Public trial
RBR-24td8t Effect of baru consumption on the blood fat profile of people with excess body fat and its relationship with genetics.
Date of registration: 08/26/2020 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 08/26/2020 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Effect of baru seed consumption on lipid profile of individuals with excess body fat: relation with apolipoprotein E genotype
pt-br
Efeito do consumo da semente de baru no perfil lipídico de indivíduos com excesso de gordura corporal: relação com o genótipo da apolipoproteína E
Trial identification
- UTN code: U1111-1179-6393
-
Public title:
en
Effect of baru consumption on the blood fat profile of people with excess body fat and its relationship with genetics.
pt-br
Efeito do consumo de baru no perfil de gorduras no sangue de pessoas com excesso de gordura no corpo e relação com a genética.
-
Scientific acronym:
-
Public acronym:
-
Secondaries identifiers:
-
Número do CAAE: 53675516.3.0000.5078
Issuing authority: Plataforma Brasil
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Número do parecer do CEP: 1.502.374
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa do Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Goiás
-
Número do CAAE: 53675516.3.0000.5078
Sponsors
- Primary sponsor: Faculdade de Medicina da Universidade Federal de Goiás
-
Secondary sponsor:
- Institution: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico
-
Supporting source:
- Institution: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico
- Institution: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior
Health conditions
-
Health conditions:
en
Dyslipidemias Apolipoprotein E4 Genetic polymorphism
pt-br
Dislipidemias Apolipoproteína E4 Polimorfismo genético
-
General descriptors for health conditions:
en
C14 Cardiovascular diseases
pt-br
C14 Doenças cardiovasculares
es
C14 Enfermedades cardiovasculares
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Specific descriptors:
Interventions
-
Interventions:
en
Number of participants: Each group was composed by 18 individuals, totaling 36 participants. Procedures/supplementation: All subjects were supplemented with 20 grams of toasted baru almond, daily (delivered in individual packets), which could be consumed throughout the participant's day at any meal. The control between groups was the apolipoprotein E genotype.
pt-br
Número de participantes: Cada grupo foi composto por 18 indivíduos, totalizando 36 participantes. Procedimentos/suplementação: Todos os participantes foram suplementados com 20 gramas de amêndoa de baru torrada, diariamente (entregues em pacotes individuais), que poderiam ser consumidas ao longo do dia do participante, em qualquer refeição. O controle entre os grupos foi o genótipo da apolipoproteína E.
-
Descriptors:
en
B01.650.940.800.575.100.401.194 Dipteryx
pt-br
B01.650.940.800.575.100.401.194 Dipteryx
es
B01.650.940.800.575.100.401.194 Dipteryx
en
SP6.051.227 Supplementary Feeding
pt-br
SP6.051.227 Suplementação Alimentar
es
SP6.051.227 Alimentación Suplementaria
Recruitment
- Study status: Recruitment completed
-
Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 08/01/2016 (mm/dd/yyyy)
-
Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 36 - 20 Y 59 Y -
Inclusion criteria:
en
The sample of this study included individuals between 20 and 59 years (age range adopted in the matrix study) who agreed to participate in the study, with BMI between 18.5 kg/m² and 24.99 kg/m² (WHO, 2005), percentage of body fat above the established parameters, according to sex and age range (POLLOCK; WILMORE, 1993), who did not habitually consume nuts (more than twice a week) and had increased cholesterol in low-density lipoproteins (LCL-C) serum concentrations, according to the Brazilian Society of Cardiology (SBC, 2013), confirmed by biochemical exams .
pt-br
A amostra do presente estudo incluiu indivíduos entre 20 e 59 anos (faixa etária adotada no estudo matriz) que concordaram em participar do estudo, com IMC entre 18,5 kg/m² e 24,99 kg/m² (WHO, 2005), percentual de gordura corporal acima dos parâmetros estabelecidos, de acordo com sexo e faixa etária (POLLOCK; WILMORE, 1993), que não tinham o hábito de consumo frequente de castanhas (mais de duas vezes por semana) e que apresentaram concentrações séricas de colesterol em lipoproteínasd de baixa densidade (LDL-c) aumentadas, segundo a classificação da Sociedade Brasileira de Cardiologia (SBC, 2013), confirmada por exame bioquímico.
-
Exclusion criteria:
en
Individuals taking lipid-lowering drugs and/or vitamin and mineral supplements; who had allergies to nuts; under nutritional accompaniment; women who were pregnant, in menopause or hormone replacement therapy; patients presenting with acute clinical conditions such as infection, inflammation, fever or diarrhea, or chronic diseases such as diabetes mellitus, moderate/severe arterial hypertension, cancer, rheumatoid arthritis; subjects who were smokers or practiced moderate to intense physical activity.
pt-br
Indivíduos em uso de fármacos hipolipemiantes e/ou suplementos de vitaminas e minerais; que apresentassem alergias a nozes e castanhas; que estivessem em acompanhamento nutricional; mulheres que estivessem grávidas, na menopausa ou em terapia de reposição hormonal; pacientes que apresentassem condições clínicas agudas como infecção, inflamação, febre ou diarreia, ou doenças crônicas, como diabetes melito, hipertensão arterial moderada/grave, câncer, artrite reumatoide; pacientes tabagistas ou que praticassem atividade física moderada a intensa.
Study type
-
Study design:
-
Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Treatment Parallel 2 Open Randomized-controlled N/A
Outcomes
-
Primary outcomes:
en
Reduction in total cholesterol concentrations, assessed by examining serum lipid profile, of at least 10% in relation to the initial values.
pt-br
Redução nas concentrações de colesterol total, avaliada por meio de exame de perfil lipídico sérico, de pelo menos 10% em relação aos valores inicial.
en
Difference in serum lipid concentrations between individuals carrying different apolipoprotein E genotypes (E4 allele carriers x E4 allele non-carriers).
pt-br
Diferença nas concentrações séricas de lipídios entre os indivíduos carreadores de diferentes genótipos da apolipoproteína E (carreadores do alelo E4 x não carreadores do alelo E4).
-
Secondary outcomes:
en
Difference in serum lipid concentrations between individuals carrying different apolipoprotein E genotypes (E4 allele carriers x E4 allele non-carriers).
pt-br
Diferença nas concentrações séricas de lipídios entre os indivíduos carreadores de diferentes genótipos da apolipoproteína E (carreadores do alelo E4 x não carreadores do alelo E4).
Contacts
-
Public contact
- Full name: Cristiane Cominetti
-
- Address: Rua 227, s/n, quadro 68
- City: Goiânia / Brazil
- Zip code: 74605-080
- Phone: 55-62-320096270
- Email: ccominetti@ufg.br
- Affiliation: Universidade Federal de Goiás
-
Scientific contact
- Full name: Cristiane Cominetti
-
- Address: Rua 227, s/n, quadro 68
- City: Goiânia / Brazil
- Zip code: 74605-080
- Phone: 55-62-320096270
- Email: ccominetti@ufg.br
- Affiliation: Universidade Federal de Goiás
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Site contact
- Full name: Cristiane Cominetti
-
- Address: Rua 227, s/n, quadro 68
- City: Goiânia / Brazil
- Zip code: 74605-080
- Phone: 55-62-320096270
- Email: ccominetti@ufg.br
- Affiliation: Universidade Federal de Goiás
Additional links:
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