Public trial
RBR-6yh6bq Yacon effect on metabolic changes in Overweight individuals
Date of registration: 01/31/2018 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 01/31/2018 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Effects of Yacon flour consumtion (Smallanthus sonchifolius) hypocaloric diet on metabolic changes in Overweight individuals
pt-br
Efeito do consumo de farinha de Yacon (Smallanthus sonchifolius) associado à uma dieta hipocalórica sobre alterações metabólicas em indivíduos com Excesso de peso
Trial identification
- UTN code: U1111-1208-3853
-
Public title:
en
Yacon effect on metabolic changes in Overweight individuals
pt-br
Efeito do Yacon sobre alterações metabólicas em indivíduos com Excesso de peso
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
2.288.576
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa com Seres Humanos - Universidade Federal de Viçosa
-
Nº 71527317.0.0000.5153 CAAE
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
2.288.576
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Viçosa
-
Secondary sponsor:
- Institution: Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais (FAPEMIG)
-
Supporting source:
- Institution: Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais (FAPEMIG)
Health conditions
-
Health conditions:
en
Obesity Overweight
pt-br
Obesidade Sobrepeso
-
General descriptors for health conditions:
en
C18 Nutritional and metabolic diseases
pt-br
C18 Doenças nutricionais e metabólicas
es
C18 Enfermedades nutricionales y metabólicas
-
Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
- Yacon group: 20 overweight/obesity volunteers with high body fat content will receive breakfasts daily for six weeks, containing a vitamin with yacon flour (25 g), serving 35% of the nutritional requirements of volunteers. - Control group: 20 overweight/obesity volunteers with high body fat content will receive breakfasts daily for six weeks, containing a vitamin without yacon flour, serving 35% of the nutritional requirements of volunteers. All breakfasts will be offered at random and with volunteers fasting.
pt-br
- Grupo yacon (intervenção): 20 indivíduos com sobrepeso e obesidade e alto teor de gordura corporal receberão cafés da manhã, diariamente, durante 6 semanas, contendo uma vitamina com farinha de yacon (25g), atendendo a 35% das necessidades nutricionais dos voluntários. - Grupo controle: 20 indivíduos com sobrepeso e obesidade e alto teor de gordura corporal receberão cafés da manhã, diariamente, durante 6 semanas, contendo uma vitamina sem a farinha de yacon, atendendo a 35% das necessidades nutricionais dos voluntários. Todos os cafés da manhã serão oferecidos de maneira aleatória e com as voluntárias em jejum.
-
Descriptors:
en
V03.175.250.500.500 Randomized Controlled Trial
pt-br
V03.175.250.500.500 Ensaio Clínico Controlado Aleatório
es
V03.175.250.500.500 Ensayo Clínico Controlado Aleatorio
en
SP6.051.227 Supplementary Feeding
pt-br
SP6.051.227 Suplementação Alimentar
es
SP6.051.227 Alimentación Suplementaria
Recruitment
- Study status: Recruiting
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 10/31/2017 (mm/dd/yyyy)
- Date last enrollment: 03/31/2018 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 40 - 20 - 50 - -
Inclusion criteria:
en
Regular breakfast intake, Boverweight and with high body fat, adults (20 to 50 years old), physical activity level of mild to moderate, non smokers, restriction and disinhibition level less than 14 and without personal or familiar diabetes history
pt-br
Ingestão regular de desjejum, excesso de peso e gordura corporal, adultos (20 a 50 anos de idade), nível de atividade física leve ou moderada, não fumantes, nível de restrição/desinibição alimentar menor que 14, e sem história pessoal ou familiar de diabetes
-
Exclusion criteria:
en
Consumption of alcohol higher than 2 servings a day, use of drugs that affects the glycaemia or the energetic metabolism, herbs or adoption of diets for appetite and weight reduction, weight gain or loss in the last three month, recent changes in physical activity level, aversion or intolerance to foods used in the study, endocrine pathology, cardiovascular disease, hypertension, hepatic disease or gastrointestinal disease, presence of eating disorders, pregnance, lactance, probiotics, prebiotics or symbiotics use, and menstrual irregularity in the last three months.
pt-br
Consumo de álcool superior a 2 doses/dia, uso de medicamentos que afetam a glicemia ou o metabolismo energético, uso de medicamentos, ervas ou dietas para redução do apetite e do peso corporal, ganho ou perda de peso nos últimos 3 meses, alteração recente do nível de atividade física, aversão ou intolerância aos alimentos fornecidos no estudo, existência ou histórico de doenças endócrinas, cardiovasculares, hipertensão arterial, doenças hepáticas e/ou gastrointestinais, relato de transtornos alimentares, ser gestante ou lactante, uso de laxantes ou antibióticos nos últimos três meses, uso de probióticos, prebióticos ou simbióticos, e apresentar irregularidade menstrual nos últimos três meses.
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Treatment Parallel 2 Double-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
Total body fat loss evaluated by dual-energy X-ray absorptiometry, after 6 weeks of intervention.
pt-br
Redução do percentual de gordura corporal verificado por densitometria óssea por dupla emissão de raios-X após 6 semanas de intervenção.
-
Secondary outcomes:
en
Reduction of appetite, food intake and glycaemia, after 6 weeks of intervention.
pt-br
Redução do apetite, ingestão alimentar e glicemia após 6 semanas de intervenção
Contacts
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Public contact
- Full name: Nayara Benedito Martins Silva
-
- Address: Av. PH Rolfs, s/n, Campus Universitário
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-000
- Phone: +55-031-38994193
- Email: nayara.benedito@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
-
Scientific contact
- Full name: Adriane Moreira Machado
-
- Address: Av. PH Rolfs, s/n, Centro Universitário
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 365700000
- Phone: +55-031-3899-4193
- Email: adriane_nutricao@hotmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
- Full name: Nayara Benedito Martins Silva
-
- Address: Av. PH Rolfs, s/n, Campus Universitário
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-000
- Phone: +55-031-38994193
- Email: nayara.benedito@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
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Site contact
- Full name: Nayara Benedito Martins Silva
-
- Address: Av. PH Rolfs, s/n, Campus Universitário
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-000
- Phone: +55-031-38994193
- Email: nayara.benedito@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16963.
Existem 8360 ensaios clínicos registrados.
Existem 4701 ensaios clínicos recrutando.
Existem 237 ensaios clínicos em análise.
Existem 5772 ensaios clínicos em rascunho.