for men and> 33% for women, absence of other chronic and acute diseases as well as eating disorders and allergies; do not make regular use of anti-inflammatory drugs, corticosteroids, antibiotics or that affect appetite and / or energy, lipid and glucose metabolism; have not had any infectious or allergic episodes in the last month; not being on diets for weight loss; stable weight in the last 3 months (fluctuation up to 5 kg); do not present aversion or allergy to cashew nuts and brazil nuts; no alcohol intake greater than 21 units (168g) per week; do not be a smoker.
pt-br
Serão considerados os seguintes critérios para a inclusão: homens e mulheres com idade entre 19-59 anos; índice de massa corporal (IMC) entre 26 e 34,9 kg/m2; percentual de gordura > 25% para homens e > 33% para mulheres, ausência de outras doenças crônicas e agudas bem como de desordens e alergias alimentares; não fazer uso regular de medicamentos anti-inflamatórios, corticóides, antibióticos ou que afetem o apetite e/ou o metabolismo energético, lipídico e da glicose; não ter apresentado episódios infecciosos ou alérgicos no último mês; não estar em dietas para perda de peso; apresentar peso estável nos últimos 3 meses (flutuação de até 5 kg); não apresentar aversão ou alergia à castanha de caju e castanha-dobrasil; não apresentar ingestão de álcool superior a 21 unidades (168g) por semana; não ser fumante.
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Exclusion criteria:
en
Volunteers who do not follow the study protocol will be excluded.
pt-br
Serão excluídos os voluntários que não seguirem o protocolo do estudo.
Study type
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Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Other Cross-over 2 Single-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
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Primary outcomes:
en
Expected outcome 1: The consumption of a shake containing cashew nuts and Brazil nuts will increase the postprandial metabolic rate (accessed by calorimetry), by at least 5% compared to the control (shake without NUTs). All analyzes will be performed at the end of the study.
pt-br
Desfecho esperado 1: O consumo de um shake contendo castanha de caju e castanha-do-brasil aumentará pelo menos 5% o a taxa metabólica pós-prandial (avaliada mediante calorimetria), em comparação ao controle (shake sem castanhas). Todas análises serão realizadas ao final do estudo.
en
Expected outcome 2: The consumption of a shake containing cashew nuts and Brazil nuts will reduce appetite and increase satiety (evaluated by means of questionnaires of Visual Analog Scale), contributing to a reduction in habitual food intake (assessed through dietary records), compared to the control (shake without NUTs). All analyzes will be performed at the end of the study.
pt-br
Desfecho esperado 2: O consumo de um shake contendo castanha de caju e castanha-do-brasil diminuirá o apetite e aumentará a saciedade (avaliada mediante questionários de Escala visual analógica), contribuindo para redução da ingestão alimentar habitual (avaliada mediante registros alimentares), em comparação ao controle (shake sem castanhas). Todas análises serão realizadas ao final do estudo.
en
Expected outcome 3: The consumption of a shake containing cashew nuts and Brazil nuts will increase the total plasma oxidizing capacity and will reduce oxidative stress (assessed by plasma markers: CAT, SOD, GPx), compared to the control (shake without NUTs). All analyzes will be performed at the end of the study.
pt-br
Desfecho esperado 3: O consumo de um shake contendo castanha de caju e castanha-do-brasil aumentará a capacidade oxidante total plasmática e reduzirá o estresse oxidativo (avaliado mediante marcadores plasmáticos: CAT, SOD, GPx), em comparação ao controle (shake sem castanhas). Todas análises serão realizadas ao final do estudo.
-
Secondary outcomes:
en
Secondary outcomes are not expected.
pt-br
Não são esperados desfechos secundário.
Contacts
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Public contact
- Full name: Josefina Bressan
-
- Address: Av. PH Rolfs s/n. Departamento de Nutrição e Saúde. Campus Universitário.
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-900
- Phone: +55 (31) 3899-3388
- Email: jbrm@ufv.br
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
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Scientific contact
- Full name: Josefina Bressan
-
- Address: Av. PH Rolfs s/n. Departamento de Nutrição e Saúde. Campus Universitário.
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-900
- Phone: +55 (31) 3899-3388
- Email: jbrm@ufv.br
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
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Site contact
- Full name: Josefina Bressan
-
- Address: Av. PH Rolfs s/n. Departamento de Nutrição e Saúde. Campus Universitário.
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-900
- Phone: +55 (31) 3899-3388
- Email: jbrm@ufv.br
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
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