Public trial
RBR-6h8xfn Effects of grape juice consumption on muscle damage and pain in volleyball athletes
Date of registration: 04/07/2020 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 04/07/2020 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Effects of grape juice consumption on oxidative stress and muscle fatigue in volleyball athletes: a randomized clinical trial
pt-br
Efeitos do consumo de suco de uva no estresse oxidativo e fadiga muscular em atletas de voleibol: um ensaio clínico randomizado.
Trial identification
- UTN code: U1111-1238-9666
-
Public title:
en
Effects of grape juice consumption on muscle damage and pain in volleyball athletes
pt-br
Efeitos do consumo de suco de uva nos danos e dor muscular em atletas de voleibol
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
2.212.882
Issuing authority: Comite de Ética em Pesquisa do Centro Universitário Metodista IPA
-
71259617.7.0000.5308
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
2.212.882
Sponsors
- Primary sponsor: Centro Universitário Metodista IPA
-
Secondary sponsor:
- Institution: Centro Universitário Metodista
-
Supporting source:
- Institution: Centro Universitário Metodista
Health conditions
-
Health conditions:
en
Nutritional and metabolic diseases; Sports Nutritional Sciences; Muscle Skeletal.
pt-br
Doenças nutricionais e metabólicas; Ciências da Nutrição e do Esporte; Músculo Esquelético.
-
General descriptors for health conditions:
en
C18 Nutritional and metabolic diseases
pt-br
C18 Doenças nutricionais e metabólicas
es
C18 Enfermedades nutricionales y metabólicas
-
Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
Data will be collected from male athletes, aged between 14 and 20 years, from the Bento Volêi club, located in the city of Bento Gonçalves, Rio Grande do Sul. This study will have a randomized crossover clinical trial design. Baseline evaluations will be without intervention, before and after a volleyball training. 12 players will be evaluated. From the next day, the athletes will start consuming, for 14 days, 400 ml of red grape juice (whole) or placebo (drink without grape) and after this period will be evaluated again before and after training. A wash-out period of 14 days will be used. After this period, the juice supplementation protocol will be repeated, reversing the supplements, those players who ingested placebo will receive red juice and vice versa. After they will be reevaluated at the end following the same protocols. The variables collected in the three moments will include: oxidative stress parameters, such as enzymatic activity of the enzymes superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT), protein oxidation levels and lipid peroxidation; biochemical markers of muscle injury and inflammation, such as creatine kinase (CK), TGO enzyme (glutamic-oxalaetic transaminase), (interleukin 6 (IL-6) and 10 (IL-10), and tumor necrosis factor alpha (TNF-alpha); and also indirect markers of performance and muscle fatigue, such as capillary lactate, palmar grip strength (dynamometer), subjective perception of exertion and pain (Borg and Nilsson scales, respectively) and ultrasound
pt-br
Os dados serão coletados em atletas do sexo masculino, com idade entre 14 e 20 anos, do clube Bento Volêi, localizado na cidade de Bento Gonçalves, Rio Grande do Sul. Esse estudo terá delineamento de ensaio clínico randomizado cruzado. As avaliações basais serão sem intervenção, antes e após um treino de vôlei. Serão avaliados 12 jogadores. A partir do dia seguinte, os atletas iniciarão o consumo, por 14 dias, de 400 ml de suco de uva tinto (integral) ou placebo (bebida sem uva) e, após este período serão novamente avaliados antes e após o treino. Um período de wash-out de 14 dias será utilizado. Após este período, o protocolo de suplementação dos sucos será repetido, invertendo as suplementações, aqueles jogadores que ingeriram placebo receberão suco tinto e vice-versa. Após serão reavaliados ao final seguindo os mesmos protocolos. As variáveis coletadas nos três momentos incluirão: parâmetros de estresse oxidativo, como atividade enzimática das enzimas superóxido dismutase (SOD) e catalase (CAT), níveis de oxidação proteica e peroxidação lipídica; marcadores bioquímicos de lesão muscular e inflamação, como creatina quinase (CK), enzima TGO (transaminase glutâmico-oxalacética), (interleucina 6 (IL-6) e 10 (IL-10), e fator de necrose tumoral alfa (TNF-alfa); e também marcadores indiretos de desempenho e fadiga muscular, como lactato capilar, força de preensão palmar (dinamômetro), percepção subjetiva de esforço e de dor (escalas de Borg e Nilsson, respectivamente) e ultrassonografia.
-
Descriptors:
en
G07.203.300.456 Dietary Supplements
pt-br
G07.203.300.456 Suplementos Nutricionais
es
G07.203.300.456 Suplementos Dietéticos
Recruitment
- Study status: Data analysis completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 08/30/2017 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 12 M 14 Y 20 Y -
Inclusion criteria:
en
Starting players; male; aged between 14 and 20 years; have daily training routines.
pt-br
Jogadores titulares; do sexo masculino; com idade entre 14 a 20 anos; rotinas diárias de treinamento.
-
Exclusion criteria:
en
Injured athletes who are out of training and / or competing in the past six months, athletes using anti-inflammatory drugs, and athletes who have an aversion or allergy to the components of grape juice will be excluded
pt-br
Serão excluídos atletas lesionados e afastados do treinamento e/ou competições nos últimos seis meses, atletas que estiverem fazendo uso de medicamentos anti-inflamatórios e os atletas que apresentarem alguma aversão ou alergia aos componentes do suco de uva
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Prognostic Cross-over 3 Double-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
The primary outcome will be the evaluation of oxidative stress parameters (enzymatic activity, lipid peroxidation, protein oxidation, DNA damage, antioxidant activity) before and after grape juice consumption. These parameters are expected to decrease after chronic consumption (14 days) of red grape juice.
pt-br
O desfecho primário será a avaliação dos parâmetros de estresse oxidativo (atividade enzimática, peroxidação lipídica, oxidação de proteínas, dano ao DNA, atividade antioxidante) antes e após o consumo do suco de uva. Espera-se que estes parâmetros diminuam após o consumo crônico (14 dias) do suco de uva tinto.
en
It was observed that consumption of grape juice significantly reduced lipid damage, DNA damage after departure, being an important source of polyphenols for the diet.
pt-br
Foi observado que consumo de suco de uva reduziu significativamente dano a lipídios, dano ao DNA após a partida, sendo é uma importante fonte de polifenóis para a dieta.
-
Secondary outcomes:
en
The secondary outcome will be the assessment, before and after the consumption of grape juice, of inflammatory marker parameters and indicators of pain and effort, which may be related to muscle fatigue. Chronic (14 days) consumption of grape juice is expected to decrease inflammatory markers and indicators of pain and effort, as well as favoring the aerobic capacity of the individuals in this study
pt-br
O desfecho secundário será a avaliação, antes e após o consumo do suco de uva, de pa-râmetros marcadores inflamatórios e indicadores de dor e esforço, os quais podem relacionar-se a fadiga muscular. Espera-se que o consumo crônico (14 dias) do suco de uva provoque a dimi-nuição de marcadores inflamatórios e indicadores de dor e esforço, além de favorecer a capacidade aeróbica dos indivíduos deste estudo.
en
It was observed that chronic consumption (14 days) of grape juice reduced inflammatory markers and indicators of pain and exertion, favoring the aerobic capacity of the individuals in this study.
pt-br
Observou-se que o consumo crônico (14 dias) do suco de uva reduziu marcadores inflamatórios e indicadores de dor e esforço, favorecendo a capacidade aeróbica dos indivíduos deste estudo.
Contacts
-
Public contact
- Full name: Caroline Dani
-
- Address: av.coronel lucas de oliveira 2623 305
- City: porto alegre / Brazil
- Zip code: 90460-001
- Phone: +55 051993436505
- Email: carolinedani@yahoo.com.br
- Affiliation: Centro Universitário Metodista
-
Scientific contact
- Full name: Caroline Dani
-
- Address: av.coronel lucas de oliveira 2623 305
- City: porto alegre / Brazil
- Zip code: 90460-001
- Phone: +55 051993436505
- Email: carolinedani@yahoo.com.br
- Affiliation: Centro Universitário Metodista
-
Site contact
- Full name: Caroline Dani
-
- Address: av.coronel lucas de oliveira 2623 305
- City: porto alegre / Brazil
- Zip code: 90460-001
- Phone: +55 051993436505
- Email: carolinedani@yahoo.com.br
- Affiliation: Centro Universitário Metodista
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16963.
Existem 8361 ensaios clínicos registrados.
Existem 4701 ensaios clínicos recrutando.
Existem 236 ensaios clínicos em análise.
Existem 5773 ensaios clínicos em rascunho.