Public trial
RBR-6xfzht Nutritional Assistance Study in Overweight Elderly submitted to Bodybuilding Training
Date of registration: 05/27/2020 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 05/27/2020 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Randomized Nutritional Intervention Study in Overweight Elderly submitted to Strength Training
pt-br
Estudo de Intervenção Nutricional aleatorizado em Idosos com Excesso de peso submetidos a Treino de Força
Trial identification
- UTN code: U1111-1251-6304
-
Public title:
en
Nutritional Assistance Study in Overweight Elderly submitted to Bodybuilding Training
pt-br
Estudo de Assistência Nutricional em Idosos com Excesso de peso submetidos a Treino de Musculação
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
80553817.4.0000.5208
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
3.410.439
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Federal de Pernambuco
-
80553817.4.0000.5208
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Pernambuco
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal de Pernambuco
-
Supporting source:
- Institution: Universidade Federal de Pernambuco
Health conditions
-
Health conditions:
en
Elderly; Overweight.
pt-br
Idoso; Sobrepeso.
-
General descriptors for health conditions:
en
C18 Nutritional and metabolic diseases
pt-br
C18 Doenças nutricionais e metabólicas
es
C18 Enfermedades nutricionales y metabólicas
-
Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
A randomized, controlled clinical trial type study, developed with elderly women, aged 60 years or older, Waist Circumference greater than or equal to 80 cm, which met the eligibility criteria and underwent eight weeks of dietary intervention and strength training , randomly distributed in two groups: Calorie Restriction Group (GR) - Low-calorie, normoglycidic, normoproteic, normolipidic diet and strength training (TF); Nutritional Education Group (GE) - weekly nutritional guidance and TF. The GR composed of 12 elderly women submitted to a reduction of 300Kcal in relation to their usual consumption (verified through the 24-hour food record) and strength training. The SG consisted of 12 elderly women who underwent 8 nutritional education sessions lasting 30 minutes and strength training. Totaling a sample of 24 elderly women. Both groups underwent 8 weeks of nutritional intervention. The following information was recorded: personal and socioeconomic data, anamnesis (24-hour recall), anthropometric measurements (weight, height, waist circumference) and body composition (assessed by Dual Energy X-Ray Absorptiometry (DXA) (equipment GE, Lunar, Prodigy, United States)). Food history, anthropometric measurements and body composition were collected in three moments of the intervention (baseline; 4 weeks; 8 weeks). All groups were submitted to a TF program, performed twice a week, on non-consecutive days, for eight weeks. Three sets were performed with 8-12 RM (80% of 1RM) for leg press exercises, extension chair, bench press and low row, with an interval between sets and between 2-minute exercises.
pt-br
Estudo do tipo ensaio clínico aleatorizado, controlado, desenvolvido com idosas, idade maior ou igual a 60 anos, Circunferência da Cintura maior ou igual a 80 cm, que atenderam aos critérios de elegibilidade e foram submetidas a oito semanas de intervenção dietética e treinamento de força, distribuídos aleatoriamente em dois grupos: Grupo Restrição Calórica (GR) - Dieta hipocalórica, normoglicídica, normoprotéica, normolipídica e Treino de força (TF); Grupo Educação Nutricional (GE) - orientação nutricional semanal e TF. O GR composto por 12 idosas submetidas a uma redução de 300Kcal em relação consumo habitual (verificado através do recordatório alimentar de 24 horas) e treino de força. O GE composto por 12 idosas submetidas a 8 sessões de educação nutricional com duração de 30 minutos e treino de força. Totalizando uma amostra de 24 idosas. Ambos os grupos foram submetidos a 8 semanas de intervenção nutricional. Foram registradas as seguintes informações: dados pessoais, socioeconômicos, anamnese alimentar (recordatório de 24 horas), medidas antropométricas (peso, altura, circunferência da cintura) e de composição corporal (avaliado pela Absorciometria dos Raios X de Dupla Energia (DXA) (equipamento GE, Lunar, Prodigy, Estados Unidos)). A anamnese alimentar, medidas antropométricas e composição corporal foram coletadas em três momentos da intervenção (baseline; 4 semanas; 8 semanas). Todos os grupos foram submetidos a um programa de TF, realizado duas vezes por semana, em dias não consecutivos, durante oito semanas. Foram executadas três séries com 8-12 RM (80% de 1RM) para os exercícios leg press, cadeira extensora, supino reto e remada baixa, com intervalo entre as séries e entre os exercícios de 2 minutos.
-
Descriptors:
en
SP6.026 Food and Nutrition Education
pt-br
SP6.026 Educação Alimentar e Nutricional
es
SP6.026 Educación Alimentaria y Nutricional
en
E02.642.249.200 Caloric Restriction
pt-br
E02.642.249.200 Restrição Calórica
es
E02.642.249.200 Restricción Calórica
Recruitment
- Study status: Data analysis completed
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Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 02/10/2018 (mm/dd/yyyy)
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Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 24 - 60 Y 0 - -
Inclusion criteria:
en
Volunteers of both genders; age greater than or equal to 60 years; overweight (Body Mass Index greater than or equal to 25kg / m²) classified according to the world health organization or waist circumference (WC) classified as high risk for women (WC greater than or equal to 80cm) and men (WC greater than or equal to 94cm ); absence of mental or psychological illnesses; without physical limitations.
pt-br
Voluntários de ambos os gêneros; idade maior ou igual a 60 anos; excesso de peso (Índice de Massa Corporal maior ou igual 25kg/m²) classificado segundo a organização mundial da saúde ou circunferência da cintura (CC) classificados como risco elevado para mulheres (CC maior ou igual 80cm) e homens (CC maior ou igual 94cm); ausência de doenças mentais ou psicológicas; sem limitações físicas.
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Exclusion criteria:
en
Age less than 60 years; absence of excess weight (Body Mass Index less than or equal to 25kg / m²) classified according to the world health organization or waist circumference without the presence of high risk for women (WC greater than or equal to 80cm) and men (WC greater than or equal to 94cm); mental or psychological illnesses; people with physical limitations; refusal to the informed consent term.
pt-br
Idade menor que 60 anos; ausência de excesso de peso (Índice de Massa Corpórea menor ou igual 25kg/m²) classificado segundo a organização mundial da saúde ou circunferência da cintura sem a presença de risco elevado para mulheres (CC maior ou igual 80cm) e homens elevado (CC maior ou igual 94cm); doenças mentais ou psicológicas; portadores de limitações físicas; recusa ao termo de consentimento informado.
Study type
-
Study design:
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Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Treatment Parallel 2 Open Randomized-controlled N/A
Outcomes
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Primary outcomes:
en
Changes in anthropometric measurements, being assessed using the following variables: weight (using a Filizola digital scale with a capacity of up to 200kg and 100g scale) and waist circumference (measured with a tape measure is not flexible on the skin at the level) healed umbilical, without expiration time, with advanced age in the foot, relaxed abdomen, arms along the body and joined feet, being approved according to WHO cutoff points (1998) according to the risk of cardiometabolic complications applied to obesity: high risk for women (WC greater than or equal to 80cm) and very high (WC greater than or equal to 88cm)). Both groups (GE vs. GR) did not show significant differences over time (Pre vs. Post).
pt-br
Alterações nas medidas antropométricas, sendo avaliadas utilizando as seguintes variáveis: peso (utilizando uma balança digital da marca Filizola com capacidade de até 200kg e escala de 100g) e circunferência da cintura (aferida com uma fita métrica não flexível diretamente sobre a pele no nível da cicatriz umbilical, no momento da expiração, com a idosa em pé, abdômen relaxado, braços ao longo do corpo e pés unidos, sendo classificada de acordo com os pontos de corte da OMS (1998) segundo o risco de complicações cardiometabólicas associadas à obesidade: risco elevado para mulheres (CC maior ou igual a 80cm) e muito elevado (CC maior ou igual a 88cm)). Ambos os grupos (GE vs. GR) não apresentaram diferenças significativas para o tempo (Pré vs. Pós).
en
Changes in body composition, with Dual Energy X-Ray Absorptiometry (DXA) being evaluated (GE, Lunar, Prodigy, United States equipment). Changes in the fat mass of the android region (MGA) (region between the last rib and the iliac crest) and the percentages of total fat mass (% GT) and total lean mass (% MT) were analyzed. When positioning themselves on the device, the participants remained in the supine position throughout the procedure, lasting approximately 15 min. The SG showed a significant reduction in the% MT (p equal to 0.012) and an increase in% GT (p equal to 0.012) and the GR showed a significant decrease in the MGA (p equal to 0.0001), both groups when comparing the time (Pre vs . Post).
pt-br
Alterações da composição corporal, sendo avaliada a Absorciometria de Raios-X de Dupla Energia (DXA) (equipamento GE, Lunar, Prodigy, Estados Unidos). Foram analisadas alterações na massa gorda da região androide (MGA) (região entre a última costela e a crista ilíaca) e os percentuais de massa gorda total (%GT) e de massa magra total (%MT). Ao se posicionarem no aparelho, as participantes permaneceram em posição de decúbito dorsal durante todo o procedimento, duração de aproximadamente 15 min. O GE apresentou uma redução significativa do %MT (p igual a 0,012) e aumento %GT (p igual a 0,012) e o GR apresentou uma diminuição significativa na MGA (p igual a 0,0001), ambos os grupos quando comparado o tempo (Pré vs. Pós).
en
Changes in food consumption, being evaluated through the application of 24-hour recalls, such a method was used in order to draw a quantitative profile of the elderly's diet. To analyze the composition of the diet, the software to support Nutrition at Escola Paulista de Medicina was used. The base table for this program is that of the United States Department of Agriculture. As the food records were made in homemade measures, there was a need to convert them into grams, using the table of Pinheiro et al. (1994). The caloric intake and the macronutrients (Carbohydrates, Proteins and Lipids) were analyzed through the recalls applied during the initial evaluation (baseline), in the 4th week after the beginning of the intervention and in the 8th and last week. The comparative analysis of the sample characterization data (baseline) between the groups did not show statistically significant differences. The GR showed significantly lower caloric intake in the 4th week (p equal to 0.011) and 8th week (p equal to 0.0001) when compared to the baseline. The EG presented a significant caloric reduction between the baseline and the 8th week of intervention (p equal to 0.0001). When comparing the baseline of both groups, the EG (p equal to 0.022) had a lower caloric intake. Regarding the composition of the diet, in the baseline for protein consumption, the GR presented a significantly higher intake compared to the EG (p equal to 0.031). Throughout the intervention, the EG showed an increase in baseline protein intake for the 8th week of intervention (18.3%) and the GR showed a decrease of (27%). Regarding the consumption of lipids, there was a significant reduction in the baseline GR for the 4th week of intervention (p equal to 0.028), while a significant reduction in the baseline for the 8th intervention week was also observed in the EG (p equal to 0.003). For the values ??of carbohydrate consumption, no significant differences were observed between groups and throughout the intervention period.
pt-br
Modificações do consumo alimentar, sendo avaliada através da aplicação de recordatórios de 24 horas, tal método foi empregado com o objetivo de traçar um perfil quantitativo da dieta dos idosos. Para análise da composição da dieta foi utilizada o software de apoio à Nutrição da Escola Paulista de Medicina. A tabela base desse programa é a do Departamento de Agricultura dos Estados Unidos. Como o registro dos alimentos foram feitos em medidas caseiras, houve a necessidade de conversão destas em gramas, utilizando-se como padrão de referência, a Tabela de Pinheiro et al. (1994). Foram analisadas a ingestão calórica e dos macronutrientes (Carboidratos, Proteínas e Lipídios) através dos recordatórios aplicados durante a avaliação inicial (baseline), na 4º semana após o início da intervenção e na 8º e última semana. A análise comparativa dos dados de caracterização da amostra (baseline) entre os grupos não apresentou diferenças estatisticamente significantes. O GR apresentou consumo calórico significativamente menor na 4ª semana (p igual a 0,011) e 8ª semana (p igual a 0,0001) quando comparado ao baseline. Já o GE apresentou redução calórica significativa entre o baseline e a 8ª semana de intervenção (p igual a 0,0001). Quando comparado o baseline de ambos os grupos, o GE (p igual a 0,022) apresentou um consumo calórico menor. Em relação à composição da dieta, no baseline para o consumo de proteínas o GR apresentou ingestão significativa superior comparada ao GE (p igual a 0,031). Ao longo da intervenção, o GE apresentou aumento da ingestão de proteínas do baseline para a 8ª semana de intervenção (18,3%) e o GR apresentou um decréscimo de (27%). Já em relação ao consumo de lipídeos houve redução significativa no GR do baseline para a 4ª semana de intervenção (p igual a 0,028), sendo observada também no GE redução significativa do baseline para a 8ª semana de intervenção (p igual a 0,003). Para os valores de consumo de carboidratos não foram observadas diferenças significativas entre os grupos e ao longo do período de intervenção.
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Secondary outcomes:
en
Secondary outcomes are not expected.
pt-br
Não são esperados desfechos secundários.
Contacts
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Public contact
- Full name: Crístenes Oliveira de Melo Ferreira Lima
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- Address: Avenida Prof. Moraes Rego, 1235 - Cidade Universitária
- City: Recife / Brazil
- Zip code: 50670-901
- Phone: 5581984286723
- Email: cristenes.de.melo@hotmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Pernambuco
-
Scientific contact
- Full name: André dos Santos Costa
-
- Address: Avenida Prof. Moraes Rego, 1235 - Cidade Universitária.
- City: Recife / Brazil
- Zip code: 50670-901
- Phone: 558199330-4141
- Email: prof.andrecosta.def.ufpe@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Pernambuco
- Full name: Crístenes Oliveira de Melo Ferreira Lima
-
- Address: Avenida Prof. Moraes Rego, 1235 - Cidade Universitária
- City: Recife / Brazil
- Zip code: 50670-901
- Phone: 5581984286723
- Email: cristenes.de.melo@hotmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Pernambuco
- Full name: Maria Lúcia Diniz Araujo
-
- Address: Avenida Prof. Moraes Rego, 1235 - Cidade Universitária
- City: Recife / Brazil
- Zip code: 50670-901
- Phone: 558199632-5075
- Email: mldinizaraujo@hotmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Pernambuco
-
Site contact
- Full name: André dos Santos Costa
-
- Address: Avenida Prof. Moraes Rego, 1235 - Cidade Universitária.
- City: Recife / Brazil
- Zip code: 50670-901
- Phone: 558199330-4141
- Email: prof.andrecosta.def.ufpe@gmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Pernambuco
- Full name: Crístenes Oliveira de Melo Ferreira Lima
-
- Address: Avenida Prof. Moraes Rego, 1235 - Cidade Universitária
- City: Recife / Brazil
- Zip code: 50670-901
- Phone: 5581984286723
- Email: cristenes.de.melo@hotmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Pernambuco
- Full name: Maria Lúcia Diniz Araujo
-
- Address: Avenida Prof. Moraes Rego, 1235 - Cidade Universitária
- City: Recife / Brazil
- Zip code: 50670-901
- Phone: 558199632-5075
- Email: mldinizaraujo@hotmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Pernambuco
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16963.
Existem 8361 ensaios clínicos registrados.
Existem 4701 ensaios clínicos recrutando.
Existem 236 ensaios clínicos em análise.
Existem 5773 ensaios clínicos em rascunho.