Public trial
RBR-7nz822g Effect of macadamia nuts and peanuts on the metabolism of women with obesity
Date of registration: 11/17/2025 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 11/17/2025 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Consumption of macadamia nut (Macadamia integrifolia) and peanut (Arachis hypogaea L.) and their effects on the metabolism of women with Obesity: a crossover clinical trial
pt-br
Consumo da noz macadâmia (Macadâmia integrifólia) e do amendoim (Arachis hypogaea L.) e seus efeitos no metabolismo de mulheres com Obesidade: um ensaio clínico cruzado
es
Consumption of macadamia nut (Macadamia integrifolia) and peanut (Arachis hypogaea L.) and their effects on the metabolism of women with Obesity: a crossover clinical trial
Trial identification
- UTN code: U1111-1327-6769
-
Public title:
en
Effect of macadamia nuts and peanuts on the metabolism of women with obesity
pt-br
Efeito da noz macadâmia e do amendoim no metabolismo de mulheres com obesidade
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
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Secondaries identifiers:
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63107422.9.0000.5440
Issuing authority: Plataforma Brasil
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5.742.585
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
-
63107422.9.0000.5440
Sponsors
- Primary sponsor: Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
-
Secondary sponsor:
- Institution: Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
-
Supporting source:
- Institution: Coordenação de Aperfeiçoamento e Pessoal do Nível Superior
- Institution: Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
Health conditions
-
Health conditions:
en
Obesity
pt-br
Obesidade
-
General descriptors for health conditions:
en
C23.888.144.699.500.063 abdominal obesity
pt-br
C23.888.144.699.500.063 Obesidade abdominal
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Specific descriptors:
en
C23.888.144.699.500 Obesity
pt-br
C23.888.144.699.500 Obesidade
Interventions
-
Interventions:
en
This is an open-label crossover clinical trial without the use of medication, involving a total of 16 women with obesity. Group 1: 16 participants received 20 grams per day of macadamia nuts (Macadamia integrifolia), donated by the company Casa da Macadâmia, located in Piracaia, São Paulo State, roasted, skinless, and unsalted, consumed daily for four weeks. Group 2: 15 participants received 20 grams per day of peanuts (Arachis hypogaea L.), roasted, skinless, and unsalted, purchased from a reference company, consumed daily for four weeks. Peanuts were used as the control food because they are widely consumed, accessible, and present a nutritional profile similar to nuts, but without the same characteristic fatty acids found in macadamia. The study was conducted in two phases, each lasting four weeks, separated by a two-week washout period aimed at eliminating potential residual effects of the previous intervention. Participants were instructed to consume the food between main meals, specifically during the morning or afternoon snack. Randomization was performed by random draw using an electronic spreadsheet and a fixed identification number. The identification number was assigned according to the order of acceptance and signing of the Informed Consent Form. The trial was conducted openly, without blinding. Each intervention lasted four weeks with daily consumption of the assigned food. After the washout period, participants underwent the crossover phase, receiving the opposite intervention
pt-br
Trata-se de um ensaio clínico cruzado, aberto, sem uso de medicamento, envolvendo um total de 16 mulheres com obesidade. Grupo 1: 16 participantes receberam 20 gramas por dia de noz macadâmia Macadâmia integrifólia, doada pela indústria Casa da Macadâmia localizada em Piracaia no estado de São Paulo, torrada, sem pele e sem sal, consumida diariamente durante quatro semanas. Grupo 2: 15 participantes receberam 20 gramas por dia de amendoim Arachis hypogaea L., torrado, sem pele e sem sal, adquirido de indústria de referência, consumido diariamente durante quatro semanas. O amendoim foi utilizado como alimento controle por ser amplamente consumido, acessível e apresentar perfil nutricional semelhante às oleaginosas, sem conter os mesmos ácidos graxos característicos da macadâmia. O estudo foi conduzido em duas fases de quatro semanas cada, separadas por um período de washout de duas semanas com o objetivo de eliminar possíveis efeitos residuais da intervenção anterior. As voluntárias foram orientadas a consumir o alimento entre as principais refeição, sendo essas consumidas no lanche da manhã ou no lanche da tarde. A randomização das participantes foi realizada por sorteio aleatório utilizando planilha eletrônica e número de identificação fixa. O número de identificação foi atribuído conforme a ordem de aceite e assinatura do Termo de Consentimento Livre e Esclarecido. O estudo foi conduzido em aberto sem mascaramento. Cada intervenção teve duração de quatro semanas com consumo diário dos alimentos estudados. Após o período de washout as participantes foram submetidas à fase crossover realizando a intervenção oposta
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Descriptors:
en
SP6.051.227 Dietary Supplementation
pt-br
SP6.051.227 Suplementação Alimentar
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
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Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 12/12/2022 (mm/dd/yyyy)
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Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 16 F 18 Y 45 Y -
Inclusion criteria:
en
Women aged between 18 and 45 years; Women with a body mass index between 30.0 kg/m² (kilograms per square meter) and 39.9 kg/m² (kilograms per square meter), classified as having grade 1 and grade 2 obesity
pt-br
Mulheres com idade entre 18 e 45 anos; Mulheres com índice de massa corporal entre 30,0 kg/m² (quilos por metro quadrado) e 39,9 kg/m² (quilos por metro quadrado), sendo essas classificadas com obesidade grau 1 e 2
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Exclusion criteria:
en
Use of medications for the treatment of hyperlipidemia; with a diagnosis of hypertension, type 2 diabetes, dyslipidemia, and metabolic syndrome (self-reported); presence of diseases and/or history of surgeries that compromise nutrient absorption (self-reported); use of vitamin and/or mineral supplements; use of supplements containing fatty acids; use of supplements containing any amino acids; being pregnant and/or participating in another clinical study; undergoing diet therapy for weight loss; being a smoker and/or consuming alcohol; having a food allergy to nuts or peanuts; regular consumption of nuts or peanuts in the diet (in the last 3 months); intense physical activity
pt-br
Fazer uso de medicamentos para tratamento de hiperlipidemia; com diagnóstico de hipertensão, diabetes tipo 2, dislipidemia e síndrome metabólica (autorrelatado); apresentar doenças e/ou ter feito cirurgias que comprometam a absorção de nutrientes (autorrelatado); uso de suplementos de vitaminas e/ou minerais; uso de suplemento que contenha ácido graxo; uso de suplemento que contenha algum aminoácido; estar gestante e/ou participar de outro estudo clínico; em tratamento dietoterápico para perda de peso; ser tabagista e/ou fazer a ingestão de álcool; apresentar alergia alimentar a nozes, castanhas ou amendoim; fazer o consumo regular de nozes, castanhas e amendoim na dieta (nos últimos 3 meses); prática de atividade física intensa
Study type
-
Study design:
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Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase 1 Treatment Cross-over 2 Open Randomized-controlled N/A
Outcomes
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Primary outcomes:
en
It is expected to find changes in plasma fatty acid profile, assessed by gas chromatography, including oleic acid, linoleic acid, and palmitoleic acid, evaluating the effects of macadamia nut and peanut intervention in women with obesity
pt-br
Espera-se encontrar alterações no perfil de ácidos graxos plasmáticos, verificado por meio de cromatografia gasosa, incluindo ácido oleico, ácido linoleico e ácido palmitoleico, avaliando os efeitos da intervenção com noz macadâmia e amendoim em mulheres com obesidade
-
Secondary outcomes:
en
It is expected to find changes in plasma malondialdehyde (MDA) levels, assessed through specific laboratory analyses, evaluating the effects of macadamia nut and peanut intervention in women with obesity
pt-br
Espera-se encontrar alterações nos níveis plasmáticos de malondialdeído (MDA), verificado por meio de análises laboratoriais específicas, avaliando os efeitos da intervenção com noz macadâmia e amendoim em mulheres com obesidade
en
It is expected to find changes in plasma total antioxidant capacity (CAT), assessed through specific laboratory analyses, evaluating the effects of macadamia nut and peanut intervention in women with obesity
pt-br
Espera-se encontrar alterações na capacidade antioxidante total (CAT) plasmática, verificada por meio de análises laboratoriais específicas, avaliando os efeitos da intervenção com noz macadâmia e amendoim em mulheres com obesidade
en
It is expected to find changes in plasma superoxide dismutase (SOD) levels, assessed through specific laboratory analyses, evaluating the effects of macadamia nut and peanut intervention in women with obesity
pt-br
Espera-se encontrar alterações nos níveis plasmáticos de superóxido dismutase (SOD), verificados por meio de análises laboratoriais específicas, avaliando os efeitos da intervenção com noz macadâmia e amendoim em mulheres com obesidade
en
It is expected to find changes in plasma reduced glutathione (GSH) levels, assessed through specific laboratory analyses, evaluating the effects of macadamia nut and peanut intervention in women with obesity
pt-br
Espera-se encontrar alterações nos níveis plasmáticos de glutationa reduzida (GSH), verificados por meio de análises laboratoriais específicas, avaliando os efeitos da intervenção com noz macadâmia e amendoim em mulheres com obesidade
Contacts
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Public contact
- Full name: Gizela Pedroso Junqueira
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- Address: Avenida Bandeirantes, numero 3900, bairro Monte Alegre
- City: Ribeirão Preto / Brazil
- Zip code: 14049-900
- Phone: +55(16)3315-3375
- Email: gizelajunqueira@gmail.com
- Affiliation: Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
-
Scientific contact
- Full name: Gizela Pedroso Junqueira
-
- Address: Avenida Bandeirantes, numero 3900, bairro Monte Alegre
- City: Ribeirão Preto / Brazil
- Zip code: 14049-900
- Phone: +55(16)3315-3375
- Email: gizelajunqueira@gmail.com
- Affiliation: Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
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Site contact
- Full name: Gizela Pedroso Junqueira
-
- Address: Avenida Bandeirantes, numero 3900, bairro Monte Alegre
- City: Ribeirão Preto / Brazil
- Zip code: 14049-900
- Phone: +55(16)3315-3375
- Email: gizelajunqueira@gmail.com
- Affiliation: Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 17185.
Existem 8551 ensaios clínicos registrados.
Existem 4758 ensaios clínicos recrutando.
Existem 106 ensaios clínicos em análise.
Existem 5839 ensaios clínicos em rascunho.