Public trial
RBR-57yqwb Effects of Intermittent Fasting and Low Calorie Diet on health parameters and body weight
Date of registration: 04/29/2020 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 04/29/2020 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Metabolics effects and body composition of individuals submitted to Intermittent Fasting or Continuous Caloric Restriction
pt-br
Efeitos metabólicos e na composição corporal de indivíduos submetidos ao Jejum Intermitente ou Restrição Calórica Contínua
Trial identification
- UTN code: A85731552649
-
Public title:
en
Effects of Intermittent Fasting and Low Calorie Diet on health parameters and body weight
pt-br
Efeitos da Jejum Intermitente e da Dieta Hipocalórica sobre parâmetros de saúde e peso corporal
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
84305518.5.0000.5148
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
2.561.139
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisas com Seres Humanos da Universidade Federal de Lavras
-
84305518.5.0000.5148
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Lavras
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal de Lavras
-
Supporting source:
- Institution: Universidade Federal de Lavras
Health conditions
-
Health conditions:
en
obesity
pt-br
obesidade
-
General descriptors for health conditions:
en
C18 Nutritional and metabolic diseases
pt-br
C18 Doenças nutricionais e metabólicas
es
C18 Enfermedades nutricionales y metabólicas
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Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
Each group of subjects was submitted to a type of diet in order to verify its effects on body composition and health parameters. Group 1 (intermittent fasting): consisted of 12 overweight and obese subjects (10 women and 2 men) who underwent intermittent fasting 16/8 (8-hour / day food window). The subjects of this group received an individualized diet distributed in 4 meals that were carried out between 12 to 20h of the day. The diet was hypocaloric with a 20% reduction in the subject's daily energy expenditure. Biochemical exams and body composition assessment were performed before starting and after the 8-week intervention. The composition of the diet was: 46.7% of carbohydrates, 28.3% of proteins and 25.0% of fats. group 2 (continuous energy restriction): comprised 12 overweight and obese subjects (9 women and 3 men) who underwent a low-calorie diet with a 20% reduction in the subject's daily energy expenditure. The subjects in this group received a distributed individualized diet in 4 meals that were eaten throughout the day without time restrictions. Biochemical exams and body composition assessment were performed before starting and after the 8-week intervention. The composition of the diet was: 46.7% carbohydrates, 27% proteins and 26.3% fats.
pt-br
Cada grupo de sujeitos foram submetidos a um tipo de dieta com a finalidade de verificar seus efeitos sobre a composição corporal e parâmetros de saúde. Grupo 1 (Jejum intermitente): foi composto por 12 sujeitos com sobrepeso e obesidade (10 mulheres e 2 homens) que foram submetidos ao Jejum intermitente 16/8 (janela alimentar de 8 horas/dia). Os sujeitos desse grupo receberam dieta individualizada distribuída em 4 refeições que eram realizadas no período entre 12 a 20h do dia. A dieta era hipocalórica com redução de 20% do gasto energético diário do sujeito. Foram realizados exames bioquímicos e avaliação da composição corporal antes de iniciar e após a intervenção que teve duração de 8 semanas. A composição da dieta era: 46,7% de carboidratos, 28,3% de proteínas e 25,0% de gorduras. grupo 2 (Restrição energética contínua): foi composto por 12 sujeitos com sobrepeso e obesidade (9 mulheres e 3 homens)que foram submetidos a dieta hipocalórica com redução de 20% do gasto energético diário do sujeito.Os sujeitos desse grupo receberam dieta individualizada distribuída em 4 refeições que eram realizadas ao longo do dia sem restrição de horário. Foram realizados exames bioquímicos e avaliação da composição corporal antes de iniciar e após a intervenção que teve duração de 8 semanas. A composição da dieta era: 46,7% de carboidratos, 27% de proteínas e 26,3% de gorduras.
-
Descriptors:
en
F01.145.407.400 Fasting
pt-br
F01.145.407.400 Jejum
es
F01.145.407.400 Ayuno
en
E02.642.249.200 Caloric Restriction
pt-br
E02.642.249.200 Restrição Calórica
es
E02.642.249.200 Restricción Calórica
Recruitment
- Study status: Data analysis completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 04/10/2018 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 26 - 18 Y 40 Y -
Inclusion criteria:
en
Be training regularly under professional supervision; Be aged between 18 and 40 years; Have a BMI equal to or greater than 24.99 kg / m2; Agree to perform biochemical tests on your own
pt-br
Estar treinando regularmente sob supervisão profissional; Ter idade entre 18 e 40 anos; Ter IMC igual ou maior que 24,99 kg/m2; Concordar em realizar os exames bioquímicos por conta própria.
-
Exclusion criteria:
en
subjects with kidney diseases; hormonal diseases and limiting joint diseases; heart disease and diabetes.
pt-br
Sujeitos com doenças renais; doenças hormonais e doenças articulares limitantes; com cardiopatias e diabetes.
Study type
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Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Treatment Parallel 2 Open Randomized-controlled N/A
Outcomes
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Primary outcomes:
en
Expected outcome 1: Both treatments (JI x REC) were expected to promote a significant reduction in weight, body mass index (BMI), body fat and waist circumference (WC), which were verified using the octapolar bioimpedance scale, inelastic tape and stadiometer.
pt-br
Desfecho esperado 1: Esperava-se que ambos os tratamentos (JI x REC) promovessem a redução significativa do peso, índice de massa corporal (IMC), gordura corporal e circunferência da cintura (CC) que foram verificados utilizando a balança bioimpedância elétrica octapolar, fita inelástica e estadiômetro. .
en
Observed outcome 1: In both treatments there was a significant reduction in weight, BMI, body fat% and WC evaluated by the Student's t test paired at the 5% significance level
pt-br
Desfecho observado 1: Em ambos os tratamentos foi observado redução significativa do peso, IMC, % de gordura corporal e CC avaliados pelo teste t de Student pareado ao nível de significância de 5%.
en
Expected outcome 2: Both treatments (JI x REC) were expected to promote a significant reduction of total cholesterol, LDL and triglycerides. Reduction of leptin, insulinemia and fasting glucose and increase in cortisol. Biochemical examinations were performed in a private clinical analysis laboratory, which is the reference laboratory for the municipality and region. The effects of the two treatments were expected to be similar.
pt-br
Desfecho esperado 2: Esperava-se que ambos os tratamentos (JI x REC) promovessem a redução significativa do colesterol total, LDL e triglicerideos. Redução da leptina, insulinemia e glicemia de jejum e aumento do cortisol. Os exames bioquímicos foram realizados em um laboratório de análises clinicas privado, que é o laboratório de referência do município e região. Esperava-se que os efeitos dos dois tratamentos fossem semelhantes.
en
Observed outcome 2: A significant reduction in total cholesterol, triglycerides and leptin was observed in the JI group and in the REC group a significant reduction was observed only in fasting insulin in the group. Serum cortisol increased significantly only in the REC group. To determine whether the reduction or increase in the evaluated parameters was significant, the paired Student's t test was applied at a significance level of 5%.
pt-br
Desfecho observado 2: Foi observado redução significativa do colesterol total, triglicerídeos e leptina no grupo JI e no grupo REC foi observado redução significativa apenas da insulina de jejum no grupo. O cortisol sérico aumentou significativamente apenas no grupo REC. Para determinar se a redução ou aumentos dos parâmetros avaliado foi significativa, foi aplicado o teste t de Student pareado ao nível de significância de 5%.
-
Secondary outcomes:
en
change in fat-free mass, skeletal mucus mass and body water content. bioimpedance method using an octapolar device was used to determine the subjects' body composition.
pt-br
Desfecho secundário 1: Não era esperada alterações no teor no teor de aguá corporal.Foi utilizado o método de bioimpedância utilizando aparelho octapolar para determinar a composição corporal dos sujeitos.
en
Secondary outcome 1: the body water content of the patients was determined by the octapolar electrical bioimpedance method. There was a significant reduction in water content, measured in kg, body only in the REC group. To determine whether the reduction or increase in the assessed parameters was significant, the Student's t-test paired at a 5% significance level was applied.
pt-br
Desfecho secundário 1: o teor de água corporal dos foi determinado pelo método de bioimpedância elétrica octapolar. Foi observado redução significativa do teor de água, medido em kg, corporal apenas no grupo REC. Para determinar se a redução ou aumentos dos parâmetros avaliado foi significativa, foi aplicado o teste t de Student pareado ao nível de significância de 5%.
Contacts
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Public contact
- Full name: Wilson César De Abreu
-
- Address: Campus Universitário Cx Postal 3037
- City: Lavras / Brazil
- Zip code: 37200-900
- Phone: +55-35-38291995
- Email: wilson@ufla.br
- Affiliation: Universidade Federal de Lavras
-
Scientific contact
- Full name: Wilson César De Abreu
-
- Address: Campus Universitário Cx Postal 3037
- City: Lavras / Brazil
- Zip code: 37200-900
- Phone: +55-35-38291995
- Email: wilson@ufla.br
- Affiliation: Universidade Federal de Lavras
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Site contact
- Full name: Wilson César De Abreu
-
- Address: Campus Universitário Cx Postal 3037
- City: Lavras / Brazil
- Zip code: 37200-900
- Phone: +55-35-38291995
- Email: wilson@ufla.br
- Affiliation: Universidade Federal de Lavras
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16963.
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Existem 5773 ensaios clínicos em rascunho.