Public trial
RBR-4z26bv Impact of Community Health Agent's Capacitation on Food Education
Date of registration: 09/19/2019 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 09/19/2019 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Impact of Community Health Agent's Capacitation on Food Education: pilot study in Vitória/ES
pt-br
Impacto da Capacitação de Agentes Comunitários de Saúde em Educação Alimentar: um estudo piloto em Vitória/ES
Trial identification
- UTN code: U1111-1232-4086
-
Public title:
en
Impact of Community Health Agent's Capacitation on Food Education
pt-br
Impacto da Capacitação de Agentes Comunitários de Saúde em Educação Alimentar
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
88008418.6.0000.5060 - CAAE
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
2.669.734
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa do Centro de Ciências da Saúde da Universidade Federal do Espírito Santo
-
88008418.6.0000.5060 - CAAE
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal do Espírito Santo
-
Secondary sponsor:
- Institution: Secretaria Municipal de Saúde de Vitória
-
Supporting source:
- Institution: Fundação de Amparo à Pesquisa do Espírito Santo
- Institution: Fundação Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPES
Health conditions
-
Health conditions:
en
Obesity
pt-br
Obesidade
-
General descriptors for health conditions:
en
C18 Nutritional and metabolic diseases
pt-br
C18 Doenças nutricionais e metabólicas
es
C18 Enfermedades nutricionales y metabólicas
-
Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
The methodology to be adopted is based on the application of educational actions through theoretical lectures, cooking workshops, distance learning classes and Mobile Health (mHealth). The pedagogical approach of the intervention will be based on the principles of Food and Nutrition Education (FNE), proposed in the FNE Reference Framework for Public Policies, and The Food Guide for the Brazilian Population. Therefore, it is proposed to develop autonomy and self-care, as well as active participation in appropriate food choices. There will be 3 theoretical classes with 3 hours per class with the following subjects: Food environment; Food choices and healthy eating and health. These topics will be complemented in the EAD classes whose prediction is to carry out 10 lessons with a duration of 15 minutes each. As a resource for the active participation of the participants in the process of modification of the food behavior, two culinary workshops will be held in the laboratory of Dietetic Technique of the Federal University of Espírito Santo, with a workload of 3 hours / class. The topics to be addressed are: reduction of consumption of salt, sugar and fats; reduction of consumption of ultraprocessed products; Incorporation of fruits, vegetables and vegetables into eating habits. The mHealth educational actions will be sent to the participants weekly, 3 messages per time / week totaling 26. There will be one control group (n equal to 132) who will not receive the intervention and one group that will receive (n equal to 131).
pt-br
A metodologia a ser adotada baseia-se na aplicação de ações educativas por meio da realização de aulas teóricas presenciais, oficinas culinárias, aulas de ensino à distância e Mobile Health (mHealth). A abordagem pedagógica da intervenção se fundamentará nos princípios da Educação Alimentar e Nutricional (EAN), propostos no Marco de Referência da EAN para as Políticas Públicas, e O Guia Alimentar para População Brasileira. Sendo assim, propõem-se desenvolver autonomia e autocuidado, bem como a participação ativa nas escolhas alimentares adequadas. Serão realizadas 3 aulas teóricas presenciais com carga horária de 3 horas/aula com os seguintes temas: Ambiente alimentar; Escolhas alimentares e alimentação saudável e saúde. Esses temas serão complementados nas aulas EAD cuja previsão é de realizar 10 aulas com duração de 15 minutos cada. Como recurso para a participação ativa dos participantes no processo de modificação do comportamento alimentar pretende-se ainda realizar 2 oficinas culinárias no laboratório de Técnica dietética da Universidade Federal do Espírito Santo, com carga horária de 3 horas/aula, nas quais serão tratados os seguintes temas:redução do consumo de sal, açúcar e gorduras; redução do consumo de produtos ultraprocessados; Incorporação de frutas, verduras e legumes aos hábitos alimentares. As ações educativas mHealth serão enviadas aos participantes semanalmente, 3 mensagens por vez/semana totalizando 26. Haverá um grupo controle (n igual a 132) que não receberá a intervenção e um grupo que receberá (n igual a 131).
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Descriptors:
en
SP6.026 Food and Nutrition Education
pt-br
SP6.026 Educação Alimentar e Nutricional
es
SP6.026 Educación Alimentaria y Nutricional
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 09/10/2018 (mm/dd/yyyy)
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Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 263 - 18 Y 0 - -
Inclusion criteria:
en
Participating in this stage will be the Community Health Agents linked to the service of the municipality of Vitória / ES with at least 18 years of age that has agreed to participate in the study by signing the Term of Free and Informed Consent (TCLE).
pt-br
Participarão desta etapa os Agentes Comunitários de saúde vinculados ao serviço do município de Vitória/ES com idade mínima de 18 anos que tenha aceito participar do estudo mediante assinatura do Termo de Consentimento Livre e Esclarecido (TCLE).
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Exclusion criteria:
en
Cognitive problems that compromise data collection and participation in educational activities.
pt-br
Problemas cognitivos que comprometam a coleta de dados e participação nas atividades educativas.
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Prevention Parallel 1 Single-blind Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
Expected outcome 1: Improvement of diet quality evaluated through the sodium and potassium ratio measured by 12-hour urinary excretion.
pt-br
Desfecho esperado 1: Melhora da qualidade da dieta avaliada por meio da relação sódio e potássio medida pela excreção urinária de 12 horas noturnas.
en
Expected outcome 2: Improvement of behavior and habits related to the consumption of salt, sugar, fats, ultraprocessed foods, sugary drinks, fruits and vegetables.
pt-br
Desfecho esperado 2: Melhora do comportamento e hábitos relacionados ao consumo de sal, açúcar, gorduras, alimentos ultraprocessados, bebidas açucaradas, frutas, verduras e legumes.
-
Secondary outcomes:
en
Expected outcome 1: Reduction of the blood pressure of participants in the intervention group of at least 3 mmHg after the educational actions when compared to the control group.
pt-br
Desfecho esperado 1: Redução da pressão arterial dos participantes do grupo intervenção de pelos menos 3 mmHg após as ações educativas quando comparada ao grupo controle.
Contacts
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Public contact
- Full name: Maria del Carmen Bisi Molina
-
- Address: Av. Mal. Campos, 1468 - Maruípe, Vitória - ES
- City: Vitória / Brazil
- Zip code: 29043-900
- Phone: +55 (027) 999416756
- Email: mdmolina@uol.com.br
- Affiliation: Universidade Federal do Espírito Santo
-
Scientific contact
- Full name: Maria del Carmen Bisi Molina
-
- Address: Av. Mal. Campos, 1468 - Maruípe, Vitória - ES
- City: Vitória / Brazil
- Zip code: 29043-900
- Phone: +55 (027) 999416756
- Email: mdmolina@uol.com.br
- Affiliation: Universidade Federal do Espírito Santo
-
Site contact
- Full name: Maria del Carmen Bisi Molina
-
- Address: Av. Mal. Campos, 1468 - Maruípe, Vitória - ES
- City: Vitória / Brazil
- Zip code: 29043-900
- Phone: +55 (027) 999416756
- Email: mdmolina@uol.com.br
- Affiliation: Universidade Federal do Espírito Santo
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16964.
Existem 8361 ensaios clínicos registrados.
Existem 4702 ensaios clínicos recrutando.
Existem 245 ensaios clínicos em análise.
Existem 5770 ensaios clínicos em rascunho.