Public trial
RBR-9s6jpc Evaluation of educational Actions to reduce sodium consumption in adults
Date of registration: 09/20/2018 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 09/20/2018 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Evaluation of the impact of Actions to reduce sodium consumption in adults
pt-br
Avaliação do impacto de Ações para redução do consumo de sódio em adultos
Trial identification
- UTN code: U1111-1214-6330
-
Public title:
en
Evaluation of educational Actions to reduce sodium consumption in adults
pt-br
Avaliação de Ações educativas para redução do consumo de sódio em adultos
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
55893816.0.0000.5060
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
1.789.812
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa do Centro de Ciências da Saúde da Universidade Federal do Espírito Santo
-
55893816.0.0000.5060
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal do Espírito Santo
-
Secondary sponsor:
- Institution: Fundação Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPES
-
Supporting source:
- Institution: Fundação de Amparo à Pesquisa do Espírito Santo
Health conditions
-
Health conditions:
en
High sodium intake.
pt-br
Consumo de sódio elevado.
-
General descriptors for health conditions:
en
C14 Cardiovascular diseases
pt-br
C14 Doenças cardiovasculares
es
C14 Enfermedades cardiovasculares
-
Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
Intervention Group 100 participants during the study will receive intervention messages containing information on how to reduce salt intake and achieve healthier eating habits. The bibliography will be based on the Food Guide for the Brazilian Population (BRASIL, 2014) and the Reference Framework for Food and Nutrition Education for Public Policies (BRAZIL, 2012). Two messages were sent from time to time for 4 months. The control group received the same type of messages, 4 messages per week at the end of the study.
pt-br
Grupo Intervenção 100 participantes durante o estudo receberão mensagens de intervenção contendo informações sobre como reduzir o consumo de sal e obter hábitos alimentares mais saudáveis. A bibliografia utilizada será com base no Guia Alimentar para a População Brasileira (BRASIL, 2014) e o Marco de Referência para Educação Alimentar e Nutricional para Políticas Públicas (BRASIL, 2012). Foram enviadas duas mensagens de vez por semana por 4 meses. O grupo controle receberam o mesmo tipo de mensagens, sendo 4 mensagens por semana ao final do estudo.
-
Descriptors:
en
SP6.026 Food and Nutrition Education
pt-br
SP6.026 Educação Alimentar e Nutricional
es
SP6.026 Evaluación Educacional
Recruitment
- Study status: Data analysis completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 03/02/2017 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 200 - 20 Y 60 Y -
Inclusion criteria:
en
To belong to the studied institution and to accept to participate in the research
pt-br
Pertencer a instituição de ensino estudada e aceitar participar da pesquisa
-
Exclusion criteria:
en
Cognitive limitations that impede the evaluation
pt-br
Limitações cognitivas que impeçam a avaliação realizada
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Prevention Parallel 2 Single-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
Expected outcome: Reduction of the blood pressure of participants in the intervention group of at least 3 mmHg after the educational actions when compared to the control group.
pt-br
Desfecho esperado: Redução da pressão arterial dos participantes do grupo intervenção de pelos menos 3 mmHg após as ações educativas quando comparada ao grupo controle.
en
Outcome found: There was no significant difference in the participants' blood pressure after the educational actions when compared to the intervention group and the control group.
pt-br
Desfecho encontrado: Não houve diferença significativa na pressão arterial dos participantes após as ações educativas quando comparada o grupo intervenção e o controle.
-
Secondary outcomes:
en
Expected outcome: Reduction of the use of industrialized condiments after educational actions when compared to the control group.
pt-br
Desfecho esperado: Redução do uso de condimentos industrializados após as ações educativas quando comparada ao grupo controle.
en
Outcome found: There was no significant difference in the consumption of processed condiments after the educational actions when compared to the control group.
pt-br
Desfecho encontrado: Não houve diferença significativa no consumo de condimentos industrializados após as ações educativas quando comparada ao grupo controle.
Contacts
-
Public contact
- Full name: Maria del Carmen Bisi Molina
-
- Address: Av. Mal. Campos, 1468 - Maruípe, Vitória - ES
- City: Vitória / Brazil
- Zip code: 29043-900
- Phone: +55 (027) 999416756
- Email: mdmolina@uol.com.br
- Affiliation: Universidade Federal do Espírito Santo
-
Scientific contact
- Full name: Maria del Carmen Bisi Molina
-
- Address: Av. Mal. Campos, 1468 - Maruípe, Vitória - ES
- City: Vitória / Brazil
- Zip code: 29043-900
- Phone: +55 (027) 999416756
- Email: mdmolina@uol.com.br
- Affiliation: Universidade Federal do Espírito Santo
-
Site contact
- Full name: Maria del Carmen Bisi Molina
-
- Address: Av. Mal. Campos, 1468 - Maruípe, Vitória - ES
- City: Vitória / Brazil
- Zip code: 29043-900
- Phone: +55 (027) 999416756
- Email: mdmolina@uol.com.br
- Affiliation: Universidade Federal do Espírito Santo
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