Public trial
RBR-6s3bncq Effects of an intuitive eating-based intervention on behavioral and metabolic responses in overweight and obese adults: ...
Date of registration: 05/16/2023 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 05/16/2023 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Intervention based on the intuitive eating technique under nutritional counseling: metabolic and behavioral responses in overweight and obese adults
pt-br
Intervenção baseada na técnica do comer intuitivo sob aconselhamento nutricional: respostas metabólicas e comportamentais em adultos com sobrepeso e Obesidade
es
Intervention based on the intuitive eating technique under nutritional counseling: metabolic and behavioral responses in overweight and obese adults
Trial identification
- UTN code: U1111-1285-5107
-
Public title:
en
Effects of an intuitive eating-based intervention on behavioral and metabolic responses in overweight and obese adults: a randomized clinical trial pilot study
pt-br
Efeitos de uma intervenção baseada no comer intuitivo sobre as respostas comportamentais e metabólicas em adultos com sobrepeso e Obesidade: um estudo piloto de ensaio clínico randomizado
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
56546522.0.0000.5257
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
5.870.166
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa do Hospital Universitário Clementino Fraga Filho da Universidade Federal do Rio de Janeiro
-
56546522.0.0000.5257
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal do Rio de Janeiro
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal do Rio de Janeiro
-
Supporting source:
- Institution: Fundação Carlos Chagas Filho de Amparo à Pesquisa do Estado do Rio de Janeiro - FAPERJ
Health conditions
-
Health conditions:
en
overweight; obesity
pt-br
sobrepeso; obesidade
-
General descriptors for health conditions:
en
C18.452.394.968.500.570 Metabolic syndrome
pt-br
C18.452.394.968.500.570 Síndrome metabólica
-
Specific descriptors:
en
C18.654.726.750 Overweight
pt-br
C18.654.726.750 Sobrepeso
en
C18.654.726.750.500 Obesity
pt-br
C18.654.726.750.500 Obesidade
Interventions
-
Interventions:
en
This was a randomized controlled clinical study, stratified randomization being performed in excel according to the Body Mass Index (BMI). Experimental group: 11 overweight or obese women and man participated in 8 weekly sessions, lasting 1h 30 minutes, remotely, in which was adressed the intuitive eating technique (change in eating behavior) and nutritional counseling (10 Steps for an Adequate and Healthy Diet from the Food Guide for the Brazilian Population). Control group: 13 overweight and obese women and men participated in 8 weekly sessions, lasting 1 hour, remotely, in which only nutritional counseling was addressed. Audiovisual resources was used for both groups and each participant will receive a copy of the material used in each session by email, as well as a copy of the tasks to be performed at home for the intervention group. During the intervention, the participants were monitored, through the formation of a group in the WhatsApp messaging application, to resolve possible doubts and maintain engagement and adherence to this research.
pt-br
Tratou-se de um estudo clínico randomizado controlado, sendo realizada randomização estratificada no excel de acordo com o Índice de Massa Corporal (IMC). Grupo experimental: 11 mulheres e homens com sobrepeso ou obesidade participaram de 8 sessões semanais, com duração de 1h e 30min, de forma remota, nas quais foram abordados a técnica do comer intuitivo (mudança do comportamento alimentar) e o aconselhamento nutricional (10 Passos para uma Alimentação Adequada e Saudável do Guia Alimentar para a População Brasileira). Grupo controle: 13 mulheres e homens com sobrepeso e obesidade participaram de 8 sessões semanais, com duração de 1h, de forma remota, nas quais foi abordado apenas o aconselhamento nutricional. Para ambos os grupos serão utilizados recursos audiovisuais e cada participante receberá uma cópia do material utilizado em cada sessão por e-mail, bem como cópia das tarefas para serem realizadas em casa para o grupo intervenção. Durante a intervenção, os participantes foram acompanhados, por meio da formação de um grupo no aplicativo de mensagens WhatsApp, para sanar possíveis dúvidas e manter o engajamento e adesão à presente pesquisa.
-
Descriptors:
en
F01.145.113.547 Feeding Behavior
pt-br
F01.145.113.547 Comportamento Alimentar
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 10/01/2022 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 24 - 18 Y 59 Y -
Inclusion criteria:
en
male and female volunteers; between 18 and 59 years old; with a BMI above 25 Kg/m2
pt-br
Voluntários homens e mulheres; entre 18 e 59 anos; com IMC acima de 25 Kg/m2
-
Exclusion criteria:
en
pregnant; puerperal women
pt-br
gestantes; puérperas
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase 1 Treatment Parallel 2 Open Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
Expected outcome 1: Regarding the behavioral responses, it is expected that there will be a greater increase in the intuitive eating level of the participants in the intuitive eating group compared to the control group after the intervention, through the Intuitive Eating Scale, as well as a reduction in eating styles external, emotional and restrictive in relation to the control group, through the Dutch Eating Behavior Questionnaire. Behavioral change in relation to the preference for healthier food choices is also expected after the intervention in both groups through the application of food diaries.
pt-br
Desfecho esperado 1: Espera-se sobre as respostas comportamentais que haja um maior aumento do nível de comer intuitivo dos participantes do grupo comer intuitivo em relação ao grupo controle após a intervenção, através da Escala do Comer Intuitivo, assim como a redução dos estilos alimentares externo, emocional e restritivo em relação ao grupo controle, através do Questionário Holandês do Comportameno Alimentar. Também espera-se a mudança comportamental em relação à preferência por escolhas alimentares mais saudáveis após a intervenção em ambos os grupos através da aplicação de diários alimentares.
en
Outcome found 1: There was a greater increase in the total score of intuitive eating in the control group, of 11.8%, in relation to the intuitive eating group, an increase of 10.9%, through the application of the Intuitive Eating Scale. There was a greater reduction in external and emotional eating styles in the control group (17.7% and 19.5%, respectively) compared to the intuitive eating group (12% and 10.9%, respectively). However, the control group also showed a greater increase in restrictive eating style (27%) compared to the intuitive eating group (8%). These results were obtained by the Dutch Eating Behavior Questionnaire. Both groups showed a reduction in the consumption of calories and ultra-processed foods by approximately 10% in relation to the total energy value through the application of food diaries.
pt-br
Desfecho encontrado 1: Houve aumento maior no escore total do comer intuitivo no grupo controle, de 11,8%, em relação ao grupo comer intuitivo, aumento de 10,9%, através da aplicação da Escala do Comer Intuitivo. Verificou-se maior redução nos estilos alimentares externo e emocional no grupo controle (17,7% e 19,5%, respectivamente) em relação ao grupo comer intuitivo (12% e 10,9%, respectivamente). Porém, o grupo controle também apresentou maior aumento no estilo alimentar restritivo (27%) em relação ao grupo comer intuitivo (8%). Resultados esses obtidos pelo Questionário Holandês do Comportamento Alimentar. Ambos os grupos apresentaram redução no consumo de calorias e de alimentos ultraprocessados em aproximadamente 10% em relação ao valor energético total através da aplicação dos diários alimentares.
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Secondary outcomes:
en
Expected outcome 2: It is expected that there will be a greater reduction in anthropometric measurements (weight, BMI, waist and hip circumferences) in the intuitive eating group compared to the control group after the intervention, through anthropometric assessment. It is also expected, through blood sample analysis, that there will be more prominent positive changes in biochemical parameters (fasting glucose, C-reactive protein, hemoglobin, HDL, LDL and VLDL) in the intuitive eating group after the intervention.
pt-br
Desfecho esperado 2: Espera-se que haja maior redução nas medidas antropométricas (peso, IMC, perímetros da cintura e do quadril) no grupo comer intuitivo em relação ao grupo controle após a intervenção, através de avaliação antropométrica. Também espera-se, através da análise de amostra de sangue, que haja alterações positivas dos parâmetros bioquímicos (glicose de jejum, proteína C reativa, hemoglobina, HDL, LDL e VLDL) mais proeminentes no grupo comer intuitivo após a intervenção.
en
Outcome found 2: Similar results were found in both groups for anthropometric measurements (weight, BMI, waist and hip perimeters), with reductions ranging from 0.7% to 1.9% being found through anthropometric assessment. Regarding the biochemical parameters evaluated through a blood sample, both groups showed reductions in fasting glucose (8% in the control group and 15% in the intuitive eating group), in C-reactive protein (approximately 35% in both groups) , triglycerides (5% in the control group and 20.7% in the intuitive eating group) and HDL (8.5% in the control group and 4.9% in the intuitive eating group). In the VLDL result, the control group showed an increase of 17.7% while the intuitive eating group showed a reduction of 10.7%. In the hemoglobin result, the control group showed an increase of 1.5% while the intuitive eating group showed a reduction of 1.3%. In general, the outcomes found for anthropometric and biochemical parameters were similar between groups.
pt-br
Desfecho encontrado 2: Foram encontrados resultados similares em ambos os grupos para as medidas antropométricas (peso, IMC, perímetros da cintura e do quadril), sendo encontradas reduções que variaram entre 0,7% a 1,9%, através de avaliação antropométrica. Em relação aos parâmetros bioquímicos avaliados através de uma amostra de sangue, ambos os grupos apresentaram reduções na glicemia de jejum (8% no grupo controle e 15% no grupo comer intuitivo), na proteína C reativa (aproximadamente 35% em ambos os grupos), triglicerídeos (5% no grupo controle e 20,7% no grupo comer intuitivo) e HDL (8,5% no grupo controle e 4,9% no grupo comer intuitivo). No resultado do VLDL o grupo controle apresentou aumento de 17,7% enquanto o grupo comer intuitivo apresentou redução de 10,7%. No resultado da hemoglobina o grupo controle apresentou aumento de 1,5% enquanto o grupo comer intuitivo apresentou redução de 1,3%. Em geral os desfechos encontrados para os parâmetros antropométricos e bioquímicos foram similares entre os grupos.
Contacts
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Public contact
- Full name: Tatiana El-Bacha Porto
-
- Address: Av. Carlos Chagas Filho, 373 Bloco J Sala 21 2o andar, Ilha do Fundão
- City: Rio de Janeiro / Brazil
- Zip code: 21941-902
- Phone: +55(21) 39386599
- Email: posnutri@nutricao.ufrj.br
- Affiliation: Universidade Federal do Rio de Janeiro
-
Scientific contact
- Full name: Tatiana El-Bacha Porto
-
- Address: Av. Carlos Chagas Filho, 373 Bloco J Sala 21 2o andar, Ilha do Fundão
- City: Rio de Janeiro / Brazil
- Zip code: 21941-902
- Phone: +55(21) 39386599
- Email: posnutri@nutricao.ufrj.br
- Affiliation: Universidade Federal do Rio de Janeiro
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Site contact
- Full name: Tatiana El-Bacha Porto
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- Phone: +55(21) 39386599
- Email: posnutri@nutricao.ufrj.br
- Affiliation: Universidade Federal do Rio de Janeiro
Additional links:
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Existem 240 ensaios clínicos em análise.
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