Public trial
RBR-5tmbpnz Teleconsultation in nutrition to improve eating habits
Date of registration: 03/08/2023 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 03/08/2023 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Nutrition teleservice in improving eating habits: a methodological approach to nutritional monitoring and the perception of nutritionists
pt-br
Teleatendimento em Nutrição na melhoria de hábitos alimentares: uma abordagem metodológica de acompanhamento nutricional e percepção dos nutricionistas
es
Nutrition teleservice in improving eating habits: a methodological approach to nutritional monitoring and the perception of nutritionists
Trial identification
- UTN code: U1111-1288-5545
-
Public title:
en
Teleconsultation in nutrition to improve eating habits
pt-br
Teleconsulta em nutrição na melhoria de hábitos alimentares
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
49088921.5.0000.5546
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
5.101.963
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Federal de Sergipe
-
49088921.5.0000.5546
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Sergipe
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal de Sergipe
-
Supporting source:
- Institution: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior – CAPES
- Institution: Fundação de Apoio à Pesquisa e à Inovação Tecnológica do Estado de Sergipe – FAPITEC/SE
Health conditions
-
Health conditions:
en
Feeding Behavior
pt-br
Comportamento Alimentar
-
General descriptors for health conditions:
en
H02.403.840 Telemedicine
pt-br
H02.403.840 Telemedicina
-
Specific descriptors:
en
F01.145.113.547 Feeding Behavior
pt-br
F01.145.113.547 Comportamento Alimentar
Interventions
-
Interventions:
en
This is a randomized controlled clinical study, with three groups and interventional design, lasting 12 weeks. The research involves the elaboration and testing of a protocol of nutritional counseling by telephone, featuring an interventional research with a duration of three months of online nutritional counseling program, aimed at the population that is part of the university community of the University Federal de Sergipe, being held in São Cristóvão. Experimental group: 50 individuals who will receive nutritional teleconsultations, food and nutrition education actions and text messages. Traditional group: 50 individuals who will receive nutritional teleconsultations. Control group: 50 individuals who will receive educational material related to improving eating habits.
pt-br
Trata-se de um estudo clínico randomizado controlado, com três grupos e delineamento intervencional, tendo duração de 12 semanas. A pesquisa envolve a elaboração e teste de um protocolo de aconselhamento nutricional por teleatendimento, caracterizando uma pesquisa de caráter intervencional com duração de três meses de programa de aconselhamento nutricional online, direcionada à população que faz parte da comunidade universitária da Universidade Federal de Sergipe, sendo realizada em São Cristóvão. Grupo experimental multicopnonente: 52 indivíduos que receberão teleconsultas nutricionais, ações de educação alimentar e nutricional e mensagens de texto. Grupo tradicional: 52 indivíduos que receberão teleconsultas nutricionais. Grupo controle: 51 indivíduos que receberão material educativo relacionado à melhoria de hábitos alimentares.
-
Descriptors:
en
SP2.840.566.433.480 Telenutrition
pt-br
SP2.840.566.433.480 Telenutrição
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 01/24/2022 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 155 - 18 Y 59 Y -
Inclusion criteria:
en
Adult patients aged 18 to 59 years; of both sexes; who have access to the internet; are from the community (students, employees and professors) of the Federal University of Sergipe
pt-br
Pacientes adultos com idade entre 18 a 59 anos; de ambos os sexos; que possuam acesso à internet; sejam da comunidade (estudantes, servidores e docentes) da Universidade Federal de Sergipe
-
Exclusion criteria:
en
Children; adolescents; elderly; pregnant women; postpartum women; patients with diabetes mellitus; those who are undergoing nutritional monitoring with another professional at the current time
pt-br
Crianças; adolescentes; idosos; mulheres grávidas; puérperas; portadores de diabetes mellitus; aqueles que estejam realizando acompanhamento nutricional com outro profissional no momento vigente
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase 1 Other Parallel 3 Single-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
Expected outcome 1: It is expected to find improvement in the patients eating habits through the evaluation of the score on the Eating Practices Scale form, from the change in the score ranging from 0 to 72. It is expected that the participants evolve from the categories lowest (score ranging from 0 to 41) to the highest category (score above 41 points), which denotes improvement in eating habits. Data collected at week 1 and week 12 of the intervention.
pt-br
Desfecho esperado 1: Espera-se encontrar melhoria nos hábitos alimentares dos pacientes por meio da avaliação do escore do formulário da Escala de Práticas Alimentares, a partir da mudança da pontuação que varia entre 0 a 72. Espera-se que os participantes evoluam das categorias mais baixas (pontuação que varia de 0 a 41) para a categoria mais alta (pontuação acima de 41 pontos), o que denota melhoria dos hábitos alimentares. Dados coletados na semana 1 e na semana 12 da intervenção.
en
Outcome found 1: It was observed that the participants of the multicomponent and traditional groups showed a significant increase in the score of the Eating Practices Scale when compared pre and post intervention, showing a change from the intermediate category (up to 41 points) to the excellent (above 41 points) points). The control group showed no significant changes.
pt-br
Desfecho encontrado 1: Foi observado que os participantes dos grupos multicomponente e tradicional apresentaram aumento significativo do escore de pontuação da Escala de Práticas Alimentares quando comparado pré e pós intervenção, evidenciando mudança da categoria intermediária (até 41 pontos) para a excelente (acima de 41 pontos). O grupo controle não apresentou mudanças significativas.
-
Secondary outcomes:
en
Expected outcome 2: It is expected to be able to observe improvement in body weight (weight loss of up to 05 kg) and waist circumference (reduction of up to 5 cm).
pt-br
Desfecho esperado 2: Espera-se poder observar melhoria no peso corporal (perda ponderal de até 05kg) e circunferência da cintura (redução de até 5cm).
en
Outcome found 2: No significant differences were observed in the anthropometric measurements pre and post intervention of the participants.
pt-br
Desfecho encontrado 2: Não foram observadas diferenças significativas nas medidas antropométricas pré e pós intervenção dos participantes.
Contacts
-
Public contact
- Full name: Raquel Simões Mendes-Netto
-
- Address: Av. Marechal Rondon, s/n, Jd. Rosa Elze
- City: São Cristóvão / Brazil
- Zip code: 49100-000
- Phone: +55 (79) 3194-6592
- Email: raquel@academico.ufs.br
- Affiliation: Universidade Federal de Sergipe
-
Scientific contact
- Full name: Raquel Simões Mendes-Netto
-
- Address: Av. Marechal Rondon, s/n, Jd. Rosa Elze
- City: São Cristóvão / Brazil
- Zip code: 49100-000
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- Affiliation: Universidade Federal de Sergipe
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Site contact
- Full name: Raquel Simões Mendes-Netto
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- City: São Cristóvão / Brazil
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- Email: raquel@academico.ufs.br
- Affiliation: Universidade Federal de Sergipe
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 12874.
Existem 6111 ensaios clínicos registrados.
Existem 3566 ensaios clínicos recrutando.
Existem 322 ensaios clínicos em análise.
Existem 4623 ensaios clínicos em rascunho.