Public trial
RBR-6h6ykrc Healthy eating among workers
Date of registration: 03/26/2023 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 03/26/2023 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Healthy eating strategies among workers: randomized clinical study
pt-br
Estratégias de alimentação saudável entre trabalhadores: estudo clínico randomizado
es
Estrategias de alimentación saludable entre trabajadores: estudio clínico aleatorizado
Trial identification
- UTN code: U1111-1228-5017
-
Public title:
en
Healthy eating among workers
pt-br
Alimentação saudável entre trabalhadores
es
Alimentación saludable entre trabajadores
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
93132318.2.0000.5404
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
3.140.313
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Estadual de Campinas
-
93132318.2.0000.5404
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Estadual de Campinas
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Estadual de Campinas
-
Supporting source:
- Institution: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal a Nível Superior
Health conditions
-
Health conditions:
en
Diabetes Complications; Hypertension
pt-br
Complicações do Diabetes; Hipertensão
es
Complicaciones de la Diabetes; Hipertensión
-
General descriptors for health conditions:
en
C18 Nutritional and metabolic diseases
pt-br
C18 Doenças nutricionais e metabólicas
es
C18 Enfermedades nutricionales y metabólicas
-
Specific descriptors:
en
C19.246.099 Diabetes Complications
pt-br
C19.246.099 Complicações do Diabetes
es
C19.246.099 Complicaciones de la Diabetes
en
C14.907.489 Hypertension
pt-br
C14.907.489 Hipertensão
es
C14.907.489 Hipertensión
Interventions
-
Interventions:
en
This is a two-arm, double-blind, randomized controlled clinical trial.In this study, blinding was randomized with blinding of the control group, since the measurements and interventions were performed by the researcher himself.The control group (44 people) will be subjected to standard healthy eating guidance through a lecture. The themes of the standard intervention will be: ten steps of healthy eating, emotional eating issues, demystifying some beliefs (dichotomous view of eating) based on scientific evidence. The intervention group (51 people) will receive standard healthy eating guidance that will be complemented monthly by the themes: 1. Labeling vs. classification NEW - Why do I need to know? Dynamics to work the concepts and to stimulate the comprehension of the composition of the foods. 2. Food, physical activity and work - Illustrate the importance of eating well for the good performance of daily activities. 3. Healthy eating at work - Break up meals, encourage the use and transport of small jars, small bag with snacks and fruits. Culinary workshop with practical snacks. 4. Sustainability - Guiding on waste and better use of food. Cooking workshop with recipes that best use the parts of the food we throw away. 5. Transgenics - Who are they? How to identify? Transgenics x Health.
pt-br
Trata-se de um estudo clínico randomizado controlado de dois braços, duplo-cego. Neste estudo o cegamento foi aleatorizado com cegamento do grupo controle, uma vez que as medidas e as intervenções foram realizadas pelo próprio pesquisador. O grupo controle (44 indivíduos) será submetido a orientação padrão de alimentação saudável por meio de uma palestra. Os temas da intervenção padrão serão: dez passos da alimentação saudável, questões emocionais do comer, desmistificação de algumas crenças (visão dicotômica da alimentação) com base em evidências científicas. O grupo intervenção (51 indivíduos) receberá orientação padrão de alimentação saudável que será complementada mensalmente pelos temas: 1. Rotulagem x classificação NOVA – Por que preciso conhecer? Dinâmica para trabalhar os conceitos e estimular a compreensão da composição dos alimentos. 2. Alimentação, atividade física e trabalho – Ilustrar a importância de comer bem para o bom desempenho das atividades diárias. 3. Alimentação saudável no trabalho - Fracionamento das refeições, estimular o uso e transporte de pequenos potes, bolsinha com lanches e frutas. Oficina culinária com lanches práticos.4. Sustentabilidade – Orientar quanto ao desperdício e melhor aproveitamento dos alimentos. Oficina culinária com receitas que utilizem melhor as partes dos alimentos que jogamos fora.5. Transgênicos – Quem são? Como identificar? Transgênicos x Saúde.
es
Este es un ensayo clínico controlado aleatorizado, doble ciego, de dos brazos. En este estudio, el cegamiento fue aleatorizado con cegamiento del grupo control, ya que las mediciones e intervenciones fueron realizadas por el propio investigador. El grupo de control (44 personas) se someterá a una guía estándar sobre alimentación saludable através de una conferencia. Los temas de la intervención estándar serán: diez pasos de alimentación saludable, aspectos emocionales de la alimentación, desmitificación de algunas creencias (visión dicotómica de la comida) basada en evidencia científica. El grupo de intervención (51 personas) recibirá orientación estándar sobre alimentación saludable que se complementará mensualmente con los temas: 1. Etiquetado vs. Clasificación NOVA - ¿Por qué necesito saberlo? Dinámico para trabajar los conceptos y estimular la comprensión de la composición de los alimentos. 2. Alimentación, actividad física y trabajo - Ilustre la importancia de comer bien para el buen desempeño de las actividades diarias. 3. Alimentación saludable en el trabajo - Divida las comidas, fomente el uso y transporte de ollas pequeñas, bolsa con bocadillos y frutas. Taller culinario con prácticos snacks. 4. Sostenibilidad - Guía sobre cómo desperdiciar y hacer un mejor uso de los alimentos. Taller culinario con recetas que aprovechan mejor los trozos de comida que tiramos. 5. Transgénicos - ¿Quiénes son? ¿Cómo identificarme? Transgénicos x Salud.
-
Descriptors:
en
M01.060.116 Adult
pt-br
M01.060.116 Adulto
es
M01.060.116 Adulto
en
F01.829.458.205.500 Diet, Healthy
pt-br
F01.829.458.205.500 Dieta Saudável
es
F01.829.458.205.500 Dieta Saludable
en
VS2.001.001.002 Industrialized Foods
pt-br
VS2.001.001.002 Alimentos Industrializados
es
VS2.001.001.002 Alimentos Industrializados
en
N04.761.559 Outcome and Process Assessment, Health Care
pt-br
N04.761.559 Avaliação de Processos e Resultados em Cuidados de Saúde
es
N04.761.559 Evaluación de Procesos y Resultados en Atención de Salud
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 04/01/2019 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 95 - 18 Y 70 Y -
Inclusion criteria:
en
Information technology worker; both genders; aged between 18 and 60; know how to read and write
pt-br
Trabalhador tecnologia da informação; ambos os gêneros; idade entre 18 anos e 70 anos; saber ler e escrever
es
Trabajador de tecnologías de la información; ambos sexos; con edades comprendidas entre los 18 y los 70 años; sabe leer y escribir
-
Exclusion criteria:
en
Pregnancy; lactation; noncommunicable disease without treatment, bariatric surgery
pt-br
Gravidez; lactação; doenças crônicas sem tratamento; cirurgia bariátrica
es
Embarazo; lactancia; enfermedades crónicas sin tratamiento; cirugía bariátrica
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase 1 Prevention Parallel 2 Single-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
Expected outcome 1: It is expected to find an increase in the consumption of fruits and vegetables determined by the 24-hour recall and a reduction in body measurements (weight, BMI and WC) determined by the nutritional assessment.
pt-br
Desfecho esperado 1: Espera-se encontrar aumento do consumo de frutas e verduras determinados pelo recordatório 24 horas e redução das medidas corporais (peso, IMC e CC) determinadas pela avaliação nutricional.
es
Resultado esperado 1: Se espera encontrar un aumento en el consumo de frutas y verduras determinado por el recordatorio de 24 horas y una reducción en las medidas corporales (peso, IMC y CC) determinado por la evaluación nutricional.
en
Outcome found 1: There were no significant changes in diet and in the reduction of body measurements.
pt-br
Desfecho encontrado 1: Não houve mudanças significativas na alimentação e na redução de medidas corporais.
es
Resultado encontrado 1: No hubo cambios significativos en la dieta y en la reducción de las medidas corporales.
-
Secondary outcomes:
en
No secondary outcomes were expected.
pt-br
Não foram esperados desfechos secundários.
es
No se esperaban resultados secundarios.
Contacts
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Public contact
- Full name: Diana Souza Santos Vaz
-
- Address: Rua Tessália Vieira de Camargo
- City: Campinas / Brazil
- Zip code: 13083-887
- Phone: +5501935217000
- Email: cpgfenf@unicamp.br
- Affiliation: Universidade Estadual de Campinas
-
Scientific contact
- Full name: Diana Souza Santos Vaz
-
- Address: R. Dr. Ricardo Benetton Martins
- City: Campinas / Brazil
- Zip code: 13086-902
- Phone: +550190800 702 2773
- Email: cadastro@cpqd.com.br
- Affiliation: Universidade Estadual de Campinas
-
Site contact
- Full name: Diana Souza Santos Vaz
-
- Address: Rua Tessália Vieira de Camargo
- City: Campinas / Brazil
- Zip code: 13083-887
- Phone: +5501935217000
- Email: cpgfenf@unicamp.br
- Affiliation: Universidade Estadual de Campinas
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16960.
Existem 8355 ensaios clínicos registrados.
Existem 4701 ensaios clínicos recrutando.
Existem 236 ensaios clínicos em análise.
Existem 5771 ensaios clínicos em rascunho.