Public trial
RBR-94vkgvp Impact of a Culinary and Dietetics Program on cooking skills, food quality, food insecurity and stress in university stu...
Date of registration: 12/16/2024 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 12/16/2024 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Impact of Culinary and Dietetics Intervetions on cooking skills, diet quality, food insecurity and perceived stress in university students
pt-br
Impacto de Intervenção em Culinária e Dietética nas habilidades culinárias, qualidade da dieta, insegurança alimentar e estresse percebido em estudantes universitários
es
Impact of Culinary and Dietetics Intervetions on cooking skills, diet quality, food insecurity and perceived stress in university students
Trial identification
- UTN code: U1111-1313-1702
-
Public title:
en
Impact of a Culinary and Dietetics Program on cooking skills, food quality, food insecurity and stress in university students
pt-br
Impacto de Oficina Culinária e Dietética nas habilidades em cozinhar, qualidade da alimentação, insegurança alimentar e estresse em estudantes universitários
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Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
69508523.0.0000.5292
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
6.169.183
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa do Hospital Universitário Onofre Lopes da Universidade Federal do Rio Grande do Norte
-
69508523.0.0000.5292
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal do Rio Grande do Norte
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal do Rio Grande do Norte
-
Supporting source:
- Institution: Universidade Federal do Rio Grande do Norte
Health conditions
-
Health conditions:
en
Psychological stress; food insecurity
pt-br
Estresse psicológico; insegurança alimentar
-
General descriptors for health conditions:
en
M01.848 Students
pt-br
M01.848 Estudantes
-
Specific descriptors:
en
F01.145.126.990 Stress, Psychological
pt-br
F01.145.126.990 Estresse Psicológico
en
J01.576.423.750.688 Food Insecurity
pt-br
J01.576.423.750.688 Insegurança Alimentar
Interventions
-
Interventions:
en
After recruitment, participants will be randomly assigned, using the online Research Randomizer software (http://www.randomizer.org) to one of the following groups: 1) intervention (n = 40) – undergraduate students (except from the Nutrition course) who will participate in the culinary and dietetics intervetion and who will be evaluated at the beginning of the study (T1), 3 months after the intervention (T2) and 6 months after the intervention (T3); 2) control (n = 40) – undergraduate students (except from the Nutrition course) who will be evaluated in the same periods of the intervention group (T1, T2 and T3), who will not participate in the intervention. Students from the Nutrition course at UFRN will be drawn to participate in the research, forming a third group: 3) positive control (n = 40) – Nutrition undergraduate students who will take the disciplines nutrition and dietetics and dietary technique, being regularly enrolled and leveled in the 4th period of the course, which will be evaluated in the same periods of the intervention group ( T1, T2 and T3), but without participating in the intervention proposed in this research
pt-br
Após o recrutamento, os participantes serão aleatoriamente designados, usando o software online Research Randomizer (http://www.randomizer.org) para um dos seguintes grupos: 1) intervenção (n = 40) – estudantes de graduação (exceto do curso de Nutrição) que participarão da intervenção em culinária e dietética e que serão avaliados no início do estudo (T1), após intervenção de 3 meses (T2) e 6 meses após a intervenção (T3); 2) controle (n = 40) – estudantes de graduação (exceto do curso de Nutrição) que serão avaliados nos mesmos períodos do grupo intervenção (T1, T2 e T3), que não participarão da intervenção. Os estudantes do curso de Nutrição da UFRN serão sorteados para participar da pesquisa, formando um terceiro grupo: 3) controle positivo (n = 40) – estudantes de graduação em nutrição da UFRN que irão cursar as disciplinas nutrição e dietética e técnica dietética, estando regularmente matriculados e nivelados no 4º período do curso, que serão avaliados nos mesmos períodos do grupo intervenção (T1, T2 e T3), mas sem participarem da intervenção proposta na presente pesquisa
-
Descriptors:
en
SP6.090.788 Dietary Technique
pt-br
SP6.090.788 Técnica Dietética
en
J01.576.423.200.200 Cooking
pt-br
J01.576.423.200.200 Culinária
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 08/01/2024 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 120 - 18 Y 0 -
Inclusion criteria:
en
Students of both sexes; aged 18 years or older; who are actively enrolled in Federal University of Rio Grande do Norte courses; show interest and availability to attend classes in the theoretical-practical course in cooking and dietetics; have access to a kitchen that contains utensils and basic equipment for preparing food
pt-br
Alunos de ambos os sexos; 18 anos ou mais; apresentar matrícula ativa nos cursos da Universidade Federal do Rio Grande do Norte; demonstrar interesse e disponibilidade para frequentar as aulas do curso teórico-prático em culinária e dietética; ter acesso a uma cozinha que contenha utensílios e equipamentos básicos para o preparo de seus alimentos
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Exclusion criteria:
en
Pregnant students; nursing students
pt-br
Estudantes gestantes; estudantes lactantes
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase 1 Prevention Parallel 3 Open Randomized-controlled N/A
Outcomes
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Primary outcomes:
en
It is expected to find an increase in cooking skills levels, verified through the Brazilian Cooking Skills Questionnaire (BCSQ), from the verification of a variation of at least 10% in the pre- and post-intervention measurements. To allow the evaluation of the impact sustained by the intervention, a new evaluation will be carried out after 6 months of the intervention.
pt-br
Espera-se encontrar um aumento dos níveis de habilidades culinárias, verificado por meio do Questionário Brasileiro de Avaliação das Habilidades Culinárias e Alimentação Saudável (QBHC), a partir da constatação de uma variação de pelo menos 10% nas medições pré e pós-intervenção. Para permitir a avaliação do impacto sustentado pela intervenção, será realizada nova avaliação após 6 meses da intervenção.
-
Secondary outcomes:
en
It is expected to find an increase on diet quality, verified through the diet quality scale (ESQUADA), from the verification of a variation of at least 5% in the pre- and post-intervention measurements. To allow the evaluation of the impact sustained by the intervention, a new evaluation will be carried out after 6 months of the intervention.
pt-br
Espera-se encontrar uma melhora na qualidade da dieta, verificado por meio da Escala de Qualidade da dieta (ESQUADA), a partir da constatação de uma variação de pelo menos 10% nas medições pré e pós-intervenção. Para permitir a avaliação do impacto sustentado pela intervenção, será realizada nova avaliação após 6 meses da intervenção.
en
It is expected to find an increase in the food security, verified through the Food Insecurity Measurement Scale (EBIA), from the verification of a variation of at least 10% in the pre- and post-intervention measurements. To allow the evaluation of the impact sustained by the intervention, a new evaluation will be carried out after 6 months of the intervention.
pt-br
Espera-se encontrar um aumento da segurança alimentar, verificada por meio da Escala Brasileira de Insegurança Alimentar (EBIA), a partir da constatação de uma variação de pelo menos 10% nas medições pré e pós-intervenção. Para permitir a avaliação do impacto sustentado pela intervenção, será realizada nova avaliação após 6 meses da intervenção .
en
It is expected to find an reduction in perceived stress levels, verified through the Perceived Stress Scale (PSS), from the verification of a variation of at least 10% in the pre- and post-intervention measurements. To allow the evaluation of the impact sustained by the intervention, a new evaluation will be carried out after 6 months of the intervention.
pt-br
Espera-se encontrar uma redução nos níveis de estresse percebido, verificado por meio da Escala de Estresse Percebido, a partir da constatação de uma variação de pelo menos 10% nas medições pré e pós-intervenção. Para permitir a avaliação do impacto sustentado pela intervenção, será realizada nova avaliação após 6 meses da intervenção.
Contacts
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Public contact
- Full name: Bruna Lima Leal Maciel
-
- Address: Av. Senador Salgado Filho 3000, Lagoa Nova
- City: Natal / Brazil
- Zip code: 59078-970
- Phone: +55(84)33422291
- Email: bruna.maciel@ufrn.br
- Affiliation: Universidade Federal do Rio Grande do Norte
-
Scientific contact
- Full name: Bruna Lima Leal Maciel
-
- Address: Av. Senador Salgado Filho 3000, Lagoa Nova
- City: Natal / Brazil
- Zip code: 59078-970
- Phone: +55(84)33422291
- Email: bruna.maciel@ufrn.br
- Affiliation: Universidade Federal do Rio Grande do Norte
- Full name: Erika Paula Silva Freitas de Oliveira
-
- Address: Av. Senador Salgado Filho 3000, Lagoa Nova
- City: Natal / Brazil
- Zip code: 59078-970
- Phone: +55(84)33422291
- Email: erika.freitas@ufrn.br
- Affiliation: Universidade Federal do Rio Grande do Norte
-
Site contact
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Total de Ensaios Clínicos 16844.
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Existem 305 ensaios clínicos em análise.
Existem 5719 ensaios clínicos em rascunho.