Public trial
RBR-5mv7jd Effects of the consumption of white or red grape juice in the muscular damage of rugby athletes
Date of registration: 10/31/2019 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 10/31/2019 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Effects of consumption of white or red grape juice on oxidative stress and muscular fatigue in rugby athletes: A randomized crossover clinical trial
pt-br
Efeitos do consumo de suco de uva branco ou tinto no estresse oxidativo e fadiga muscular em atletas de rugby: um ensaio clínico randomizado cruzado
Trial identification
- UTN code: U1111-1238-0054
-
Public title:
en
Effects of the consumption of white or red grape juice in the muscular damage of rugby athletes
pt-br
Efeitos do consumo de suco de uva branco ou tinto nos danos musculares de atletas de rugby
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
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Secondaries identifiers:
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94323018.2.0000.5308
Issuing authority: Plataforma Brasil
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3.449.990
Issuing authority: Comite de Ética em Pesquisa do Centro Universitário Metodista IPA
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94323018.2.0000.5308
Sponsors
- Primary sponsor: Centro Universitário Metodista
-
Secondary sponsor:
- Institution: Centro Universitário Metodista
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Supporting source:
- Institution: Instituto Brasileiro do Vinho
- Institution: Centro Universitário Metodista
Health conditions
-
Health conditions:
en
Muscle damage; inflammation; recovery
pt-br
Dano muscular; inflamação; recuperação
-
General descriptors for health conditions:
en
C18 Nutritional and metabolic diseases
pt-br
C18 Doenças nutricionais e metabólicas
es
C18 Enfermedades nutricionales y metabólicas
en
C23 Pathological conditions, signs and symptoms
pt-br
C23 Condições patológicas, sinais e sintomas
es
C23 Condiciones patológicas, signos y síntomas
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Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
Data will be collected from male athletes, aged between 20 and 30 years, from Rugby Caxias club, located in Caxias do Sul, Rio Grande do Sul. This study will have a randomized crossover clinical trial design. Baseline assessments will be without intervention before and after a rugby workout. At total of participants will be 19. From the following day, athletes will start drinking 14 ml of white grape juice or red (whole) juice for 14 days and after this period will be evaluated again before and after training. A 14-day wash-out period will be used. After this period, the juice supplementation protocol will be repeated, inverting the supplements, those players who have ingested white juice will receive red juice and vice versa, being reevaluated at the end following the same protocols. The variables collected at the three moments will include: oxidative stress parameters, such as enzymatic activity of the enzymes superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT), protein oxidation levels and lipid peroxidation; biochemical markers of muscle injury and inflammation, such as creatine kinase (CK), TGO (glutamic-oxalacetic transaminase) enzyme (interleukin 6 (IL-6) and 10 (IL-10), and tumor necrosis factor alpha (TNF) -?), and also indirect markers of muscle performance and fatigue, such as capillary lactate, handgrip strength (dynamometer), subjective perception of effort and pain (Borg and Nilsson scales, respectively) and ultrasound
pt-br
Os dados serão coletados em atletas do sexo masculino, com idade entre 20 e 30 anos, do clube Rugby Caxias, localizado na cidade de Caxias do Sul, Rio Grande do Sul. Esse estudo terá delineamento de ensaio clínico randomizado cruzado. As avaliações basais serão sem intervenção, antes e após um treino de rugby. Serão avaliados 19 jogadores.A partir do dia seguinte, os atletas iniciarão o consumo, por 14 dias, de 400 ml de suco de uva branco ou suco de uva tinto (integral) e, após este período serão novamente avaliados antes e após o treino. Um período de wash-out de 14 dias será utilizado. Após este período, o protocolo de suplementação dos sucos será repetido, invertendo as suple-mentações, aqueles jogadores que ingeriram suco branco receberão suco tinto e vice-versa, sen-do reavaliados ao final seguindo os mesmos protocolos. As variáveis coletadas nos três mo-mentos incluirão: parâmetros de estresse oxidativo, como atividade enzimática das enzimas su-peróxido dismutase (SOD) e catalase (CAT), níveis de oxidação proteica e peroxidação lipídica; marcadores bioquímicos de lesão muscular e inflamação, como creatina quinase (CK), enzima TGO (transaminase glutâmico-oxalacética), (interleucina 6 (IL-6) e 10 (IL-10), e fator de necro-se tumoral alfa (TNF-?); e também marcadores indiretos de desempenho e fadiga muscular, co-mo lactato capilar, força de preensão palmar (dinamômetro), percepção subjetiva de esforço e de dor (escalas de Borg e Nilsson, respectivamente) e ultrassonografia.
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Descriptors:
en
V03.175.250.500.500 Randomized Controlled Trial
pt-br
V03.175.250.500.500 Ensaio Clínico Controlado Aleatório
es
V03.175.250.500.500 Ensayo Clínico Controlado Aleatorio
en
G07.203.300.525.350 Food, Formulated
pt-br
G07.203.300.525.350 Alimentos Formulados
es
G07.203.300.525.350 Alimentos Formulados
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
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Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 03/02/2019 (mm/dd/yyyy)
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Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 19 M 0 - 0 - -
Inclusion criteria:
en
Male players will be included, aged between 20 and 30 years and at least 1 year play as holders of the rugby team of Caxias do Sul / RS and have daily training routines, between the game itself and physical training.
pt-br
Serão incluídos jogadores titulares do sexo masculino, com idade entre 20 a 30 anos e que pelo menos ha 1 ano jogam como titulares do time de rugby da cidade de Caxias do Sul/RS e que tenham rotinas diárias de treinamento, entre o jogo propriamente dito e treinamento físico.
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Exclusion criteria:
en
Injured athletes who are out of training and / or competing in the past six months, athletes using anti-inflammatory drugs, and athletes who have an aversion or allergy to the components of grape juice will be excluded
pt-br
Serão excluídos atletas lesionados e afastados do treinamento e/ou competições nos úl-timos seis meses, atletas que estiverem fazendo uso de medicamentos anti-inflamatórios e os atletas que apresentarem alguma aversão ou alergia aos componentes do suco de uva
Study type
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Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Prognostic Cross-over 3 Single-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
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Primary outcomes:
en
The primary outcome will be the evaluation of oxidative stress parameters (enzymatic activity, lipid peroxidation, protein oxidation, DNA damage, antioxidant activity) before and after grape juice consumption. These parameters are expected to decrease after chronic consumption (14 days) of red grape juice.
pt-br
O desfecho primário será a avaliação dos parâmetros de estresse oxidativo (atividade en-zimática, peroxidação lipídica, oxidação de proteínas, dano ao DNA, atividade antioxidante) an-tes e após o consumo do suco de uva. Espera-se que estes parâmetros diminuam após o consu-mo crônico (14 dias) do suco de uva tinto.
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Secondary outcomes:
en
The secondary outcome will be the assessment, before and after the consumption of grape juice, of inflammatory marker parameters and indicators of pain and effort, which may be related to muscle fatigue. Chronic (14 days) consumption of grape juice is expected to decrease inflammatory markers and indicators of pain and effort, as well as favoring the aerobic capacity of the individuals in this study.
pt-br
O desfecho secundário será a avaliação, antes e após o consumo do suco de uva, de pa-râmetros marcadores inflamatórios e indicadores de dor e esforço, os quais podem relacionar-se a fadiga muscular. Espera-se que o consumo crônico (14 dias) do suco de uva provoque a dimi-nuição de marcadores inflamatórios e indicadores de dor e esforço, além de favorecer a capaci-dade aeróbica dos indivíduos deste estudo.
Contacts
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Public contact
- Full name: Caroline Dani
-
- Address: av.coronel lucas de oliveira 2623 305
- City: porto alegre / Brazil
- Zip code: 90460-001
- Phone: +55 051993436505
- Email: carolinedani@yahoo.com.br
- Affiliation: Centro Universitário Metodista
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Scientific contact
- Full name: Caroline Dani
-
- Address: av.coronel lucas de oliveira 2623 305
- City: porto alegre / Brazil
- Zip code: 90460-001
- Phone: +55 051993436505
- Email: carolinedani@yahoo.com.br
- Affiliation: Centro Universitário Metodista
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Site contact
- Full name: Caroline Dani
-
- Address: av.coronel lucas de oliveira 2623 305
- City: porto alegre / Brazil
- Zip code: 90460-001
- Phone: +55 051993436505
- Email: carolinedani@yahoo.com.br
- Affiliation: Centro Universitário Metodista
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16963.
Existem 8361 ensaios clínicos registrados.
Existem 4702 ensaios clínicos recrutando.
Existem 241 ensaios clínicos em análise.
Existem 5770 ensaios clínicos em rascunho.