Public trial
RBR-48kjwtj Effects of food and nutrition education activities on food consumption, nutritional status and cardiovascular health in ...
Date of registration: 07/05/2022 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 07/05/2022 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Effects of a food and nutritional education program on food consumption, nutritionaal status and cardiometabolic parameters in family members of overweight and obesity children in the municipality of Vitória de Santo Antão
pt-br
Efeitos de um programa de educação alimentar e nutricional sobre o consumo alimentar, estado nutricional e parâmetros cardiometabólicos em familiares de crianças com sobrepeso e obesidade no município de Vitória de Santo Antão
es
Effects of a food and nutritional education program on food consumption, nutritionaal status and cardiometabolic parameters in family members of overweight and obesity children in the municipality of Vitória de Santo Antão
Trial identification
- UTN code:
-
Public title:
en
Effects of food and nutrition education activities on food consumption, nutritional status and cardiovascular health in family members of overweight children
pt-br
Efeitos de atividades de educação alimentar e nutricional sobre o consumo alimentar, estado nutricional e saúde cardiovascular em familiares de crianças com excesso de peso
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
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Secondaries identifiers:
-
5.120.260
Issuing authority: Comitê de ética em pesquisas com seres humanos da Universidade Federal de Pernambuco Campus Recife (UFPE/Recife)
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52212221.5.0000.5208
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
5.120.260
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade Federal de Pernambuco
-
Secondary sponsor:
- Institution: Universidade Federal de Pernambuco
-
Supporting source:
- Institution: Universidade Federal de Pernambuco
Health conditions
-
Health conditions:
en
Secondary hypertension; Unspecified hyperglycemia; Disorders of Lipoprotein Metabolism and Other Lipidemias
pt-br
Hipertensão secundária; Hiperglicemia não especificada; Distúrbios do Metabolismo de Lipoproteínas e Outras Lipidemias
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General descriptors for health conditions:
en
I51.6 Unspecified cardiovascular disease
pt-br
I51.6 Doença cardiovascular não especificada
en
Z86.3 Personal history of endocrine, nutritional and metabolic diseases
pt-br
Z86.3 Historia pessoal de doencas endocrinas, nutricionais e metabolicas
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Specific descriptors:
en
CID-10:l15 secondary hypertension
pt-br
CID-10:l15 hipertensão secundária
en
CID-10: R73.9 Unspecified hyperglycemia
pt-br
CID-10: R73.9 Hiperglicemia não especificada
en
CID 10 - E78 Distúrbios do Metabolismo de Lipoproteínas e Outras Lipidemias.
pt-br
CID 10 - E78 Disorders of Lipoprotein Metabolism and Other Lipidemias.
Interventions
-
Interventions:
en
Participants will be divided into two groups, the control group, with 81 participants, in which the intervention will not be performed, and the intervention group, with 81 participants, in which the food and nutrition education program will be implemented. Both groups will be formed by adult family members, both sexes, of school-age children, 7 to 10 years old, enrolled in the municipal school system. The food and nutrition education program will last for six fortnightly meetings during 3 months, lasting approximately one hour. The activities developed will be aimed at the family nucleus and based on the Food Guide for the Brazilian Population and on the instructional: methodology of working in groups for food and nutrition actions in primary care, with the objective of providing greater autonomy in food choices of the participants. The themes of the six meetings will be: Health and healthy eating, unlabeling food, healthy eating, where to start, planning my food, enjoying adequate and healthy food and a gastronomic festival.
pt-br
Os participantes serão subdivididos em dois grupos de forma aleatória, o grupo controle, com 81 participantes, no qual não será realizada a intervenção, e o grupo intervenção, com 81 participantes, no qual será implementado o programa de Educação alimentar e nutricional. Ambos os grupos serão formados por familiares adultos, ambos os sexos, de crianças em idade escolar dos 7 aos 10 anos de idade, matriculadas na rede de ensino municipal. O programa de educação alimentar e nutricional terá a duração de seis encontros quinzenais, durante 3 meses, com aproximadamente uma hora de duração. As atividades desenvolvidas serão voltadas para o núcleo familiar e baseadas no Guia Alimentar para a População Brasileira e no instrutivo: metodologia de trabalho em grupos para ações de alimentação e nutrição na atenção básica, com o objetivo de proporcionar maior autonomia nas escolhas alimentares dos participantes. Os temas dos seis encontros serão: Saúde e alimentação saudável, desrotulando os alimentos, alimentação saudável, por onde começar, planejando a minha alimentação, saboreando uma alimentação adequada e saudável e festival gastronômico.
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Descriptors:
en
DDCS020182 Food and Nutrition Education
pt-br
DDCS020182 Educação alimentar e nutricional
Recruitment
- Study status: Recruiting
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Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 04/04/2022 (mm/dd/yyyy)
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Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 162 - 20 Y 60 Y -
Inclusion criteria:
en
Family members or adult family members, aged 20 and less than 60 years; Living in the same household as children aged 7 to 10 years that are enrolled in the municipal education network of Vitória de Santo Antão.
pt-br
Familiares ou membros da família adultos, 20 e menor que 60 anos; residentes no mesmo domicílio das crianças dos 7 aos 10 anos de idade, matriculadas na rede de ensino municipal de Vitória de Santo Antão.
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Exclusion criteria:
en
Family members who do not live in the same household as the child; Family members who have pathologies that may affect their nutritional status and/or food consumption, such as cancer; acquired immunodeficiency syndrome; liver diseases; Pregnant women; family members who do not adhere to the food and nutrition education program or who give up during the course of the proposed intervention; Participants who are absent in more than twenty five percent of the meetings, that is, in more than 2 meetings
pt-br
Familiares que não residirem no mesmo domicílio que a criança; familiares que apresentarem patologias que possam afetar o estado nutricional ou o consumo alimentar dos mesmos, como por exemplo: câncer; síndrome da imunodeficiência adquirida; hepatopatias; Mulheres gestantes; Familiares que não aderirem ao programa de educação alimentar e nutricional ou que desistirem durante o decorrer da intervenção proposta; Participantes ausentes em mais de de vinte e cinco por cento dos encontros, ou seja, em mais de 2 encontros.
Study type
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Study design:
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Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase 1 Prevention Parallel 2 Open Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
The intervention is expected to result in an improvement in food consumption (increase in consumption of fresh foods and reduction in consumption of ultra-processed foods), nutritional status (reduction in weight, body mass index and body fat), and in cardiometabolic parameters (reduction in and control of glycemia, blood pressure, improvement of the lipid profile). In the area of knowledge, it is expected to provide information on cardiometabolic parameters, food consumption and nutritional status of family members of overweight/obese children; as well as the impact of carrying out a food and nutrition education program on the parameters evaluated. In the context of training human resources and scientific production, the participation of two undergraduate students, a master's student and a doctoral student with publications in high-impact international journals is expected. Furthermore, it is expected that the results of this project will serve as key points for further strengthening food, nutrition and health actions and programs, aimed at the real needs of the studied population.
pt-br
Espera-se que a intervenção resulte na melhora do consumo alimentar (aumento no consumo de alimentos in natura e redução no consumo de ultraprocessados), estado nutricional (redução de peso, índice de massa corporal e gordura corporal), e nos parâmetros cardiometabólicos (redução e controle da glicemia, pressão arterial, melhora do perfil lipídico). Na área do conhecimento, espera-se fornecer informações sobre os parâmetros cardiometabólicos, consumo alimentar e estado nutricional de familiares de crianças com sobrepeso/obesidade; bem como o impacto da realização de um programa de educação alimentar e nutricional sobre os parâmetros avaliados. No contexto da formação de recursos humanos e produção científica, está prevista a participação de dois estudantes de iniciação científica, um estudante de mestrado e um estudante de doutorado com publicações em revistas internacionais de alto impacto. Ademais, espera-se que os resultados deste projeto sirvam como pontos chaves para novas o fortalecimento de ações e programas de alimentação, nutrição e saúde, voltados para a real necessidade da população estudada.
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Secondary outcomes:
en
It is not expected secondary outcomes
pt-br
Não são esperados desfechos secundários
Contacts
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Public contact
- Full name: Universidade Federal de Pernambuco
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- Address: Av. Prof. Moraes Rego, 1235 - Cidade Universitária Recife - PE - CEP: 50670-901
- City: Recife / Brazil
- Zip code: 50670-901
- Phone: +55 (81) 2126.8000 / Fax: (81) 2126.8029
- Email: faleconosco@ufpe.br
- Affiliation: Universidade Federal de Pernambuco
-
Scientific contact
- Full name: Jéssica de Oliveira Campos
-
- Address: Av. Prof. Moraes Rego, 1235 - Cidade Universitária
- City: Recife / Brazil
- Zip code: 50670-901
- Phone: 55 (81) 2126-8463
- Email: jessica.oliveiracampos@ufpe.br
- Affiliation: Universidade Federal de Pernambuco
- Full name: João Henrique da costa Silva
-
- Address: Rua Alto do Reservatorio, s/n. Bela Vista
- City: Vitoria de Santo Antao /
- Zip code: 55608-680
- Phone: 55 81 31144101
- Email: joao.hcsilva@ufpe.br
- Affiliation: Universidade Federal de Pernambuco
-
Site contact
- Full name: Universidade Federal de Pernambuco
-
- Address: Av. Prof. Moraes Rego, 1235 - Cidade Universitária Recife - PE - CEP: 50670-901
- City: Recife / Brazil
- Zip code: 50670-901
- Phone: +55 (81) 2126.8000 / Fax: (81) 2126.8029
- Email: faleconosco@ufpe.br
- Affiliation: Universidade Federal de Pernambuco
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16961.
Existem 8355 ensaios clínicos registrados.
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Existem 241 ensaios clínicos em análise.
Existem 5772 ensaios clínicos em rascunho.