Public trial
RBR-387v6v Influence of meal frequency (3 meals versus 6 meals a day) in body composition, caloric expenditure, and appetite of…
Date of registration: 01/19/2018 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 05/02/2018 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Influence of meal frequency (3 meals versus 6 meals a day) in body composition, basal metabolic rate and appetite of obese women submitted to diets with same energy deficit
pt-br
Influência da frequência alimentar (3 refeições versus 6 refeições ao dia) na perda de peso, taxa metabólica basal e apetite de mulheres com excesso de peso, submetidas a dietas com um mesmo déficit energético
Trial identification
- UTN code: U1111-1203-4610
-
Public title:
en
Influence of meal frequency (3 meals versus 6 meals a day) in body composition, caloric expenditure, and appetite of obese women submitted to diets with same caloric content
pt-br
Influência da frequência alimentar (3 refeições versus 6 refeições ao dia) na perda de peso, gasto calórico e apetite de mulheres acima do peso, submetidas a dietas com uma mesma quantidade de calorias
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Scientific acronym:
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Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
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N° 60931416.4.0000.5013 - CAAE
Issuing authority: Plataforma Brasil
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N° 2.083.167
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Federal de Alagoas
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N° 60931416.4.0000.5013 - CAAE
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Alagoas
-
Secondary sponsor:
- Institution: Centro de Recuperação e Educação Nutricional
-
Supporting source:
- Institution: Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Alagoas
Health conditions
-
Health conditions:
en
Obesity
pt-br
Obesidade
-
General descriptors for health conditions:
en
E00-E90 IV - Endocrine, nutritional and metabolic diseases
pt-br
E00-E90 IV - Doenças endócrinas, nutricionais e metabólicas
en
C18 Nutritional and metabolic diseases
pt-br
C18 Doenças nutricionais e metabólicas
es
C18 Enfermedades nutricionales y metabólicas
-
Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
Control Group: hypoenergetic diet (Deficit of 10% from energy expenditure estimated with calorimetry) with 3 meals a day (breakfast, lunch, and dinner), prescribed by a nutritionist. Random allocation. Weekly consultations with a nutritionist. A diet vitamin of approximately 45-50% carbohydrates, 30-35% lipids and the remainder (15-25%) coming from proteins. Twenty-nine (29) individuals will be included in this group, who will be followed-up for 2 months. Experimental group: hypoenergetic diet (Deficit of 10% from energy expenditure estimated with calorimetry), but with 6 meals a day (as 3 main meals interspersed with 3 snacks), prescribed by a nutritionist. Random allocation. Weekly consultations with a nutritionist. A diet vitamin of approximately 45-50% carbohydrates, 30-35% lipids and the remainder (15-25%) coming from proteins. Twenty-nine (29) individuals will be included in this group, who will be followed-up for 2 months.
pt-br
Grupo Controle: Dieta hipoenergética (Déficit de 10% a partir do gasto energético estimado com calorimetria) com 3 refeições ao dia (café da manhã, almoço e jantar), prescrita por nutricionista no inicio da intervenção. Alocação aleatória. Consultas semanais com nutricionista. A composição energética da dieta será aproximadamente de 45-50% de carboidratos, 30-35% de lipídios e o restante (15-25%) advindo de proteínas. Vinte e nove (29) individuos serão incluidos neste grupo, que seguirão a dieta por 2 meses. Grupo Experimental: dieta hipoenergética (Déficit de 10% a partir do gasto energético estimado com calorimetria), porém com 6 refeições ao dia (as 3 principais refeições intercaladas por 3 lanches), prescrita por nutricionista no inicio da intervenção. Alocação aleatória. Consultas semanais com nutricionista. A composição energética da dieta será aproximadamente de 45-50% de carboidratos, 30-35% de lipídios e o restante (15-25%) advindo de proteínas. Vinte e nove (29) individuos serão incluidos neste grupo, que seguirão a dieta por 2 meses.
-
Descriptors:
en
F01.145.113.547 Feeding Behavior
pt-br
F01.145.113.547 Comportamento Alimentar
es
F01.145.113.547 Conducta Alimentaria
Recruitment
- Study status: Not yet recruiting
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 02/01/2018 (mm/dd/yyyy)
- Date last enrollment: 12/30/2018 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 68 F 19 Y 44 Y -
Inclusion criteria:
en
Women; adults (19-44 years old); obese (defined as a Body Mass Index> 30 kg / m²); who are willing to lose weight; who have been weight-stable for at least 1 month at the time of inclusion.
pt-br
mulheres; adultas (19-44 anos); com obesidade (Índice de Massa Corporal > 30 kg/m²); que desejem perder peso; que estejam com o peso estável há pelo menos 1 mês no momento da inclusão.
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Exclusion criteria:
en
individuals using chronic medicine (anti-diabetic, antihypertensive, antiretroviral, immunosuppressive, diuretic); with a pacemaker; that present edema and/or ascites; pregnant or lactating; smokers.
pt-br
indivíduos em uso de medicamentos crônicos (anti-diabéticos, anti-hipertensivos, anti-retrovirais, imunossupressores, diuréticos); portadoras de marcapasso; que apresentem edema e/ou ascite; grávidas ou lactantes; tabagistas.
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Treatment Parallel 2 Open Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
Differences in the basal metabolic rate, in kcal, measured by indirect calorimetry, of 5% in favor of the experimental froup.
pt-br
Diferenças na taxa metabólica basal, mensurada por meio de calorimetria indireta, com uma diferença de 5% a mais no grupo experimental.
-
Secondary outcomes:
en
Changes in body mass index (kg/m²), obtained by the quotient of weight per the height in meters, with a difference of 0.5 kg/m² in the experimental group
pt-br
Mudanças no índice de massa corporal (Kg/m²), mensurada dividindo-se o peso pela altura ao quadrado, com o grupo experimental apresentando uma perda de 0,5 kg/m² a mais.
en
the subjective sensation of hunger, measured by a visual analogue scale from 1 to 10, with the experimental group presenting 1 point less.
pt-br
Sensação subjetiva de fome, mensurada com uma escala análoga visual de 1 a 10, com o grupo experimental apresentando 1 ponto a menos.
Contacts
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Public contact
- Full name: Nassib Bezerra Bueno
-
- Address: Rua Botucatu, 862
- City: São Paulo / Brazil
- Zip code: 04023-060
- Phone: +55 (11) 50832108
- Email: nassibbb@hotmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de São Paulo
-
Scientific contact
- Full name: Nassib Bezerra Bueno
-
- Address: Rua Botucatu, 862
- City: São Paulo / Brazil
- Zip code: 04023-060
- Phone: +55 (11) 50832108
- Email: nassibbb@hotmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de São Paulo
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Site contact
- Full name: Nassib Bezerra Bueno
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- Address: Rua Botucatu, 862
- City: São Paulo / Brazil
- Zip code: 04023-060
- Phone: +55 (11) 50832108
- Email: nassibbb@hotmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de São Paulo
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