Public trial
RBR-4bnbn3 Study of two types of distribution of protein on muscle mass and strength gains in young men submit to strength training
Date of registration: 05/06/2020 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 05/06/2020 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Study of two patterns of protein distribution on muscular hypertrophy and strength in young men submit to strength training
pt-br
Estudo de dois padrões de distribuição proteica sobre hipertrofia e força muscular em homens jovens submetidos a treinamento de força
Trial identification
- UTN code: A10303429461
-
Public title:
en
Study of two types of distribution of protein on muscle mass and strength gains in young men submit to strength training
pt-br
Estudo de dois tipos de distribuição de proteína sobre ganhos de massa muscular e força em homens jovens submetidos a treinamento de força
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Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
Número do Parecer do CEP: 3.007.618
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Federal de Pernambuco
-
Número do CAAE: 98588218.8.0000.5208
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
Número do Parecer do CEP: 3.007.618
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Pernambuco
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal de Pernambuco
-
Supporting source:
- Institution: Fundação de Amparo à Ciência e Tecnologia do Estado de Pernambuco
Health conditions
-
Health conditions:
en
Muscle Development, Muscle Strength.
pt-br
Desenvolvimento Muscular, Força Muscular.
-
General descriptors for health conditions:
en
C23 Pathological conditions, signs and symptoms
pt-br
C23 Condições patológicas, sinais e sintomas
es
C23 Condiciones patológicas, signos y síntomas
-
Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
PRO5x Group: 10 young trained men received a dietary prescription and protein supplements to reach a total amount of protein between 1.6 and 2.4 g.kg-1.d-1, distributed in 5 daily meals. Concomitantly with the diet, they were submitted to 8 weeks of strength training, twice a week. Each training session consisted of 5 sets of unilateral 180 ° leg press and 3 sets of unilateral leg-extension. The load was adjusted for participants to maintain a repetition margin of 8 to 12 maximum repetitions in each set and a 120-second rest was allowed between sets. Before each training session, warm-up sets for both exercises, consisting of 1 set at 50% of the training load, were performed. Training sessions took place between 8:00 am and 12:00 pm. PRO3x Group: 8 young trained men received a dietary prescription and protein supplements to reach a total amount of protein between 1.6 and 2.4 g.kg-1.d-1, distributed in 3 daily meals. Concomitantly with the diet, they were submitted to 8 weeks of strength training, twice a week. Each training session consisted of 5 sets of unilateral 180 ° leg press and 3 sets of unilateral leg-extension. The load was adjusted for participants to maintain a repetition margin of 8 to 12 maximum repetitions in each set and a 120-second rest was allowed between sets. Before each training session, warm-up sets for both exercises, consisting of 1 set at 50% of the training load, were performed. Training sessions took place between 8:00 am and 12:00 pm.
pt-br
Grupo PRO5x: 10 homens jovens, treinados, receberam prescrição dietética e suplemento proteico para que atingissem uma quantidade total de proteínas entre 1,6 e 2,4 g.kg-1.d-1, distribuída em 5 refeições diárias. Concomitantemente à dieta, foram submetidos a treinamento de força por 8 semanas, duas vezes por semana. Cada sessão de treino consistiu em 5 séries de leg press 180° unilateral e 3 série de cadeira extensora unilateral. A carga foi ajustada para que os participantes mantivessem uma margem de repetição entre 8 e 12 repetições máximas em cada série e um descanso de 120 segundos foi permitido entre as séries. Antes de cada sessão de treino, séries de aquecimento, para os dois exercícios, consistindo em 1 série a 50% da carga de treino, foram realizadas. As sessões de treino ocorreram entre 8:00 e 12:00 horas. Grupo PRO3x: 8 homens jovens, treinados, receberam prescrição dietética e suplemento proteico para que atingissem uma quantidade total de proteínas entre 1,6 e 2,4 g.kg-1.d-1, distribuída em 3 refeições diárias. Concomitantemente à dieta, foram submetidos a treinamento de força por 8 semanas, duas vezes por semana. Cada sessão de treino consistiu em 5 séries de leg press 180° unilateral e 3 série de cadeira extensora unilateral. A carga foi ajustada para que os participantes mantivessem uma margem de repetição entre 8 e 12 repetições máximas em cada série e um descanso de 120 segundos foi permitido entre as séries. Antes de cada sessão de treino, séries de aquecimento, para os dois exercícios, consistindo em 1 série a 50% da carga de treino, foram realizadas. As sessões de treino ocorreram entre 8:00 e 12:00 horas.
-
Descriptors:
en
E02.642.249.268 Diet, High-Protein
pt-br
E02.642.249.268 Dieta Rica em Proteínas
es
E02.642.249.268 Dieta Rica en Proteínas
en
G07.203.300.456 Dietary Supplements
pt-br
G07.203.300.456 Suplementos Nutricionais
es
G07.203.300.456 Suplementos Dietéticos
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 01/03/2019 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 18 M 18 Y 35 Y -
Inclusion criteria:
en
at least 1 year of previous experience in resistance training; absence of chronic condition precluding participation; absence of any metabolic diseases.
pt-br
experiência prévia de pelo menos 1 ano de treinamento de força; ausência de doença crônica que impossibilitasse participação; ausência de doença metabólica.
-
Exclusion criteria:
en
prior use of anabolic steroids; and current use of ergogenic supplements.
pt-br
uso prévio de esteroides anabolizantes; uso atual de suplementos ergogênicos.
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Treatment Parallel 2 Open Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
Expected outcome 1: Basal dietary intake was measured from food records completed by participants on 3 non-consecutive days of the same week, 2 days of the week and 1 of the weekend, before the start of the intervention. It was expected that there would be no difference in energy, protein, carbohydrate and lipid intake between groups.
pt-br
Desfecho esperado 1: A ingestão dietética basal foi mensurada a partir de registros alimentares preenchidos pelos participantes em 3 dias não consecutivos de uma mesma semana, sendo 2 dias da semana e 1 do final de semana, antes do início da intervenção. Era esperado que não houvesse diferença de ingestão de energia, proteína, carboidrato e lipídios entre os grupos.
en
Found outcome 1: Basal dietary intake was measured from dietary records filled in by participants on 3 non-consecutive days of the same week (2 days of the week and 1 of the weekend), before the intervention started. There was no difference between groups for carbohydrate intake (PRO3x = 290 ± 56 g.d-1; PRO5x = 265 ± 114 g.d-1; p = 0.57), lipids (PRO3x = 66 ± 15 g.d-1; PRO5x = 84 ± 47 g.d-1; p = 0.34), protein (PRO3x = 133 ± 43 g.d-1; PRO5x = 124 ± 51 g.d-1; p = 0.71); relative protein (PRO3x = 1.72 ± 0.39 g.kg-1.d-1; PRO5x = 1.62 ± 0.69 g.kg-1.d-1; p = 0.69) and energy ( PRO3x = 2277 ± 350 Kcal.d-1; PRO5x = 2370 ± 1008 Kcal.d-1; p = 0.81) before the intervention. For PRO3x, data from 10 participants were analyzed; for PRO5x, data from 8 participants were analyzed.
pt-br
Desfecho encontrado 1: A ingestão dietética basal foi mensurada a partir de registros alimentares preenchidos pelos participantes em 3 dias não consecutivos de uma mesma semana, sendo 2 dias da semana e 1 do final de semana, antes do início da intervenção. Não houve diferença entre os grupos para ingestão de carboidratos (PRO3x = 290 ± 56 g.d-1; PRO5x = 265 ± 114 g.d-1; p = 0,57), lipídeos (PRO3x = 66 ± 15 g.d-1; PRO5x = 84 ± 47 g.d-1; p = 0,34), proteína (PRO3x = 133 ± 43 g.d-1; PRO5x = 124 ± 51 g.d-1; p = 0,71); proteína relativa (PRO3x =1,72 ± 0,39 g.kg-1.d-1; PRO5x = 1,62 ± 0,69 g.kg-1.d-1; p = 0,69) e energia (PRO3x = 2277 ± 350 Kcal.d-1; PRO5x= 2370 ± 1008 Kcal.d-1; p = 0,81) antes da intervenção. Para PRO3x, dados de 10 participantes foram analisados; para PRO5x, dados de 8 participantes foram analisados.
en
Expected outcome 2: Dietary intake during the intervention was measured based on food records completed by the participants on 3 non-consecutive days, 2 days of the week and 1 day of the weekend, in weeks 1, 4 and 8. It was not expected that there would be a difference between the groups for the daily ingested amounts of energy, protein, carbohydrate and lipid during the intervention. However, it was expected that there would be a difference in protein intake per meal.
pt-br
Desfecho esperado 2: A ingestão dietética durante a intervenção foi mensurada a partir de registros alimentares preenchidos pelos participantes em 3 dias não consecutivos, sendo 2 dias da semana e 1 do final de semana, nas semanas 1, 4 e 8. Não era esperado que houvesse diferença entre os grupos para as quantidades diárias ingeridas de energia, proteína, carboidrato e lípidio durante a intervenção. Porém, era esperado que houvesse diferença na ingestão de proteína por refeição.
en
Found outcome 2: Dietary intake during the intervention was measured based on food records completed by the participants on 3 non-consecutive days (2 days of the week and 1 day of the weekend), in weeks 1, 4 and 8. There was no difference between groups for carbohydrate intake (PRO3x = 351 ± 46 gd-1; PRO5x = 339 ± 54 g.d-1; p = 0.61), lipids (PRO3x = 90 ± 17 g.d-1; PRO5x = 91 ± 17 g.d-1; p = 0.94), protein (PRO3x = 176 ± 21 g.d-1; PRO5x = 174 ± 14 g.d-1; p = 0.63); relative protein (PRO3x = 2.4 ± 0.39 g.kg-1.d-1; PRO5x = 2.23 ± 0.23 g.kg-1.d-1; p = 0.41) and energy ( PRO3x = 2901 ± 320 Kcal.d-1; PRO5x = 2802 ± 323 Kcal.d-1; p = 0.53) during the intervention. Protein intake relative to body weight per meal: At breakfast, the intake was higher for PRO3x (PRO3x = 0.62 ± 0.93 g.kg-1, PRO5x = 0.36 ± 0.09 g.kg-1; p less than 0.01); in the morning snack, the intake was higher for PRO5x (PRO3x = 0.02 ± 0.01 g.kg-1, PRO5x = 0.29 ± 0.05 g.kg-1; p less than 0.01); at lunch, the intake was the same between the groups (PRO3x = 0.89 ± 0.23 g.kg-1, PRO5x = 0.80 ± 0.15 g.kg-1; p = 0.46); in the afternoon snack, the intake was higher for PRO5x (PRO3x = 0.04 ± 0.03 g.kg-1, PRO5x = 0.30 ± 0.05 g.kg-1; p less than 0.01); at dinner, the intake was higher for PRO3x (PRO3x = 0.82 ± 0.11 g.kg-1, PRO5x = 0.48 ± 0.08 g.kg-1; p less than 0.01); in the evening snack, the intake was the same between the groups (PRO3x = 0.00 ± 0.02 g.kg-1; PRO5x = 0.01 ± 0.01 g.kg-1; p = 1.00). For PRO3x, data from 10 participants were analyzed; for PRO5x, data from 8 participants were analyzed.
pt-br
Desfecho encontrado 2: A ingestão dietética durante a intervenção foi mensurada a partir de registros alimentares preenchidos pelos participantes em 3 dias não consecutivos, sendo 2 dias da semana e 1 do final de semana, nas semanas 1, 4 e 8. Não houve diferença entre os grupos para ingestão de carboidratos (PRO3x = 351 ± 46 g.d-1; PRO5x = 339 ± 54 g.d-1; p = 0,61), lipídeos (PRO3x = 90 ± 17 g.d-1; PRO5x = 91 ± 17 g.d-1; p = 0,94), proteína (PRO3x = 176 ± 21 g.d-1; PRO5x = 174 ± 14 g.d-1; p = 0,63); proteína relativa (PRO3x = 2,4 ± 0,39 g.kg-1.d-1; PRO5x = 2,23 ± 0,23 g.kg-1.d-1; p = 0,41) e energia (PRO3x = 2901 ± 320 Kcal.d-1; PRO5x= 2802 ± 323 Kcal.d-1; p = 0,53)durante a intervenção. Ingestão de proteína relativa ao peso corporal por refeição: No café da manhã a ingestão foi maior para PRO3x (PRO3x = 0,62 ± 0,93, PRO5x = 0,36 ± 0,09; p menor que 0,01); no lanche da manhã a ingestão foi maior para PRO5x (PRO3x = 0,02 ± 0,01, PRO5x = 0,29 ± 0,05; p menor que 0,01); no almoço a ingestão foi igual entre os grupos (PRO3x = 0,89 ±0,23, PRO5x = 0,80 ± 0,15; p = 0,46); no lanche da tarde a ingestão foi maior para PRO5x (PRO3x = 0,04 ± 0,03 , PRO5x = 0,30 ± 0,05 ; p menor que 0,01); no jantar a ingestão foi maior para PRO3x (PRO3x = 0,82 ± 0,11, PRO5x = 0,48 ± 0,08; p menor que 0,01); no lanche da noite a ingestão foi igual entre os grupos (PRO3x = 0,00 ± 0,02; PRO5x = 0,01 ± 0,01; p = 1,00). Para PRO3x, dados de 10 participantes foram analisados; para PRO5x, dados de 8 participantes foram analisados.
en
Expected outcome 3: The cross-sectional area of the vastus lateralis muscle was measured from ultrasound images taken from the midpoint of the right thigh. It was not expected that there would be a significant difference between the groups, before or after the intervention.
pt-br
Desfecho esperado 3: A área de secção transversa do músculo vasto lateral foi mensurada a partir de imagens de ultrassom, retiradas do ponto médio da coxa direita. Não era esperado que houvesse diferença significativa entre os grupos, antes ou após à intervenção.
en
Found outcome 3 The cross-sectional area of the vastus lateralis muscle was measured from ultrasound images taken from the midpoint of the right thigh. There was no difference between groups, before (PRO3x = 30.19 ± 3.92 cm²; PRO5x = 31.98 ± 6.15 cm²; p greater than 0.05) or after the intervention (PRO3x = 33.60 ± 3.38 cm²; PRO5x = 34.51 ± 6.12 cm²; p greater than 0.05). There was only a significant increase, from pre to post, considering the two groups together (p less than 0.01). For PRO3x, data from 10 participants were analyzed; for PRO5x, data from 8 participants were analyzed.
pt-br
Desfecho encontrado 3: A área de secção transversa do músculo vasto lateral foi mensurada a partir de imagens de ultrassom, retiradas do ponto médio da coxa direita. Não houve diferença entre grupos, antes (PRO3x = 30,19 ± 3,92 cm²; PRO5x = 31,98 ± 6,15; p maior que 0,05) ou após à intervenção (PRO3x = 33,60 ± 3,38 cm²; PRO5x = 34,51 ± 6,12; p maior que 0,05). Houve apenas um aumento, considerando os dois grupos juntos, ao final do estudo (p menor que 0,01). Para PRO3x, dados de 10 participantes foram analisados; para PRO5x, dados de 8 participantes foram analisados.
en
Expected outcome 4 Maximum strength: 1 repetition maximum (1RM), which expresses strength, was assessed by knee extension exercise, on the right leg. It was not expected that there would be a significant difference between the groups, before or after the intervention.
pt-br
Desfecho esperado 4: Força máxima: a repetição máxima (1RM), que expressa força, foi avaliada pelo exercício de extensão de joelho da perna direita. Não era esperado que houvesse diferença significativa entre os grupos, antes ou após à intervenção.
en
Found outcome 4: Maximum strength: 1 repetition maximum (1RM), which expresses strength, was assessed by knee extension exercise, on the right leg. There was no difference between groups, before (PRO3x = 73.05 ± 7.5 kg; PRO5x = 79.64 ± 12.51 kg; p greater than 0.05) or after the intervention (PRO3x = 92.13 ± 10, 26 kg; PRO5x = 95.65 ± 15.54 kg; p greater than 0.05). ). There was only a significant increase, from pre to post, considering the two groups together (p less than 0.01). For PRO3x, data from 10 participants were analyzed; for PRO5x, data from 8 participants were analyzed.
pt-br
Desfecho encontrado 4: Força máxima: a repetição máxima (1RM), que expressa força, foi avaliada pelo exercício de extensão de joelho da perna direita. Não houve diferença entre grupos, antes (PRO3x = 73,05 ± 7,5 kg; PRO5x = 79,64 ± 12,51 kg ; p maior que 0,05) ou após à intervenção (PRO3x = 92,13 ± 10,26 kg; PRO5x = 95,65 ± 15,54 kg; p maior que 0,05). Houve apenas um aumento, considerando os dois grupos juntos, ao final do estudo (p menor que 0,01). Para PRO3x, dados de 10 participantes foram analisados; para PRO5x, dados de 8 participantes foram analisados.
en
Expected outcome 5: Lean mass was assessed using DXA. It was not expected that there would be a significant difference between the groups, before or after the intervention.
pt-br
Desfecho esperado 5: A massa magra, foi avaliada com a utilização do DXA. Não era esperado que houvesse diferença significativa entre os grupos, antes ou após à intervenção.
en
Found outcome 5: Lean mass was assessed using DXA. There was no difference between groups, before (PRO3x = 57.65 ± 5.94 kg, PRO5x = 60.09 ± 7.49 kg; p greater than 0.05) or after the intervention (PRO3x = 58.80 ± 6.19 kg, PRO5x = 60.72 ± 7.59; p greater than 0.05). There was only a significant increase, from pre to post, considering the two groups together (p less than 0.05). For PRO3x, data from 10 participants were analyzed; for PRO5x, data from 8 participants were analyzed.
pt-br
Desfecho encontrado 5: A massa magra, foi avaliada com a utilização do DXA. Não houve diferença entre grupos, antes (PRO3x = 57,65 ± 5,94, PRO5x = 60,09 ± 7,49 kg; p maior que 0,05) ou após à intervenção (PRO3x = 58,80 ± 6,19 kg, PRO5x = 60,72 ± 7,59; p maior que 0,05). Houve apenas um aumento, considerando os dois grupos juntos, ao final do estudo (p menor que 0,05). Para PRO3x, dados de 10 participantes foram analisados; para PRO5x, dados de 8 participantes foram analisados.
-
Secondary outcomes:
en
Expected outcome 1: Age, participants were asked about their age before the intervention started. It was not expected that there would be a significant difference between groups.
pt-br
Desfecho esperado 1: Idade, foi perguntada aos participantes antes do início da intervenção. Não era esperado que houvesse diferença significativa entre os grupos.
en
Found outcome 1: Age, participants were asked about their age before the intervention started. The groups showed no significant difference in terms of age (PRO3x = 25 ± 5 years; PRO5x = 23 ± 4 years, p = 0.27). For PRO3x, data from 10 participants were analyzed; for PRO5x, data from 8 participants were analyzed.
pt-br
Desfecho encontrado 1: Idade, foi perguntada aos participantes. Os grupos não apresentaram diferença significativa quanto à idade (PRO3x = 25 ± 5 anos; PRO5x = 23 ± 4 anos, p = 0,27. Para PRO3x, dados de 10 participantes foram analisados; para PRO5x, dados de 8 participantes foram analisados.
en
Expected outcome 2: Height; was measured with a stadiometer before the intervention. It was not expected that there would be a significant difference between groups.
pt-br
Desfecho esperado 2: Altura; foi mensurada com estadiômetro, antes da intervenção. Não era esperado que houvesse diferença significativa entre os grupos.
en
Found outcome 2: Height; was measured with a stadiometer before the intervention. The groups showed no significant difference in height (PRO3x = 1.73 ± 0.06 m; PRO5x = 1.78 ± 0.04 m, p = 0.07). For PRO3x, data from 10 participants were analyzed; for PRO5x, data from 8 participants were analyzed.
pt-br
Desfecho encontrado 2: Altura; foi mensurada com estadiômetro, antes da intervenção. Os grupos não apresentaram diferença significativa quanto à altura (PRO3x = 1,73 ± 0,06 m; PRO5x = 1,78 ± 0,04 m, p = 0,07). Para PRO3x, dados de 10 participantes foram analisados; para PRO5x, dados de 8 participantes foram analisados.
en
Expected outcome 3: Weight: the volunteers' body weight was measured with a digital scale. It was not expected that there would be a significant difference between the groups, before or after the intervention.
pt-br
Desfecho esperado 3: Peso: o peso corporal dos voluntários, foi medido com balança digital. Não era esperado que houvesse diferença significativa entre os grupos, antes ou após à intervenção.
en
Found outcome 3: Weight: the volunteers' body weight was measured with a digital scale. There was no difference between groups, before (PRO3x = 74.3 ± 9.18 kg; PRO5x = 78.43 ± 10.27 kg; p greater than 0.05) or after the intervention (PRO3x = 76.77 ± 9, 92 kg, PRO5x = 80.14 ± 10.96; p greater than 0.05). There was only a significant increase, from pre to post, considering the two groups together (p less than 0.01). For PRO3x, data from 10 participants were analyzed; for PRO5x, data from 8 participants were analyzed.
pt-br
Desfecho encontrado 3: Peso: o peso corporal dos voluntários, foi medido com balança digital. Não houve diferença entre grupos, antes (PRO3x = 74,3 ± 9,18 kg; PRO5x = 78,43 ± 10,27 kg; p maior que 0,05) ou após à intervenção (PRO3x = 76,77 ± 9,92 kg, PRO5x = 80,14 ± 10,96; p maior que 0,05). Houve apenas um aumento, considerando os dois grupos juntos, ao final do estudo (p menor que 0,01). Para PRO3x, dados de 10 participantes foram analisados; para PRO5x, dados de 8 participantes foram analisados.
en
Expected outcome 4: Fat percentage: the fat percentage was assessed using DXA. It was not expected that there would be a significant difference between the groups, before or after the intervention.
pt-br
Desfecho esperado 4: Percentual de Gordura: o percentual de gordura, foi avaliado com a utilização do DXA. Não era esperado que houvesse diferença significativa entre os grupos, antes ou após à intervenção.
en
Found outcome 4: Fat percentage: the fat percentage was assessed using DXA. There was no difference between groups, before (PRO3x = 19.26 ± 3.84 kg, PRO5x = 20.71 ± 3.65 kg; p greater than 0.05) or after the intervention (PRO3x = 20.63 ± 3, 93 kg, PRO5x = 21.65 ± 3.49 kg; p greater than 0.05). There was only a significant increase, from pre to post, considering the two groups together (p less than 0.01). For PRO3x, data from 10 participants were analyzed; for PRO5x, data from 8 participants were analyzed.
pt-br
Desfecho encontrado 4: Percentual de Gordura: o percentual de gordura, foi avaliado com a utilização do DXA. Não houve diferença entre grupos, antes (PRO3x = 19,26 ± 3,84 kg, PRO5x = 20,71 ± 3,65 kg; p maior que 0,05) ou após à intervenção (PRO3x = 20,63 ± 3,93 kg, PRO5x = 21,65 ± 3,49 kg; p maior que 0,05). Houve apenas um aumento, considerando os dois grupos juntos, ao final do estudo (p menor que 0,01). Para PRO3x, dados de 10 participantes foram analisados; para PRO5x, dados de 8 participantes foram analisados.
Contacts
-
Public contact
- Full name: José Henrique da Costa Tavares Filho
-
- Address: Rua Nestor Silva , 40, Apartamento: 604
- City: Recife / Brazil
- Zip code: 52060-410
- Phone: +55-081-94073460
- Email: jh_ct@hotmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Pernambuco
-
Scientific contact
- Full name: José Henrique da Costa Tavares Filho
-
- Address: Rua Nestor Silva , 40, Apartamento: 604
- City: Recife / Brazil
- Zip code: 52060-410
- Phone: +55-081-94073460
- Email: jh_ct@hotmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Pernambuco
-
Site contact
- Full name: José Henrique da Costa Tavares Filho
-
- Address: Rua Nestor Silva , 40, Apartamento: 604
- City: Recife / Brazil
- Zip code: 52060-410
- Phone: +55-081-94073460
- Email: jh_ct@hotmail.com
- Affiliation: Universidade Federal de Pernambuco
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16940.
Existem 8340 ensaios clínicos registrados.
Existem 4697 ensaios clínicos recrutando.
Existem 234 ensaios clínicos em análise.
Existem 5763 ensaios clínicos em rascunho.