Public trial
RBR-7zp9n4 Evaluation of the effects of a programme promoting adequate and healthy eating on adolescent health condiction: an…
Date of registration: 07/26/2015 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 07/26/2015 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Strategy to promote healthy living and healthy eating style: an intervention study
pt-br
Estratégia de promoção de estilo de vida e alimentação saudáveis: um estudo de intervenção
Trial identification
- UTN code: U1111-1167-2856
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Public title:
en
Evaluation of the effects of a programme promoting adequate and healthy eating on adolescent health condiction: an interventional study
pt-br
Avaliação de um programa de promoção da alimentação adequada e saudável sobre as condições de saúde de adolescentes: estudo de intervenção
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Scientific acronym:
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Public acronym:
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Secondaries identifiers:
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18/09
Issuing authority: Comitê de Etica em Pesquisa da Escola de Nutrição da Univesidade Federal da Bahia
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18/09
Sponsors
- Primary sponsor: Escola de Nutrição da Universidade Federal da Bahia
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Secondary sponsor:
- Institution: Escola de Nutrição da Universidade Federal da Bahia
-
Supporting source:
- Institution: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico-CNPQ
Health conditions
-
Health conditions:
en
Endocrine deseases , Nutritional deseases. Metabolic diseases
pt-br
Doenças endócrinas, Doenças nutricionais. Doenças metabólicas
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General descriptors for health conditions:
en
C18 Nutritional and metabolic diseases
pt-br
C18 Doenças nutricionais e metabólicas
es
C18 Enfermedades nutricionales y metabólicas
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Specific descriptors:
Interventions
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Interventions:
en
sample consisted of 833 students (n=387/school underintervention; n=446/control school)enrolled in the 5th to 8th grades. Intervention protocol (9 months) Eight pertinent classes were provided to promote healthy eating and physical activity, each lasting fifty minutes, over the nine-month intervention. The subjects covered during each class were: Intervention: The topics discussed during classes were: 1) Healthy eating; 2) Physical activity and sports; 3) Fats, sugars and salt: effects of a poor diet; 4) Nutritional evaluation: the basics; 5) Use of supplements in physical activity: a critical approach; 6) Food labelling: food and nutritional safety; 7) Role of nutrients in health promotion: functional foods with a focus on fruits, vegetables and legumes; 8)Good food hand ling practices. Short videos developed by the Collective Health Institute (Instituto de Saúde Coletiva - ISC) in a partnership with the Bahia State University (Universidade do Estado da Bahia - UNEB) and the School of Nutrition of the Federal University of Bahia (Universidade Federal da Bahia - UFBA) were also shown in each class. The teaching materials available at: www. prose-isc-ufba. A webpage was created in a social network used by the adolescents, in which videos, trivia and general guidelines on healthy eating were posted. Project team members updated the webpage weekly. For parents and/or guardians, didactic-educational materials were shared to encourage their children to maintain a healthy lifestyle There was not any kind of intervention for school control
pt-br
A população de estudo foi constituída de 833 adolescentes matriculados e frequentando duas escolas publicas do ensino fundamental (5ª a 8 ª série). Uma escola, com 387 estudantes foi eleita para intervenção (EI) e a outra, com 446 estudantes para controle (EC). Protocolo de intervenção (duração de 9 meses) Foram inseridas oito aulas temáticas com vista à promoção da alimentação saudável e atividade física, com duração de cinquenta minutos. Os temas trabalhados durante as aulas foram: 1) Alimentação saudável; 2) Atividade física e modalidades esportivas; 3) Gorduras, açúcares e sal: efeitos de uma má alimentação; 4) Avaliação nutricional: noções básicas; 5) Uso de suplementos na atividade física: abordagem crítica; 6) Rotulagem de alimentos: segurança alimentar e nutricional; 7) Função dos Nutrientes na Promoção da Saúde: Alimentos Funcionais com destaque para o uso de frutas, verduras e legumes; 8) Boas Práticas de manipulação de alimentos. Também foram exibidos, a cada aula, vídeos curtos desenvolvidos pelo Instituto de Saúde Coletiva (ISC) em parceria com a Universidade do Estado da Bahia (UNEB) e a Escola de Nutrição da Universidade Federal da Bahia (UFBA), que, em alguns casos, foram adaptados para o presente estudo. O material pedagógico encontra-se disponível no site: www. prose-isc-ufba. Foi criada uma página em uma rede social utilizada pelos adolescentes, onde foram postados vídeos, curiosidades e orientações gerais sobre alimentação saudável. Integrantes da equipe do projeto alimentavam o sistema semanalmente. Família do grupo de intervenção: Para os pais e/ou responsáveis foram distribuídos materiais didático-educativos com o propósito de incentivar os filhos a manter um estilo de vida saudável. Não houve nenhum tipo de intervenção para a escola controle
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Descriptors:
en
SP6.026 Food and Nutrition Education
pt-br
SP6.026 Educação Alimentar e Nutricional
es
SP6.026 Educación Alimentaria y Nutricional
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
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Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 09/03/2013 (mm/dd/yyyy)
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Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 833 - 10 Y 17 Y -
Inclusion criteria:
en
Adolescents aged between 10 and 17 years old; and both genders; enrolled in public schools in Salvador, Bahia (BA) state, Brazil
pt-br
Adolescentes de 10 a 17 anos; ambos os sexos; matriculados na rede pública de ensino em Salvador-Bahia-Brasil.
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Exclusion criteria:
en
Students who refused to participate in the study; pregnant women and people with physical trauma (mobilized at the time of anthropometric measurements); Adolescents who did not participate in one of the stages of the research.
pt-br
Estudantes que se recusaram a participar da pesquisa; gestantes e portadores de traumas físicos (mobilizados no momento das medidas antropométricas); adolescentes que não participaram de uma das etapas da pesquisa.
Study type
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Study design:
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Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Treatment Parallel 2 Open Non-randomized-controlled N/A
Outcomes
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Primary outcomes:
en
Reduction in total cholesterol levels (TC), reduction of low density lipoprotein cholesterol (LDL-C) and triglyceride levels as well as increased levels of lipoprotein cholesterol high density (HDL-C) in the group under intervention. Serum levels of TC, HDLc and TG were determined by enzymatic methods and LDLc by the Friedewald formula when TG levels were lower than 400 mg/dL. Several multivariate regression models (Generalised Estimating Equation -GEE)were applied for each outcome variable (TG, TC, HDLc, LDLc).
pt-br
Redução dos níveis de colesterol total (CT),colesterol da lipoproteína de baixa densidade (LDL-c) e triglicérides bem como aumento dos níveis de colesterol da lipoproteína de alta densidade (HDL-c) no grupo sob intervenção. Os níveis séricos de colesterol total, colesterol da lipoproteína de alta densidade (HDL-c) e triglicérides foram determinados por métodos enzimáticos, e o colesterol da lipoproteína de baixa densidade (LDL-c), pela fórmula de Friedewald, quando os triglicérides foram menores que 400 mg/dL. Vários modelos de regressão multivariada ( Equações de Estimações Generalizadas - GEE) foram especificados para avaliar o efeito da intervenção sobre os desfecho primários (triglicerídeos, colesterol total, HDl-c, LDL-c).
en
Students under intervention presented decreases of 7.64 mg/dL in mean total cholesterol (TC) (p=0.009) and 7.77 mg/dL in mean low-density lipoprotein cholesterol (LDLc) (p=0.003) compared with students who did not undergo intervention
pt-br
Verificou-se que os estudantes sob intervenção apresentaram decremento de 7,64 mg/dL na média do colesterol total (p=0,009), de 7,77 mg/dL na média do LDLc (p=0,003), quando comparados com aqueles que não foram submetidos à intervenção
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Secondary outcomes:
en
Reduction and / or adequacy of anthropometric measures in the group under intervention (weight, height, body mass index (BMI), waist circumference (WC), waist height (RCE)). Furthermore, increased consumption of healthy foods (fruits and vegetables) in the group under intervention. The anthropometric measurements were obtained through scale, stadiometer and tape.The intake was assessed by a food frequency questionnaire (FFQ). Several multivariate regression models (Generalised Estimating Equation-GEE) were applied for each outcome variable (weight, BMI, WC, RCE and food consumption .
pt-br
Redução e/ou adequação dos valores das medidas antropométricas no grupo sob intervenção (peso, altura, índice de massa corporal (IMC), circunferência da cintura(CC) e relação cintura estatura (RCE)). Além disso, aumento do consumo de alimentos saudáveis (frutas, verduras e legumes) no grupo sob intervenção. A medidas antropométricas foram obtidas por meio de balança, estadiômetro e fita métrica. O consumo foi avaliado por meio de um questionário de frequência alimentar(QFA). Vários modelos de regressão multivariada ( Equações de Estimações Generalizadas - GEE) foram especificados para avaliar o efeito da intervenção sobre os desfecho secundários (Peso, IMC, CC, RCE e consumo alimentar)
en
Students under intervention exhibited increases of 18% in legume consumption (OR = 1.18; 95%CI 1.03-1.37) and 17% in vegetable consumption (OR = 1.17, 95%CI 1.01-1.35) compared with those who did not undergo intervention at the end of the 9-month follow-up. No differences were noted in the anthropometric parameters studied.
pt-br
Estudantes sob intervenção apresentaram aumento de 18% no consumo de leguminosa (OR = 1,18; IC 95% 1,03-1,37) e de 17% no consumo de vegetais (OR = 1,17, 95% CI 1,01-1,35), em comparação com aqueles que não foram submetidos a intervenção no final dos 9 meses de follow-up. Não se verificou mudanças das medidas antropométricas.
Contacts
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Public contact
- Full name: Rita de Cássia Ribeiro Silva
-
- Address: Rua Araújo Pinho, 32 canela
- City: Salvador / Brazil
- Zip code: 40110-150
- Phone: +55(71)32837700
- Email: rcrsilva@ufba.br
- Affiliation: Escola de Nutrição da Universidade Federal da Bahia
-
Scientific contact
- Full name: Rita de Cássia Ribeiro Silva
-
- Address: Rua Araújo Pinho, 32 canela
- City: Salvador / Brazil
- Zip code: 40110-150
- Phone: +55(71)32837700
- Email: rcrsilva@ufba.br
- Affiliation: Escola de Nutrição da Universidade Federal da Bahia
-
Site contact
- Full name: Rita de Cássia Ribeiro Silva
-
- Address: Rua Araújo Pinho, 32 canela
- City: Salvador / Brazil
- Zip code: 40110-150
- Phone: +55(71)32837700
- Email: rcrsilva@ufba.br
- Affiliation: Escola de Nutrição da Universidade Federal da Bahia
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16827.
Existem 8277 ensaios clínicos registrados.
Existem 4651 ensaios clínicos recrutando.
Existem 313 ensaios clínicos em análise.
Existem 5717 ensaios clínicos em rascunho.