Public trial
RBR-66jx7j Metabolic, inflammatory, genetic and satiety response to consumption of monounsaturated fatty acids and fructose
Date of registration: 12/26/2016 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 12/26/2016 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Metabolic, inflammatory, genetic and satiety response to consumption of monounsaturated fatty acids and fructose
pt-br
Marcadores metabólicos, inflamatórios, genéticos e do apetite em resposta ao consumo de ácidos graxos monoinsaturados e frutose
Trial identification
- UTN code: U1111-1156-7533
-
Public title:
en
Metabolic, inflammatory, genetic and satiety response to consumption of monounsaturated fatty acids and fructose
pt-br
Resposta metabólica, inflamatória, genética e do apetite relacionada com o consumo de gordura monoinsaturados e frutose
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
Nº 26469014.0.0000.5153 - CAAE PB
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
Nº 542.585
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa com Seres Humanos da Universidade Federal de Viçosa
-
Nº 26469014.0.0000.5153 - CAAE PB
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Viçosa
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal de Viçosa
-
Supporting source:
- Institution: Universidade Federal de Viçosa
Health conditions
-
Health conditions:
en
Obesity
pt-br
Obesidade
-
General descriptors for health conditions:
en
C18 Nutritional and metabolic diseases
pt-br
C18 Doenças nutricionais e metabólicas
es
C18 Enfermedades nutricionales y metabólicas
en
E00-E90 IV - Endocrine, nutritional and metabolic diseases
pt-br
E00-E90 IV - Doenças endócrinas, nutricionais e metabólicas
-
Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
20 normal-weight and 20 overweight or obese women will receive 3 meals rich in monounsaturated fatty acids (56% of the caloric value). The meals will be accompanied by 500mL of orange juice (test meal), 500ml of drink based on fructose (control) and accompanied by another 500mL of water (negative control). They will be randomly offered, with a washout period of 7-14 days. Subjects had meals in 12-h fasting and metabolic, inflammatory, genetic and satiety response to diet will be assessed in T0 (fasting) and in T2, T3 and T5 (2, 3 and 5 hours postprandial).
pt-br
20 mulheres normopeso e 20 mulheres com sobrepeso ou obesidade receberão 3 refeições, ricas em ácidos graxos monoinsaturados (56% do valor calórico total). As refeições serão acompanhadas de 500 mL de suco de laranja (refeição teste), de 500mL de bebida a base de frutose (controle) ou de 500mL de água (controle negativo). As refeições serão de forma aleatorizada, com um período de intervalo de 7 a 14 dias. As refeições serão feitas com pacientes em jejum e serão analisados marcadores metabólicos, de inflamação e de expressão gênica, bem como a saciedade, nos tempos T0 (jejum) e nos T2, T3 e T5 (2, 3 e 5 horas pós-prandiais).
-
Descriptors:
en
E05.318.760.565 Intervention Studies
pt-br
E05.318.760.565 Estudos de Intervenção
es
E05.318.760.565 Estudios de Intervención
en
D10.212.302 Dietary Fats
pt-br
D10.212.302 Gorduras na Dieta
es
D10.212.302 Grasas en la Dieta
en
VS2.001.002.012 Juices
pt-br
VS2.001.002.012 Sucos
es
VS2.001.002.012 Zumos
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 05/01/2014 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 40 F 20 Y 40 Y -
Inclusion criteria:
en
Healthy volunteers; female; non-smoker; aged 20-40 years; normal weight (BMI between 18.5-24.9 kg / m 2) or overweight / obesity class I (BMI 25.0 to 35.0 kg / m2); stable weight in the last three months (less than 5% of usual weight).
pt-br
Voluntários sadios; sexo feminino; não fumantes; idade entre 20-40 anos; eutróficas (IMC entre entre 18,5-24,9 kg/m2) ou sobrepeso/ obesidade grau I (IMC entre 25,0-35,0 kg/m2); peso estável nos últimos três meses (menor que 5% do peso habitual).
-
Exclusion criteria:
en
Pregnancy; lactiontion; or menopause; infections or inflammation in the experiment days; inflammatory, heart, liver, renal, gastrointestinal and respiratory diseases; hormonal treatment or prescribed drug that affect the digestion and absorption of nutrients; in use of hormones or drugs that affect energy, glucose or lipid metabolism; smoker; history of abuse of alcohol or drugs; unstable weight in the last three months (higher than 5% of usual weight); athlete.
pt-br
Voluntárias gestantes; nutrizes; ou na menopausa; com processo infeccioso ou inflamatório nos dias do experimento; portador de doença inflamatória, hormonal, cardíaca, respiratória, renal, hepática ou doença gastrointestinal que altere os processos de digestão e absorção de nutrientes; em uso de hormônios ou medicamentos afetam o metabolismo energético, glicídico ou lipídico; fumante; histórico de abuso de álcool ou drogas; peso instável nos últimos três meses (maior que 5 % do peso habitual); atleta.
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Other Cross-over 3 Open Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
The consumption of orange juice may prevent the inflammatory response by reducing at least 5% the expression of pro-inflammatory genes, in blood mononuclear cells, and in plasma proinflammatory cytokines concentration, after the consumption of monounsaturated fatty acids (2, 3 or 5 h postprandial), compared to the negative control (water consumption) and control (consumption of fructose).
pt-br
O consumo de suco de laranja poderá prevenir a resposta inflamatória por meio da redução de pelo menos 5% na expressão de genes pró-inflamatórios, em células mononucleares do sangue, e na concentração de citocinas pró-inflamatórias plasmáticas, após o consumo de ácidos graxos monoinsaturados (2, 3 ou 5 h pós-prandiais), em comparação ao controle negativo (consumo de água) e ao controle (consumo de frutose).
en
The inflammatory posprandial response (2, 3 or 5 h) to monounsaturated fatty acid intake will be increased among overweight women, at posprandial times, compared to normal-weight women.
pt-br
A resposta inflamatória pós-prandial(2, 3 ou 5 h) frente ao consumo de ácidos graxos monoinsaturados será aumentada entre mulheres com excesso de peso, comparadas às eutróficas.
en
The improvement in the inflammatory posprandial response (2, 3 or 5 h) to orange juice consumption will be lower in overweight women, compared to normal-weight women.
pt-br
A melhora na resposta inflamatória pós-prandial (2, 3 ou 5 h) frente ao consumo do suco de laranja será menor entre mulheres com excesso de peso, comparadas às eutróficas.
en
The metabolic response (serum glucose, insulin, triglycerides, uric acid, total cholesterol, HDL-c and LDL-c concentrations) to monounsaturated fatty acid intake will be different between normal-weight and obese women at postprandial time.
pt-br
A resposta metabólica (concentrações séricas de glicose, insulina, triglicerídeos, ácido úrico, colesterol total, HDL-c and LDL-c) frente ao consumo de ácidos graxos monoinsaturados será diferente entre mulheres eutróficas e obesas no período pós-prandial.
en
Satiety, measured by the visual analogue scale, will be lower in the group of overweight women compared to the normal-weight, independent of the meal.
pt-br
As sensações subjetivas da saciedade, avaliadas pela escala visual analógica, serão menores no grupo de mulheres com excesso de peso, em comparação com as eutróficas, independente da refeição.
en
The satiety will be greater in the meal consumed together with orange juice, followed by the meal with fructose, and finally by the meal consumed along with water.
pt-br
A saciedade será maior na refeição acompanhada de suco de laranja, seguida daquela refeição acompanhada da frutose e por fim da refeição acompanhada de água.
-
Secondary outcomes:
en
Secondary outcomes are not expected.
pt-br
Não são esperados desfechos secundário.
Contacts
-
Public contact
- Full name: Helen Hermana Miranda Hermsdorff
-
- Address: Av. PH Rolfs, Departamento de Nutrição e Saúde - Campus Universitário
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-900
- Phone: +55(31)3899-1269
- Email: helenhermana@ufv.br
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
-
Scientific contact
- Full name: Helen Hermana Miranda Hermsdorff
-
- Address: Av. PH Rolfs, Departamento de Nutrição e Saúde - Campus Universitário
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-900
- Phone: +55(31)3899-1269
- Email: helenhermana@ufv.br
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
-
Site contact
- Full name: Helen Hermana Miranda Hermsdorff
-
- Address: Av. PH Rolfs, Departamento de Nutrição e Saúde - Campus Universitário
- City: Viçosa / Brazil
- Zip code: 36570-900
- Phone: +55(31)3899-1269
- Email: helenhermana@ufv.br
- Affiliation: Universidade Federal de Viçosa
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16823.
Existem 8275 ensaios clínicos registrados.
Existem 4651 ensaios clínicos recrutando.
Existem 321 ensaios clínicos em análise.
Existem 5715 ensaios clínicos em rascunho.