Public trial
RBR-6gy3ss Effects of acute supplementation with Whey Protein and Collagen on the appetite in humans
Date of registration: 02/20/2020 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 02/20/2020 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Effects of acute supplementation with Whey Protein and Collagen on the appetite in humans
pt-br
Efeitos da suplementação aguda com Whey Protein e Colágeno sobre o apetite em humanos
Trial identification
- UTN code: U1111-1248-2611
-
Public title:
en
Effects of acute supplementation with Whey Protein and Collagen on the appetite in humans
pt-br
Efeitos da suplementação aguda com Whey Protein e Colágeno sobre o apetite em humanos
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
67187817.9.0000.5083
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
2.177.037
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Federal de Goiás
-
67187817.9.0000.5083
Sponsors
- Primary sponsor: Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Goiás
-
Secondary sponsor:
- Institution: Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Goiás
-
Supporting source:
- Institution: Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Goiás
Health conditions
-
Health conditions:
en
Obesity; Diabetes Mellitus
pt-br
Obesidade; Diabetes Mellitus
-
General descriptors for health conditions:
en
C18 Nutritional and metabolic diseases
pt-br
C18 Doenças nutricionais e metabólicas
es
C18 Enfermedades nutricionales y metabólicas
-
Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
The research was a clinical trial, randomized, crossover, double-blind and controlled placebo, with the participation of 10 healthy female volunteers, aged between 18 and 35 years old. The research evaluated the degree of hunger, satiety, appetite, nausea and hormonal markers regulating appetite in the blood before and after eating whey protein or hydrolyzed collagen. The volunteers participated in two groups, with a week between tests: - Whey Protein Group (GW): n = 10 participants who received a sachet containing 40g of concentrated whey protein (containing 160kcal, 25g of protein, 10g of carbohydrates and 2.3g of lipids, diluted in 200ml of filtered water with 50ml of juice passion fruit concentrate - Collagen Group (GC): n = 10 participants who received 1 sachet of hydrolyzed collagen totaling 40.3g (26g of protein, 10g of natural flavored maltodextrin, 2.3g of refined oil, 2g of vanilla flavoring and 0.001g of sucralose , diluted in 200 ml of filtered water with 50 ml of concentrated passion fruit juice.
pt-br
A pesquisa foi do tipo ensaio clínico, randomizado, cruzado, duplo-cego e placebo controlado, com participação de 10 voluntárias do sexo feminino saudáveis, com idade entre 18 e 35 anos.A pesquisa avaliou grau de fome, saciedade, apetite, náuseas e marcadores hormonais reguladores do apetite no sangue antes e após a ingestão de whey protein ou colágeno hidrolisado. As voluntárias participaram de dois grupos, com uma semana de intervalo entre os testes: - Grupo Whey Protein (GW): n= 10 participantes que receberam um sachê contendo 40g de whey protein concentrado (contendo 160kcal, 25g de proteína, 10g de carboidratos e 2,3g de lipídios, diluído em 200ml de água filtrada com 50ml de suco concentrado de maracujá - Grupo Colágeno (GC): n= 10 participantes que receberam 1 sachê de colágeno hidrolisado totalizando 40,3g (26g de proteínas, 10g de maltodextrina sabor natural, 2,3g de óleo refinado, 2g de flavorizante de baunilha e 0,001g de sucralose, diluído em 200ml de água filtrada com 50 ml de suco concentrado de maracujá.
-
Descriptors:
en
G07.203.300.456 Dietary Supplements
pt-br
G07.203.300.456 Suplementos Nutricionais
es
G07.203.300.456 Suplementos Dietéticos
Recruitment
- Study status: Data analysis completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 04/01/2018 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 20 F 18 Y 35 Y -
Inclusion criteria:
en
The study population consisted of women with a Body Mass Index (BMI) above 18.5 kg / m2 and less than 25.5 kg / m2 and aged between 18 and 35 years.
pt-br
A população do estudo foi constituída por mulheres com Índice de Massa Corporal (IMC) acima de 18,5 kg/m2 e inferior a 25,5 kg/m2 e idade entre 18 a 35 anos.
-
Exclusion criteria:
en
Women diagnosed with autoimmune diseases or using immunosuppressive drugs were excluded from the research; with clinical diagnosis of diabetes, thyroid dysfunction, chronic kidney disease or liver disease; who underwent bariatric surgery prior to the research; chronic drinkers; using drugs that alter appetite or body weight (appetite suppressants) in the last twelve months; had attended food restriction programs or were using nutritional supplements in the last twelve months; manifested feverish state in the weeks of the research; failure to follow the protocol stipulated for data collection or refused to carry out any of the proposed evaluations.
pt-br
Foram excluídas da pesquisa mulheres com diagnóstico de doenças autoimunes ou usando medicamentos imunossupressores; com diagnóstico clínico de diabetes, disfunção de tireoide, doença renal crônica ou doença hepática; que realizaram cirurgia bariátrica anterior à pesquisa; etilistas crônicas; em uso de medicamentos que alterassem o apetite ou peso corporal (inibidores do apetite) nos últimos doze meses; tivessem frequentado programas de restrição alimentar ou em uso de suplementos nutricionais nos últimos doze meses; manifestado estado febril nas semanas da pesquisa; não seguimento do protocolo estipulado para coleta de dados ou recusado a realizar alguma das avaliações propostas.
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Treatment Cross-over 2 Double-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
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Primary outcomes:
en
Evaluate whether supplementation with whey protein will increase satiety in women
pt-br
Avaliar se a suplementação com o whey protein aumentará a saciedade em mulheres
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Secondary outcomes:
en
Assess whether supplementation with whey protein compared to hydrolyzed collagen can: -Reduce appetite;
pt-br
Avaliar se a suplementação com o whey protein comparada ao colágeno hidrolisado pode: -Reduzir o apetite; Foi utilizada a técnica de escala visual analógica (EVA)
en
Assess whether supplementation with whey protein compared to hydrolyzed collagen can: -Reduce plasma fasting blood glucose concentrations; 408/5000 Approximately 10 mL of blood were collected and separated into two tubes, containing EDTA. The blood was rotated in a refrigerated centrifuge (Hitachi CF16RN, Hitachinaka, Ibaraki, Japan) at 4000 rpm, for 10 minutes at 4 ºC. The plasma was stored in plastic eppendorf tubes and stored in a freezer at –80 ºC (Panasonic MDF- U56VC-PA, Mexico) The colorimetric enzymatic method was used for analysis
pt-br
Avaliar se a suplementação com o whey protein comparada ao colágeno hidrolisado pode: -Reduzir as concentrações plasmáticas de glicemia de jejum; Foram coletados aproximadamente 10 mL de sangue e separados em dois tubos, contendo EDTA. O sangue foi rotacionado em centrífuga refrigerada (Hitachi CF16RN, Hitachinaka, Ibaraki, Japão) a 4000 rpm, durante 10 minutos à 4 ºC. O plasma foi armazenado em tubos plásticos eppendorfs e estocados em um freezer à –80 ºC (Panasonic MDF- U56VC-PA, México) Utilizou-se o método enzimático colorimétrico para análises
en
Assess whether supplementation with whey protein compared to hydrolyzed collagen can: -Increase serum insulin secretion 408/5000 Approximately 10 mL of blood were collected and separated into two tubes, containing EDTA. The blood was rotated in a refrigerated centrifuge (Hitachi CF16RN, Hitachinaka, Ibaraki, Japan) at 4000 rpm, for 10 minutes at 4 ºC. The plasma was stored in plastic eppendorf tubes and stored in a freezer at –80 ºC (Panasonic MDF- U56VC-PA, Mexico) The colorimetric enzymatic method was used for analysis
pt-br
Avaliar se a suplementação com o whey protein comparada ao colágeno hidrolisado pode: -Aumentar a secreção sérica de insulina Foram coletados aproximadamente 10 mL de sangue e separados em dois tubos, contendo EDTA. O sangue foi rotacionado em centrífuga refrigerada (Hitachi CF16RN, Hitachinaka, Ibaraki, Japão) a 4000 rpm, durante 10 minutos à 4 ºC. O plasma foi armazenado em tubos plásticos eppendorfs e estocados em um freezer à –80 ºC (Panasonic MDF- U56VC-PA, México) Utilizou-se o método enzimático colorimétrico para análises
Contacts
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Public contact
- Full name: Gustavo Duarte Pimentel
-
- Address: Rua 227, Qd 68, S/N, Setor Leste Universitário
- City: Goiânia / Brazil
- Zip code: 74605-080
- Phone: +55-62-996300080
- Email: gupimentel@yahoo.com.br
- Affiliation: Universidade Federal de Goiás
-
Scientific contact
- Full name: Gustavo Duarte Pimentel
-
- Address: Rua 227, Qd 68, S/N, Setor Leste Universitário
- City: Goiânia / Brazil
- Zip code: 74605-080
- Phone: +55-62-996300080
- Email: gupimentel@yahoo.com.br
- Affiliation: Universidade Federal de Goiás
- Full name: Gustavo Duarte Pimetel
-
- Address: Rua 227, Qd 68, S/N, Setor Leste Universitário
- City: Goiânia / Brazil
- Zip code: 74605-080
- Phone: +55-62-996300080
- Email: upimentel@yahoo.com.br
- Affiliation: Universidade Federal de Goiás
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Site contact
- Full name: Gustavo Duarte Pimentel
-
- Address: Rua 227, Qd 68, S/N, Setor Leste Universitário
- City: Goiânia / Brazil
- Zip code: 74605-080
- Phone: +55-62-996300080
- Email: gupimentel@yahoo.com.br
- Affiliation: Universidade Federal de Goiás
- Full name: Gustavo Duarte Pimentel
-
- Address: Rua 227, Qd 68, S/N, Setor Leste Universitário
- City: Goiânia / Brazil
- Zip code: 74605-080
- Phone: +55-62-996300080
- Email: gupimentel@yahoo.com.br
- Affiliation: Universidade Federal de Goiás
Additional links:
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Existem 248 ensaios clínicos em análise.
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