Public trial
RBR-2b8p4n The effect of a substance in Green tea in the decrease of compounds formed in the food preparation process that affect…
Date of registration: 08/22/2018 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 08/22/2018 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Effect of Epigallocatechin-3-Gallate on serum concentrations of Carboxymethyl-Lysine in Inflammation, Insulin Resistance and Endothelial dysfunction caused by acute ingestion of a meal high in advanced glycation end products
pt-br
Efeito da Epigalocatequina-3-Galato sobre as concentrações séricas de Carboximetilisina na Inflamação, Resistência Insulínica e Disfunção endotelial causada pela ingestão aguda de uma refeição rica em produtos finais de glicação avançada
Trial identification
- UTN code: U1111-1203-5224
-
Public title:
en
The effect of a substance in Green tea in the decrease of compounds formed in the food preparation process that affect human health
pt-br
Efeito de substãncia do Chá verde na diminuição de compostos formados no processo de preparo de comida que afetam a saúde humana
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Scientific acronym:
-
Public acronym:
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Secondaries identifiers:
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65634617.8.0000.5083
Issuing authority: Plataforma Brasil
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2.011.261
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Federal de Goiás
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65634617.8.0000.5083
Sponsors
- Primary sponsor: Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Goiás
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Secondary sponsor:
- Institution: Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Goiás
-
Supporting source:
- Institution: Comissão de Aperfeiçoamento de Pessoal do Nível Superior
Health conditions
-
Health conditions:
en
Prevention of the ills caused by the ingestion of fat and advanced glycation end products (AGEs) in healthy women.
pt-br
Prevenção dos males causados pela ingestão de gordura e produtos finais de glicação avançada (AGEs)em mulheres saudáveis.
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General descriptors for health conditions:
en
C18 Nutritional and metabolic diseases
pt-br
C18 Doenças nutricionais e metabólicas
es
C18 Enfermedades nutricionales y metabólicas
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Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
The study was a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover clinical trial with 16 ( all the women participate in both groups - placebo and intervention) healthy young women, 18 to 25 years of age. The HFAGE (High fat, high AGE) assays were performed with a washout period of one week. Intervention group: high fat diet and AGE (Advanced glycation end products) + 800 mg EGCG (Eppigalocatechin-3-galate) divided into 2 400 mg supplementation capsules given immediately prior to the ingestion of HFAGE (High fat, high AGE). Placebo group: high fat diet and AGE (Advanced glycation end products) + 800 mg of corn starch divided into 2 capsules of 400 mg supplementation given immediately prior to ingestion of HFAGE (High fat, high AGE). Blood samples and blood pressure were collected shortly before the intervention, 90 and 120 min after the end of HFAGE ingestion. Carboxymethyl lysine (CML) was the compound chosen for the measurement of AGE. HFAGE consisted of 80 g of McDonald's potatoes containing 1217.60 kU CML, 130 g of fried bacon for 5 minutes without addition of oil, containing 119,050.10 kU CML and 60 g of grated Parmesan cheese containing 10 140 kU of LMC, totaling 130,407.70 kU CML.
pt-br
O estudo foi um ensaio clínico randomizado, duplo-cego, controlado por placebo e crossover com 16 mulheres (todas as mulheres particpam de ambos os grupos - placebo e intervenção) jovens saudáveis, de 18 a 25 anos de idade. Os ensaios HFAGE (High fat, high AGE) foram realizados com um período de washout de uma semana. Grupo intervenção: dieta com alto teor de gordura e AGE (Produtos finais de glicação avançada)+ 800 mg de EGCG (Epígalo-catequina-3-galato) divididos em 2 cápsulas de 400 mg suplementação administradas imediatamente antes da ingestão do HFAGE. Grupo placebo: dieta com alto teor de gordura e AGE (Produtos finais de glicação avançada)+ 800 mg de amido de milho divididos em 2 cápsulas de 400 mg suplementação administradas imediatamente antes da ingestão do HFAGE (High fat, high AGE). As amostras de sangue e a pressão arterial foram coletadas logo antes da intervenção, 90 e 120 min após o término da ingestão de HFAGE (High fat, high AGE). A carboximetil-lisina (CML) foi o composto escolhido para a medição de AGE. O HFAGE consistiu em 80 g de batatas fritas McDonald's contendo 1,217,60 kU de CML, 130 g de bacon frito durante 5 minutos sem adição de óleo, contendo 119,050,10 kU de CML e 60 g de queijo parmesão ralado contendo 10 140 kU de LMC, totalizando 130,407,70 kU de CML.
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Descriptors:
en
B01.650.940.800.575.100.928.500.500.500 Camellia sinensis
pt-br
B01.650.940.800.575.100.928.500.500.500 Camellia sinensis
es
B01.650.940.800.575.100.928.500.500.500 Camellia sinensis
en
D10.212.302 Dietary Fats
pt-br
D10.212.302 Gorduras na Dieta
es
D10.212.302 Grasas de la Dieta
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
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Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 05/20/2017 (mm/dd/yyyy)
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Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 16 F 18 Y 25 Y -
Inclusion criteria:
en
Female; healthy; eutrophic (BMI between 18.5 kg / m2 and 24.9 kg / m2) and age between 18 and 25 years.
pt-br
Sexo feminino; saudáveis; eutróficas (IMC entre 18,5 kg/m2 e 24,9 kg/m2)e idade entre 18 e 25 anos.
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Exclusion criteria:
en
Cardiovascular, pulmonary or metabolic diseases; use of anti-inflammatory medications and corticosteroids; food restrictions related to the meal used in the study (potato chips, bacon and Parmesan cheese); pregnant and / or lactating; smoker.
pt-br
Doenças cardiovasculares; pulmonares ou metabólicas; uso de medicações anti-inflamatórias e corticosteroides; restrições alimentares relacionadas com a refeição utilizada no estudo (batata frita, bacon e queijo parmesão); gestante e/ou lactante; fumantes.
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Prevention Cross-over 2 Double-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
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Primary outcomes:
en
The expected outcome for the present study is 10% reduction in advanced glycation end products (AGE), measured by serum carboxymethyl lysine, and triglycerides concentrations 120 minutes after epigallocatechin-3-gallate administration and AGE-rich meal intake.
pt-br
O desfecho esperado para o presente estudo é uma redução de 10% nas concentrações de produtos finais de glicação avançada (AGE), medida pela pela concentração sérica de carboximetil-lisina, e triacilgliceróis 120 minutos após a administração de epigalocatequina-3-galato e a ingestão de refeição rica em AGE.
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Secondary outcomes:
en
An improvement in insulin resistance (5%) is expected after (120 min) the epigallocatechin-3-gallate administration and AGE-rich meal intake.
pt-br
Espera-se uma melhora de 5% na resistência insulínica 120 minutos após a administração de epigalocatequina-3-galato e a ingestão de refeição rica em AGE.
en
A reduction in insulin resistance (5%) is expected after (120 min) the epigallocatechin-3-gallate administration and AGE-rich meal intake.
pt-br
Espera-se uma redução de 5% nas concentrações de LDL 120 minutos após a administração de epigalocatequina-3-galato e a ingestão de refeição rica em AGE.
Contacts
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Public contact
- Full name: João Felipe Mota
-
- Address: Rua 227 Qd. 68 s/nº - Setor Leste Universitário
- City: Goiânia / Brazil
- Zip code: 74605-080
- Phone: +55-062-32096270
- Email: jfemota@gmail.com
- Affiliation: Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Goiás
-
Scientific contact
- Full name: João Felipe Mota
-
- Address: Rua 227 Qd. 68 s/nº - Setor Leste Universitário
- City: Goiânia / Brazil
- Zip code: 74605-080
- Phone: +55-062-32096270
- Email: jfemota@gmail.com
- Affiliation: Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Goiás
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Site contact
- Full name: João Felipe Mota
-
- Address: Rua 227 Qd. 68 s/nº - Setor Leste Universitário
- City: Goiânia / Brazil
- Zip code: 74605-080
- Phone: +55-062-32096270
- Email: jfemota@gmail.com
- Affiliation: Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Goiás
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