Public trial
RBR-5ss7g7 Effects of sweeteners on the blood glucose and food intake
Date of registration: 02/05/2018 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 02/05/2018 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Effects of high-intensity sweeteners on glycemic response and their acute impact on food intake
pt-br
Efeitos dos adoçantes de alta intensidade na resposta glicêmica e seu impacto agudo na ingestão alimentar
Trial identification
- UTN code: U1111-1208-3481
-
Public title:
en
Effects of sweeteners on the blood glucose and food intake
pt-br
Efeitos dos adoçantes na glicose sanguínea e consumo alimentar
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
1.588.871
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa com Seres Humanos da Universidade Federal de Viçosa
-
CAAE 54917615.9.0000.5153
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
1.588.871
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Viçosa
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal de Viçosa
-
Supporting source:
- Institution: Universidade Federal de Viçosa
Health conditions
-
Health conditions:
en
Obesity
pt-br
Obesidade
-
General descriptors for health conditions:
en
C18 Nutritional and metabolic diseases
pt-br
C18 Doenças nutricionais e metabólicas
es
C18 Enfermedades nutricionales y metabólicas
-
Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
There was be six volunteers in total, each subject received five different beverages, randomly. Each test day, the volunteers drinked one of the beverages: 1) sucrose beverage (SAC); 2) aspartame beverage (ASP); sucralose beverage (SUC); Stevia beverage (STV) and; 5) non-sweetened beverage (NA). Between the beverages there was be at least a free interval of 1 day. The application sequence was be given by lot. All volunteers received the five beverages.
pt-br
Serão 6 voluntários no total, sendo que cada voluntário receberá cinco bebidas diferentes, de forma aleatória. Em um cada dia de teste, os voluntários fizeram a ingestão de uma das bebidas: 1) bebida adoçada com sacarose (SAC); 2) bebida adoçada com aspartame (ASP); 3) bebida adoçada com sucralose (SUC); 4) Bebida adoçada com Stevia (STV) e; 5) bebida não adoçada (NA). Entre o consumo das bebidas houve pelo menos um dia de intervalo. A sequencia de consumo foi dada por sorteio. Todos os participantes fizeram a ingestão das cinco bebidas.
-
Descriptors:
en
Z71.3 Dietary counselling and surveillance
pt-br
Z71.3 Aconselhamento e supervisão dietéticos
es
Z71.3 Consulta para instrucción y vigilancia de la dieta
en
SP6.051.227 Supplementary Feeding
pt-br
SP6.051.227 Suplementação Alimentar
es
SP6.051.227 Alimentación Suplementaria
Recruitment
- Study status: Data analysis completed
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Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 09/15/2016 (mm/dd/yyyy)
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Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 6 - 20 Y 40 Y -
Inclusion criteria:
en
Eligibility criteria included adult (20-40 years old), eutrophic (BMI ranging from 18.5 and 24.9 kg /m2), with adequate body fat percentage (women: 20 to 30% and men: 12 to 20%), non-consumers of sweeteners and/or diet and light products (at least once a week), no smoking habits, not be pregnant or lactating and no family history of diabetes or glucose intolerance, no allergy or aversion to food tested in the study, no use of drugs that affect glycaemia or appetite, stable weight (change < 3 kg in the last 3 months) and not on a weight loss diet.
pt-br
Serão considerados os seguintes critérios de inclusão: indivíduos adultos (20 a 40 anos de idade); eutróficos (IMC variando de 18,5 a 24,9kg/m²); com percentual de gordura corporal adequado (mulheres: 20 a 30% e homens: 12 a 20%), que não utilizam adoçantes regularmente ou produtos diet e light (<1x / semana), não fumantes, gestantes ou lactantes; não diabéticos (glicemia de jejum variando de 70 a 99mg/dL) e sem antecedentes familiares de diabetes ou intolerância à glicose; não possuir alergia ou aversão aos alimentos testados; não fazer uso de medicamentos que alterem a glicemia ou o apetite, possuir peso estável (alteração < 3kg nos últimos 3 meses) e não estar fazendo dieta para controle do peso corporal.
-
Exclusion criteria:
en
Individuals outside the specified age group and body composition, smokers, pregnant or lactating women; with glycemic changes or a family history of diabetes or glucose intolerance; users of drugs that affect glycaemia or appetite, individuals with weight instability or on a weight loss diet, as well as all volunteers who express an interest in withdrawing from the study.
pt-br
Indivíduos fora da faixa etária e de composição corporal especificados, fumantes, gestantes ou lactantes; que possuam alterações glicêmicas ou antecedentes familiares de diabetes ou intolerância à glicose; usuários de medicamentos que afetam a glicemia ou o apetite, indivíduos com instabilidade ponderal ou que estejam fazendo dieta para controle do peso, além de todos os voluntários que manifestarem interesse de abandonar o estudo.
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Prevention Cross-over 5 Single-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
Expected outcome: Lower food intake (p<0,05), evaluated through food registration, with the consumption of beverages sweeteneds with aspartame, stevia and sucralose, in relation with beverages non-sweetened and sweetened with sucrose. Outcome found:Food intake did not differ between groups.
pt-br
Desfecho esperado: Menor ingestão alimentar (p<0,05), avaliada por meio de registro alimentar, com o consumo das bebidas adoçadas com aspartame, stevia e sucralose, em relação as bebidas não adoçada e adoçada com sacarose. Desfecho encontrado: A ingestão alimentar não diferiu entre os grupos.
-
Secondary outcomes:
en
Expected outcome: Lower glycemic response area under the curve (p<0,05) with the consumption of beverages sweeteneds with aspartame, stevia and sucralose, in relation with beverages non-sweetened and sweetened with sucrose. Outcome found: Higher glycemic response area under the curve (p<0,05) with the consumption of beverages sweeteneds with stevia in relation with beverage sweetened with sucrose. No difference was observed between the other beverages.
pt-br
Desfecho esperado: Menor área abaixo da curva de resposta glicêmica (p<0,05) com o consumo das das bebidas adoçadas com aspartame, stevia e sucralose, em relação as bebidas não adoçada e adoçada com sacarose Desfecho encontrado: Maior área abaixo da curva de resposta glicêmica (p<0,05) com o consumo da bebida adoçada com stevia em relação a bebida adoçada com sacarose. Nenhuma diferença foi observada entre as demais bebidas.
Contacts
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Public contact
- Full name: Adriane Moreira Machado
-
- Address: Av. PH Rolfs, s/n, Centro Universitário
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 365700000
- Phone: +55-031-3899-4193
- Email: adriane_nutricao@hotmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
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Scientific contact
- Full name: Adriane Moreira Machado
-
- Address: Av. PH Rolfs, s/n, Centro Universitário
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 365700000
- Phone: +55-031-3899-4193
- Email: adriane_nutricao@hotmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
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Site contact
- Full name: Adriane Moreira Machado
-
- Address: Av. PH Rolfs, s/n, Centro Universitário
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 365700000
- Phone: +55-031-3899-4193
- Email: adriane_nutricao@hotmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16828.
Existem 8278 ensaios clínicos registrados.
Existem 4651 ensaios clínicos recrutando.
Existem 308 ensaios clínicos em análise.
Existem 5716 ensaios clínicos em rascunho.