Public trial
RBR-3499g3j How an intervention focused on mindful eating affected body satisfaction, behavior, and food consumption in nutrition st...
Date of registration: 12/23/2020 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 04/27/2025 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Impact of an intervention based on mindful eating on body satisfaction, behavior and food consumption of nutrition students during the Covid-19 pandemic
pt-br
Impacto de uma intervenção baseada no comer com atenção plena na satisfação corporal, no comportamento e consumo alimentar de estudantes de nutrição durante a pandemia de Covid-19
es
Impact of an intervention based on mindful eating on body satisfaction, behavior and food consumption of nutrition students during the Covid-19 pandemic
Trial identification
- UTN code: U1111-1260-1552
-
Public title:
en
How an intervention focused on mindful eating affected body satisfaction, behavior, and food consumption in nutrition students during the Covid-19 pandemic.
pt-br
Como uma intervenção focada em comer com atenção plena afetou a satisfação corporal, o comportamento e o consumo alimentar de estudantes de nutrição durante a pandemia de Covid-19.
-
Scientific acronym:
en
Covid-19
pt-br
Covid-19
-
Public acronym:
en
Covid-19
pt-br
Covid-19
-
Secondaries identifiers:
-
35920720.1.0000.5440
Issuing authority: Plataforma Brasil
-
4.189.280
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa do Hospital das Clínicas da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da USP
-
35920720.1.0000.5440
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade de São Paulo
-
Secondary sponsor:
- Institution: Hospital das Clínicas da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da USP
-
Supporting source:
- Institution: Fundação de Apoio ao Ensino, Pesquisa e Assistência do Hospital das Clínicas da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
- Institution: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal (CAPES)
- Institution: Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo
- Institution: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico - CNPq
Health conditions
-
Health conditions:
en
Disordered eating behavior; body dissatisfaction; eating
pt-br
Comportamento alimentar desordenado; insatisfação corporal; ingestão de alimentos
-
General descriptors for health conditions:
en
F01 behavior and behavior mechanisms
pt-br
F01 comportamento e mecanismos comportamentais
-
Specific descriptors:
en
F01.145.290 Disordered Eating Behavior
pt-br
F01.145.290 Comportamento Alimentar Desordenado
en
F01.752.747.792.110.500 Body dissatisfaction
pt-br
F01.752.747.792.110.500 Insatisfação corporal
en
G07.203.650.283 Eating
pt-br
G07.203.650.283 Ingestão de alimentos
Interventions
-
Interventions:
en
This is a randomized clinical trial. A total of 78 female undergraduate nutrition students who met the eligibility criteria were randomized into the intervention group (n=38) and the control group with no intervention (n=40). Randomization was performed by one of the researchers, with no blinding of either party, using MedCalc software, version 19.5.1, with stratified blocks based on body mass index classification and availability to participate in the groups. Participants in the intervention group received the Mindfulness-Based Eating Solution protocol, developed by Lynn Rossy, which consisted of group sessions held over ten weeks, with one session per week lasting approximately 135 minutes. Each session included discussions on specific topics such as mindfulness, intuitive eating, body acceptance, and self-care, as well as the promotion of formal mindfulness and mindful eating practices.Participants in the intervention group were given weekly homework assignments that included reading written materials on the topic discussed that week, a daily formal mindfulness practice, and mindful eating practices throughout the weeks. The intervention was delivered via videoconference using Zoom by a nutritionist certified to instruct the aforementioned protocol. The control group did not receive any intervention during the study. Due to the Covid-19 pandemic, all data collection was conducted remotely through online platforms
pt-br
Trata-se de um ensaio clínico randomizado. Um total de 78 estudantes de graduação do curso de nutrição do sexo feminino, que preencheram os critérios de elegibilidade, foram randomizadas para o grupo intervenção (n=38) e grupo controle sem intervenção (n=40). A randomização foi realizada por um dos pesquisadores, sem cegamento de ambas as partes, utilizando o MedCalc, versão 19.5.1, com os blocos estratificados com base na classificação do índice de massa corporal e na disponibilidade para participar dos grupos. As participantes do grupo intervenção receberam o protocolo Mindfulness Based Eating Solution, desenvolvido por Lynn Rossy, caracterizada por encontros em grupo durante dez semanas, sendo um encontro semanal com duração média de 135 minutos. Cada encontro contou com a discussão sobre um tema específico, como atenção plena, alimentação intuitiva, aceitação corporal e autocuidado e na promoção de práticas formais de atenção plena ou alimentação consciente. Os participantes do grupo intervenção receberam tarefas semanais como lição de casa que incluíram leituras de orientações entregues por escrito sobre o tema discutido na semana, uma prática formal de atenção plena diariamente, e práticas de mindful eating durante todas as semanas. A intervenção foi realizada por um nutricionista, instrutor habilitado no protocolo citado por meio de videoconferências utilizando o software Zoom. O grupo controle não recebeu nenhuma intervenção durante o estudo. Devido à pandemia de Covid-19, todas as coletas foram realizados remotamente por meio de plataformas online
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Descriptors:
en
SP6.180.632.301.331 Mindful eating
pt-br
SP6.180.632.301.331 Comer com atenção plena
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
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Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 08/13/2020 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 100 F 18 Y 0 -
Inclusion criteria:
en
Female individuals; over the age of 18; enrolled in undergraduate nutrition in 2020; with internet and electronic device such as cell phone or computer; without chronic diseases such as diabetes mellitus, dyslipidemia, psychopathology; not using psychiatric drugs and not have cognitive impairment that makes it impossible to complete the instruments
pt-br
Indivíduos do sexo feminino; com idade maior que 18 anos; matriculada e cursando nutrição no ano de 2020; com internet e aparelho eletrônico como celular ou computador; sem doenças crônicas como diabetes mellitus, dislipidemias, psicopatologias; não estar em uso de medicamentos psiquiátricos e não ter comprometimento cognitivo que inviabilize o preenchimento dos instrumentos
-
Exclusion criteria:
en
Failure to correctly fill in the instruments used; diagnosis of diabetes mellitus, dyslipidemia, psychopathology, cognitive impairment during research
pt-br
Não preenchimento correto dos instrumentos utilizados; diagnóstico de diabetes mellitus, dislipidemias, psicopatologias, comprometimento cognitivo durante a pesquisa
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase 1 Prevention Parallel 2 Open Randomized-controlled N/A
Outcomes
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Primary outcomes:
en
Expected outcome 1: Post-intervention, it is expected that the intervention group will improve the levels of body satisfaction that will be assessed through the Body Shape Questionnaire (BSQ) (COOPER et al., 1987), translated into Brazilian Portuguese and validated in university students (PIETRO ; SILVEIRA, 2009).
pt-br
Desfecho esperado 1: Pós-intervenção, espera-se que o grupo intervenção melhore os níveis de satisfação corporal que será avaliado por meio do Body Shape Questionnaire (BSQ) (COOPER et al., 1987), traduzido para o português brasileiro e validado em estudantes universitários (PIETRO; SILVEIRA, 2009).
en
Outcome found 1: A significant decrease in body dissatisfaction was observed after the intervention and maintenance over time, 1-month follow-up and 3-month follow-up.
pt-br
Desfecho encontrado 1: Uma diminuição significativa na insatisfação corporal foi observada após a intervenção e manutenção ao longo do tempo, no acompanhamento de 1 e 3 meses.
en
Expected outcome 2: Post-intervention, the intervention group is expected to improve scores related to disturbed eating that involves disordered eating attitudes that encompass a set of beliefs, thoughts, inappropriate eating behavior, binge eating and dietary restriction for weight loss and will be assessed through Disordered Eating Attitude Scale (DEAS-s) (ALVARENGA; SANTOS; ANDRADE, 2020) which was developed and validated by Brazilian university students.
pt-br
Desfecho esperado 2: Pós-intervenção, espera-se no grupo intervenção melhora das pontuações relacionadas ao comer transtornado que envolve atitudes alimentares desordenadas que engloba um conjunto de crenças, pensamentos, comportamento alimentar inadequado, compulsão alimentar e restrição alimentar para perda de peso e será avaliado por meio da Disordered Eating Attitude Scale (DEAS-s) (ALVARENGA; SANTOS; ANDRADE, 2020) que foi desenvolvido e validado em estudantes universitários brasileiros.
en
Outcome found 2: The disordered eating attitudes significantly decreased after the intervention; however, the score was significantly increased in the first month of follow-up but was maintained in the third month of follow-up.
pt-br
Desfecho encontrado 2: As atitudes alimentares desordenadas diminuíram significativamente após a intervenção; no entanto, a pontuação aumentou significativamente no primeiro mês de acompanhamento, mas se manteve no terceiro mês de acompanhamento.
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Secondary outcomes:
en
Expected outcome 3: It is expected that the intervention group, in the post-intervention, will have increased body appreciation scores that will be evaluated by the Body Appreciation Scale-2 (BAS-2) (TYLKA; WOOD-BARCALOW, 2015) translated and validated for the Brazilian population (JUNQUEIRA et al., 2019).
pt-br
Desfecho esperado 3: Espera-se que o grupo intervenção, no pós-intervenção, tenha aumento das pontuações da apreciação corporal que será avaliado pela Body Appreciation Scale-2 (BAS-2) (TYLKA; WOOD-BARCALOW, 2015) traduzida e validada para população brasileira (JUNQUEIRA et al., 2019).
en
Outcome found 3: The scores for body appreciation (BAS-2) were similar between the before and post-intervention.
pt-br
Desfecho encontrado 3: As pontuações para apreciação corporal (BAS-2) foram semelhantes entre o pré e pós intervenção.
en
Expected outcome 4: Post-intervention, it is expected to increase the levels of intuitive eating in the intervention group that will be assessed using the Intuitive Eating Scale-2 (IES-2) (TYLKA; KROON VAN DIEST, 2013) in its adapted version in Portuguese (Scale Intuitive Feeding-2).
pt-br
Desfecho esperado 4: Pós-intervenção, espera-se aumento dos níveis de alimentação intuitiva no grupo intervenção que será avaliado por meio será da Intuitive Eating Scale-2 (IES-2) (TYLKA; KROON VAN DIEST, 2013) na sua versão adaptada em português (Escala de Alimentação Intuitiva-2).
en
Outcome found 4: A significant improvement was observed in the subscale reliance on hunger and satiety cues, of Intuitive Eating Scale-2, maintained at the first and third months of follow-up in the intervention group.
pt-br
Desfecho encontrado 4: Uma melhora significativa foi observada na subescala confiança nos sinais de fome e saciedade, da Intuitive Eating Scale-2, mantida no primeiro e terceiro meses de acompanhamento no grupo de intervenção.
en
Expected outcome 5: Post-intervention, it is expected that the intervention group will improve the levels of mindfulness that will be assessed through the Mindful Attention Awareness Scale (MAAS), translated into Brazilian Portuguese (BARROS et al., 2015).
pt-br
Desfecho esperado 5: Pós-intervenção, espera-se que o grupo intervenção melhore os níveis de atenção plena que será avaliado por meio da Escala de Consciência de Atenção Plena (MAAS) em sua versão traduzida e adaptada para brasileiros (BARROS et al., 2015).
en
Outcome found 5: The scores significantly increased in the intervention group after the intervention, with a significant increase at 3-month follow-up compared with that at baseline.
pt-br
Desfecho encontrado 5: As pontuações aumentaram significativamente no grupo de intervenção após a intervenção, com um aumento significativo no acompanhamento de 3 meses em comparação com o da linha de base.
en
Expected outcome 6: Post-intervention, it is expected to improve the quality of food consumption in the intervention group, which will be assessed through the Food Diary (THOMPSON; BYERS, 1994).
pt-br
Desfecho esperado 6: Pós-intervenção, espera-se melhora da qualidade do consumo alimentar, no grupo intervenção, que será avaliado por meio do Diário Alimentar (THOMPSON; BYERS, 1994).
en
Outcome found 6: Regarding food consumption, there was no significant difference in relation to any variable analyzed, according to group and time.
pt-br
Desfecho encontrado 6: Quanto ao consumo alimentar não houve diferença significativa em relação a nenhuma variável analisada, conforme grupo e tempo.
Contacts
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Public contact
- Full name: Camila Cremonezi Japur
-
- Address: Rua Prof. Miguel Covian, 120 - Campus da Universidade de São Paulo de Ribeirão Preto
- City: Ribeirão Preto / Brazil
- Zip code: 14049-900
- Phone: +55 16 3315-4413
- Email: camilajapur@usp.br
- Affiliation: Universidade de São Paulo
-
Scientific contact
- Full name: Camila Cremonezi Japur
-
- Address: Rua Prof. Miguel Covian, 120 - Campus da Universidade de São Paulo de Ribeirão Preto
- City: Ribeirão Preto / Brazil
- Zip code: 14049-900
- Phone: +55 16 3315-4413
- Email: camilajapur@usp.br
- Affiliation: Universidade de São Paulo
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Site contact
- Full name: Camila Cremonezi Japur
-
- Address: Rua Prof. Miguel Covian, 120 - Campus da Universidade de São Paulo de Ribeirão Preto
- City: Ribeirão Preto / Brazil
- Zip code: 14049-900
- Phone: +55 16 3315-4413
- Email: camilajapur@usp.br
- Affiliation: Universidade de São Paulo
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 16839.
Existem 8283 ensaios clínicos registrados.
Existem 4658 ensaios clínicos recrutando.
Existem 304 ensaios clínicos em análise.
Existem 5720 ensaios clínicos em rascunho.