Public trial
RBR-7mf794 Result of action to increase acceptance and adhesion to school feeding in the city of Sumidouro-RJ
Date of registration: 02/26/2019 (mm/dd/yyyy)Last approval date : 10/01/2019 (mm/dd/yyyy)
Study type:
Interventional
Scientific title:
en
Impact of intervention aiming for greater acceptance and adhesion to school feeding: community-based trial in Sumidouro - RJ
pt-br
Impacto de intervenção visando maior aceitação e adesão à alimentação escolar: ensaio comunitário de base escolar em Sumidouro - RJ
Trial identification
- UTN code: U1111-1226-0791
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Public title:
en
Result of action to increase acceptance and adhesion to school feeding in the city of Sumidouro-RJ
pt-br
Resultado de ação para aumentar a aceitação e adesão à alimentação escolar na cidade de Sumidouro-RJ
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Scientific acronym:
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Public acronym:
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Secondaries identifiers:
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Número do parecer: 2.825.207
Issuing authority: Comitê de Ética em Pesquisa do Instituto de Medicina Social da UERJ
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92307118.7.0000.5260 - CAAE
Issuing authority: Plataforma Brasil
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Número do parecer: 2.825.207
Sponsors
- Primary sponsor: Universidade do Estado do Rio de Janeiro - Instituto de Medicina Social
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Secondary sponsor:
- Institution: Universidade do Estado do Rio de Janeiro - Instituto de Medicina Social
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Supporting source:
- Institution: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Health conditions
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Health conditions:
en
school feeding, food preferences, food and nutrition education, food promotion, food planning, nutrition programs, nutritional epidemiology.
pt-br
alimentação escolar, preferências alimentares, educação alimentar e nutricional, promoção de alimentos, planejamento alimentar, programas de nutrição, epidemiologia nutricional.
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General descriptors for health conditions:
en
C21 Disorders of environmental origin
pt-br
C21 Transtornos de origem ambiental
es
C21 Trastornos de origen ambiental
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Specific descriptors:
Interventions
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Interventions:
en
Modification of the environment, with the use of towels at the cafeteria tables, posters with attractive images of healthy food on the walls and displays on the tables, with funny phrases that stimulate the consumption of school meals, installation of footprints on the floor that take students to the refectory; as well as modifications in the presentation of the food offered, such as the implementation of a thermal dispensing desk, which will enable the children to serve themselves, the elaboration of creative names suggested by the students themselves for the preparations and the fixation of the menu of the attractive way at the door of the cafeteria and in the corridors of access to the same and the modification in the presentation of the fruits, placing them in the tables where the students make the meals, picadas and in containers of vivid and contrasting colors and modifications in the preparations served in the menu. Each group (school) will have the participation of 132 students. Totaling 396 participants.
pt-br
Modificação do ambiente, com o uso de toalhas nas mesas dos refeitórios, cartazes com imagens atraentes de alimentos saudáveis nas paredes e displays sobre as mesas, com frases divertidas que estimulem o consumo da alimentação escolar, instalação de pegadas no chão que levem os alunos até o refeitório; além de modificações na apresentação da alimentação oferecida, como a implementação de um balcão térmico de distribuição, que possibilitará que as próprias crianças se sirvam, a elaboração de nomes criativos sugeridos pelos próprios estudantes para as preparações e a fixação do cardápio do dia de forma atrativa na porta do refeitório e nos corredores de acesso ao mesmo e a modificação na apresentação das frutas, colocando-as nas mesas onde os alunos realizam as refeições, picadas e em recipientes de cores vivas e contrastantes e modificações na preparações servidas no cardápio. Cada grupo (escola) contará com a participação de 132 escolares. Totalizando 396 participantes.
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Descriptors:
en
I01.283 Environment Design
pt-br
I01.283 Planejamento Ambiental
es
I01.283 Planificación Ambiental
en
N02.421.726.809 School Health Services
pt-br
N02.421.726.809 Serviços de Saúde Escolar
es
N02.421.726.809 Servicios de Salud Escolar
Recruitment
- Study status: Recruiting
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Countries
- Brazil
- Date first enrollment: 03/01/2019 (mm/dd/yyyy)
- Date last enrollment: 11/21/2019 (mm/dd/yyyy)
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Target sample size: Gender: Minimum age: Maximum age: 396 - 8 Y 19 Y -
Inclusion criteria:
en
Healthy volunteers; both genders; age between 8 and 19 years; be regularly enrolled in the schools participating in the study; sign the "Term of Assent"; return of the "Free and Informed Consent Form" signed by parents and / or guardians.
pt-br
Voluntários sadios; ambos os gêneros; idade entre 8 e 19 anos; estar regularmente matriculado nas escolas participantes do estudo; assinar o “Termo de Assentimento” ; devolução do “Termo de Consentimento Livre e Esclarecido” assinado pelos pais e/ou responsáveis.
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Exclusion criteria:
en
Age less than 8 years and greater than 19 years; not be regularly enrolled in the schools participating in the study; not agree to sign the "Term of Assent"; not to return the "Free and Informed Consent Form" signed by parents and / or guardians.
pt-br
Idade menor que 8 anos e maior que 19 anos; não estar regularmente matriculado nas escolas participantes do estudo; não concordar em assinar o “Termo de Assentimento” ; não realizar a devolução do “Termo de Consentimento Livre e Esclarecido” devidamente assinado pelos pais e/ou responsáveis.
Study type
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Study design:
en
Clinical trial, parallel, with three arms, open, controlled.
pt-br
Ensaio clínico, paralelo, com três braços, aberto, controlado.
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Expanded access program Purpose Intervention assignment Number of arms Masking type Allocation Study phase Other Parallel 3 Open Non-randomized-controlled N/A
Outcomes
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Primary outcomes:
en
Increase in the rate of adhesion to school feeding, evaluated by question inserted in the questionnaire directed to the frequency of consumption of school meals in the week. Students who consume the food offered 3 or more times a week will be considered as adhering to the school feeding program. Must present a minimum percentage of 85% as indicative of good adhesion to the menu.
pt-br
Aumento do índice de adesão à alimentação escolar, avaliado por questão inserida no questionário direcionada à frequência de consumo da alimentação escolar na semana. Será considerado como aderido ao programa de alimentação escolar o aluno que consumir a alimentação oferecida 3 ou mais vezes na semana. Deve apresentar um percentual mínimo de 85% como indicativo de boa adesão ao cardápio.
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Secondary outcomes:
en
Increase in the acceptance rate for school feeding, evaluated by the acceptance test in the National School Feeding Program (PNAE), proposed by the Ministry of Education (MEC). The acceptance rate is calculated from the sum of the "I loved" and "liked" assessments made by the students, multiplied by 100 and divided by the number of students who consumed the meal. Must present a minimum percentage of 85% as indicative of good acceptance to the menu.
pt-br
Aumento do índice de aceitação à alimentação escolar, avaliado por aplicação do teste de aceitabilidade no Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE), proposto pelo Ministério da Educação (MEC). O índice de aceitação é calculado a partir da soma das avaliações "adorei"e "gostei" realizada pelos alunos, multiplicada por 100 e dividida pelo número de alunos que consumiram a refeição. Deve apresentar um percentual mínimo de 85% como indicativo de boa aceitação ao cardápio.
Contacts
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Public contact
- Full name: Rafael Lavourinha Pinto
-
- Address: Rua São Francisco Xavier, 524, sala E 7017-B, Maracanã
- City: Rio de Janeiro / Brazil
- Zip code: 20550-013
- Phone: +55(21)979225465
- Email: rlavourinhap@gmail.com
- Affiliation: Universidade do Estado do Rio de Janeiro - Instituto de Medicina Social
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Scientific contact
- Full name: Rafael Lavourinha Pinto
-
- Address: Rua São Francisco Xavier, 524, sala E 7017-B, Maracanã
- City: Rio de Janeiro / Brazil
- Zip code: 20550-013
- Phone: +55(21)979225465
- Email: rlavourinhap@gmail.com
- Affiliation: Universidade do Estado do Rio de Janeiro - Instituto de Medicina Social
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Site contact
- Full name: Rafael Lavourinha Pinto
-
- Address: Rua São Francisco Xavier, 524, sala E 7017-B, Maracanã
- City: Rio de Janeiro / Brazil
- Zip code: 20550-013
- Phone: +55(21)979225465
- Email: rlavourinhap@gmail.com
- Affiliation: Universidade do Estado do Rio de Janeiro - Instituto de Medicina Social
Additional links:
Total de Ensaios Clínicos 11882.
Existem 5614 ensaios clínicos registrados.
Existem 3260 ensaios clínicos recrutando.
Existem 257 ensaios clínicos em análise.
Existem 4384 ensaios clínicos em rascunho.