Public trial
RBR-6yh6bq Yacon effect on metabolic changes in Overweight individuals
Date of registration: 01/31/2018 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 06/16/2021 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Effects of Yacon flour consumtion (Smallanthus sonchifolius) hypocaloric diet on metabolic changes in Overweight individuals
pt-br
Efeito do consumo de farinha de Yacon (Smallanthus sonchifolius) associado à uma dieta hipocalórica sobre alterações metabólicas em indivíduos com Excesso de peso
Trial identification
- UTN code: U1111-1208-3853
-
Public title:
en
Yacon effect on metabolic changes in Overweight individuals
pt-br
Efeito do Yacon sobre alterações metabólicas em indivíduos com Excesso de peso
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
2.288.576
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa com Seres Humanos - Universidade Federal de Viçosa
-
Nº 71527317.0.0000.5153 CAAE
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
2.288.576
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Viçosa
-
Secondary sponsor:
- Institution: Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais (FAPEMIG)
-
Supporting source:
- Institution: Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais (FAPEMIG)
Health conditions
-
Health conditions:
en
Obesity Overweight
pt-br
Obesidade Sobrepeso
-
General descriptors for health conditions:
en
C18 Nutritional and metabolic diseases
pt-br
C18 Doenças nutricionais e metabólicas
es
C18 Enfermedades nutricionales y metabólicas
-
Specific descriptors:
en
C18.654.726.500 Obesity
pt-br
C18.654.726.500 Obesidade
es
C18.654.726.500 Obesidad
Interventions
-
Interventions:
en
- Yacon group: 20 overweight/obesity volunteers with high body fat content will receive breakfasts daily for six weeks, containing a vitamin with yacon flour (25 g), serving 35% of the nutritional requirements of volunteers. - Control group: 20 overweight/obesity volunteers with high body fat content will receive breakfasts daily for six weeks, containing a vitamin without yacon flour, serving 35% of the nutritional requirements of volunteers. All breakfasts will be offered at random and with volunteers fasting.
pt-br
- Grupo yacon (intervenção): 20 indivíduos com sobrepeso e obesidade e alto teor de gordura corporal receberão cafés da manhã, diariamente, durante 6 semanas, contendo uma vitamina com farinha de yacon (25g), atendendo a 35% das necessidades nutricionais dos voluntários. - Grupo controle: 20 indivíduos com sobrepeso e obesidade e alto teor de gordura corporal receberão cafés da manhã, diariamente, durante 6 semanas, contendo uma vitamina sem a farinha de yacon, atendendo a 35% das necessidades nutricionais dos voluntários. Todos os cafés da manhã serão oferecidos de maneira aleatória e com as voluntárias em jejum.
-
Descriptors:
en
V03.175.250.500.500 Randomized Controlled Trial
pt-br
V03.175.250.500.500 Ensaio Clínico Controlado Aleatório
es
V03.175.250.500.500 Ensayo Clínico Controlado Aleatorio
en
SP6.051.227 Supplementary Feeding
pt-br
SP6.051.227 Suplementação Alimentar
es
SP6.051.227 Alimentación Suplementaria
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 10/31/2017 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 40 - 20 - 50 - -
Inclusion criteria:
en
Regular breakfast intake; overweight and with high body fat; adults 20 to 50 years old; physical activity level of mild to moderate; non smokers; restriction and disinhibition level less than 14 and without personal or familiar diabetes history.
pt-br
Ingestão regular de desjejum; excesso de peso e gordura corporal; adultos de 20 a 50 anos de idade; nível de atividade física leve ou moderada; não fumantes; nível de restrição/desinibição alimentar menor que 14; e sem história pessoal ou familiar de diabetes.
-
Exclusion criteria:
en
Consumption of alcohol higher than 2 servings a day; use of drugs that affects the glycaemia or the energetic metabolism; herbs or adoption of diets for appetite and weight reduction; weight gain or loss in the last three month; recent changes in physical activity level; aversion or intolerance to foods used in the study; endocrine pathology, cardiovascular disease, hypertension, hepatic disease or gastrointestinal disease; presence of eating disorders; pregnance or lactance; probiotics, prebiotics or symbiotics use; and menstrual irregularity in the last three months.
pt-br
Consumo de álcool superior a 2 doses por dia; uso de medicamentos que afetam a glicemia ou o metabolismo energético; uso de medicamentos, ervas ou dietas para redução do apetite e do peso corporal; ganho ou perda de peso nos últimos 3 meses; alteração recente do nível de atividade física; aversão ou intolerância aos alimentos fornecidos no estudo; existência ou histórico de doenças endócrinas, cardiovasculares, hipertensão arterial, doenças hepáticas e/ou gastrointestinais; relato de transtornos alimentares; ser gestante ou lactante; uso de laxantes ou antibióticos nos últimos três meses; uso de probióticos, prebióticos ou simbióticos; e apresentar irregularidade menstrual nos últimos três meses.
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Treatment Parallel 2 Double-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
Total body fat loss evaluated by dual-energy X-ray absorptiometry and microbiota, after 6 weeks of intervention.
pt-br
Redução do percentual de gordura corporal verificado por densitometria óssea por dupla emissão de raios-X e alteração na microbiota intestinal após 6 semanas de intervenção.
-
Secondary outcomes:
en
Improvement of biochemical, inflammatory, glycation markers and other parameters associated with health status by evaluation of biological materials such as feces, urine, and blood after 6 weeks of intervention.
pt-br
Melhora dos parâmetros bioquímicos, inflamatórios, marcadores de glicação e dos demais parâmetros associados ao estado de saúde, por meio da avaliação de materiais biológicos como fezes, urina e sangue, após seis semanas de intervenção.
Contacts
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Public contact
- Full name: Nayara Benedito Martins Silva
-
- Address: Av. PH Rolfs, s/n, Campus Universitário
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-000
- Phone: +55-031-38994193
- Email: nayara.benedito@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
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Scientific contact
- Full name: Nayara Benedito Martins Silva
-
- Address: Av. PH Rolfs, s/n, Campus Universitário
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-000
- Phone: +55-031-38994193
- Email: nayara.benedito@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
- Full name: Priscila Vaz de Melo Ribeiro
-
- Address: Avenida PH Rolfs s/n
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570000
- Phone: 31984255008
- Email: priscilavazdemelo@yahoo.com.br
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
-
Site contact
- Full name: Adriane Moreira Machado
-
- Address: Av. PH Rolfs, s/n, Centro Universitário
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 365700000
- Phone: +55-031-3899-4193
- Email: adriane_nutricao@hotmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16963.
Existem 8359 ensaios clínicos registrados.
Existem 4701 ensaios clínicos recrutando.
Existem 238 ensaios clínicos em análise.
Existem 5773 ensaios clínicos em rascunho.