Public trial
RBR-5fqffpc Determination of the glycemic index and glycemic load of an ice cream with polydextrose
Date of registration: 06/30/2022 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 06/30/2022 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Determination of the glycemic index and glycemic load of an ice cream rich in polydextrose. A randomized clinical trial
pt-br
Determinação do índice glicêmico e carga glicêmica de um gelado comestível rico em polidextrose. Um ensaio clínico randomizado
es
Determination of the glycemic index and glycemic load of an ice cream rich in polydextrose. A randomized clinical trial
Trial identification
- UTN code:
-
Public title:
en
Determination of the glycemic index and glycemic load of an ice cream with polydextrose
pt-br
Determinação do índice glicêmico e carga glicêmica de um sorvete com polidextrose
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
5.479.249
Issuing authority: Comitê de Ética da Universidade Federal de Santa Catarina
-
26205319.0.0000.0121
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
5.479.249
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Santa Catarina
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal de Santa Catarina
-
Supporting source:
- Institution: Universidade Federal de Santa Catarina
Health conditions
-
Health conditions:
en
Diabetes Mellitus; obesity; Cardiovascular Diseases
pt-br
Diabetes Mellitus; obesidade; Doenças Cardiovasculares
-
General descriptors for health conditions:
en
56960 Noncommunicable Diseases
pt-br
56960 Doenças não transmissíveis
-
Specific descriptors:
en
2359 Cardiovascular disease
pt-br
2359 Doenças cardiovasculares
en
3942 Diabetes Mellitus
pt-br
3942 Diabetes Mellitus
en
9951 obesity
pt-br
9951 obesidade
Interventions
-
Interventions:
en
15 healthy individuals will be randomly allocated either to the reference food (glucose), or to the ice cream, each subject will be their own control being glucose (control) and ice cream (intervention). Fasting for 10 to 12 hours, each participant will receive 2 times 50g of glucose and 3 different flavors of edible ice cream containing 50g of available carbohydrates. Both with 200 mL of water. Capillary blood collections will take place at 0, 15, 30, 45, 60, 90 and 120 minutes. Washout at least 2 days.
pt-br
15 indivíduos saudáveis serão aleatoriamente alocados ou para o alimento referência (glicose), ou para o gelado comestível, cada sujeito será seu próprio controle, sendo a glicose (controle) e sorvete (intervenção). Em jejum de 10 a 12 horas, cada participante receberá 2 vezes 50g de glicose e 3 sabores diferentes do gelado comestível contendo 50g de carboidratos disponíveis, ambos com 200 mL de água. As coletas de sangue capilar ocorrerão no tempo 0, 15, 30, 45, 60, 90 e 120 minutos. Entre um encontro e outro, haverá um intervalo de no mínimo 2 dias.
-
Descriptors:
en
G07.203.300.572 Functional Food
pt-br
G07.203.300.572 Alimento funcional
Recruitment
- Study status: Other
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 08/18/2021 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 15 - 20 Y 59 Y -
Inclusion criteria:
en
Volunteers with absence of metabolic disorders, such as diabetes mellitus; absence of cardiovascular, liver or kidney diseases; cancer; thyroid disorders; absence alcoholism; absence of morbid obesity
pt-br
Voluntários com ausência de desordens metabólicas, como diabetes mellitus; ausência de doenças cardiovasculares, hepáticas ou renais; neoplasias; ausência de desordens tireoidianas; ausência de alcoolismo; ausência de obesidade mórbida
-
Exclusion criteria:
en
Children; pregnant women; elderly, individuals with allergies and/or intolerance to any component of the formulations; who do not provide authorization by signing the Informed Consent Term; who did take medications in the past three months that affect glycemic metabolism
pt-br
Crianças; gestantes; idosos; indivíduos com alergia ou intolerância a algum componente das formulações; que não fornecerem autorização mediante assinatura do Termo de Consentimento Livre e Esclarecido (TCLE); que utilizaram algum medicamento nos últimos três meses que afete o metabolismo glicêmico
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase 1 Other Cross-over 1 Open Randomized-controlled 1
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
Expected to determine the glycemic index, through the official Food and Agriculture Organization of the United Nations method of determining the glycemic index, it will defined as the incremental area under the blood glucose response curve of a carbohydrate portion of a test food expressed as a percent of the response to the same amount of carbohydrate from a standard food taken by the same subject.
pt-br
Espera-se determinar o índice glicêmico, através do método oficial da Organização das Nações Unidas para a Alimentação e a Agricultura, de determinação do índice glicêmico, ele será definido como a área incremental sob a curva de resposta de glicose no sangue de uma porção de carboidrato de um alimento teste expresso como porcentagem da resposta para a mesma quantidade de carboidratos de um alimento padrão ingerido pelo mesmo sujeito.
-
Secondary outcomes:
en
The glycemic load will be calculated by multiplying the average glycemic index of the food by the amount of glycemic or available carbohydrate in the portion, divided by 100. After the calculation, the glycemic load will be classified as low, medium or high (less than or equal to 10, 11 to 19 and greater than or equal to 20, respectively), according to Burani and Longo (2006).
pt-br
A carga glicêmica será calculada pela multiplicação do índice glicêmico médio do alimento pela quantidade do carboidrato glicêmico ou disponível na porção, dividido por 100. Após o cálculo, a carga glicêmica será classificada em baixa, média ou alta (menor ou igual a 10, 11 a 19 e maior ou igual 20, respectivamente), segundo Burani e Longo (2006).
Contacts
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Public contact
- Full name: Raquel Rosa
-
- Address: Laboratório de Comportamento Alimentar (LaCA), Departamento de Nutrição , Universidade Federal de Santa Catarina, UFSC
- City: Florianópolis / Brazil
- Zip code: 88040-900
- Phone: +55(48) 3721-8014
- Email: raquel.rsta@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Santa Catarina
-
Scientific contact
- Full name: Raquel Rosa
-
- Address: Laboratório de Comportamento Alimentar (LaCA), Departamento de Nutrição , Universidade Federal de Santa Catarina, UFSC
- City: Florianópolis / Brazil
- Zip code: 88040-900
- Phone: +55(48) 3721-8014
- Email: raquel.rsta@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Santa Catarina
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Site contact
- Full name: Raquel Rosa
-
- Address: Laboratório de Comportamento Alimentar (LaCA), Departamento de Nutrição , Universidade Federal de Santa Catarina, UFSC
- City: Florianópolis / Brazil
- Zip code: 88040-900
- Phone: +55(48) 3721-8014
- Email: raquel.rsta@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Santa Catarina
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16961.
Existem 8355 ensaios clínicos registrados.
Existem 4701 ensaios clínicos recrutando.
Existem 241 ensaios clínicos em análise.
Existem 5772 ensaios clínicos em rascunho.