Public trial
RBR-5hm62q Effects of Unripe Banana Flour on blood tests and anthropometric data on Overweight and Visceral Fat subjects
Date of registration: 01/05/2018 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 01/05/2018 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Evaluation of the effects of regular consumption of Unripe Banana Flour on the metabolic and anthropometric parameters of Overweight Individuals and Visceral Adiposity
pt-br
Avaliação dos efeitos do consumo regular de Farinha de Banana Verde nos parâmetros metabólicos e antropométricos de indivíduos com Excesso de Peso e Adiposidade Visceral
Trial identification
- UTN code: U1111-1206-7712
-
Public title:
en
Effects of Unripe Banana Flour on blood tests and anthropometric data on Overweight and Visceral Fat subjects
pt-br
Efeitos do consumo de Farinha de Banana Verde nos exames de sangue e dados antropométricos em indivíduos com Excesso de peso e Gordura Visceral
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Scientific acronym:
-
Public acronym:
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Secondaries identifiers:
-
CAAE: 25496313.8.0000.5142
Issuing authority: Plataforma Brasil
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CEP: 525.888
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Federal de Alfenas
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CAAE: 25496313.8.0000.5142
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Alfenas
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal de Alfenas
-
Supporting source:
- Institution: Universidade Federal de Alfenas
Health conditions
-
Health conditions:
en
Obesity; Abdominal Obesity; Women
pt-br
Obesidade; Obesidade Abdominal; Mulheres
-
General descriptors for health conditions:
en
C23 Pathological conditions, signs and symptoms
pt-br
C23 Condições patológicas, sinais e sintomas
es
C23 Condiciones patológicas, signos y síntomas
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Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
Experimental group: 30 overweight or obese women received a shake with the addition of 30 g / day of green banana flour. Control group: 30 overweight or obese women received a shake with the same ingredients as the experimental group, but without the addition of green banana flour. It was a prospective, double-blind, randomized, six-week clinical trial. Meals were consumed with fasting volunteers.
pt-br
Grupo experimental: 30 mulheres com sobrepeso ou obesidade receberam um shake com adição de 30 g/dia de farinha de banana verde. Grupo controle: 30 mulheres com sobrepeso ou obesidade receberam um shake com os mesmos ingredientes do grupo experimental, porém sem a adição de farinha de banana verde. Tratou-se de um ensaio clínico prospectivo randomizado duplo-cego, com duração de seis semanas. As refeições foram consumidas com os voluntários em jejum.
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Descriptors:
en
G07.203.300.572 Functional Food
pt-br
G07.203.300.572 Alimento Funcional
es
G07.203.300.572 Alimentos Funcionales
Recruitment
- Study status: Data analysis completed
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Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 06/01/2014 (mm/dd/yyyy)
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Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 60 F 20 - 50 Y -
Inclusion criteria:
en
Women between the ages of 20 and 50; Body mass index greater than or equal to 25 kg / m² and less than 40 kg / m²; Waist circumference greater than or equal to 80 cm; Not having participated in a weight loss program in the last six months; Be healthy.
pt-br
Mulheres, entre 20 e 50 anos; Índice de massa corporal maior ou igual a 25 kg/m² e menor que 40 kg/m²; Circunferência da cintura maior ou igual a 80 cm; Não ter participado de programa de perda de peso nos últimos seis meses; Estarem saudáveis.
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Exclusion criteria:
en
Cigarette smoker volunteers; history of alcohol or drug abuse; diagnoses of cardiac, renal, gastrointestinal, hepatic, pulmonary, neurological, psychiatric, hematological or metabolic pathologies; being pregnant or nursing; practice restrictive diets; allergic reactions to any of the components of the shake.
pt-br
Voluntários fumantes; histórico de abuso de álcool ou drogas; diagnósticos de patologias cardíacas, renais, gastrintestinais, hepáticas, pulmonares, neurológicas, psiquiátricas, hematológicas ou metabólica; ser gestante ou lactante; praticas dietas restritivas; apresentar reações alérgicas a algum dos componentes do shake.
Study type
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Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Treatment Parallel 2 Double-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
Expected outcome 1: Reduced fasting blood glucose, assessed by laboratory tests done 1 week before the intervention and 6 weeks after the intervention.
pt-br
Desfecho esperado 1: Redução da glicemia em jejum, avaliado através de exames laboratoriais feitos na 1 semana antes da intervenção e 6 semanas após a intervenção.
en
Expected outcome 2: Reduction of total cholesterol and fractions, assessed by laboratory tests done 1 week before the intervention and 6 weeks after the intervention.
pt-br
Desfecho esperado 2: Redução do colesterol total e frações, avaliado através de exames laboratoriais feitos na 1 semana antes da intervenção e 6 semanas após a intervenção.
en
Expected outcome 3: Waist circumference reduction, measured by means of an anthropometric evaluation, using a tape measure, done 1 week before the intervention and 6 weeks after the intervention.
pt-br
Desfecho esperado 3: Redução da circunferência da cintura, medido através da avaliação antropométrica, utilizando uma fita métrica, feitos na 1 semana antes da intervenção e 6 semanas após a intervenção.
-
Secondary outcomes:
en
Outcome found 1: Increased fasting blood glucose, assessed by laboratory tests done 1 week before the intervention and 6 weeks after the intervention.
pt-br
Desfecho encontrado 1: Aumento da glicemia em jejum, avaliado através de exames laboratoriais feitos na 1 semana antes da intervenção e 6 semanas após a intervenção.
en
Expected outcome 2: There was no reduction in total cholesterol and fractions, assessed by laboratory tests done 1 week before the intervention and 6 weeks after the intervention.
pt-br
Desfecho esperado 2: Não ocorreu redução do colesterol total e frações, avaliado através de exames laboratoriais feitos na 1 semana antes da intervenção e 6 semanas após a intervenção.
en
Expected outcome 3: Waist circumference reduction, measured by means of an anthropometric evaluation, using a tape measure, done 1 week before the intervention and 6 weeks after the intervention.
pt-br
Desfecho esperado 3: Redução da circunferência da cintura, medido através da avaliação antropométrica, utilizando uma fita métrica, feitos na 1 semana antes da intervenção e 6 semanas após a intervenção.
Contacts
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Public contact
- Full name: Roberta Ribeiro Silva
-
- Address: Rua Gabriel Monteiro da Silva, 700, Centro
- City: Alfenas / Brazil
- Zip code: 37130-000
- Phone: +55-35-32991106
- Email: betaribeiro@hotmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Alfenas
-
Scientific contact
- Full name: Roberta Ribeiro Silva
-
- Address: Rua Gabriel Monteiro da Silva, 700, Centro
- City: Alfenas / Brazil
- Zip code: 37130-000
- Phone: +55-35-32991106
- Email: betaribeiro@hotmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Alfenas
-
Site contact
- Full name: Roberta Ribeiro Silva
-
- Address: Rua Gabriel Monteiro da Silva, 700, Centro
- City: Alfenas / Brazil
- Zip code: 37130-000
- Phone: +55-35-32991106
- Email: betaribeiro@hotmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Alfenas
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16828.
Existem 8278 ensaios clínicos registrados.
Existem 4651 ensaios clínicos recrutando.
Existem 308 ensaios clínicos em análise.
Existem 5716 ensaios clínicos em rascunho.