Public trial
RBR-2gmhns Constipation in students and its relationship to diet
Date of registration: 05/11/2015 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 05/11/2015 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Constipation in academics and its relationship with food consumption: prevalence and nutritional intervention
pt-br
Constipação intestinal em universitários e sua relação com o consumo alimentar habitual: prevalência e intervenção nutricional
Trial identification
- UTN code: U1111-1159-7340
-
Public title:
en
Constipation in students and its relationship to diet
pt-br
Prisão de ventre em estudantes e sua relação com a dieta
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
Número do Parecer: 659.629
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Federal do Piauí
-
CAAE: 03741212.1.0000.5214
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
Número do Parecer: 659.629
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal do Piauí
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal do Piauí
-
Supporting source:
- Institution: Universidade Federal do Piauí
Health conditions
-
Health conditions:
en
Diseases of the digestive system. Constipation.
pt-br
Doenças do aparelho digestivo. Constipação Intestinal.
-
General descriptors for health conditions:
en
K00-K93 XI - Diseases of the digestive system
pt-br
K00-K93 XI - Doenças do aparelho digestivo
-
Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
Group A: 35 students will receive four calls on nutrition, individually, with receipt and folders of explanation, namely the following topics: healthy eating; constipation; how to get a high fiber diet; types of dietary fibers. Group B: 35 students will receive four calls on nutrition (the sessions will be in groups, with an average of 15 students per group), with receipt and folders of explanation, namely the following topics: healthy eating; constipation; how to get a high fiber diet; types of dietary fibers.
pt-br
Grupo A: 35 estudantes receberão quatro atendimentos sobre nutrição, de forma individual, com recebimento e explicação de folders, a saber os temas: alimentação saudável; constipação; como obter uma dieta rica em fibras; tipos de fibras da dieta. Grupo B: 35 estudantes receberão quatro atendimentos sobre nutrição (os atendimentos serão em grupos, com média de 15 alunos por grupo), com recebimento e explicação de folders, a saber os temas: alimentação saudável; constipação; como obter uma dieta rica em fibras; tipos de fibras da dieta.
-
Descriptors:
en
J02.500.400 Dietary Fiber
pt-br
J02.500.400 Fibras na Dieta
es
J02.500.400 Fibras en la Dieta
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 09/08/2014 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 68 - 18 Y 59 Y -
Inclusion criteria:
en
Constipation diagnosed from the Rome III Criteria
pt-br
Constipação intestinal diagnosticada a partir dos Critérios de Roma III
-
Exclusion criteria:
en
Under 18. Age of 60.
pt-br
Menores de 18 anos. Maiores de 59 anos.
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Treatment Parallel 2 Open Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
Reducing the number of criteria for constipation according to the Rome III criteria from the straining of finding and / or hard stools and / or evacuation of feeling incomplete and / or sensation of anorectal obstruction and / or manual operation in less than 25% the evacuation and / or more than three bowel movements per week
pt-br
Redução do número de critérios para constipação intestinal segundo os critérios de ROMA III a partir da constatação de esforço evacuatório e/ou fezes endurecidas e/ou sensação de evacuação incompleta e/ou sensação de obstrução anorretal e/ou manobras manuais em menos de 25% das evacuações e/ou mais de três evacuações por semana
-
Secondary outcomes:
en
Increased consumption of dietary fiber evaluated by the Institute of Medicine's recommendations (Dietary Reference Intake) from the consumption of observation greater than 20 g / day or 14 g / 1000 kcal / day after educational sessions
pt-br
Aumento do consumo de fibras totais avaliado pelas recomendações do Institute of Medicine (Dietary Reference Intake) a partir da constatação de consumo maior que 20g/dia ou 14g/1000 kcal/dia após sessões educativas
Contacts
-
Public contact
- Full name: Rafaella Cristhine Pordeus Luna
-
- Address: Rua Cícero Duarte, 805, Bairro: Junco
- City: Picos / Brazil
- Zip code: 64607-670
- Phone: +55 89 34221018
- Email: rafaellapordeus@ufpi.edu.br
- Affiliation: Universidade Federal do Piauí
-
Scientific contact
- Full name: Rafaella Cristhine Pordeus Luna
-
- Address: Rua Cícero Duarte, 805, Bairro: Junco
- City: Picos / Brazil
- Zip code: 64607-670
- Phone: +55 89 34221018
- Email: rafaellapordeus@ufpi.edu.br
- Affiliation: Universidade Federal do Piauí
- Full name: Rafaella Cristhine Pordeus Luna
-
- Address: Rua Cícero Duarte, 805, Bairro: Junco
- City: Picos / Brazil
- Zip code: 64607-670
- Phone: +55 89 34221018
- Email: rafaellapordeus@ufpi.edu.br
- Affiliation: Universidade Federal do Piauí
-
Site contact
- Full name: Rafaella Cristhine Pordeus Luna
-
- Address: Rua Cícero Duarte, 805, Bairro: Junco
- City: Picos / Brazil
- Zip code: 64607-670
- Phone: +55 89 34221018
- Email: rafaellapordeus@ufpi.edu.br
- Affiliation: Universidade Federal do Piauí
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16828.
Existem 8278 ensaios clínicos registrados.
Existem 4651 ensaios clínicos recrutando.
Existem 308 ensaios clínicos em análise.
Existem 5718 ensaios clínicos em rascunho.