Public trial
RBR-7n496r Effect of acute consumption of juçara juice in damage indicators caused by free radicals and inflammation before and…
Date of registration: 03/15/2019 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 03/15/2019 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Effect of acute consumption of juçara juice (Euterpe edulis Martius) in oxidative stress biomarkers and inflammatory profile before and after a high-intensity interval exercise session and the relation with depressive symptoms and anxiety: a randomized single-blind cross-over trial
pt-br
Efeito do consumo agudo do suco do fruto juçara (Euterpe edulis Martius) sobre biomarcadores do estresse oxidativo e perfil inflamatório antes e após uma sessão de exercício intervalado de alta intensidade e a relação com sintomas depressivos e ansiedade: um ensaio clínico randomizado unicego cross-over
Trial identification
- UTN code: U1111-1225-6879
-
Public title:
en
Effect of acute consumption of juçara juice in damage indicators caused by free radicals and inflammation before and after exercise and the relation with depressive symptoms and anxiety
pt-br
Efeito do consumo agudo do suco de juçara em indicadores de danos causados por radicais livres e inflamação antes e após o exercício e a relação com sintomas depressivos e ansiedade
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
Número do parecer: 2.595.315
Issuing authority: Comitê de ética em pesquisa com seres humanos da Universidade Federal de Santa Catarina
-
CAEE: 71111617.2.0000.0121
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
Número do parecer: 2.595.315
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC
-
Supporting source:
- Institution: Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC
- Institution: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPES
- Institution: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico - CNPq
Health conditions
-
Health conditions:
en
Oxidative stress; inflammation; fatigue; depressive symptoms; anxiety; men.
pt-br
Estresse oxidativo; inflamação; fadiga; sintomas depressivos; ansiedade; homens.
-
General descriptors for health conditions:
en
C26 Wounds and injuries
pt-br
C26 Ferimentos e lesões
es
C26 Heridas y lesiones
-
Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
Fifteen subjects participated in this randomized and cross-over trial, which were randomized according to a sequence of random numbers, obtained through an online random number generator (www.randomizer.org) in two groups: Juçara Group (JG) and Control Group (CG). The subjects were invited to attend the Biomechanics Laboratory of the Federal University of Santa Catarina, located in the city of Florianópolis, Santa Catarina, Brazil, in three moments. At the first moment, the familiarization and the maximum incremental test in the ergometer cicle were performed to determine the intensity adopted in the high-intensity interval training (HIIT) session, with an average duration of 15 minutes. At the second moment (seven days after the first moment) the subjects performed the HIIT session. On this day the participants consumed a standardized breakfast 2 hours prior to the HIIT session and 1 hour before the HIIT session they received the intervention (e.g. 250 mL of juçara juice or 250 mL water) in disposable cups and refrigerated temperature. Blood samples were obtained at three times: 1 hour prior the HIIT session (before juçara juice or water intake), immediately after and 1 hour after the HIIT session. The HIIT sessions lasted approximately 17 minutes and were applied by the same blind evaluator in relation to the consumption of juçara juice or water. The average duration of the entire protocol was 3 h and 20 min. At the third moment (seven days after the second moment), the treatments (e.g. juçara juice or water) were inverted and the same design of the second moment was performed. Thus, considering that this is a cross-over study, all the fifteen participants received both interventions (e.g. juçara juice or water).
pt-br
Participaram deste ensaio clínico randomizado e cross-over 15 indivíduos, os quais foram randomizados conforme sequência de números aleatórios, obtida por meio de um gerador de números aleatórios online (www.randomizer.org) em dois grupos: Grupo Juçara (GJ) e Grupo Controle (GC). Os indivíduos foram convidados a comparecer ao Laboratório de Biomecânica da Universidade Federal de Santa Catarina, localizada na cidade de Florianópolis, Santa Catarina, Brasil, em três momentos. No primeiro momento foi realizada a familiarização e o teste incremental máximo no ciclo ergômetro para determinar a intensidade adotada na sessão de treinamento intervalado alta intensidade (HIIT, do inglês, high-intensity interval training), com duração média de 15 minutos. No segundo momento (sete dias após o primeiro momento) os indivíduos realizaram a sessão de HIIT. Neste dia os participantes consumiram um café da manhã padronizado 2h antes da sessão de HIIT e 1h antes da sessão de HIIT receberam a intervenção (i.e. 250 mL de suco de juçara ou 250 mL água) em copos descartáveis e em temperatura refrigerada. As coletas sanguíneas foram realizadas em três momentos: 1h antes da sessão de HIIT (antes do consumo do suco de juçara ou água¬), imediatamente após e 1h após o término da sessão de HIIT. As sessões de HIIT duraram aproximadamente 17 minutos e foram aplicadas pelo mesmo avaliador cego em relação ao consumo de suco de juçara ou água. A duração média de todo o protocolo foi de 3 h e 20 min. No terceiro momento (sete dias após o segundo momento) os tratamentos (i.e. suco de juçara ou água) foram invertidos e realizou-se desenho idêntico ao segundo momento. Assim, considerando que este é um estudo cross-over, todos os 15 participantes receberam as duas intervenções (i.e. suco de juçara ou água).
-
Descriptors:
en
B01.650.940.800.575.912.250.093.480 Euterpe
pt-br
B01.650.940.800.575.912.250.093.480 Euterpe
es
B01.650.940.800.575.912.250.093.480 Euterpe
en
G11.427.410.698.277.311.250 High-Intensity Interval Training
pt-br
G11.427.410.698.277.311.250 Treinamento Intervalado de Alta Intensidade
es
G11.427.410.698.277.311.250 Entrenamiento de Intervalos de Alta Intensidad
Recruitment
- Study status: Data analysis completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 10/16/2017 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 15 M 19 Y 30 Y -
Inclusion criteria:
en
Male; age between 19 and 30 years; and physically active
pt-br
Sexo masculino; idade entre 19 e 30 anos; e fisicamente ativos
-
Exclusion criteria:
en
Sedentary individuals; smokers; carriers of any diseases, visible or known inflammatory or infectious processes; muscleskeletal injuries in the last 3 months; users of vitamin and mineral supplements, ergogenic resources (carnitine, arginine, creatine and caffeine), anabolic steroids or medications in the month prior to the interventions
pt-br
Indivíduos sedentários; tabagistas; portadores de quaisquer doenças, processos infecciosos ou inflamatórios visíveis ou conhecidos; possuir lesões musculoesqueléticas nos últimos 3 meses; usuários de suplementos vitamínicos e minerais, recursos ergogênicos (carnitina, arginina, creatina e cafeína), esteróides anabolizantes ou medicamentos no mês anterior às intervenções
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Treatment Cross-over 2 Single-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
It is expected to find an improvement of the oxidative stress, evaluated through the biomarkers: - Total phenols, evaluated using the colorimetric method of Folin-Ciocalteau, as described by Serafini, Maiani and Ferro-Luzzi (1998); - Uric acid, evaluated by the Trinder method, according to the instructions of the manufacturer Labtest® (Lagoa Santa, Minas Gerais, Brazil); - Reduced glutathione (GSH) and oxidized glutathione (GSSG), evaluated according to the methodology described by Giustarini et al. (2013); - GSH:GSSG ratio, calculated according to the following formula: GSH (µmol/g/hb)/GSSG (mmol/g/hb); - Total Antioxidant Capacity (TAC), evaluated according to the method described by Erel (2004); - Total Oxidant Status (TOS), evaluated according to the method described by Erel (2005); - Oxidative Stress Index (OSI), calculated according to the following formula: OSI (arbitrary unit) = TOS (µmol H2O2 eqv./L)/TAC (mmol trolox eqv./L) (Cingi Yirün et al. (2016); - Protein Carbonyls (PC), determined by colorimetric method, as described by Levine et al. (1990); - Glutathione Peroxidase (GPx), evaluated according to methodology proposed by Wendel (1981); - Superoxide dismutase (SOD), measured with a Sigma-Aldrich® SOD assay kit (Saint Louis, Missouri, USA) following the methodology of Peskin and Winterbourn (2000); - Catalase (CAT), measured by its peroxidative function, as described by Johansson and Borg (1988); Considering a significant difference of 9% after intervention (average of the percentage values found for the difference in the studies by Bowtell et al., 2011 and Howatson et al., 2010). Data collected 1 hour prior to the HIIT session, immediately after and 1 hour after the HIIT session. References: BOWTELL, J. L.; SUMNERS, D. P.; DYER, A. et al. Montmorency Cherry Juice Reduces Muscle Damage Caused by Intensive Strength Exercise. Medicine & Science in Sports & Exercise, v. 43, n. 8, p. 1544-1551, 2011. CINGI YIRÜN, M.; ÜNAL, K.; ALTUNSOY SEN, N. et al. Evaluation of Oxidative Stress in Bipolar Disorder in terms of Total Oxidant Status, Total Antioxidant Status, and Oxidative Stress Index. Archives of Neuropsychiatry, v. 53, n. 3, p. 194-198, 2016. EREL, O. A novel automated direct measurement method for total antioxidant capacity using a new generation, more stable ABTS radical cation. Clinical Biochemistry, v. 37, n. 4, p. 277-285, 2004. EREL, O. A new automated colorimetric method for measuring total oxidant status. Clinical Biochemistry, v. 38, n. 12, p. 1103-1111, 2005. GIUSTARINI, D.; DALLE-DONNE, I.; MILZANI, A. et al. Analysis of GSH and GSSG after derivatization with N-ethylmaleimide. Nature Protocols, v. 8, n. 9, p. 1660-1669, 2013. HOWATSON, G.; McHUGH, M. P.; HILL, J. A. et al. Infuence of tart cherry juice on indices of recovery following marathon running. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, v. 20, n. 6, p. 843-852, 2010. JOHANSSON, L. H.; BORG, L. A. H. A spectofotometric method for determination of catalase activity in small tissue samples. Analytical Biochemistry, v. 174, n. 1, p. 331-336, 1988. LEVINE, R. L. GARLAND, D.; OLIVER, C. N. et al. Determination of carbonyl content in oxidativelybmodified proteins. Methods Enzymol, v. 186, p. 464-478, 1990. PESKIN, A. V; WINTERBOURN, C. C. A microtiter plate assay for superoxide dismutase using a water-soluble tetrazolium salt (WST-1). Clinica Chimica Acta, v. 293, n. 1-2, p. 157-166, 2000. SERAFINI, M.; MAIANI, G.; FERRO-LUZZI, A. Alcohol-free red wine enhances plasma antioxidant capacity in humans. Journal of Nutrition, v. 128, n. 6, p. 1003-1007, 1998. WENDEL, A. Glutatione peroxidase. Methods in Enzymology, v. 77, p. 325-333, 1981.
pt-br
Espera-se encontrar melhora do estresse oxidativo, avaliado por meio dos biomarcadores: - Fenóis totais, avaliado por meio do método colorimétrico de Folin-Ciocalteau, conforme descrito por Serafini, Maiani e Ferro-Luzzi (1998); - Ácido úrico, avaliado pelo método de Trinder, de acordo com as instruções do fabricante Labtest® (Lagoa Santa, Minas Gerais, Brasil); - Glutationa reduzida (GSH) e glutationa oxidada (GSSG), avaliadas conforme metodologia descrita por Giustarini et al.(2013); - Relação GSH:GSSG, calculada de acordo com a seguinte fórmula: GSH (µmol/g/hb)/GSSG (mmol/g/hb); - Capacidade Antioxidante Total (TAC), avaliada de acordo com o método descrito por Erel (2004); - Estado Oxidante Total (TOS), avaliado conforme o método descrito por Erel (2005); - Índice de Estresse Oxidativo (IEO), calculado de acordo com a seguinte fórmula: IEO (unidade arbitrária) = TOS (µmol H2O2 eqv./L)/ TAC (mmol trolox eqv./L) (Cingi Yirün et al. (2016); - Proteínas Carboniladas (PC), determinada por meio de método colorimétrico, conforme descrito por Levine et al.(1990); - Glutationa Peroxidase (GPx), avaliada conforme metodologia proposta por Wendel (1981); - Superóxido dismutase (SOD), mensurada com um kit de ensaio de SOD Sigma-Aldrich® (Saint Louis, Missouri, EUA) que segue a metodologia de Peskin e Winterbourn (2000); - Catalase (CAT), mensurada por meio de sua função peroxidativa, conforme descrito por Johansson e Borg (1988); Considerando detectar uma diferença significativa de 9% após intervenção (média dos valores percentuais encontrados para a diferença nos estudos de Bowtell et al., 2011 e Howatson et al., 2010). Dados coletados 1h antes da sessão de HIIT, imediatamente após e 1h após a sessão de HIIT. Referências: BOWTELL, J. L.; SUMNERS, D. P.; DYER, A. et al. Montmorency Cherry Juice Reduces Muscle Damage Caused by Intensive Strength Exercise. Medicine & Science in Sports & Exercise, v. 43, n. 8, p. 1544-1551, 2011. CINGI YIRÜN, M.; ÜNAL, K.; ALTUNSOY SEN, N. et al. Evaluation of Oxidative Stress in Bipolar Disorder in terms of Total Oxidant Status, Total Antioxidant Status, and Oxidative Stress Index. Archives of Neuropsychiatry, v. 53, n. 3, p. 194-198, 2016. EREL, O. A novel automated direct measurement method for total antioxidant capacity using a new generation, more stable ABTS radical cation. Clinical Biochemistry, v. 37, n. 4, p. 277-285, 2004. EREL, O. A new automated colorimetric method for measuring total oxidant status. Clinical Biochemistry, v. 38, n. 12, p. 1103-1111, 2005. GIUSTARINI, D.; DALLE-DONNE, I.; MILZANI, A. et al. Analysis of GSH and GSSG after derivatization with N-ethylmaleimide. Nature Protocols, v. 8, n. 9, p. 1660-1669, 2013. HOWATSON, G.; McHUGH, M. P.; HILL, J. A. et al. Infuence of tart cherry juice on indices of recovery following marathon running. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, v. 20, n. 6, p. 843-852, 2010. JOHANSSON, L. H.; BORG, L. A. H. A spectofotometric method for determination of catalase activity in small tissue samples. Analytical Biochemistry, v. 174, n. 1, p. 331-336, 1988. LEVINE, R. L. GARLAND, D.; OLIVER, C. N. et al. Determination of carbonyl content in oxidativelybmodified proteins. Methods Enzymol, v. 186, p. 464-478, 1990. PESKIN, A. V; WINTERBOURN, C. C. A microtiter plate assay for superoxide dismutase using a water-soluble tetrazolium salt (WST-1). Clinica Chimica Acta, v. 293, n. 1-2, p. 157-166, 2000. SERAFINI, M.; MAIANI, G.; FERRO-LUZZI, A. Alcohol-free red wine enhances plasma antioxidant capacity in humans. Journal of Nutrition, v. 128, n. 6, p. 1003-1007, 1998. WENDEL, A. Glutatione peroxidase. Methods in Enzymology, v. 77, p. 325-333, 1981.
en
It was observed an improvement in the parameters: oxidative stress index (OSI) (1.2% reduction; p = 0.02) immediately after the HIIT session and reduced glutathione (GSH) (37% increase; p = 0.04) 1 hour after the HIIT session. Moreover, an increase in total phenols of 3% immediately after the HIIT session and 9% 1 hour after the HIIT session (p = 0,02) and 2% immediately after the HIIT session and 55% 1 hour after the HIIT session (p < 0,001) in uric acid of juçara juice intake was observed.
pt-br
Foi observado melhora nos parâmetros: índice de estresse oxidativo (IEO) (redução de 1,2%; p= 0,02) imediatamente após a sessão de HIIT e glutationa reduzida (GSH) (aumento de 37%; p= 0,04) 1h após a sessão de HIIT. Ainda, observou-se que a ingestão do suco de juçara aumentou 3% imediatamente após a sessão de HIIT e 9% 1h após a sessão de HIIT as concentrações de fenóis totais (p = 0,02) e 2% imediatamente após a sessão de HIIT e 55% 1h após a sessão de HIIT as concentrações de ácido úrico (p < 0,001).
-
Secondary outcomes:
en
The cytokines TNF-a, IL-6, IL-8, IL-1b and IL-10 will be evaluated by the Flow Cytometer (CBA) assay. IL-6 attenuation is expected in the group that consumed juçara juice, since Bell et al. (2016) found a significant reduction of IL-6 in the group that received black cherry (vs. placebo) (p = 0.003), with peak differences of 3.10 pg/mL immediately after exercise (p = 0.03). The same authors observed an increase in plasma IL-8 (p = 0.010) and TNF-a (p < 0.001) at 72 h, and no difference could be found in our study since it was evaluated up to 60 min after exercise. However, our study has an exercise and feeding protocol that has not yet been seen in the scientific literature, bringing new perspectives and more information on inflammation in the exercise context. Data collected 1 h prior the HIIT session, immediately after, 30 min after, and 1 h after the HIIT session. Plasma cortisol will be evaluated by the ELISA method and it is expected to find lower values for the group that consumed juçara juice in relation to the group that consumed water, since the study of Levers and collaborators (2016) supports this hypothesis, since it found levels serum cortisol levels were 44% higher than the pre and post race values for the control group and only 15% increase for the group that consumed cherry. Data collected at the second moment of the study (described in the intervention item). For the depressive and anxiety symptoms, the questionnaires used were: Beck Depression Inventory (IDB) and the Trait-State Anxiety Inventory (IDATE). For the IDB questionnaire the cut points for symptoms of depression are: less than 10 = no symptoms of depression; from 11 to 18 = mild to moderate depression symptoms; from 19 to 29 = moderate to severe depression symptoms; from 30 to 63 = symptoms of severe depression. For the IDATE questionnaire the total score is characterized by low anxiety (20-30), average anxiety (31-49) and high anxiety (50 or higher), according to the study by Barreto and collaborators (2012). Based on the scarce scientific literature that associates inflammation and depressive and anxiety symptoms in active individuals, the direction of this association remains obscure, however, a recent review study (MORGAN et al., 2018) points out that depressive symptoms were associated with reduction of CRP and IL-6, without increase of TNF-a. However, still without consensus, because Rethorst et al. (2013) found an association of the highest basal levels of TNF-a with the greatest decrease in the symptoms of depression during the 12-week exercise period (p <0.0001). In addition, a significant positive correlation was observed between IL-1b and depression symptom scores (p = 0.04). Data collected at the second moment of the study (described in the intervention item). It is expected to find a reduction of approximately 12% of muscle fatigue, a percentage of reduction observed in the study by Godwin et al. (2017). The fatigue will be measured based on the reductions (%) of peak power during the 5 s sprint shortly after the HIIT protocol in relation to the baseline. Data collected before and after the HIIT session. BELL, Phillip G. et al. Montmorency cherries reduce the oxidative stress and inflammatory responses to repeated days high-intensity stochastic cycling. Nutrients, v. 6, n. 2, p. 829-843, 2014. BELL, Phillip G. et al. The effects of Montmorency tart cherry concentrate supplementation on recovery following prolonged, intermittent exercise. Nutrients, v. 8, n. 7, p. 441, 2016. CEVADA, Thais et al. Relação entre esporte, resiliência, qualidade de vida e ansiedade. Archives of Clinical Psychiatry, v. 39, n. 3, p. 85-89, 2012. GODWIN, Charlie. et al. Effect of New Zealand Blackcurrant Extract on Performance during the Running Based Anaerobic Sprint Test in Trained Youth and Recreationally Active Male Football Players. Sports, v. 5, 69. LEVERS, Kyle et al. Effects of powdered Montmorency tart cherry supplementation on acute endurance exercise performance in aerobically trained individuals. Journal of the International Society of Sports Nutrition, v. 13, n. 1, p. 22, 2016. MORGAN, Julie A. et al. Does ceasing exercise induce depressive symptoms? A systematic review of experimental trials including immunological and neurogenic markers. Journal of Affective Disorders, 2018. RETHORST, Chad D. et al. Pro-inflammatory cytokines as predictors of antidepressant effects of exercise in major depressive disorder. Molecular psychiatry, v. 18, n. 10, p. 1119, 2013.
pt-br
As citocinas TNF-a, IL-6, IL-8, IL-1b e IL-10 serão avaliadas pelo Citômetro de Fluxo (CBA). Espera-se encontrar atenuação de IL-6 no grupo que consumiu suco de juçara, uma vez que Bell e colaboradores (2016) encontraram redução significativa da IL-6 no grupo que recebeu cereja negra (vs. placebo) (p = 0,003), com diferenças de pico de 3,10 pg/mL imediatamente após o exercício (p = 0,03). Os mesmos autores observaram aumento de IL-8 no plasma (p = 0,010) e TNF-a (p < 0,001) nas 72 h, podendo não ser encontrada diferença no nosso estudo, visto que que foi avaliado até 60 min após o exercício. Contudo, nosso estudo conta com um protocolo de exercício e de alimentação que ainda não foram vistos na literatura científica, trazendo novas perspectivas e mais informações sobre a inflamação no contexto do exercício. Dados coletados 1h antes da sessão de HIIT, imediatamente após, 30 min após e 1h após a sessão de HIIT. O cortisol plasmático será avaliado pelo método ELISA e espera-se encontrar valores menores para o grupo que consumiu suco de juçara em relação ao grupo que consumiu água, uma vez que o estudo de Levers e colaboradores (2016) apoia essa hipótese, pois encontrou níveis séricos de cortisol 44% maiores em relação aos valores pré e pós corrida para o grupo controle e apenas 15% de aumento para o grupo que consumiu cereja. Dados coletados no segundo momento do estudo (descrito no item intervenção). Para os sintomas depressivos e de ansiedade, foram utilizados os questionários: Inventário de Depressão de Beck (IDB) e o Inventário de Ansiedade Traço-Estado (IDATE). Para o questionário IDB os pontos de corte para sintomas de depressão são: menor que 10 = sem sintomas de depressão; de 11 a 18 = sintomas de depressão, de leve a moderada; de 19 a 29 = sintomas de depressão, de moderada a grave; de 30 a 63 = sintomas de depressão grave. Para o questionário IDATE o escore total é caracterizado por baixo grau de ansiedade (20-30), grau médio de ansiedade (31-49) e alto grau de ansiedade (50 ou mais), segundo o estudo de Cevada e colaboradores (2012). Com base na escassa literatura científica que associa inflamação e sintomas depressivos e de ansiedade em indivíduos ativos, a direção dessa associação permanece obscura, contudo, um estudo de revisão recente (MORGAN et al., 2018) aponta que os sintomas depressivos foram associados com redução da PCR e IL-6, sem aumento do TNF-a. No entanto, ainda sem consenso, pois Rethorst e colaboradores (2013), encontraram associação dos níveis basais mais elevados de TNF-a com maior diminuição nos sintomas de depressão durante o período de 12 semanas exercício (p < 0,0001). Além disso, uma correlação positiva significativa foi observada entre IL-1b e escores de sintomas de depressão (p = 0,04). Dados coletados no segundo momento do estudo (descrito no item intervenção). Espera-se encontrar redução de aproximadamente 12% da fadiga muscular, percentual de redução observado no estudo de Godwin et al. (2017). A fadiga será mensurada baseada nas reduções (%) de potência pico durante os 5 s de sprint logo após o protocolo de HIIT em relação ao baseline. Dados coletados antes e após a sessão de HIIT. Referências: BELL, Phillip G. et al. Montmorency cherries reduce the oxidative stress and inflammatory responses to repeated days high-intensity stochastic cycling. Nutrients, v. 6, n. 2, p. 829-843, 2014. BELL, Phillip G. et al. The effects of Montmorency tart cherry concentrate supplementation on recovery following prolonged, intermittent exercise. Nutrients, v. 8, n. 7, p. 441, 2016. CEVADA, Thais et al. Relação entre esporte, resiliência, qualidade de vida e ansiedade. Archives of Clinical Psychiatry, v. 39, n. 3, p. 85-89, 2012. GODWIN, Charlie. et al. Effect of New Zealand Blackcurrant Extract on Performance during the Running Based Anaerobic Sprint Test in Trained Youth and Recreationally Active Male Football Players. Sports, v. 5, 69. LEVERS, Kyle et al. Effects of powdered Montmorency tart cherry supplementation on acute endurance exercise performance in aerobically trained individuals. Journal of the International Society of Sports Nutrition, v. 13, n. 1, p. 22, 2016. MORGAN, Julie A. et al. Does ceasing exercise induce depressive symptoms? A systematic review of experimental trials including immunological and neurogenic markers. Journal of Affective Disorders, 2018. RETHORST, Chad D. et al. Pro-inflammatory cytokines as predictors of antidepressant effects of exercise in major depressive disorder. Molecular psychiatry, v. 18, n. 10, p. 1119, 2013.
en
The collection of these data has already been performed, but has not yet been analyzed.
pt-br
A coleta destes dados já foi realizada, porém ainda não foram analisados.
Contacts
-
Public contact
- Full name: Patricia Faria Di Pietro
-
- Address: Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Ciências da Saúde, Departamento de Nutrição. Campus Universitário - CCS - Departamento de Nutrição - Trindade
- City: Florianópolis / Brazil
- Zip code: 88040900
- Phone: +55 (48) 37218014
- Email: patricia.di.pietro@ufsc.br
- Affiliation: Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC
-
Scientific contact
- Full name: Patricia Faria Di Pietro
-
- Address: Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Ciências da Saúde, Departamento de Nutrição. Campus Universitário - CCS - Departamento de Nutrição - Trindade
- City: Florianópolis / Brazil
- Zip code: 88040900
- Phone: +55 (48) 37218014
- Email: patricia.di.pietro@ufsc.br
- Affiliation: Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC
-
Site contact
- Full name: Patricia Faria Di Pietro
-
- Address: Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Ciências da Saúde, Departamento de Nutrição. Campus Universitário - CCS - Departamento de Nutrição - Trindade
- City: Florianópolis / Brazil
- Zip code: 88040900
- Phone: +55 (48) 37218014
- Email: patricia.di.pietro@ufsc.br
- Affiliation: Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16964.
Existem 8361 ensaios clínicos registrados.
Existem 4703 ensaios clínicos recrutando.
Existem 247 ensaios clínicos em análise.
Existem 5769 ensaios clínicos em rascunho.