Public trial
RBR-4gzj9m Effect of Gluten Consumption on pain sensitivity of women with Temporomandibular Dysfunction
Date of registration: 06/02/2018 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 06/02/2018 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Influence of Gluten Intake on mechanical somatosensory mechanisms of women with Myofascial Pain of the Masticatory Musculature
pt-br
Influência da Ingestão de Glúten nos mecanismos somatossensoriais mecânicos de mulheres com Dor Miofascial da Musculatura Mastigatória
Trial identification
- UTN code: U1111-1211-4654
-
Public title:
en
Effect of Gluten Consumption on pain sensitivity of women with Temporomandibular Dysfunction
pt-br
Efeito do Consumo de Glúten na sensibilidade a dor de mulheres com Disfunção Temporomandibular
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Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
CAAE 78108217.8.0000.5054
Issuing authority: Plataforma Brasil
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Número do parecer do CEP 2.439.297
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Federal do Ceará (CEP/UFC/PROPESQ)
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CAAE 78108217.8.0000.5054
Sponsors
- Primary sponsor: Departamento de Odontologia Restauradora da Universidade Federal do Ceará
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal do Ceará
-
Supporting source:
- Institution: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Health conditions
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Health conditions:
en
Temporomandibular Joint Disorders
pt-br
Transtornos da Articulação Temporomandibular
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General descriptors for health conditions:
en
C23 Pathological conditions, signs and symptoms
pt-br
C23 Condições patológicas, sinais e sintomas
es
C23 Condiciones patológicas, signos y síntomas
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Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
Experimental group: 20 women aged 20 to 45 years with myofascial masticatory pain. Five sensorial quantitative tests will be performed initially and after one month. During this one-month period they will follow a gluten-free diet prescribed by a nutritionist. Negative control group: 20 women aged 20 to 45 years with myofascial masticatory pain. Five sensorial quantitative tests will be performed initially and after one month. The group will be left untreated during this month for mean regression control. Positive control group: 20 women aged 20 to 45 years without myofascial masticatory pain. Five sensorial quantitative tests will be performed initially and after one month. During this one-month period they will follow a gluten-free diet prescribed by a nutritionist. The volunteers with myofascial pain of the masticatory musculature will be allocated randomly by means of a previous draw in the experimental and negative control groups.
pt-br
Grupo experimental: 20 mulheres de 20 a 45 anos com dor miofascial da musculatura mastigatória. Serão realizados 5 testes quantitativos sensoriais inicialmente e após um mês. Durante esse período de um mês elas seguirão uma dieta livre de glúten prescrita por nutricionista. Grupo controle negativo: 20 mulheres de 20 a 45 anos com dor miofascial da musculatura mastigatória. Serão realizados 5 testes quantitativos sensoriais inicialmente e após um mês. O grupo ficará sem tratamento durante esse mês para controle de regressão a média. Grupo controle positivo: 20 mulheres de 20 a 45 anos sem dor miofascial da musculatura mastigatória. Serão realizados 5 testes quantitativos sensoriais inicialmente e após um mês. Durante esse período de um mês elas seguirão uma dieta livre de glúten prescrita por nutricionista. As voluntárias com dor miofascial da musculatura mastigatória serão alocadas aleatoriamente por meio de sorteio prévio nos grupos experimental e controle negativo.
-
Descriptors:
en
E02.642.249.265 Diet, Gluten-Free
pt-br
E02.642.249.265 Dieta Livre de Glúten
es
E02.642.249.265 Dieta Sin Gluten
Recruitment
- Study status: Recruiting
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Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 02/23/2018 (mm/dd/yyyy)
- Date last enrollment: 08/31/2018 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 60 F 20 Y 45 Y -
Inclusion criteria:
en
Women. 20 to 45 years. Myofascial Pain in Masticatory Musculature for at least 3 months. Pain rating of at least 5.
pt-br
Sexo feminino. 20 a 45 anos. Dor Miofascial na Musculatura Mastigatória há pelo menos 3 meses. Escala de dor mínima de 5.
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Exclusion criteria:
en
Toothache. Fibromyalgia. Primary Headache. Diabetes uncontrolled. Uncontrolled hypertension. Lupus. Leprosy. Multiple sclerosis. Hypothyroidism. Carpal tunnel syndrome. Intracranial hypertension. Pregnancy. Previously diagnosed disabling psychological and neurological changes. Chikungunya fever. Dieting restrictive. Present signs and symptoms of intolerance, sensitivity or allergy to gluten. They should not have been treated for TMD in the last 6 months.
pt-br
Odontalgia. Fibromialgia. Cefaleias Primarias. Diabetes não controlada. Hipertensão não controlada. Lupus. Hanseníase. Esclerose múltipla. Hipotireoidismo. Síndrome do Túnel do Carpo. Hipertensão Intracaniana. Gravidez. Alterações psicológicas e neurológicas incapacitantes previamente diagnosticadas. Febre Chikungunya. Fazer dieta restritiva. Apresentar sinais e sintomas de intolerância, sensibilidade ou alergia ao glúten. Não deverão ter sido submetidas a tratamento para DTM nos últimos 6 meses.
Study type
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Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Treatment Parallel 3 Single-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
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Primary outcomes:
en
Reduction of pain assessed through quantitative sensorial mechanical tests after one month of the beginning of the gluten-free diet.
pt-br
Redução da dor avaliada através dos testes quantitativos sensoriais mecânicos após um mês do início da dieta livre de glúten.
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Secondary outcomes:
en
Improvement in quality of life and quality of sleep evaluated through the Brazilian Version of the Quality of Life Questionnaire - SF-36 and Pittsburgh Sleep Quality Index, respectively, one month after the beginning of the gluten-free diet.
pt-br
Melhora na qualidade de vida e qualidade de sono avaliados através da Versão Brasileira do Questionário de Qualidade de Vida - SF-36 e Índice de Qualidade de Sono de Pittsburgh, respectivamente, apos um mês do inicio da dieta livre de glúten.
Contacts
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Public contact
- Full name: Juliana Araújo Oliveira
-
- Address: Rua Nunes Valente, 1560
- City: Fortaleza / Brazil
- Zip code: 60125-035
- Phone: +55-085-981707905
- Email: oliveira.juliana@live.com
- Affiliation: Universidade Federal do Ceará
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Scientific contact
- Full name: Juliana Araújo Oliveira
-
- Address: Rua Nunes Valente, 1560
- City: Fortaleza / Brazil
- Zip code: 60125-035
- Phone: +55-085-981707905
- Email: oliveira.juliana@live.com
- Affiliation: Universidade Federal do Ceará
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Site contact
- Full name: Juliana Araújo Oliveira
-
- Address: Rua Nunes Valente, 1560
- City: Fortaleza / Brazil
- Zip code: 60125-035
- Phone: +55-085-981707905
- Email: oliveira.juliana@live.com
- Affiliation: Universidade Federal do Ceará
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16812.
Existem 8270 ensaios clínicos registrados.
Existem 4651 ensaios clínicos recrutando.
Existem 319 ensaios clínicos em análise.
Existem 5717 ensaios clínicos em rascunho.