Public trial
RBR-537s3c Sensory analysis of functional cooking recipes designed for students from 09 to 15 years from Campinas / SP
Date of registration: 07/01/2020 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 07/01/2020 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Observational
Scientific title:
en
Evaluation of the acceptance of healthy recipes developed for students between 09 and 15 years of Campinas / SP
pt-br
Avaliação da aceitação de receitas saudáveis desenvolvidas para alunos entre 09 e 15 anos de Campinas/SP
Trial identification
- UTN code: U1111-1229-6509
-
Public title:
en
Sensory analysis of functional cooking recipes designed for students from 09 to 15 years from Campinas / SP
pt-br
Análise sensorial de preparações funcionais desenvolvidas para escolares entre 09 e 15 anos, do município de Campinas/SP.
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
91112318.1.0000.5404
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
2.811.273
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da UNICAMP - Campus Campinas
-
91112318.1.0000.5404
Sponsors
- Primary sponsor: Rosana Gomes Arruda Leite Bueno
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Estadual de Campinas
-
Supporting source:
- Institution: Prefeitura Municipal de Campinas
- Institution: Universidade Estadual de Campinas
Health conditions
-
Health conditions:
en
Nutrition Programs and Policies; Pediatric Obesity.
pt-br
Programas e Políticas de Nutrição e Alimentação; Obesidade pediátrica
-
General descriptors for health conditions:
en
C18 Nutritional and metabolic diseases
pt-br
C18 Doenças nutricionais e metabólicas
es
C18 Enfermedades nutricionales y metabólicas
-
Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
212 students from two public schools from Campinas/SP consumed four recipes containing functional foods. The recipes were prepared in the school cafeteria and were served at snack time, on different days for each recipe. The research aimed to evaluate the acceptability of students for these formulations.
pt-br
212 estudantes de duas escolas públicas do município de Campinas/SP consumiram quatro receitas contendo alimentos funcionais. As receitas foram preparadas no refeitório da escola e foram servidas no horário do lanche, em dias distintos para cada receita. A pesquisa visou avaliar a aceitabilidade dos alunos para essas formulações.
-
Descriptors:
en
F01.145.407.516 Food Preferences
pt-br
F01.145.407.516 Preferências Alimentares
es
F01.145.407.516 Preferencias Alimentarias
en
E05.318.308.980 Surveys and Questionnaires
pt-br
E05.318.308.980 Inquéritos e Questionários
es
E05.318.308.980 Encuestas y Cuestionarios
Recruitment
- Study status: Data analysis completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 09/17/2018 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 900 - 9 Y 15 Y -
Inclusion criteria:
en
Be a student enrolled in a municipal school; have between 9 and 15 years old.
pt-br
Ser aluno matriculado na rede municipal de Ensino; ter idade entre 09 e 15 anos.
-
Exclusion criteria:
en
Not having signed the consent or agreement term; have sensitivities, allergies or intolerance to any of the ingredients used in the preparations.
pt-br
Não ter assinado o termo de consentimento ou assentimento; possuir sensibilidades alergias ou intolerância a qualquer um dos ingredientes utilizados nas preparações.
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Other N/A 0 N/A N/A N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
It is expected to find acceptance of functional preparations by students. To assess whether students approved the preparation, acceptability tests will be applied using the rest-ingestion method and the hedonic scale method. Preparations that obtains results above 90% for the Rest-ingestion method and 85% for the hedonic scale will be considered approved.
pt-br
Espera-se encontrar a aceitação de preparações funcionais pelos escolares. Para avaliar se os estudantes aprovaram a preparação, serão aplicados testes de aceitabilidade pelo método resto-ingestão e pelo método escala hedônica. Será considerada aprovada a preparação que obtiver resultado acima de 90% para o método de Resto-ingestão e 85% para escala hedônica.
-
Secondary outcomes:
en
Não são esperados desfechos secundários.
pt-br
Não são esperados desfechos secundários.
Contacts
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Public contact
- Full name: Rosana Gomes Arruda Leite Bueno
-
- Address: Rua Pedro Zaccaria, 1300
- City: Limeira / Brazil
- Zip code: 13484-350
- Phone: +55(19)998328062
- Email: Rga.nutri@gmail.com
- Affiliation: Universidade Estadual de Campinas
-
Scientific contact
- Full name: Rosana Gomes Arruda Leite Bueno
-
- Address: Rua Pedro Zaccaria, 1300
- City: Limeira / Brazil
- Zip code: 13484-350
- Phone: +55(19)998328062
- Email: Rga.nutri@gmail.com
- Affiliation: Universidade Estadual de Campinas
-
Site contact
- Full name: Rosana Gomes Arruda Leite Bueno
-
- Address: Rua Pedro Zaccaria, 1300
- City: Limeira / Brazil
- Zip code: 13484-350
- Phone: +55(19)998328062
- Email: Rga.nutri@gmail.com
- Affiliation: Universidade Estadual de Campinas
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16963.
Existem 8361 ensaios clínicos registrados.
Existem 4701 ensaios clínicos recrutando.
Existem 236 ensaios clínicos em análise.
Existem 5772 ensaios clínicos em rascunho.