Public trial
RBR-5j9k359 Effect of Cooking Oils on Overweight women’s health
Date of registration: 11/10/2023 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 11/10/2023 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Effect of Vegetable Oils consumption on obesity-related metabolic markers in women with Excess Body Fat
pt-br
Efeito do consumo de Óleos Vegetais em marcadores metabólicos relacionados à obesidade em mulheres com Excesso de Gordura Corporal
es
Effect of Vegetable Oils consumption on obesity-related metabolic markers in women with Excess Body Fat
Trial identification
- UTN code: U1111-1297-4710
-
Public title:
en
Effect of Cooking Oils on Overweight women’s health
pt-br
Efeito dos Óleos de Cozinha na saúde de mulheres com Excesso de Peso
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Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
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60871522.0.0000.5153
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
5.664.632
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Federal de Viçosa
-
60871522.0.0000.5153
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Viçosa
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal de Viçosa
-
Supporting source:
- Institution: Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais - FAPEMIG
- Institution: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Health conditions
-
Health conditions:
en
Obesity
pt-br
Obesidade
-
General descriptors for health conditions:
en
C18 Nutritional and Metabolic Diseases
pt-br
C18 Doenças Nutricionais e Metabólicas
-
Specific descriptors:
en
C18.654.726.750.500 Obesity
pt-br
C18.654.726.750.500 Obesidade
Interventions
-
Interventions:
en
This is a three-arm, double-blind, randomized controlled clinical trial. Coconut Experimental Group: 36 overweight or obese women received 25 milliliters of coconut oil in a flavored milk shake (300 milliliters) and biscuits. Experimental Olive Oil Group: 36 overweight or obese women received 25 milliliters of extra virgin olive oil in a flavored milk shake (300 milliliters) and biscuits. Control Group: 36 overweight or obese women received 25 milliliters of soybean oil in a flavored milk shake (300 milliliters) and biscuits. The shakes were offered randomly (minimization method, considering age, body mass index, and waist circumference). Randomization and concealment of the randomization sequence were performed by a researcher not involved in data collection and analysis. Only the team responsible for preparing breakfast (undergraduate nutrition students) knew the randomization sequence. The shakes were offered in colored glasses, unidentified by the group, similar in appearance and smell. Tested meals (shakes and biscuits) were consumed daily for nine weeks in fasting conditions by participants in the laboratory. In addition, they received an individualized menu with a restriction of 500 kilocalories per day to be consumed under free-living conditions
pt-br
Trata-se de um estudo clínico randomizado controlado de três braços, duplo-cego. Grupo Experimental Coco: 36 mulheres com sobrepeso ou obesidade receberam 25 mililitros de óleo de coco contidos em uma bebida láctea saborizada (300 mililitros) e biscoitos. Grupo Experimental Azeite: 36 mulheres com sobrepeso ou obesidade receberam 25 mililitros de azeite de oliva extravirgem contidos em uma bebida láctea saborizada (300 mililitros) e biscoitos. Grupo Controle: 36 mulheres com sobrepeso ou obesidade receberam 25 mililitros de óleo de soja contidos em uma bebida láctea saborizada (300 mililitros) e biscoitos. As bebidas foram oferecidas de maneira aleatória (método de minimização, considerando idade, índice de massa corporal e perímetro de cintura). A randomização e ocultamento da sequência de randomização foi realizada por um pesquisador não envolvido na coleta e análise dos dados. Apenas a equipe responsável pelo preparo do café da manhã (estudantes de graduação em Nutrição) tinha ciência da sequência de randomização. As bebidas foram oferecidas em copos coloridos, não-identificados pelo grupo, sendo semelhantes em aparência e odor. As refeições-teste foram consumidas diariamente por nove semanas com os participantes em jejum no laboratório. Além disso, foram fornecidos um cardápio individualizado com restrição de 500 quilocalorias por dia para serem consumidos em condições de vida livre
-
Descriptors:
en
G07.203.650.240 Diet
pt-br
G07.203.650.240 Dieta
en
D10.212.302.380.580 Olive Oil
pt-br
D10.212.302.380.580 Azeite de Oliva
en
D10.627.700.186 Coconut Oil
pt-br
D10.627.700.186 Óleo de Coco
en
D10.212.302.380.800 Soybean Oil
pt-br
D10.212.302.380.800 Óleo de Soja
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
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Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 10/03/2022 (mm/dd/yyyy)
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Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 108 F 20 Y 41 Y -
Inclusion criteria:
en
Women; aged between 20 and 41 years; linked at the Universidade Federal de Viçosa; body mass index between 26 and 34.9 kilograms per square meter; body fat percentage above 30; level of food inhibition/disinhibition less than or equal to 14
pt-br
Mulheres; idade entre 20 e 41 anos; com vínculo à Universidade Federal de Viçosa; índice de massa corporal entre 26 e 34,9 kilogramas por metro ao quadrado; percentual de gordura corporal acima de 30; nível de inibição/desinibição alimentar menor ou igual a 14
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Exclusion criteria:
en
Smokers; pregnant women; lactating women; women with menstrual irregularities in the last three months; elite athletes; habitual consumption of olive oil or coconut oil; changes in physical activity level and body weight of more than 5 kilos in the last three months; vegetarians; alcoholics; use of supplements or medication; presence of food allergies or intolerances or aversion to the ingredients tested; gastrointestinal diseases; chronic diseases
pt-br
Fumantes; grávidas; lactantes; mulheres que apresentem irregularidades menstruais nos últimos três meses; atletas de elite; consumo habitual de azeite de oliva ou óleo de coco; alterações no nível de atividade física e no peso corporal maior que 5 quilos nos últimos três meses; vegetarianas; etilistas; uso de suplementos ou medicamentos; presença de alergia ou intolerância alimentar ou aversão aos ingredientes testados; doenças gastrointestinais; doenças crônicas
Study type
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Study design:
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Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase 1 Treatment Parallel 3 Double-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
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Primary outcomes:
en
It is expected to verify a reduction of 30 percent in serum concentrations of advanced glycation end products, assessed by commercial enzyme immunoassay kits, after consuming olive oil
pt-br
Espera-se verificar redução de 30 porcento nas concentrações séricas de produtos finais de glicação avançada, verificado por kits comercias de ensaio imunoenzimático, após o consumo de azeite de oliva
en
It is expected to verify a 5 percent reduction in the participants' body weight, assessed using an anthropometric scale, after consuming of olive oil
pt-br
Espera-se verificar uma redução de 5 porcento do peso corporal das participantes, avaliados por balança antropométrica, após o consumo de azeite de oliva
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Secondary outcomes:
en
It is expected to verify an improvement of 5 percent in leptin parameters, assessed by commercial enzyme linked immunosorbent assay kits, after consumption of olive oil
pt-br
Espera-se verificar uma melhora de 5 porcento nos parâmetros de leptina, avaliados por kits comerciais de ensaio imunoenzimático, depois do consumo de azeite de oliva
en
It is expected to see an improvement of 15 percent in plasma concentrations of proinflammatory cytokines, assessed by flow cytometry, after consuming olive oil
pt-br
Espera-se verificar uma melhora de 15 porcento nas concentrações plasmáticas de citocinas inflamatórias, avaliados por citometria de fluxo, depois do consumo de azeite de oliva
Contacts
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Public contact
- Full name: Julia Silva e Oliveira
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- Address: Departamento de Nutrição e Saúde/CCBII – Campus Universitário, Av. PH Rolfs, s/n.
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-900
- Phone: +55(31)3612-5227
- Email: julia.s.oliveira@ufv.br
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
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Scientific contact
- Full name: Rita de Cássia Gonçalves Alfenas
-
- Address: Departamento de Nutrição e Saúde/CCBII – Campus Universitário, Av. PH Rolfs, s/n.
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-900
- Phone: +55(31)3612-5227
- Email: ralfenas@ufv.br
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
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Site contact
- Full name: Rita de Cássia Gonçalves Alfenas
-
- Address: Departamento de Nutrição e Saúde/CCBII – Campus Universitário, Av. PH Rolfs, s/n.
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-900
- Phone: +55(31)3612-5227
- Email: ralfenas@ufv.br
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16961.
Existem 8355 ensaios clínicos registrados.
Existem 4701 ensaios clínicos recrutando.
Existem 241 ensaios clínicos em análise.
Existem 5772 ensaios clínicos em rascunho.