Public trial
RBR-22pqs9 The effect of bioactive compound supplementation on obesity treatment
Date of registration: 12/17/2019 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 12/17/2019 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Bioactive compounds supplementation effects on the gene expression of inflammatory markers and macrophage infiltration in obese women
pt-br
Efeitos da suplementação de compostos bioativos na expressão gênica de marcadores inflamatórios e infiltração de macrófagos em mulheres obesas
Trial identification
- UTN code: U1111-1233-3168
-
Public title:
en
The effect of bioactive compound supplementation on obesity treatment
pt-br
O efeito da suplementação de compostos bioativas no tratamento da obesidade
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
04296918.8.3001.0035
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
3.251.178
Issuing authority: Universidade Federal de Goiás ( UFG)
-
3.392.511
Issuing authority: Hospital Estadual Geral de Goiânia Dr. Alberto Rassi (HGG)
-
04296918.8.0000.5083
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
04296918.8.3001.0035
Sponsors
- Primary sponsor: Flávia Campos Corgosinho
-
Secondary sponsor:
- Institution: Faculdade de Nutrição - Universidade Federal de Goiás (FANUT-UFG)
-
Supporting source:
- Institution: Attivos Magisttrais industria e Comércio
- Institution: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico
Health conditions
-
Health conditions:
en
Obesity; Fatty liver; Diabetes mellitus; Hypertension; Insulin Resistance
pt-br
Obesidade; Fígado Gorduroso; Diabetes Mellitus; Hipertensão; Resistência à insulina
-
General descriptors for health conditions:
en
C23 Pathological conditions, signs and symptoms
pt-br
C23 Condições patológicas, sinais e sintomas
es
C23 Condiciones patológicas, signos y síntomas
-
Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
Women should consume twice a day, three capsules of 500mg after the big meals, totaling six capsules per day (3000mg) of: - 95% curcuminoid oil - krill oil (ratio of 900 mg of eicosapentaenoic acid and 600 mg of docosahexaenoic acid per 3000 mg) - maize starch
pt-br
As mulheres deverão consumir duas vezes ao dia, três cápsulas de 500mg após as grandes refeições, totalizando seis cápsulas por dia (3000mg) de : - óleo de curcuminoides a 95% -óleo de krill (proporção de 900 mg de ácido eicosapentaenóico e 600 mg de ácido docosahexaenóico a cada 3000 mg) - amido de milho
-
Descriptors:
en
D02.455.326.146.485.222.222 Curcumin
pt-br
D02.455.326.146.485.222.222 Curcumina
es
D02.455.326.146.485.222.222 Curcumina
en
D10.212.302.380.410 Fatty Acids, Omega-3
pt-br
D10.212.302.380.410 Ácidos Graxos Ômega-3
es
D10.212.302.380.410 Ácidos Grasos Omega-3
Recruitment
- Study status: Recruiting
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 06/01/2019 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 100 F 20 Y 59 Y -
Inclusion criteria:
en
Obese women with BMI above 40kg / m² between 20 and 59 years of age.
pt-br
Mulheres obesas com IMC acima de 40kg/m² com idade entre 20 e 59 anos.
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Exclusion criteria:
en
Presence of acute inflammatory diseases; infectious diseases; neoplastic diseases; genetic syndromes; present age under 20 years; chronic consumption of vitamin supplements; alcohol (> 30g / day) (SBD, 2017); illicit drugs; do not live in the metropolitan region of goiania; swallowing problems and presenting any kind of intolerance or allergies to food supplement sources.
pt-br
Presença de doenças inflamatórias agudas; doenças infecciosas; doenças neoplásicas; síndromes genéticas; apresentar idade inferior a 18 anos; consumo crônico de suplementos vitamínicos; álcool (>30g/dia) (SBD, 2017); drogas ilícitas; morar fora da grande Goiânia; problemas de deglutição e apresentar qualquer tipo de intolerância ou alergias aos alimentos fontes do suplemento.
Study type
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Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Treatment Parallel 3 Double-blind Randomized-controlled 0
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
Infiltration of macrophages and morphology of adipocytes in the visceral and subcutaneous adipose tissue: evaluated by immunohistochemistry and the size of the adipocytes will be analyzed as well as the concentration of macrophages by area
pt-br
Infiltração de macrófagos e morfologia do adipócito no tecido adiposo visceral e subcutâneo: avaliada por imuno-histoquímica e serão analisados o tamanho dos adipócitos assim como a concentração de macrófagos por área
-
Secondary outcomes:
en
metabolic profile will be evaluated by performing biochemical tests (fasting glycemia, glycosylated hemoglobin, lipidogram, glutamic-oxalacetic transaminase (GOT), glutamic-pyruvic transaminase (TGP) and C-reactive protein (CRP)) before and after the supplementation of bioactive compounds.
pt-br
perfil metabólico será avaliado através da realização dos exames bioquímicos (glicemia de jejum, hemoglobina glicosilada, lipidograma, transaminase glutâmico-oxalacética (TGO), transaminase glutâmico-pirúvica (TGP) e proteína C-reativa(PCR)) antes e após o período de suplementação dos compostos bioativos.
en
Gene expression of proinflammatory cytokines in subcutaneous and omental adipose tissue: will be evaluated by real-time polymerase chain reaction (qRT-PCR).
pt-br
Expressão gênica de citocinas pró-inflamatórias no tecido adiposo subcutâneo e omental: será avaliada por reação em cadeia da polimerase em tempo real (qRT-PCR).
en
Expression of microRNAs related to the translation control of proteins important for inflammation will be evaluated in plasma, omental and subcutaneous adipose tissue samples by real-time polymerase chain reaction (qPCR)
pt-br
Expressão de microRNAS relacionados ao controle da tradução de proteínas importantes para inflamação será avaliava em amostras de plasma, de tecido adiposo omental e subcutâneo por meio da reação em cadeia da polimerase em tempo real (qPCR)
en
Degree of non-alcoholic hepatic steatosis: the liver will be analyzed by ultrasound that will be performed at baseline and post supplementation by an experienced radiologist who will classify steatosis as mild, moderate or severe.
pt-br
Grau de esteatose hepática não alcoólica : o fígado será analisado através do ultrassom que será realizado no período basal e pós suplementação por um radiologista experiente que classificarão a esteatose em: leve, moderada ou grave.
en
Analysis of the inflammatory profile: interleukins 6 (IL-6), 10 (IL-10), Alpha Tumor Necrosis Factor (TNF-?), Gamma Peroxisome Proliferator Activated Receptor (PPAR-gamma), by enzyme-linked immunosorbent assay
pt-br
Análise do perfil inflamatório : interleucinas 6 (IL-6), 10 (IL-10), Fator de Necrose Tumoral Alfa ,Receptor Ativado por Proliferador de Peroxissoma Gama, por meio de ensaios imunoenzimáticos
Contacts
-
Public contact
- Full name: Flavia Campos Corgosinho
-
- Address: Rua 227 Viela Quadra 68 S/N
- City: Goiânia / Brazil
- Zip code: 74605-080
- Phone: +55 011 949614847
- Email: flaviacorgosinho@hotmail.com
- Affiliation: Faculdade de Nutrição - Universidade Federal de Goiás (FANUT-UFG)
-
Scientific contact
- Full name: Karem Lays Soares Lopes
-
- Address: Rua 227 Viela Quadra 68 S/N
- City: Goiânia / Brazil
- Zip code: 74605-080
- Phone: +55 062 986317675
- Email: karemlays0109@gmail.com
- Affiliation: Faculdade de Nutrição - Universidade Federal de Goiás (FANUT-UFG)
- Full name: Marcela de Oliveira Queiroz
-
- Address: Rua 227 Viela Quadra 68 S/N
- City: Goiânia / Brazil
- Zip code: 74605-080
- Phone: +55 062 9 96930111
- Email: marcelaqueiroznutri@gmail.com
- Affiliation: Faculdade de Nutrição - Universidade Federal de Goiás (FANUT-UFG)
- Full name: Nayra Figueiredo
-
- Address: Rua 227 Viela Quadra 68 S/N
- City: Goiânia / Brazil
- Zip code: 74605-080
- Phone: +55 062 9 99688870
- Email: nayrafgrdo@hotmail.com
- Affiliation: Faculdade de Nutrição - Universidade Federal de Goiás (FANUT-UFG)
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Site contact
- Full name: Flavia Campos Corgosinho
-
- Address: Rua 227 Viela Quadra 68 S/N
- City: Goiânia / Brazil
- Zip code: 74605-080
- Phone: +55 011 949614847
- Email: flaviacorgosinho@hotmail.com
- Affiliation: Faculdade de Nutrição - Universidade Federal de Goiás (FANUT-UFG)
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16963.
Existem 8361 ensaios clínicos registrados.
Existem 4702 ensaios clínicos recrutando.
Existem 241 ensaios clínicos em análise.
Existem 5770 ensaios clínicos em rascunho.