Public trial
RBR-78vcb9 Healthy Eating Promotion Program
Date of registration: 09/22/2019 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 09/22/2019 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Evaluation of the implementation and effectiveness of the Healthy Eating Program in Primary Health Care
pt-br
Avaliação da implantação e da efetividade de Programa da Alimentação Saudável na Atenção Primária à Saúde
Trial identification
- UTN code: U1111-1205-6490
-
Public title:
en
Healthy Eating Promotion Program
pt-br
Programa de Promoção da Alimentação Adequada e Saudável
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
Número do CAAE: 56698716.2.0000.5149
Issuing authority: Plataforma Brasil
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Parecer do CEP: 3.434.494
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Federal de Minas Gerais
-
Número do CAAE: 56698716.2.0000.5149
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG
-
Secondary sponsor:
- Institution: Secretaria Municipal de Saúde de Nova Lima
- Institution: Secretaria Municipal de Saúde de Carmo do Cajuru
-
Supporting source:
- Institution: Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas
Health conditions
-
Health conditions:
en
Chronic non-communicable diseases; diabetes mellitus; hypertension; obesity; health promotion; neoplasms; cardiovascular diseases; respiratory diseases
pt-br
Doenças Crônicas Não Transmissíveis (DCNT); Diabetes Mellitus; Hipertensão; Obesidade; Promoção da Saúde; Neoplasias; Doenças Cardiovasculares; Doenças Respiratórias
-
General descriptors for health conditions:
en
Z00-Z99 XXI - Factors influencing health status and contact with health services
pt-br
Z00-Z99 XXI - Fatores que influenciam o estado de saúde e o contato com os serviços de saúde
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Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
To evaluate the PAAS developed by professionals of Primary Health Care (ABS) of the municipalities from educational groups: 1) Intervention Group (GI) with participants who experienced the methodology proposed by the PAAS; and 2) Control Group (CG) with participants from traditional groups promoting healthy eating. The study will take place in 4 phases: 1) Offer and evaluation of the permanent education activities for ABS professionals allocated as GI; 2) baseline, which will include the quantitative research of the profile of the participants of the CG and IG; 3) Accompaniment and support of the research team to the development of the PAAS; and 4) quantitative-qualitative evaluation of the implementation and effectiveness of the PAAS actions.For this study it is proposed that the workshops be held biweekly, totaling five months of intervention per user group. For the study carried out in the city of Nova Lima will participate all NASF teams, and the groups developed by the teams will be allocated by lottery in GC and GI. In Carmo do Cajuru all Primary Health Care Centers will participate in this study. They will be randomized to control or intervention group. Number of participants: 163
pt-br
Avaliar o PAAS desenvolvido por profissionais da Atenção Básica de Saúde (ABS) dos municípios a partir de grupos educativos: 1) Grupo Intervenção (GI) com participantes que vivenciaram a metodologia proposta pelo PAAS; e 2) Grupo Controle (GC) com participantes dos grupos tradicionais de promoção da alimentação saudável. O estudo ocorrerá em 04 fases: 1) Oferta e avaliação das atividades de educação permanente para os profissionais da ABS alocados como GI; 2) Linha de base, que incluirá a investigação quantitativa do perfil dos participantes dos GC e GI; 3) Acompanhamento e apoio da equipe de pesquisa ao desenvolvimento do PAAS; e 4) Avaliação quanti-qualitativa da implantação e da efetividade das ações do PAAS. Para este estudo propõe-se que as oficinas sejam realizadas quinzenalmente, totalizando cinco meses de intervenção por grupo de usuários. No município de Nova Lima participarão todas as equipes de NASF, sendo que os grupos desenvolvidos pelas equipes serão alocados por sorteio em GC e GI. Em Carmo do Cajuru participarão todas as Unidades Básicas de Saúde, que serão alocadas através de sorteio em GC e GI. A equipe do NASF também será dividida através de sorteio para participar das ações nas unidades. Caso o profissional seja alocado para o GC não participará das ações de Promoção da Alimentação Adequada e Saudável das unidades do GI. O contrário também será verdadeiro. Número de participantes: 163
-
Descriptors:
en
E01.370.600.024 Anthropometry
pt-br
E01.370.600.024 Antropometria
es
E01.370.600.024 Antropometría
en
E05.318.308.980 Surveys and Questionnaires
pt-br
E05.318.308.980 Inquéritos e Questionários
es
E05.318.308.980 Encuestas y Cuestionarios
en
N04.761.559 Outcome and Process Assessment (Health Care)
pt-br
N04.761.559 Avaliação de Processos e Resultados (Cuidados de Saúde)
es
N04.761.559 Evaluación de Procesos y Resultados (Atención de Salud)
en
SP6.026 Food and Nutrition Education
pt-br
SP6.026 Educação Alimentar e Nutricional
es
SP6.026 Educación Alimentaria y Nutricional
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 03/27/2017 (mm/dd/yyyy)
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Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 160 - 20 Y 0 - -
Inclusion criteria:
en
20 years of age or older; be enrolled in the UBS; present a cognitive capacity that allows answering the questionnaires and / or participating in the actions.
pt-br
Ter 20 anos ou mais de idade; ser cadastrado na UBS; apresentar capacidade cognitiva que possibilite responder os questionários e/ou participar das ações.
-
Exclusion criteria:
en
The units that participated in research and extension activities focused on the promotion of healthy eating in the past two years and professionals that are linked to the development of the research, in order to avoid the influence of other interventions on the results, will be excluded from the study.
pt-br
Serão excluídos do sorteio as unidades que participaram de atividades de pesquisa e extensão com foco na promoção da alimentação saudável nos últimos dois anos e profissionais que estão vinculados ao desenvolvimento da pesquisa, visando evitar a influência de outras intervenções nos resultados.
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Prevention Parallel 2 Open Randomized-controlled N/A
Outcomes
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Primary outcomes:
en
Intake of Adequate and Healthy Eating Markers - frequency of consumption of fruits and vegetables, milk, eggs, meats, legumes, rice, roots and tubers (in natura food markers); and unhealthy eating markers - cheeses, dried meat, bacon, processed tomato extract or concentrate, and vegetable preserves (processed foods); processed breads, ready- made spices and sauces, delicacies, soft drinks, sweetened drinks, yogurts and sweetened and flavored dairy drinks, sausages and frozen products (ultraprocessed foods). Markers of food intake will be measured by food frequency questionnaires at the beginning and at the end of the study.
pt-br
Consumo de alimentos marcadores da alimentação adequada e saudável - frequência de consumo de frutas e hortaliças, leite, ovos, carnes, leguminosas, arroz, raízes e tubérculos (marcadores de alimentos in natura); e de marcadores da alimentação não saudável - queijos, carne seca, toucinho, extrato ou concentrado de tomate industrializado, e conserva de legumes (alimentos processados); pães industrializados, misturas para bolo, biscoitos recheados, temperos e molhos prontos, guloseimas, refrigerantes, bebidas adoçadas, iogurtes e bebidas lácteas adoçadas e aromatizados, embutidos e produtos congelados (alimentos ultraprocessados). Os marcadores de consumo alimentar serão medidos pelo uso de questionário de frequência alimentar no início e no fim do estudo.
-
Secondary outcomes:
en
Anthropometric outcomes: body weight, BMI (Body Mass Index) and WC (Waist Circumference). Anthropometry will be measured by the research team at the beginning and at the end of the study.
pt-br
Desfechos antropométricos: peso corporal, IMC (Índice de Massa Corporal) e CC (Circunferência da Cintura). Os desfechos antropométricos serão aferidos pela equipe de pesquisa no início e no fim do estudo.
Contacts
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Public contact
- Full name: Aline Cristine Souza Lopes
-
- Address: Avenida Alfredo Balena, 190, sala 316, Santa Efigênia
- City: Belo Horizonte / Brazil
- Zip code: 30130100
- Phone: 55 31 34099179
- Email: alinelopesenf@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG
-
Scientific contact
- Full name: Aline Cristine Souza Lopes
-
- Address: Avenida Alfredo Balena, 190, sala 316, Santa Efigênia
- City: Belo Horizonte / Brazil
- Zip code: 30130100
- Phone: 55 31 34099179
- Email: alinelopesenf@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG
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Site contact
- Full name: Aline Cristine Souza Lopes
-
- Address: Avenida Alfredo Balena, 190, sala 316, Santa Efigênia
- City: Belo Horizonte / Brazil
- Zip code: 30130100
- Phone: 55 31 34099179
- Email: alinelopesenf@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16964.
Existem 8361 ensaios clínicos registrados.
Existem 4702 ensaios clínicos recrutando.
Existem 245 ensaios clínicos em análise.
Existem 5770 ensaios clínicos em rascunho.