Public trial
RBR-6hxvph7 Effects of green tea kombucha on health and physical performance
Date of registration: 07/01/2025 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 07/01/2025 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Green tea kombucha with grape peel phenolic extract: sensory evaluation and the acute and chronic effects on health and physical performance
pt-br
Kombucha de chá verde com extrato fenólico da casca de uva: avaliação sensorial e os efeitos agudos e crônicos na saúde e desempenho físico
es
Green tea kombucha with grape peel phenolic extract: sensory evaluation and the acute and chronic effects on health and physical performance
Trial identification
- UTN code: U1111-1321-2251
-
Public title:
en
Effects of green tea kombucha on health and physical performance
pt-br
Efeitos da kombucha de chá verde sobre a saúde e desempenho físico
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
84876824.9.0000.5153
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
7.447.572
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Federal de Viçosa
-
84876824.9.0000.5153
Sponsors
- Primary sponsor: Departamento de Nutrição e Saúde da Universidade Federal de Viçosa
-
Secondary sponsor:
- Institution: Departamento de Tecnologia de Alimentos da Universidade Federal de Viçosa
- Institution: Departamento de Educação Física da Universidade Federal de Viçosa
- Institution: Universidade Federal de Viçosa
-
Supporting source:
- Institution: Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais
- Institution: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico
- Institution: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior
Health conditions
-
Health conditions:
en
Muscle Fatigue
pt-br
Fadiga Muscular
-
General descriptors for health conditions:
en
G03.673 Oxidative Stress
pt-br
G03.673 Estresse Oxidativo
-
Specific descriptors:
en
G11.427.550 Muscle Fatigue
pt-br
G11.427.550 Fadiga Muscular
Interventions
-
Interventions:
en
This is a 12-week, unblinded, randomized clinical trial involving physically active individuals, who will be randomly assigned to three parallel experimental groups: the control group (n=25; which will follow a physical exercise protocol), the green tea kombucha group (n=25; which will follow a physical exercise protocol and consume 200 mL of green tea kombucha daily), and the grape kombucha group (n=25; which will follow a physical exercise protocol and consume 200 mL of green tea kombucha produced with phenolic extract from grape skin daily). The physical exercise protocol will consist of physical training three times per week
pt-br
Trata-se de um ensaio clínico randomizado, sem cegamento, com duração de 12 semanas, envolvendo pessoas fisicamente ativas, que serão distribuídas aleatoriamente em três grupos experimentais paralelos: o grupo controle (n=25; que realizará um protocolo de exercícios físicos), o grupo kombucha de chá verde (n=25; que realizará um protocolo de exercícios físicos e consumirá 200 mL de kombucha de chá verde diariamente) e o grupo kombucha de uva (n=25; que realizará um protocolo de exercícios físicos e consumirá 200 mL de kombucha de chá verde produzida com extrato fenólico da casca de uva diariamente). O protocolo de exercícios físicos consistirá em treinamentos físicos três vezes por semana
-
Descriptors:
en
E02.760.169.063.500.387.250 Endurance Training
pt-br
E02.760.169.063.500.387.250 Treino Aeróbico
en
G07.203.300.456 Dietary Supplements
pt-br
G07.203.300.456 Suplementos Nutricionais
Recruitment
- Study status: Not yet recruiting
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 07/20/2025 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 75 - 18 Y 45 Y -
Inclusion criteria:
en
Men and women; aged between 18 and 45 years; body mass index between 18.5 and 24.9 kg/m²; recreational runners who exercise at least three times per week
pt-br
Homens e mulheres; idade entre 18 e 45 anos; índice de massa corporal entre 18,5 e 24,9 kg/m²; corredores recreativos que se exercitam no mínimo três vezes por semana
-
Exclusion criteria:
en
Individuals with chronic diseases or disorders affecting the digestive, oral, hepatic, renal, cardiovascular, or thyroid systems; individuals with cancer; inflammatory diseases or eating disorders; those who have used anti-inflammatory drugs, corticosteroids, or antibiotics in the past three months; pregnant, breastfeeding, or menopausal women; individuals who use tobacco and/or drugs; those with alcohol consumption exceeding 21 units per week for men and 14 units per week for women; individuals undergoing nutritional counseling for muscle mass gain; those who use antioxidant nutritional supplements; individuals with present or recurrent musculoskeletal injuries; those who frequently consume Kombucha, other fermented foods, or green tea; individuals with an aversion to Kombucha
pt-br
Indivíduos com doenças crônicas ou distúrbios que afetam os sistemas digestivo, oral, hepático, renal, cardiovascular ou tireoidiano; indivíduos com câncer; doenças inflamatórias ou distúrbios alimentares; aqueles que fizeram uso de medicamentos anti-inflamatórios, corticoides ou antibióticos nos últimos três meses; mulheres grávidas, lactantes ou na menopausa; indivíduos que fazem uso de tabaco e/ou drogas; aqueles com consumo de álcool superior a 21 unidades por semana para homens e 14 unidades por semana para mulheres; indivíduos em acompanhamento nutricional para ganho de massa muscular; aqueles que fazem uso de suplementos nutricionais antioxidantes; indivíduos com lesões musculoesqueléticas presentes ou recorrentes; aqueles que consomem frequentemente Kombucha, outros alimentos fermentados ou chá verde; indivíduos com aversão à Kombucha
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase 1 Prevention Parallel 3 Open Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
It is expected to find an improvement in oxidative stress after 12 weeks of kombucha consumption, with a 10% increase in Total Plasma Antioxidant Capacity, assessed by the method of Benzie & Strain (1996)
pt-br
Espera-se encontrar uma melhoria no estresse oxidativo após 12 semanas de consumo de kombucha, com um aumento de 10% na Capacidade Antioxidante Total do Plasma, avaliada pelo método de Benzie & Strain (1996)
-
Secondary outcomes:
en
It is expected to find modulation of the salivary and intestinal microbiota through the 16S sequencing method, based on the change in the composition of abundance and diversity of bacteria considering an alpha of 5% compared to the beginning of the study
pt-br
Espera-se encontrar modulação da microbiota salivar e intestinal por meio do método de sequenciamento 16S, a partir da mudança na composição de abundância e diversidade de bactérias considerando um alfa de 5% em comparação ao início do estudo
en
It is expected to find a decrease in cardiometabolic, inflammatory, intestinal permeability, and DNA methylation parameters by laboratory analytical methods according to the protocol recommended by the manufacturer, of at least 5% compared to the value at the beginning of the study
pt-br
Espera-se encontrar diminuição nos parâmetros cardiometabólicos, inflamatórios, de permeabilidade intestinal, e de metilação de DNA por métodos analíticos laboratoriais conforme protocolo recomendado por fabricante, de pelo menos 5% em comparação ao valor do início do estudo
en
It is expected to find a 5% improvement in physical performance compared to baseline, as assessed by specific physical tests
pt-br
Espera-se melhorar o desempenho físico em 5% em comparação ao início do estudo, em testes físicos específicos
Contacts
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Public contact
- Full name: Josefina Bresssan
-
- Address: Avenida Peter Henry Rolfs, s/n
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-900
- Phone: +55 (31) 3612-5211
- Email: jbrm@ufv.br
- Affiliation: Departamento de Nutrição e Saúde da Universidade Federal de Viçosa
-
Scientific contact
- Full name: Josefina Bresssan
-
- Address: Avenida Peter Henry Rolfs, s/n
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-900
- Phone: +55 (31) 3612-5211
- Email: jbrm@ufv.br
- Affiliation: Departamento de Nutrição e Saúde da Universidade Federal de Viçosa
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Site contact
- Full name: Josefina Bresssan
-
- Address: Avenida Peter Henry Rolfs, s/n
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-900
- Phone: +55 (31) 3612-5211
- Email: jbrm@ufv.br
- Affiliation: Departamento de Nutrição e Saúde da Universidade Federal de Viçosa
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16839.
Existem 8283 ensaios clínicos registrados.
Existem 4658 ensaios clínicos recrutando.
Existem 304 ensaios clínicos em análise.
Existem 5720 ensaios clínicos em rascunho.