Public trial
RBR-10dxtj89 Short-term Garlic Supplementation Enhances Salivary Antioxidant Enzyme Activity Following Exhaustive Exercise in Physica...
Date of registration: 10/06/2025 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 10/06/2025 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Investigation the Effect of Garlic Supplementation on Salivary Antioxidants Changes After an Exhaustive Exercise in Middle-aged Athlete Men
pt-br
Investigação do efeito da suplementação com alho sobre as alterações dos antioxidantes salivares após exercício exaustivo em homens atletas de meia-idade
es
Investigation the Effect of Garlic Supplementation on Salivary Antioxidants Changes After an Exhaustive Exercise in Middle-aged Athlete Men
Trial identification
- UTN code: U1111-1328-4668
-
Public title:
en
Short-term Garlic Supplementation Enhances Salivary Antioxidant Enzyme Activity Following Exhaustive Exercise in Physically Active Middle-aged Men
pt-br
A suplementação de alho em curto prazo melhora a atividade das enzimas antioxidantes salivares após exercício exaustivo em homens fisicamente ativos de meia-idade
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
IR.SSRC.REC.1402.091
Issuing authority: The Research Ethics Committee of the Sport Sciences Research Institute, Tehran, Iran
-
IR.SSRC.REC.1402.091
Sponsors
- Primary sponsor: University of non-governmental Qadir
-
Secondary sponsor:
- Institution: University of non-governmental Qadir
-
Supporting source:
- Institution: The Research Ethics Committee of the Sport Sciences Research Institute
Health conditions
-
Health conditions:
en
Middle Aged; Men; Healthy Volunteers; Exercise
pt-br
Pessoa de Meia-Idade; Homens; Voluntários Saudáveis; Exercício Físico
-
General descriptors for health conditions:
en
V03.175.250 Clinical Trial
pt-br
V03.175.250 Ensaio Clínico
-
Specific descriptors:
en
M01.060.116.630 Middle Aged
pt-br
M01.060.116.630 Pessoa de Meia-Idade
en
M01.390 Men
pt-br
M01.390 Homens
en
M01.774.500 Healthy Volunteers
pt-br
M01.774.500 Voluntários Saudáveis
en
G11.427.410.698.277 Exercise
pt-br
G11.427.410.698.277 Exercício Físico
Interventions
-
Interventions:
en
This is a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial with 16 physically active middle-aged men (mean ± SD: age 51.6 ± 4.4 years; BMI 25.8 ± 2.4 kg/m²). Participants were randomly assigned in equal numbers to one of two groups. Garlic group (n=8) received 700 mg/day of garlic extract orally for 14 consecutive days. Placebo group (n=8) received roasted dextrose capsules, identical in appearance and odor to the garlic capsules, administered orally for 14 consecutive days. To prevent selection bias, a computer randomization program was used by an independent researcher to allocate participants into each group. The placebo capsules were scorched with garlic powder to match odor and appearance, maintaining blinding. An independent researcher coded the bottles of capsules to blind the allocation, ensuring that participants and outcome assessors were unaware of capsule contents. After the supplementation period, all participants completed an exhaustive treadmill exercise test, and saliva samples were collected pre-exercise, immediately post-exercise, and 1 hour post-exercise to assess antioxidant enzyme activity.
pt-br
Trata-se de um ensaio clínico randomizado, duplo-cego, controlado por placebo, com 16 homens de meia-idade fisicamente ativos (média ± DP: idade 51,6 ± 4,4 anos; IMC 25,8 ± 2,4 kg/m²). Os participantes foram randomizados em igual número para dois grupos. Grupo alho (n=8) recebeu 700 mg/dia de extrato de alho, por via oral, durante 14 dias consecutivos. Grupo placebo (n=8) recebeu cápsulas de dextrose torrada, idênticas em aparência e odor às cápsulas de alho, administradas por via oral durante 14 dias consecutivos. Para evitar viés de seleção, um programa de randomização computadorizado foi utilizado por um pesquisador independente para alocar os participantes em cada grupo. As cápsulas de placebo foram queimadas com pó de alho para igualar o odor e a aparência, mantendo o mascaramento. Um pesquisador independente codificou os frascos de cápsulas para manter o cegamento, garantindo que participantes e avaliadores de desfechos não soubessem do conteúdo das cápsulas. Após o período de suplementação, todos os participantes realizaram um teste de exercício exaustivo em esteira, e amostras de saliva foram coletadas antes do exercício, imediatamente após e 1 hora após o exercício para avaliar a atividade das enzimas antioxidantes.
-
Descriptors:
en
J02.500.456 Dietary Supplements
pt-br
J02.500.456 Suplementos Nutricionais
Recruitment
- Study status: Data analysis completed
-
Countries
- Islamic Republic of Iran
- Date first enrollment: 10/07/2023 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 16 M 44 Y 62 Y -
Inclusion criteria:
en
Physically active men playing soccer 2 to 3 sessions per week; non-smokers; free from supplement use, chronic illness, injury, or oral infections
pt-br
Homens fisicamente ativos praticando futebol 2 a 3 vezes por semana; não fumantes; sem uso de suplementos, doenças crônicas, lesões ou infecções orais
-
Exclusion criteria:
en
Inability or unwillingness to perform the exercise protocol to exhaustion; failure to complete the full supplementation period; engagement in vigorous or unaccustomed physical activity within 48 hours prior to testing sessions
pt-br
Incapacidade ou recusa em realizar o protocolo de exercício até a exaustão; não completar o período completo de suplementação; realização de atividade física vigorosa ou não habitual nas 48 horas anteriores às sessões de teste
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase 1 Prevention Parallel 2 Double-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
Expected outcome 1: Garlic supplementation will increase salivary antioxidant enzyme activity (superoxide dismutase, peroxidase, and catalase) and change saliva flow rate following exhaustive exercise in physically active middle-aged men.
pt-br
Desfecho esperado 1: A suplementação com alho aumentará a atividade das enzimas antioxidantes salivares (superóxido dismutase, peroxidase e catalase) e alterará o fluxo salivar após exercício exaustivo em homens fisicamente ativos de meia-idade.
en
Observed outcome 1: Garlic supplementation significantly increased superoxide dismutase, peroxidase, and catalase activity compared to placebo and decreased the superoxide dismutase/catalase ratio, indicating a favorable shift in enzymatic balance. No differences were observed in saliva flow rate between groups.
pt-br
Desfecho encontrado 1: A suplementação com alho aumentou significativamente a atividade da superóxido dismutase, peroxidase e catalase em comparação ao placebo e reduziu a razão superóxido dismutase/catalase, indicando um deslocamento favorável no equilíbrio enzimático. Não foram observadas diferenças no fluxo salivar entre os grupos.
-
Secondary outcomes:
en
No secondary outcomes expected.
pt-br
Não são esperados desfechos secundários.
Contacts
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Public contact
- Full name: Behzad Taati
-
- Address: Keshavarz Boulevard, Langarud, Iran
- City: Langarud / Islamic Republic of Iran
- Zip code: 4477161176
- Phone: +98 911 1395664
- Email: taati.behzad@yahoo.com
- Affiliation: University of non-governmental Qadir
-
Scientific contact
- Full name: Behzad Taati
-
- Address: Keshavarz Boulevard, Langarud, Iran
- City: Langarud / Islamic Republic of Iran
- Zip code: 4477161176
- Phone: +98 911 1395664
- Email: taati.behzad@yahoo.com
- Affiliation: University of non-governmental Qadir
-
Site contact
- Full name: Behzad Taati
-
- Address: Keshavarz Boulevard, Langarud, Iran
- City: Langarud / Islamic Republic of Iran
- Zip code: 4477161176
- Phone: +98 911 1395664
- Email: taati.behzad@yahoo.com
- Affiliation: University of non-governmental Qadir
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 17083.
Existem 8472 ensaios clínicos registrados.
Existem 4734 ensaios clínicos recrutando.
Existem 211 ensaios clínicos em análise.
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