Public trial
RBR-4bdbbbq Effect of a Nutritional Intervention
Date of registration: 04/13/2023 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 04/13/2023 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Feeding Practices: the effect of a Nutritional Intervention
pt-br
Práticas Alimentares: o efeito de uma Intervenção Nutricional
es
Feeding Practices: the effect of a Nutritional Intervention
Trial identification
- UTN code: U1111-1288-4816
-
Public title:
en
Effect of a Nutritional Intervention
pt-br
Efeito de uma Intervenção Nutricional
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
5.799.951
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade de Passo Fundo
-
65361922.9.0000.5342
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
5.799.951
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade de Passo Fundo
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade de Passo Fundo
-
Supporting source:
- Institution: Universidade de Passo Fundo
Health conditions
-
Health conditions:
en
Feeding behavior
pt-br
Comportamento alimentar
-
General descriptors for health conditions:
en
F01.145 Behavior
pt-br
F01.145 Comportamento
-
Specific descriptors:
en
F01.145.113.547 Feeding behavior
pt-br
F01.145.113.547 Comportamento alimentar
Interventions
-
Interventions:
en
It will be a controlled, non-randomized, non-blinded clinical trial with women aged 20 to 59 years with a Body Mass Index between 25 and 39.99 kg/m². The 33 women in the intervention group will participate in six fortnightly meetings. In these meetings, the Ten steps to an adequate and healthy diet of the Food Guide for the Brazilian Population will be addressed through expository speeches. In addition, labeling and food processing levels will be worked through practical analysis of food product labels. Therapy focused on Self-Compassion (which uses mindfulness within its core) and its application to eating-related behavior will also be used, through conversation circles and empathetic listening. In the last meeting, a practical workshop for making healthy foods will be held with the aim of encouraging culinary practices. For greater adherence of the participants, during the follow-up, the messaging application will be used, with the creation of conversation groups with the participants of the Intervention Group. Three messages will be sent between one meeting and another, the first one summarizing the aspects covered in the meeting, the second message emphasizing the content worked on in the group and the third message remembering the next group meeting. The women in the control group will receive a booklet containing guidelines for healthy eating based on the 10 steps to healthy eating in the Food Guide for the Brazilian Population.
pt-br
Será um ensaio clínico controlado, não randomizado, não cego, com mulheres de 20 a 59 anos com índice de Massa Corporal entre 25 a 39,99Kg/m². As 33 mulheres do grupo intervenção participarão de seis encontros de frequência quinzenal. Nestes encontros serão abordados os Dez passos para uma alimentação adequada e saudável do Guia Alimentar da População Brasileira por meio de falas expositivas. Além disso, será trabalhado a rotulagem e os níveis de processamento de alimentos através de análise prática dos rótulos dos produtos alimentícios. Também será utilizada a Terapia focada na Autocompaixão (que usa a atenção plena dentro de seu núcleo) e sua aplicação ao comportamento relacionado à alimentação, por meio de roda de conversa e escuta empática. No último encontro será realizada uma oficina prática para confecção de alimentos saudáveis com o objetivo de incentivar as práticas culinárias. Para maior adesão das participantes, durante o acompanhamento será utilizado o aplicativo de mensagens, com criação de grupos de conversa com as participantes do Grupo Intervenção. Serão enviadas três mensagens entre um encontro e outro, a primeira resumindo os aspectos abordados no encontro, a segunda mensagem enfatizando o conteúdo trabalhado no grupo e a terceira mensagem lembrando o encontro seguinte do grupo. As mulheres do grupo controle receberão uma cartilha contendo orientações para alimentação saudável baseada nos 10 passos para alimentação saudável do Guia Alimentar da População Brasileira.
-
Descriptors:
en
SP6.720 Food and Nutrition Education
pt-br
SP6.720 Educação Alimentar e Nutricional
Recruitment
- Study status: Not yet recruiting
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 05/01/2023 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 66 F 20 Y 59 Y -
Inclusion criteria:
en
66 women; age between 20 to 59 years; BMI between 25 and 39.99Kg/m2; without prior nutritional monitoring; employees linked to the University of Passo Fundo; who accept and sign the Free and Informed Consent Form
pt-br
66 mulheres; idade entre 20 a 59 anos; IMC entre 25 a 39,99Kg/m2; sem acompanhamento nutricional prévio; funcionárias vinculadas à Universidade de Passo Fundo; que aceitarem e assinarem o Termo de Consentimento Livre e Esclarecido
-
Exclusion criteria:
en
women aged less than 20 years or over 60 years; BMI less than 24.99 kg/m2 or greater than 40 kg/m2; perform nutritional monitoring; participate in other intervention protocols; use weight loss medications; pregnant and lactating women; have a non-communicable chronic disease; use medication to any Chronic Noncommunicable Disease; having had previous bariatric surgery
pt-br
mulheres com idade inferior a 20 anos ou igual e superior a 60 anos; IMC inferior a 24,99 Kg/m2 ou superior a 40 kg/m2; realizar acompanhamento nutricional; participar de outros protocolos de intervenção; utilizar medicamentos para perda de peso; gestantes e lactantes; possuir alguma Doença Crônica Não Transmissível; utilizar medicação para alguma Doença Crônica Não Transmissível; ter feito cirurgia bariátrica prévia
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase 1 Treatment Parallel 2 Open Non-randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
It is expected to find improvement in eating practices and eating behavior, evaluated through the questionnaires validated by Gabe and Jaime (2018) and the Dutch Eating Behavior Questionnaire (QHCA), respectively.
pt-br
Espera-se encontrar melhora das práticas alimentares e comportamento frente a alimentação, avaliados através dos questionários validados por Gabe e Jaime (2018) e Questionário Holandês do Comportamento Alimentar (QHCA), respectivamente.
-
Secondary outcomes:
en
Secondary outcomes are not expected.
pt-br
Não são esperados desfechos secundários.
Contacts
-
Public contact
- Full name: Elisa Maria Grando Roja
-
- Address: BR 285 Km 292,7, Bairro São José
- City: Passo Fundo / Brazil
- Zip code: 99052-900
- Phone: +55 (54) 99226-9191
- Email: 104522@upf.br
- Affiliation: Universidade de Passo Fundo
-
Scientific contact
- Full name: Ana Luisa Sant'Anna Alves
-
- Address: BR 285 Km 292,7 Bairro São José
- City: Passo Fundo / Brazil
- Zip code: 99052-900
- Phone: +5554991247005
- Email: alves.als@upf.br
- Affiliation: Universidade de Passo Fundo
-
Site contact
- Full name: Elisa Maria Grando Roja
-
- Address: BR 285 Km 292,7, Bairro São José
- City: Passo Fundo / Brazil
- Zip code: 99052-900
- Phone: +55 (54) 99226-9191
- Email: 104522@upf.br
- Affiliation: Universidade de Passo Fundo
- Full name: Ana Luisa Sant'Anna Alves
-
- Address: BR 285 Km 292,7 Bairro São José
- City: Passo Fundo / Brazil
- Zip code: 99052-900
- Phone: +5554991247005
- Email: alves.als@upf.br
- Affiliation: Universidade de Passo Fundo
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16958.
Existem 8355 ensaios clínicos registrados.
Existem 4701 ensaios clínicos recrutando.
Existem 238 ensaios clínicos em análise.
Existem 5770 ensaios clínicos em rascunho.